Witam Znalazlem ostatnio 3 pociski w lesie (zostaly tam gdzie byly , tylko glebiej) . Pocisk mial dlugosc okolo 30 cm , na gorze byl otwor chyba z gwintem , srednica okolo 10 cm , na dnie pocisku bylo cos jakby wkrecone , prawdopodobnie poniemiecki. Bylo to pierwsze moje wybuchowe" znalezisko , w zwiazku z czym mam pare pytan :
1.Pierscien wiodacy na pociskach nie byl naciety wiec raczej nie byly wystrzelone . Czy taki pocisk nie posiadal luski? 2.Czy otwor na czubku oznacza brak zapalnika? ( jesli tak to znaczy ze pocisk jest nieszkodliwy?). 3.Czy to cos wkreconego na dnie to smugacz ( jesli tak , to co to jest ten smugacz?)
Pytanie
wasqez
Znalazlem ostatnio 3 pociski w lesie (zostaly tam gdzie byly , tylko glebiej) . Pocisk mial dlugosc okolo 30 cm , na gorze byl otwor chyba z gwintem , srednica okolo 10 cm , na dnie pocisku bylo cos jakby wkrecone , prawdopodobnie poniemiecki.
Bylo to pierwsze moje wybuchowe" znalezisko , w zwiazku z czym mam pare pytan :
1.Pierscien wiodacy na pociskach nie byl naciety wiec raczej nie byly wystrzelone . Czy taki pocisk nie posiadal luski?
2.Czy otwor na czubku oznacza brak zapalnika? ( jesli tak to znaczy ze pocisk jest nieszkodliwy?).
3.Czy to cos wkreconego na dnie to smugacz ( jesli tak , to co to jest ten smugacz?)
pozdrawiam
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.