Hindus Napisano 7 Lipiec 2006 Autor Napisano 7 Lipiec 2006 Witam,przed chwilą radio podało, że na terenie stadionu „Lechii Gdańsk”, saperzy prowadzą prace mające na celu oczyszczenie terenu z pozostałości niemieckiego magazynu artyleryjskiego z okresu II WŚ. Rzeczywiście coś takiego tam było? Wiecie coś na ten temat?
pik78 Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 A niech to ,to jakas plaga ,znajdowano juz bron i ammo na stadionach Lecha Poznan ,Polonii Warszawa ,teraz w na Lechii Gdans !!! Musze sie w nocy i ja przejsc ,z detektem ,na stadion Jagielloni Białystok :D hehepik
acer Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 Tak, podawali w tvn 24. W sumie 330 kg trotylu jak stwierdzili saperzy. Ale chłopaki i tak na gotowca przyjechali bo prawie wszystko koparka przypadkowo wykopała. Podobno też były miny szklane i oryginalne opakowania. Co zlikwidują to zlikwidują ale allegro możecie obserwować.Jak do mnie chłopaki wpadły, zanim wyjechali to sobie pochodzili z HS-3. Ich służbowym. :)
Cronos Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 Po wojnie zanim Polacy mogli odzyskać stadion dzisiejszego Górnika Zabrze (wtedy to był MKS) to musieli czekać zanim wyniosa się z niego wojska radzieckie i zanim go rozminuja. W sumie to śmieszne czemu w centrum miasta zaminowywano stadiony sportowe. A tak na marginesie podam taka ciekawą ciekawostke:D do bodajże do 1999 roku stadion Górnika był realnie imienia ...Adolfa Hitlera"... bo po wojnie nie nadawano żadnego nowego patrona, dopiero jak sie skapli to nadali patrona Ernesta Pola:)Pozdrawiam Cronos
suchy ss Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 o tym wiedzialem ze stadion mial takiego patrona, ale ze mial go az do 1999r. to nie;D, acer a kto do Ciebie wpadl? saperzy? z HS-3?pzdr.Dawid
acer Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Tak. Był patrol saperski /oczywiście skala znaleziska o wiele mniejsza - kilka pocisków/Ale mieli HS-3. Autentycznie i bez jaj.
Sereklegnica Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Mały offtopic ale w Legnicy mieliśmy podobną sytuację jak z tym patronem. U nas z tego co słyszałem to dopiero parę czy parenaście lat temu odebrano hitlerowi honorowe obywatelstwo:):):)
mietek Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 byl zdublowany watek (juz usuniety) w ktorym uzytkownik and_andrzej wstawil tekst:Na stadionie buduje się właśnie instalację do zraszania murawy. Już w środę, podczas kopania rowów pod rury, pracownicy natrafili na granaty moździerzowe. Saperzy, którzy przyjechali na miejsce wydobyli aż 26 takich pocisków (w każdym znajduje się około 6 kilogramów trotylu). Granaty zabrano do Tczewa, gdzie zostaną zdetonowane, a gospodarze stadionu zdecydowali się poprosić prywatną firmę o przebadanie wykrywaczem metalu pozostałej części terenu. Ekipa z gdańskiej firmy kierowanej przez Piotra Bika rozpoczęła pracę w czwartek. Tylko do godz. 13 wydobyła z ziemi 36 granatów moździerzowych oraz kilka innych pocisków (w tym trudno wykrywalną minę szklaną). - Pociski są porządnie poukładane w skrzyniach, to musiał być profesjonalnie urządzony skład amunicji - ocenia Piotr Bik. - Przed nami jeszcze przynajmniej jedna skrzynia, ale może być ich więcej. Już to, co dotychczas wydobyliśmy, w momencie detonacji zabiłoby każdego, kto znalazłby się w odległości 50 metrów. za wp: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8383639,wiadomosc.html?ticaid=11f11
a.korbaczewski Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 profesjonalnie urządzony skład amunicji.no tak 36 granatów wystrzeliwuje się w 5 minut albo i 3 minuty, bardzo profesjonalny i bardzo skład.
Horst Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 Na ogół na stadionach znajduje się broń w postaci kijów bejzbolowych, pałek etc ... :o)
a.korbaczewski Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 na ogół są to krzesełka, albo jak na Polonii oszczepy z magazynu sprzetu sportowego.
and_andrzej Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 a tak to wygląda na obrazku zassanym z wp.
Katani Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 Wiadomokibice Lechii Gdańsk, mają niezłego lacza, a w pięściach SS-20.
kocur Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Witam !Tak apropo tych HS-ów to widziałem relację na ten temat z TVN Fakty i tam rzeczywiście pracownicy firmy sapeskiej /saperzy ( bo nie dosłyszałem ) używali HS-ów. Nawet jeden filuternie przejechał HS-kiem po kamerze. Tutaj potwierdzają sie moje opinie o tym sprzęcie - każdy HS piszczy/wyje innym tonem - ma to swój urok.Pozdrawiam !
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.