Skocz do zawartości
  • 0

jaki pocisk

piromanlasu@op.pl

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolego k-szela jakiś czas temu dałem post:Poprawka po saperach
i kolega R-51 zbrechtał mnie za to że wale w miejsca gdzie są niewypały saperzy 3 razy podjerzdżali bo sie zabrać nie mogli
ale teraz wiem że dobrze zrobiłem nie chciał bym rozpoznać mojego dziecka po butach
POZDR.
Napisano
Ja wzywałem raz i mam tego jeszcze dużo do zabrania:(( do najbliżej jednostki z patrolem saperskim mam kikaset metrów sam jestem pośrednio związany z wojskiem, moi koledzy jeżdżą w patrolu. A jeżeli chodzi o zgłaszanie to zawsze byłem ZA!!! Tylko nie każdy się odważy bo procedury są smętne najpierw straż lub policja i kilka godzin czekania w moim przypadku 3 godziny:(( Teraz takie fanty nawet nie kopię tylko od razu przysypuję grubą warstwą ziemi i maskuję żeby nie było śladu kopania.
Napisano
oj, jacenty, zebys sie tez przypadkiem kiedys nie pomylil, bo moze to byc ostatnia pomylka.

a co do zapalu, sam jest niebezpieczny, a jeszcze bardziej jesli skorodowany, pamietaj na wszelki, ze wszystko co robisz z czyms takim, jak juz cie ciagnie to robisz to na wlasna odpowiedzialnosc i nie zagrazaj innym.

pozdro
Napisano
Znajomy też jakiś czas temu trafił trochę tych 57mm p.panc. - 15szt. w nawet przyzwoitym stanie.

...tak na marginesie, nie wszystkie rosyjski pociski 57mm przeciwpancerne do Zis-2 są niebezpieczne, np pocisk UBR-271sp. nie posiada zapalnika dennego ani MW tylko samą wkrędkę smugacza. Problem tylko w tym że z zewnątrz wyglądają praktycznie tak samo, i ktoś nie obeznany w temacie nie jest w stanie ich rozpoznać.

Pozdrawiam.
Napisano
sie mi tez jakos widzi, ze to ruski p-panc, zdaje sie z zapalnikiem dennym.

loslau napewno poprawi, jeslim w bledzie ;)
Napisano
no to fajnie ja kiedyś znalazłem okop gdzie było tego od groma , a razem z tym leżały mozdzieze . to wszystko było na jednej wielkiej kupie a okopie i było tylko mchem zarośniente
Napisano
Nie co ty w prawo, no dalej kręć, co ty frajer jesteś wiesz jak będzie fajnie. Kilka dni później będą sporządzać twój profil DNA z resztek organicznych szczątków... tydzień temu w Nowej Trybunie Opolskiej był artykuł o dzieciach bodajże jedenastu co w 1954 koło Lewina Brzeskiego na wsi przy wypasie krów zgineły od takich zabaw tylko jedno dziecko można było rozpoznać po twarzy reszty dzieci nie, mimo iż u tego dziecka twarz było rozpoznawalna to było w dwóch dużych kawałkach od pasa w dół i od pasa w góre:( Jest w tym miejscu pomnik upamiętniający tą tragedię.
P.S. Z powiadamianiem saperów bywa różnie, można się nasłuchać:((, tylko od czego oni są:(( Kilka kilometrów od miejsca tragedi leżą sobie pociski w lesie tak ot czekają na kolejną ofiarę... no coment. Saperzy ruszać tyłki!!!
Napisano
To rosyjskie pociski przeciwpancerne UBR-271 kal. 57mm pochodzące z armaty typu Zis-2 (nabój 57 x 480R.
Posiadają zapalniki denne (MD-5, lub MD-8).
Stosunkowo żadkie znaleźisko.

Ale niestety, lepiej zgłośić saperom - niech wywalą to w piz...u w powietrze!

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie