Skocz do zawartości

Niemiecki arsenał na terenie stadionu Lechii Gdańsk

Hindus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
przed chwilą radio podało, że na terenie stadionu „Lechii Gdańsk”, saperzy prowadzą prace mające na celu oczyszczenie terenu z pozostałości niemieckiego magazynu artyleryjskiego z okresu II WŚ. Rzeczywiście coś takiego tam było? Wiecie coś na ten temat?
Napisano
A niech to ,to jakas plaga ,znajdowano juz bron i ammo na stadionach Lecha Poznan ,Polonii Warszawa ,teraz w na Lechii Gdans !!!
Musze sie w nocy i ja przejsc ,z detektem ,na stadion Jagielloni Białystok :D hehe

pik
Napisano
Tak, podawali w tvn 24. W sumie 330 kg trotylu jak stwierdzili saperzy. Ale chłopaki i tak na gotowca przyjechali bo prawie wszystko koparka przypadkowo wykopała. Podobno też były miny szklane i oryginalne opakowania. Co zlikwidują to zlikwidują ale allegro możecie obserwować.

Jak do mnie chłopaki wpadły, zanim wyjechali to sobie pochodzili z HS-3. Ich służbowym. :)
Napisano
Po wojnie zanim Polacy mogli odzyskać stadion dzisiejszego Górnika Zabrze (wtedy to był MKS) to musieli czekać zanim wyniosa się z niego wojska radzieckie i zanim go rozminuja. W sumie to śmieszne czemu w centrum miasta zaminowywano stadiony sportowe. A tak na marginesie podam taka ciekawą ciekawostke:D do bodajże do 1999 roku stadion Górnika był realnie imienia ...Adolfa Hitlera"... bo po wojnie nie nadawano żadnego nowego patrona, dopiero jak sie skapli to nadali patrona Ernesta Pola:)
Pozdrawiam Cronos
Napisano
o tym wiedzialem ze stadion mial takiego patrona, ale ze mial go az do 1999r. to nie;D, acer a kto do Ciebie wpadl? saperzy? z HS-3?
pzdr.
Dawid
Napisano
Tak. Był patrol saperski /oczywiście skala znaleziska o wiele mniejsza - kilka pocisków/

Ale mieli HS-3. Autentycznie i bez jaj.
Napisano
Mały offtopic ale w Legnicy mieliśmy podobną sytuację jak z tym patronem. U nas z tego co słyszałem to dopiero parę czy parenaście lat temu odebrano hitlerowi honorowe obywatelstwo:):):)
Napisano
byl zdublowany watek (juz usuniety) w ktorym uzytkownik and_andrzej wstawil tekst:

Na stadionie buduje się właśnie instalację do zraszania murawy. Już w środę, podczas kopania rowów pod rury, pracownicy natrafili na granaty moździerzowe. Saperzy, którzy przyjechali na miejsce wydobyli aż 26 takich pocisków (w każdym znajduje się około 6 kilogramów trotylu). Granaty zabrano do Tczewa, gdzie zostaną zdetonowane, a gospodarze stadionu zdecydowali się poprosić prywatną firmę o przebadanie wykrywaczem metalu pozostałej części terenu.

Ekipa z gdańskiej firmy kierowanej przez Piotra Bika rozpoczęła pracę w czwartek. Tylko do godz. 13 wydobyła z ziemi 36 granatów moździerzowych oraz kilka innych pocisków (w tym trudno wykrywalną minę szklaną). - Pociski są porządnie poukładane w skrzyniach, to musiał być profesjonalnie urządzony skład amunicji - ocenia Piotr Bik. - Przed nami jeszcze przynajmniej jedna skrzynia, ale może być ich więcej. Już to, co dotychczas wydobyliśmy, w momencie detonacji zabiłoby każdego, kto znalazłby się w odległości 50 metrów.
za wp: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8383639,wiadomosc.html?ticaid=11f11
Napisano
Witam !

Tak apropo tych HS-ów to widziałem relację na ten temat z TVN Fakty i tam rzeczywiście pracownicy firmy sapeskiej /saperzy ( bo nie dosłyszałem ) używali HS-ów. Nawet jeden filuternie przejechał HS-kiem po kamerze. Tutaj potwierdzają sie moje opinie o tym sprzęcie - każdy HS piszczy/wyje innym tonem - ma to swój urok.

Pozdrawiam !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie