Skocz do zawartości

J.T.Gross znowu w akcji :-(

slw

Rekomendowane odpowiedzi

Służba Porządkowa (Ordnungsdienst - OD) - resort silnie rozbudowany, zatrudniający w różnych okresach od 850 do 1200 funkcjonariuszy. Do jej zadań należało utrzymanie porządku i bezpieczeństwa w getcie oraz pomoc w organizowaniu wysiedleń i innych akcjach podejmowanych przez hitlerowców.

The Jewish Order Service (Police) played an important role during the early stages of the Great Action". The Jewish Police commander Josef Szerynski had been arrested by the Germans on 1 May 1942, on charges of smuggling furs from the ghetto to the Aryan side of the city. Jakob Lejkin, his deputy, took over the command and exactly carried out the German orders, saying that it is better not to leave it to the cruel Germans.

popuścćmy nieco wodze fantazji: podejrzewam że gdyby nie ta obłedna nienawiśc Hitlera do żydów i zbrodnicza polityka to pewnie przy ormalnym podejściu" mogłaby powstać spokojnie żydowska dywizja SS. Wyobrażacie sobie np jakie mogliby zaprojektowac dla niej odznaczenia na patki i symbole?

• 2 weeks later...
Właśnie przeczytałem w NYT recenzję książki Jana T. Grossa Fear" napisaną przez Davida Margolicka:
http://www.nytimes.com/2006/07/23/books/review/23margolick.html

U Margolicka liczba ofiar pogromu w Kielcach to już 80 osób.

Margolick napisał: “With the war over, and to tumultuous applause, a thousand delegates of the Polish Peasants Party actually passed a resolution thanking Hitler for annihilating Polish Jewry and urging that those he’d missed be expelled.” - Kiedy zakończyła się wojna z burzliwym aplauzem tysiące delegatów Polskiej Partii Ludowej przyjęło rezolucję dziękczynną Hitlerowi za eksterminację Żydów...

Wyobrażacie sobie, że PSL na powojennym zjeździe przyjmuje taką rezolucję, w Polsce z komunistami na karku. Gdzie autor to znalazł? Może przeczytał to w propagandówce opisującej jak to komunistyczny rząd zaprowadza porządek w dzikiej Polsce...

Kiedyś czytałem opracowanie historyczne na podstawie zeznań świadków o wysiedleniu ludności żydowskiej z mojego miasta i skierowaniu ich marszem do pobliskiej stacji kolejowej.
Napisano że podczas marszu zastrzelono aż 67 osób.
Nie mogłem uwierzyć i sam wypytywałem ludzi pamietających wydarzenie. Okazało się że w spisanych relacjach świadkowie podawali liczbę 6-7 osób zabitych. Ale gdzieś w wydawnictwie
ktoś usunął kreseczkę i zrobiło się 67 osób......

Piąty Ogólnopolski Kongres Polskiego Stronnictwa Ludowego miał miejsce w dniach od 19 do 21 styczeń 1946r. w Warszawie. Ze zburzonej Warszawy mieli słać dziękczyną rezolucję do Hitlera. W roku 1946...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie