danieloff Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 Witam - jak w tytule - czy to pozostałości ringstanda? Miejsce pewnie znane wielu północno-Warszawiakom, dla tego, kto zgadnie gdzie to jest NAGRODA - romantyczna kolacja z Przemysławem Gosiewskim:-)
bjar_1 Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 Coś większego od Ringstanda... nagrody nie chcę ;)
Chudzin Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 Idea podobna. Ale niektorzy twierdzą że to miało być nawet na jakieś działko. Ale miejsca skąpo, może jednak tylko ckm? Jest to jedno z 4 poniemieckich (ale z której wojny?) stanowisk koło Jabłonny. I jedyne tego typu, pozostałe są w kształcie litery U.Za nagrodę dziękuję, nie skorzystam.
danieloff Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 Gratuluję, rzeczywiście jest to obiekt z Wału Wiślanego na wysokości Jabłonnej, to moja tradycyjna trasa rowerowa i kilka razy w tygodniu muszę przeskakiwać te betony. Co do nagrody, to Przemkowi będzie smutno... :-)
Chudzin Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 To trochę dwie rożne sprawy. To na zdjęciu to chyba ringstand na działko, a to z Jabłonnej to trochę prostsza konstrukcja. Ale może uzbrojenie było to samo?..
danieloff Napisano 29 Czerwiec 2006 Autor Napisano 29 Czerwiec 2006 Od ubiegłego roku trwa umacnianie Wału Wiślanego, wiercone są w nim głębokie na kilka metrów otwory zalewane następnie betonem, co ma tworzyć palisadę wzmacniajacą wał. Na szczycie układana jest kostka. A co to ma do ringstanda? Otóż być może niedługo maszyny zbliżą się do tego obiektu i jak myślicie, co się z nim stanie? Nie twierdzę, że zostanie zniszczony, ale na pewno nie zostanie na swoim miejscu.
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 dziura wiemi i troche betonu i to wszystko
twarozek Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Wszyskie schrony, o których wspomniał Chudzin opisywałem w Spotkaniach z Zabytkami", nr 12/2002. Polecam się.
Louis Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Danieloff, czy sądzisz, że naprawianie wału zajdzie aż tak daleko?. Z drugiej strony czasami ciekawe drobiazgi wychodziły jak zrywali pierwsze warstwy ziemi :-). Ale ringstandu szkoda będzie...
danieloff Napisano 13 Lipiec 2006 Autor Napisano 13 Lipiec 2006 Tego nie wiem, na razie jakby wstrzymali roboty, ale prędzej czy później pewnie pociagną tą wyłożoną kostką ścieżkę na szcycie wału do Jabłonnej. Rzeczywiście, jak zerwali wierzchnią warstwę to wyszła masa łusek, głównie stalowych do mosina i mausera, można było zbierać bez wykrywki. A ringstanda możnaby przenieść na któreś ze strzezonych osiedli, fajnie byłoby mieć pod blokiem ochronę czuwajacą w ringu, he,he.
Louis Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 Witaj, dobry pomysł. Albo wykorzystać jako dekorację ogródków piwnych na Tarchominie :-). Jeszcze niedawno nad wejściem do Szuwarka" wisiał radziecki hełmik (znaleziony raczej na wale), ale ktoś sobie go pożyczył. To fakt, jak zaczynali prace, to wyszła niezliczona ilość łusek... Pozdrawiam
twarozek Napisano 15 Lipiec 2006 Napisano 15 Lipiec 2006 Coś Wam się pomerdało. Primo: nie wszystko, co okragłe jest ringstandem. Secundo: nie dago się go przenieść, bo jest z gołego betonu (chyba, że w postaci gruzu...).
danieloff Napisano 17 Lipiec 2006 Autor Napisano 17 Lipiec 2006 Twierdzisz, że to nie ringstand? Możliwe, ja się nie upieram, tylko po co ktoś wybetonowałby okrąg na szczycie wału?
herring Napisano 17 Lipiec 2006 Napisano 17 Lipiec 2006 Nie są to ringstandy. Są to najprawdopodobniej stanowiska na KM z 1 wojny światowej - figurowały juz w polskiej ewidencji przed 2 wojną światową. A więc - przodkowie" ringstandów! Zauważcie, że prawie identyczne w formie stanowiska ziemne Niemcy stosowali w fortyfikacji polowej w czasie 2 w.ś.
herring Napisano 17 Lipiec 2006 Napisano 17 Lipiec 2006 Aha - no i bardzo podobny w koncepcji jest niemiecki Michelmannstand" z Francji z 2 w.ś.
a.korbaczewski Napisano 17 Lipiec 2006 Napisano 17 Lipiec 2006 to nie jest ringstand.foto z normandii przedstawia identyczne stanowisko w wale przeciwpowodziowym przy kanale.
danieloff Napisano 17 Lipiec 2006 Autor Napisano 17 Lipiec 2006 OK, dzięki, zastanawiałem się też nad tym, czy nie jest to po prostu pozostałość kolektora ściekowego, jakich sporo jest na i przy wale wiślanym. A co do budowy tego stanowiska - czyli jest to tylko betonowa powierzchniowa wylewka w kształcie okregu, a nie zwarty cylinder"?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.