Jhaken Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 Akagi pisał trochę wyżej, że cytuję: jest po błotniki w mule i trochę wody nad tym, czyli ciężarówka raczej odpada bo Nida chyba nie jest tak głęboka... więc raczzej cos płaskiego :)PozdrJarek H
akagi Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 Chyba Hart napisał wyżej o co chodzi........po co gdybać?
Jhaken Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 OK - sorki mój post się pisał jak Hart wyjasnił wszystko - lekkie opóźnienie :))Pozdrawiami już nie gdybamJarek H
Gość Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 Dzięki Hart za wyjasnienie sprawy - teraz wszystko jasne. Teraz pozostaje czekać na post Pana Artura z MOB , robi sie ciekawie .... :-)
pepe Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 Wiecie co .. To co wypisujecie brzmi jak kiepski kryminał pt. jak się rodza plotki i co z tego wynikło " ..pytania i zarazem odpowiedzi.. co , podobno, słyszałem, a ja podobno widziałem ale nie jestem pewien, co widziałem, ale inni widzieli " itd..usmiałem sie po pachy...
Gość Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 no to robi się ciekawie. czy trzeci dzień (a zwłaszcza wieczór) działań ekipy P. Kustosza Lange jest tak samo udokumentowany na foto i wideo jak pierwsze dwa?czy złomiarz spod Morawicy robi wszystko za frajer skoro jak Pan Buńko powiedział w tym kraju nie ma nic za darmo? Jeżeli chodzi o drugi pojazd to faktycznie miejscowi mówią że dalej jest transporter, ale trzeba zejść pod wodę, a pod wodą byli panowie z ekipy.no i co maja do powiedzenia w sprawie? zadnego nie ma na forum ?, pzeciez prasa podała , że Pan Lange i 70 pasjonatów przyjechało po Pantere ( w tym podobno jacyś biznesmeni- ale nie chcieli nazwisk podawac do prasy)
bjar_1 Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 Czy niektóre osoby sugerują ,że KTOŚ COŚ wyciągnął z Nidy i gdzieś opchnął"?Ja przynajmniej mam takie wrażenie...pzdrbjar_1
polsmol Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 pepeHartman to nie jakiś tam kolo" co mu się wydaje. jeżeli pisze, że coś takiego ma miejsce to znaczy, że ma informacje z poważnego źródła i trzeba to poważnie wziąść pod uwagę. Sprawa śmierdzi na kilometry. Jak dobrze pujedzie to znowu zmieni się dyrektor MOB.
bjar_1 Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 No !I po raz kolejny szanowny pan dyrektor Muzeum im. Orła Białego rozwiewa nurtujące nas problemy i pytania...To się nazywa refleks!Panie Arturze ,czy po wydobytej wieży od Pantery" szykujecie się na cos grubszego"?Jakie inne klamoten" ;) były pod Panterą"? - pytam z czystej ciekawości..Czy w czasie wyrzucania piasku z wnętrza wraku znalazło się coś ciekawego?pozdrawiam wszystkichbjaRone
polsmol Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 Po pierwsze wypada pochwalić Pana Artura za spokuj z jakim zareagował na ataki pod - jakby na to nie patrzeć - swoim adresem. Zwyczajem tego forum jest rozpoczynanie tym momencie szczeniackiej pyskówki. Taka postawa jest godna naśladowania. Teraz do sprawy.Chcę dla porządku zaznaczyć, że nikogo nie atakuję i niczego nie przesądzam. Poprostu chcę dociec prawdy. Hartmana nie znam osobiście (tzn. nigdy nas sobie nie przedstawiono), ale miałem z nim do czynienia już wielokrotnie i stwierdzam, że jest człowiekiem poważnym. Do tego dochodzi fakt, że Hart nie brał nigdy udziału w pyskówkach na tym forum i niewątpliwie siedzi w branży pancernej po uszy. Właśnie dlatego nie lekceważę jego apelu. Jeżeli posunął się do postawienia oskarżenia to niewątpliwie coś się dzieje. Bardzo możliwe to wszystko rozgrywa się za plecami MOB, ale bliskość miejsca akcji Pantera" jest poważnym powodem do niepokoju. Chdzi mi też o to, że MOB powinno starać się zabezpieczyć takie miejsca.Na koniec proste pytanie: Czy zgubiono coś z rzeczy wydobytych przy Panterze lub przewieziono do miejszca innego niż dwa juz znane (ekspozycja MOB; podwórko z zis-em)?
Gość Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 Ale jesli chodzi o czesci do transportera to pan zlomiarzwyciagnal na pewno.Lekka sciema sponsor itp.Tylko fakt jest taki ze napewno nie jest to czysta sprawa.Mysle ze pana Bunko nie ma co atakowac winni sa raczej organizatorzy tej calej akcji.
piterb1 Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 wsrod handlarzy chodzą opinie ze w nidzie jest jeszcze kilkanascie tematow.16 i 17 dyw panc w tym rejonie przestaly istniec. a z innej beczki -na zachodnich stronach pojwily sie sugestie ze cycki pantery puszczonej przez kęsych to mocowania nebelwerferow.pozdr
Gość Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 Witam znów.Pyskówka niczego nowego nie wnosi do dyskusji, a poza tym czasami po fakcie może się okazać, że pogadałoby się z kimś ale wcześniej nie umiało się trzymać buzi zamkniętej i teraz nie wypada. :))))Pantera okazała się pudełkiem pełnym drobnych rzeczy. Wyjmując piach znaleźliśmy: słuchawki, pas, trochę amunicji (karabinowej), kawałek kluczyka od stacyjki ( chyba ??) i całą skrzynię inych drobiazgów. aaaa szkło do wizjera też :)))Ktoś napisał, że trzeba pilnować Nidy. Zapraszam go do muzeum w celu mianowania go strażnikiem Nidy (czy ja mam do tego prawo???). Muzeum cały czas planuje nowe przedsięwzięcia dotyczące wydobyć. Jest jeden bardzo nurtujący mnie temat, ale sami Panowie rozumiecie w tej chwili troszkę tajemnica. (różni ludzie mogą to przeczytać i zniknąć" obiekt).Odwiedzającym muzeum chętnie pokażę co wyciągnęliśmy z Nidy. Polsmol nie jest chyba prorokiem ?????Czy ja mu coś zrobiłem złego???kurczę !!!!! niby nieNic to idę spaćDobranoc Państwumiłych snów Artur
Hartmann Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 Witam!Proszę co niektóre posty czytać bardzo dokładnie.Nie jest w ŻADEN sposób atakowany Artur Buńko jako dyrektor MOB , tylko dyrektorski spadek dla obecnego dyrektora.Bardzo bym nie chciał aby nie było iż cygan zawimił a Buńkę powiesili.To cholernie niezdrowy układ gby były dyrektor pozostaje w tej samej firmie na stanowisku kustosza i jeszcze nie bardzo umie się z tą sytuacją pogodzić.Nie badźmy dziećmi - takie sytuacje już były - i teksty - ja jeszcze wrócę i IM pokaże " w wielu przypadkach maja miejsce.Pana Artura szanuję zaś za oburzenie obłażacą farbą - to dobrze identyfikuje się z pracą.Leszek
mial Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 a czy to duzy problempodjechac noca wzt i go wyciagnac zwaszcza ze nie jest caly zasypany co do muzeuw to o chandlowaniu przez nie dyrektorow kustoszow to tylko nie slyszalem o muzeum w tomaszowie i poznaniu
Gość Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Witam i przepraszam,że moje pytanie nie jest związane bezpośrednio z wudobyciem Pantery i jej dalszym losem. Szukam informacji dot. działa samobierznego Stug" , które spoczywało sobie do pewenego czasu w jeziorze Obłobok w okolicach Świebodzina [ obecnie woj. lubuskie] Z miejsca spoczynku tego dziaa mam kilka hełmów i innych drobnych przedmiotów , które raczył wydobyć mój kolega nurek, który nie interesuje sie sprzetem pancernym i poza ogólnym opisem wie wniósł wiele do sprawy. O tym znalezisku rozmawiałem z kolegami z mojego dawnego miejsca zamieszkania i to był błąd. Jeden z kolegów mieszkaniec jednej z miejscowości w pobliżu MRU pochwalił sie ta wiadomością przed ludźmi z Poznania. Ba, był nawet z nimi nad wspomnianym jeziorem. Efekt był taki, że kiedy przyjechaliśmy tam na wiosnę [chyba 2000r ] dać małego ura", na brzegu zauważyliśmy ślady bytności ciężkiego sprzętu , a na dzrewach rosnących obok jeziora ślady po linach. Oczywiście w jezuorze nie było już tego działa. Może ktoś z czytelników ma informacje w tej sprawie. Byłbym wdzięczny. W tej całej pisaninie o Panterze martwi mnie to ,że prawdopodobnie po jakimś tam okresie cała ta sprawa umilknie, a sprzęt wydobyty takim nakładem pracy będzie nadal niszczony przez ząb czasu i rozkradany przez pseudo-zbieraczy lub po prostu handlarzy. Chciałbym się mylić.
Gość Napisano 29 Wrzesień 2003 Napisano 29 Wrzesień 2003 Szukaja kola do Panterki moze wiecie gdzie znalesc ? http://ardencim.free.fr/Celles01.JPG
xmsxv Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Wie ktoś może czy wieza" pantery dotarła już do muzeum?Zauważyłem, że spadło już zainteresowanie tym postem.Pozdrawiam
Gość Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 a może komuś na rękę aby sprawa przycichła.Nasze obawy może rozwiać pan Artur BuńkoA swoją droga fajnie by było aby raz na jakiś czas pan Artur zamiecił co nowego w sprawie
Jhaken Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 witam wszystkich !w sobotę byłem w MOB w Skarżysku. Niestety byłem po południu i była juz tylko pani bileterka i stróż. Wieży jeszcze nie ma. Wanna została z grubsza wyczyszczona z piachu, ale tak jak piszę tylko z grubsza bo w środku jeszcze sporo zostało. co więcej - wcale nie stoi na podkładach kolejowych, tylko jest zaryta w ziemi tak na 15-20 cm głębiej z jednej strony - tak jakby była ściągana z przyczepy a nie zdejmowana dźwigiem. Generalnie - na zdjęciach z galerii po wydobyciu prezentowała się jakoś lepiej (stała równo i była wyższa" - to pewnie przez to zarycie). Miałem okazję przejrzeć lokalną gazetę z ostatnich kilku tygodni, która sporo pisała o tym wydarzeniu. Pisano także o wieży i armacie (dziennikarze zainteresowali się dlaczego jeszcze nie jest w Skarzysku)w numerze z 23lub 24.09 i p. Artur potwierdził, że wieża i armata znajdą się w Skarzysku - mniej więcej w tym samym czasie informację taką przekazał na tym forum.I tylePozdrawiamJarek H.
Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 WitamNiestety w życiu tak jest, że nie zawsze sie układa po myśli człowieka (o ile dyr. MOB jest człowiekiem. Okazuje się, że transport nie jest tak łatwo załatwić. Dźwigi 30- tonowe też nie stoja na placach czekając na robotę. Ale na szczęscie jest światełko w tym tunelu i zaczyna się toto zazębiać. Jeszcze troszke cierpliwości drodzy forumowicze" i wszystko będzie w MOB. Jak mawiają słowo się rzekło kobyłka u płota". pozdrawiam.A. Buńko
Gość Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Witam znów :)Widzę, że zainteresowanie lekko padło tym tematem. Śpieszę powiadomić, że jest lepiej niż było. Prawdopodobnie znaleźliśmy odpowiedni dźwig do załadowania fantów. Mam nadzieję, że to ucieszy forumowiczów". Jest bardzo wielka szansa żeby fanty" pojawiły się w MOB. Może uda się sprawić Wam lekka niespodziankę ale na razie ciiii..... :). Zaproszenie do muzeum aktualne. pozdrawiamn i zapraszam.Artur Buńko
Gość Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 nie padlo, nie padlo. codziennie sprawdzam czy jest cos nowego.powodzenia i pozdrawiambruno
piterb1 Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 no a cóż z tym sdkfz- temat ciekawszy i cisza? przy tak dokladnych namiarach chyba nie problem sprawdzic?pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.