Skocz do zawartości

co z Pantera?

Gość bruno

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 191
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do yoony"

co wiesz na temat tamtej Pantery? Bo z Nidy w tym miejscu była jeszcze wyciągana jedna Pantera w 1989 roku. Robiła to jakaś ekipa z Gdańska.
Napisano
Wieści znad Nidy z dnia 19.09.2003
Kolega był w ostatni piątek razem z ekipą MOB nad Nidą. Mieli ze sobą płetwonurków ze Starachowic i wykrywacze aby przeszukać łąkę i zobaczyc ,czy cos nie siedzi w wodzie.
Kumpel mowił ,że płetwonurkowie znaleźli w rzece wieżę od Pantery" bez działa !!! Informacja wiarygodna ,wieża została wyciągnięta od razu dźwigiem i przewieziona w miejsce ,gdzie stoi już ta armata 76 mm ruska. Oprócz tego w wodzie w tym miejscu są podobno 2 wraki ciężarówek. Wkrótce wieża i armata mają się znależć w Muzeum Orła Białego w Skarzysku.
Fajnie no nie?! :)

pzdr
bjar_1
Napisano
Pytanie , czemu armata (a teraz jeszcze wieża) wydobyta wraz z Panterą nie stoi jeszcze w muzeum ?
Napisano
Oto jest pytanie...a na nie może odpowiedzieć nam tylko ktos z MOB.
Co za problem przewieźć armatę ZIS-3 i wieżę od Pantery" w stanie rozkładu?
Widocznie maja w tym jakiś cel...]
Jaki?

pzdr
bjar_1
Napisano
Mial - dzięki za uznanie mojego geniuszu :-) Czy to prawda , że fanty stoją u jakiegoś złomiarza ??? Skoro szybko uporali się z przewiezienie Pantery , to jaki problem z wieżą i ZIS-em ? Mógłby to skomentować ktoś z MOB ?
Napisano
Zgadza sie - fanty podobno stoja u złomiarza w miejscowości Nida (wg. kolegi Tankist'a). W tym przypadku nie rozumiem działania MOB - o co w tym chodzi?
Czy o to ,aby złomiarz spieniężył wieżę ,a potem powiedział ,że przez przypadek załadował na wagon i wysłał do Huty Katowice"? :/

Cyrograf15 - postaram się być jutro w MOB i sprawdzić ,co się święci. Znam jednego kolesia z ekipy MOB więc jak w muzeum będzie to spróbuję go wybadać" o co chodzi z tym kombinowaniem ze złomiarzami. Nie wydaje mi się to rozsądne...
szkoda ,że nikt z MOB nie bywa na forum i nie może powiedzieć o co chodzi - może to tylko bzdura i nie ma po co walić paluchami w tą klawiaturę...

pozdrawiam wszystkich:
bjar_1
Napisano
Ztym złomiarzem to nie bzdura. Nie dalej jak w poniedziałek wszystko co wymieniłem ( armata, koło chyba napędowe od pantery i ten kawałek wieży ) lezało u niego na placu. mozna sprawdzić to jest plac skupu złomu w Nidzie jadąc od Morawicy do Brzezin i po ok. 1,5 km skręcić w lewo na terenie jakigoś bylego SKR. W razie potrzeby sluże nazwiskiem tego zlomiarza, a facet podobno co nieco handluje również rzeczami z II WW.
najwyzszy czas aby ktoś z MOB lub ekipy Langego wyjasnił sytuacje, bo robi się lekko smrodek koło sprawy
Napisano
To że ktoś handluje złomem to nie znaczy że jest złodziejem. Z mojego wywiadu wynika że gość jest znany w kieleckim światku kolekcjonersko-poszukiwawczym i współpracuje z MOB. A że jak widać akcja na Nidzie trwa cały czas to chyba nic dziwnego że rzeczy których nie da się załadować do malucha składuje się tymczasowo w najbliższej okolicy, celem przewiezienia potem razem do MOB. Do Skarżyska jest z tamtąd ponad 50 km. A muzeum chyba nie ma na stanie żadnego dużego środka transportu.
A dużo wskazuje na to że co nieco z Nidy jeszcze wypłynie". Tak że czekajmy cierpliwie.

Idąc tym tropem to może zastanowimy się dlaczego nie są jeszcze w muzeum fanty wykopane w wakacje". Przecież tam jest ich miejsce. O co w tym chodzi? Gdzie tu smrodek?

Napisano
Smrodek wynika przedewszystkim z braku jasnego stanowiska MOB. Do tego dochodzą różne opowieści o tym co było i zniknęło itp. Poprostu jesteśmy troche przewrażliwieni, ale chbya jeszcze nie było skarżeń a tylko proźba o wyjaśnienie. Myślę, że informacja od ciebie w zupełniści wystarcza żeby zdusić niepokój. Pamiętaj, ze większość z nas (ja równierz) mieszkamy daleko i nie wiemy gdzie co jast (dystans).
I dziękuję na koniec za dobre słowo bo juz zacołem się bać, że znowu stracimy jakiś zabytek.
Pozdrowienia dla naszego korespondenta do spraw panter i dział radzieckich ;)oraz jego rodziny.

polsmol
Napisano
Żeby nie było niejasności. Nie mam nic wspólnego z MOB. (Niech ktoś z nich się tłumaczy. Pewnie jak będą mięli czas to to zrobią). Mieszkam niedaleko miejsca wydobycia i miałem tę przyjemność że mogłem obserwować akcję wydobycia. Nikt tu z tego nie robił tajemnicy, nie było żadnych kordonów utrudniających tam dostęp. Kazdy mógł i dalej może patrzeć na ręce ekipie muzeum. A ludzie są dość rozmowni i otwarci. Więc myślę że nic nie powinno zaginąć. Na złomowisku jeszcze nie byłem żeby obejrzeć świeżo wydobyte fanty ale podobno nie ma z tym problemu. Zresztą czy widzieliście lepiej udokumentowaną akcję wydobywczą" w tym kraju.
A kieleckie środowisko kolekcjonerów (tych cięższych")? Poznałem ostatnio dwie osoby z tego światka. Bardzo otwarci ludzie. I nie widzę powodu żeby z innych robić od razu potencjalnych złodziei. Spora ich grupa współpracuje z MOB co było doskonale widać podczas akcji wydobywczej. Większość ekipy to fascynaci którzy robili to społecznie. To prawo powoduje że większość fajnych fantów jest głęboko ukrytych w ogródkach fascynatów militariów. I dopóki on się nie zmieni to te elementy będą potajemnie się między mini przemieszczać" bo inaczej się nie da.
Napisano
Fiku - nikt tu nikogo nie oskarża o złodziejstwo (przynajmniej ja w moim poście nie miałem takiego zamiaru), po prostu chcielibyśmy wiedzieć , dlaczego ZIS z wieżą nie są w muzeum , gdzie jest ich miejsce. Sam przyznasz że sytuacja jest troche dziwna , z kotem uporano się błyskawicznie , a reszta leży ...
Napisano
Poprzednia pantera, wyciagnieta z nidy. Nie tylko rózniła sie od fabrycznej cyckami" ale miała tez wzmocnione wachacze ( czy tez inne wałki":). Czy mógłby to ktoś sprawdzic ...moze to siostrzyczka " !!??
Napisano
Proszę o wybaczenie ale czas niestety nie jest z gumy, a i rodzina ma jakies prawa. Nie mogę na bieżąco śledzić Waszej dyskusji, jednak chciałbym uspokoić, że nic co wydobyło MOB z Czarnej Nidy nie zniknie w jakims ogródku. Jak ktoś słusznie zauważył nieracjonalne jest wożenie pojedynczych elementów do muzeum jesli można po definitywnym zakończeniu akcji przewieźć wszystko jednym kursem. W tym kraju za darmo to nawet po pysku trudno dostać nie mówiąc o transporcie kilku ton metalu. Nie każdy handlujący złomem jest też tzw złomiarzem" w rozumieniu środowiska militarnego. Poza tym jak ktoś stwierdził wyżej nie było żadnej tajemnicy w tym co się robiło na brzegu. Szkoda tylko że anonimowy tłum był anonimowy bo chętnie pogadałbym np z fiku" (chyba że fiku to ktoś o kim myslę:)hmmmm) zapytam jutro. Wracając do pantery. Pantera iaka jest każdy widzi. Nie moja to wina, że nie było jej więcej w tej rzece. Jeśli ktoś miałby chęć pogadać to ponawiam zaproszenie do muzeum na kawę. jesli ma ktoś sprawę to ewentualnie kontakt meilowy (z góry uprzedzam że nie sprawdzam codziennie poczty) bialyorzel@wp.pl
Miłego poszukiwania. pozdrawiam
Artur Buńko
Napisano
Panie Arturze i o to chodziło! Nareszcie przemówiła właściwa osoba ,co do której słów zastrzeżeń mieć nie można. Myślę ,że po tej wypowiedzi każdy z forumowiczów będzie spokojny o los wieży i 76 mm armaty - ja przynajmniej jestem. :)

pozdrawiam wszystkich:
bjar_1
Napisano
Witam wszystkich !
Wreszcie jestem spokojny o los wieży i armatki - bardzo dobrze, że osoba kompetentna rozwiała wątpliwości - i o to chodzi. Tak trzymać - rzetaelna i szybka informacja rozwiewa wątpliwości i domniemania, których w sprawie pantery juz chyba było dosyć.
Pozdrawiam
Jarek H.
Napisano
Dziękujemy Panie Arturze za rzetelna wypowiedź - o to chodziło. Czy wiadomo juz kiedy mniej więcej będzie można oglądać wieżę i armatę w Waszym muzemu ?
Napisano
Ja też chciałbym podziękować panu Arturowi. Teraz wszyscy jesteśmy pewni, że wieża, działo i cała reszta zostanie ocalona przed rożnego rodzaju łupieżcami naszej narodowej historii.
Pozdrawiam
Napisano
Panowie cóż dziękować ??
Ja wykonywałem tylko rozkazy :))))

Że lubię robić to za co mi płacą ??
Fakt to trafić się może jeszcze jakiejś k.... (pannie niezbyt ciężkich obyczajów dop. dla forumowiczów" niepełnoletnich. :)
Wieża to chyba zbyt wiele napisane (3 tony to już wieża??).
(w zaufaniu to cholerny kawał metalu !!!!!!)
Spiesząc z odpowiedzią mam nadzieję, że między 6 a 15 października będzie u mnie.
Do zobaczenia
PS. drzwi otwarte.
PS. 2. Nie zgadłem kto to fiku"
Artur

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie