Skocz do zawartości

Koniecznie Usiąść Przed Przeczytaniem

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Znalezione na nfow. http://www.nfow.pl/viewtopic.php?t=13323

Życie Warszawy
Więzienie za nagranie płyty

Wkrótce każdy posiadacz komputera może stać się przestępcą. Ministerstwo Kultury pracuje nad ustawą, w myśl której więzienie grozi każdemu, kto posiada urządzenie do kopiowania CD, choćby nawet w domu.
Ministerstwo Kultury opracowało projekt nowelizacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zgodnie z nim wystarczy mieć programy i urządzenia, które mogą usuwać zabezpieczenia, np. z płyt kompaktowych, by trafić za kraty. Takie urządzenia są w większości komputerów. Jeśli pomysły resortu kultury wejdą w życie, to posiadanie zwykłej komputerowej nagrywarki CD lub DVD stanie się nielegalne.
Podobnie jak wytwarzanie i sprzedaż tych sprzętów. Stracą więc też producenci elektroniki. Grozi im za to kara trzech lat więzienia, klientom rok. – Te przepisy to absurd – alarmują specjaliści.

– Do łamania zabezpieczeń może posłużyć każdy komputer, nawet bez specjalnych programów, które są legalnie i za darmo dostępne w internecie – wyjaśnia Bartosz Mieszało, informatyk z warszawskiej firmy Spin.

– Bandyci będą uniewinniani ze względu na „małą społeczną szkodliwość czynu”, a osoby, które skopiowały płytę, trafią za kratki – obawia się Łukasz Jachowicz, redaktor serwisu 7thguard.net i inicjator listu protestacyjnego w sprawie ustawy. Według niego, nowelizacja utrudni funkcjonowanie bibliotek i innych instytucji, które udostępniają dobra kultury.

Wątpliwości mają też specjaliści. – Nie można zakładać, że każdy, kto ma możliwość skopiowania nielegalnego oprogramowania, zrobi to – komentuje dr inż. Wacław Iszkowski, prezes Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji.

Piotr Gadzinowski, poseł SLD i członek Sejmowej Komisji Kultury, zapowiada walkę z absurdalnym przepisem. – Skonfiskujmy laptopy posłom. Większość ma nagrywarki płyt.

Przeciwko nowelizacji zaprotestowało Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich oraz Konferencja Dyrektorów Bibliotek Szkół Wyższych. Także Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zauważył nieścisłości. – Konieczna jest analiza pod kątem prawa do korzystania z dóbr kultury i dziedzictwa narodowego, zagwarantowanego w konstytucji – napisał Cezary Banasiński, prezes UOKiK.

Projekt ustawy został przyjęty przez Komitet Europejski Rady Ministrów. Rzecznik ministra kultury Jan Kasprzyk twierdzi, że najbardziej kontrowersyjne propozycje będą konsultowane.
2006-06-09 TOMASZ BOGUSZEWICZ "

I 9.06.06 za PAP

PAP 16:00

Minister kultury i dziedzictwa narodowego Kazimierz Michał Ujazdowski wycofał z projektu nowelizacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych zmiany przepisów dotyczące ochrony technicznych zabezpieczeń uniemożliwiających kopiowanie utworu przez użytkownika.

W komunikacieministerstwo informuje, że w związku ze zgłaszanymi uwagami minister Ujazdowski, przed posiedzeniem Komitetu Rady Europejskiej Rady Ministrów 2 czerwca 2006 roku, wycofał z projektu nowelizacji zmianę art. 118.

Jak poinformowano w komunikacie, zmiany przepisów zostaną poddane dalszej publicznej dyskusji, po zakończeniu której przedstawiony zostanie kolejny projekt nowelizacji. Minister zdecydował również o zasięgnięciu dodatkowych opinii ze strony przedstawicieli środowisk naukowych - głosi komunikat.

Komunikat odnosi się do piątkowej publikacji "Życia Warszawy. W artykule "Każdy, kto ma komputer, może być przestępcą zauważono, że art. 118 w nowym brzmieniu pozostawia dużą swobodę interpretacji. "Według niego każdy, kto wytwarza urządzenia lub programy komputerowe przeznaczone do obchodzenia zabezpieczeń przed odtwarzaniem lub kopiowaniem przedmiotów objętych ochroną prawa autorskiego, podlega karze do trzech lat ograniczenia lub pozbawienia wolności - napisano w "ŻW.

Zagrożony nowym projektem artykułu jest też konsument, który za posiadanie takich programów czy urządzeń może pójść do więzienia na rok - wnioskuje "ŻW.

Praktycznie oznacza to, że złamać nowe prawo mógłby każdy, kto posiada komputer z nagrywarką płyt. Programy do łamania zabezpieczeń można pobrać za darmo z internetu.
"

Ironrat

Tak jest zawsze, gdy państwo usiłuje mysleć za obywatela. Zwykłym nożem kuchennym można zabić - może więc zabronić posiadania noży? Każda nagrywarka kopiuje - więc każdy jej posiadacz to potencjalny złodziej dóbr intelektualnych. Też zabronić:-)

No dobra ...
kupiłem bratu odtwarzacz mp3 z zaj....bardzo dużą pamięcią . może tam skopiować duzo utorów i teaz jestem w rozterce ....
albo mi wsadzą brata do pierdla - i to nie dobrze...
albo wsadzą mnie jako podburzającego do nielegalnego procederu i finansującego go - nie dobrze
albo wsadzą nas obu i to też nie dobrze......

i jeszcze jedno ....
o ile dobrze przypominam sobie to za okupacji trzeba było rejestrować albo zdawać na policji radioodbiorniki ....czyżby jakiś wspomnień czar ???

ciekawe co bysmy mowili jakbysmy np wydali kase na powiedzmy nagranie płyty. a pozniej piratowano by ją na maxa a my bysmy mieli z tego psie pieniądze. Zabezpieczeń 100% i tak nie zrobią. wiec jedyne wyjscie to jakiś ułamek ceny odprowadzany na ZAIKS. Obnizanie cen legalnych nośników to jakies wyjscie ale suma sumarum pirat i tak bedzie tańszy.Czyli jak sie nie obrocimy d... zawsze z tyłu.

Reka tez można człowieka zabic.Wniosek prosty-upie....ic ręce przy samym tyłku.Noga tez wiec przy samej szyi.Samochodem mozna zabic człowieka-zabrac ludziom samochody.Można zabic przy pomocy kija.Wniosek prosty trzeba szybko wyciac lasy.Można kogos utopic wiec należy wypompowac wszelkie zbiorniki wodne.Moze mam wymieniac dalej?To jest proste.Ci którzy piszą prawo i ustawy oraz ci którzy to potem w sejmie zatwierdzaja powinni byc już dawno na wczasach w domu bez klamek i o miękich ścianach.
Pozdrawiam

oj Jaca troche nie kumasz jak widze specyfiki tzw prawa własności intelektualnej. Ale to nie forum na takie dywagacje raczej.Jak ktoś bez twojej wiedzy bedzie kopiował np koszulki z wizerunkiem twojego phisis to nie było by dla ciebie dobre? zaraz chcialbyś kasy z praw autorskich.....Ale to nie forum na takie dywagacje raczej.

Upał, może w pomieszczeniach Ministerstwa Kultury nie ma klimy, no i paruje pod dekielkiem. Albo brak zajęcia w sezonie ogórkowym. Ciekawe, co z komputerami służbowymi w firmach - weź tu człowieku i nie miej nagrywakrki!!! A może po prostu obniżyc ceny płyt z muzyka i flmami? Chytry dwa razy traci - np. po podwyżce akcyzy na alkohol wzrastają tylko zyski przemytników i bimbrowników a w rezultacie skarb państwa traci. Gdybym za kilkanaście PLN mógł kupić oryginalną płytkę to nie bawiłbym się w pożyczanie i przegrywanie.

He he he a jak ktos(np Bocian) w galerii na odkrywcy umieści mój wizerunek utrwalony aparatem cyfrowym bez mojej zgody(a miał skubaniec uwieczniac sprzęta wyrywanego z morza a nie moja skromna niefotogeniczna osobe)to tez mam wystąpic o ochrone wizerunku i konfiskatę lub delegalizację wszystkich sprzetów zapisujacych obraz?
Pozdrawiam

Tu masz rację.Tylko wezmy taką np płytkę z muzą.nie wiem ile Ty płacisz za czystą płytkę ale w Gdańsku można kupic za 0,40 złocisza.Do tego koszt prunda potrzebnego do nagrania muzy i potem płytki to jakieś 5 zeta od sztuki.Z każdej płytki dla artysty niech będzie kolejne 5 zeta i koszt płyty wynosi (z pudełkiem i okładką)cyrka z bełtem 15 zeciszów.A tu patafiany wołają po 50 zeciszków.
Jezeli za wymiane akumulatora w samochodzie serwis zawoła Ci 50 zeciszów to wezmiesz klucz do łapki i sam tem akumulator wymienisz.Ale gdyby wołał 10 zeciszów to byś im pewnie dał zarobic .
Pozdrawiam

Jak ja się ciesze że PISuar jest daleko i żyje sobie spokojnie. Według mnie nie obnżanie cen jest rozwiązaniem ale uczciwe płace. Tak jest na zachodzie i ludzie nie kopiuja masowo wszystkiego bo szybciej pójść do sklepu i kupić film niż czekać te kilkadziesiąt godzin aż się ściągnie i to nie wiadomo jakiej jakości. Płyta kosztuje, prąd też...
A co do noży czy innych gadżetów w UK kibitka czeka jak znajda przy tobie majcher. Swoją droga pełno drechów nosi noże i klamiki...ale ostatnio ścigneli gówniarza co znalazł gaz i szedł oddać na policje :). Raz przyszedł do mnie do pracy dzieciak z garścią pestek najprawdopodobniej od jakiejś 9. (po sąsiedzku mam komisariat, ale gliniarzy nie było). Cały się trząsł ze strachu jak galareta...:) A więc po wykrywkach, ASG, kolej na nagrywarki. Spełniają się obietnice przedwyborcze- walka z bandytyzmem bez litości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie