Skocz do zawartości

Mundury WH w kamuflażu Splintertarn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przyglądałem się wielu posiadanym zdjęciom na których żolnierze WH korzystają z zelt" i to we wrześniu 1939 i wzór materiału wydaje się idntyczny bądź bardzo zbliżony. Nasze dywagacje na ten temat rozświetliłoby na pewno kolorowe zdjęcie.:)) Może jak sama kurtka na zdjęciu nr 1 wątku pokrowiec został zrobiony we własnym zakresie przez żołnierza.
  • Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Na jednym z archiwalnych filmów z kronik niemieckich prezentowanych na kanale Discovery Civilisation z serii Blitzkrieg jest pokazane jak zimą 1941-42 niemieccy zołnierze i to WH pobierają z przyczepy zimową odzież i to właśnie w kamuflarzu splintertarn jest to naście sekund i można dobrze się temu przyjżeć. Mówię zimową gdyż odzież ta w większości jest dwustronna: biała-splintertarn, spodnie, kurtki itp. Na pewno każdy zainteresowany tematem to dostrzeże
Napisano
A tutal linkt do strony gdzie są wszystkie elementy umundurowania żolnierzy WH w tym i kamuuflażowego
http://www.germanmilitaria.com/Heer/04CamoClothing.html
Ładnie to jeszcze wygląda na stronie Powstania Warszawskiego, tam dopiero można oko nacieszyć.
Napisano

Na tej focie wyraźnie widac namioty z zelt i ich kamuflarz ktory można porównać ze zdjęciem powyżej żolnierza w hełmie z pokrowcem. Na pewno wzór ten sam.

Napisano

A na tym zdjęciu z września 1939 widać kilku niemców w hełmach z pokrowcami w splinetrze, tylko troche kiepska jakość

Napisano

A to ciekawe zdjęcie również z niemieckiej kampanii w Polsce - zelta ale nie w kamuflarzu splintertarn co mogło byc świadczyć, że już wtedy wprowadzono być może do testów kilka rodzajów kamo, ciekawe nieprawdaż?

Napisano
Ci żołnierze siedzący w leju są troche dziwnie umundórowani bo nie mają oznaczeń na kołnierzach ani orłów na bluzach i rękawach a pokrowce na hełmach wyglądają bardziej na SS niż splinter
Napisano
dziadziu ma rację – na 100% żołnierze siedzący w leju są z Waffen-SS – u trzech z nich widać orła na lewym rękawie, a po za tym wszyscy mają naramienniki wykonane z czarnego materiału (co nie jest oczywiście przekonywającym dowodem, ale stanowi w tej sytuacji znaczącą poszlakę). Dlatego pokrowce na hełmy nie są w kamuflażu sprintertarn.
Napisano
Witam wszystkich serdecznie,

Szczerze mowiac to podzielam watpliwosci hansa85 - pokrowce na helmach zolnierzy ze zdjec'39" wydaja sie byc 'platanem' a nie 'splinternem' . Zolnierze siedzacy w leju to SS ( na lewych ramionach mundurow sa orly SS, ten sam kolor kolnierzy co caly mundur, brak patek ). To zdjecie jest zreszta publikowane w kilku ksiazkach o Waffen-SS i opisywane jako pulk Deutschland" pod Mława'39.

Natomiast pierwsze zdjecie z polskimi zolnierzami w niewoli jest niestety slabej rozdzielczosci i trudno na 100% stwierdzic z jakiej formacji pochodzi pilnujacy Niemiec. Osobiscie jednak sklanialbym sie rowniez do twierdzenia o pokrowcu 'w platanie' na jego helmie.

Pozdrawiam,

Smoczy
Napisano
Wiadomo na tym polega konstruktywna dyskusja. Każdy się czegoś ciekawego dowie a człowiek uczy się jak to mówią do śmierci. Macie może Panowie jakieś wyrażne zdjęcie żolnierzy Niemickich w platanie. Warto temat kontynuować tym bardziej, że jest bardzo słabo znany większości a mundury w kamo bardziej kojażone są jako SS i to z lat 44-45.
Napisano

Na forum Odkrywcy" jednym z wątków traktujących o parkach" itp. znalazłem te oto zdjęcie gdzie znawcy tematu określili ją jako platan, faktycznie wypisz wymaluj kamuflarz z hełmów niemiaszków w okopie. Szkoda że na zamieszczonym przeze mie zdjęciu pilnuący niemiec jest tak daleko, też można by było ewentualnie zweryfikować rodzaj użytego kamuflarzu. A tym postem sam sobie odpowiedziałęm na zadane wcześniej pytanie. Temat rzeka panowie i to jaki ciekawy, dalej szukajmy.

Napisano

Witam,
nie są to może mundury polowe o które chodzi autorowi wątku ale oddają przekrój zastosowania tego kamuflażu.Obie panterki pochodzą z moich zbiorów.

Napisano
Ale manekin tylko jeden :))

Na poważnie fajny zbiór, i to oryginałów mundurów pasujących wymiarami na kolekcjonera. Gratulacje.

pzdr
Napisano
Obserwując zapodane w wątku zdjęcia, powiedzieć można że tak dokładnie nie było jednego kolorystycznego odcienia kamuflażu splitter. Barwy jak widać z twoich Dariusz zdjęć jak i modeli wcześniejszych odbiegają od siebie odcieniami.
I tak naprawdę to tylko ozmycie" konturów plam odrózniało niekiedy splitter od sumpf.
Napisano
Odcienie podkładu splitter nie zawsze są takie czysto szare - np. twoje bluzy z kapturami. W drugiej podkład jest bardziej szaro-żółty. Podobnie jak na fotach modeli które wkleiłem - gość w fajnej koszuli (?) z dalmierzem.
Raz podkład szary raz szaro-żółty jak w sumpf.
w splitter barwy brązu i zieleni też nie jednakie.
Różni wytwórcy czy związek z oszczędnością środków produkcji końca wojny ? O to mi chodzi.

Zawsze widywałem zelty właśnie z szarym podkładem. Takie też mam, ale szczerze mówiąc zawsze chciałem mieć z takim jasnoszarym, prawie żółtym podkładem.

Komplecik zimowy ekstra. Kolekcjonujac - dobierasz rozmiar na siebie ??? Czy przypadek ?
Napisano
Gdyby można było wybierać w tych mundurach jak w sklepie pewnie bym tak robił.Niestety rzeczywistość nie jest aż tak różowa.Często zbiera się tak jak wpadnie,no może z wyjątkiem hełmów .Nie zbieram numerów mniejszych jak 64.
Ja akurat miałem sporo szczęścia,wszystko co udało mi się zdobyć to jak na mnie szyte i to sprawia podwójną radość bo można to założyć i wczuć się w klimat tamtych czasów.
Pozdrawiam.
Napisano
Tak na marginesie, jedno pytanie z ciekawośći.

Nigdy nie interesowały cię losy pierwszego właściciela ???

Może jeszcze żyją ?
Napisano
Co do losów właścicieli to pewnie,że byłoby fajnie poznać ich losy.Niestety część moich zbiorów pochodzi z zakupów na różnych aukcjach a część z własnych znalezisk na strychach czy w szopach których właściciele już nie żyją.
Co do odcieni to jest dokładnie odwrotnie .Z drelichu tzw.HBT wykonana jest kurtka bez kaptura.
Pozdrawiam.
Napisano
Nie jestem ekspertem w temacie kamo WH ale pozwólcie, że dodam swoje trzy grosze. Tak sobie troche pogdybam.
Z tego co wiem Niemcy wprowadzili mechaniczny druk dopiero w 1940 roku. Wczesniej nadruk na materiale robiony byl recznie. Wzór spitter jest na 100% drukowany na wałkach wiec wychodzi na to, ze został wprowadzony najwcześniej w 1940 roku. A to znaczy, ze pokrowce w takim Kamo nie mogły być noszone przez WH we wrześniu 1939. W '39 WH mogł nosić szare pokrowce (były takie). Popatrzcie na worki FJ-ów, ile z nich jest w kamo?
A co do umundurowania (i pokrowców też) dziś znalezienie oryginalnego pokrowca we wzorze spitter graniczy z cudem (o wzorze sumpf nie wspomnę). Podobnie jest z oryginalną tarnjacke w tym wzorze. Te elementy nigdy nie były masowo produkowane a raczej dla wybranych jednostek.
Tak mi się coś kołacze po głowie, że tarnjacke WH wprowadzono dopiero w 1942 roku. Na pewno, na początku wojny elitarne jednostki WH dostawały przydziały okryć maskujących SS.
A co do bluz mundurowych w tym wzorze, być może były produkowane takie bluzy w ograniczonej ilości w końcu Tarnjacke była szyta z materiału, z którego szyto letnie, zielone bluzy mundurowe.
Generalnie jednak, Niemcy preferowali raczej szycie okryć kamuflażowych noszonych na mundur a nie zamiast munduru. Dotyczyło to również okryć noszonych przez jednostki spadochronowe czy pancerne. LW miało kurtki w kamo, które na zdjęciach mogą wyglądać jak bluza mundurowa ale jest to kurtka, która powinna być noszona na mundur. Widziałem zdjęcia takich kurtek jednak w spitter LW. Możliwe jednak, że przed wprowadzeniem tago wzoru szyto je ze zwykłego spitter. Podobnie było z okryciami dla czołgowców. Widzieliście takie spodnie? Mogą w nich chodzić dwie osoby na raz takie to wielkie i oryginalnie miały być wciągane na mundur.
Wprowadzenie jednolitego munduru Kamo dla WH i SS planowano dopiero w 1945 roku więc wcześniej raczej nie było takiej produkcji.
Napisano
AdamT – bardzo ciekawe spostrzeżenia – zgadzam się, że pierwotnie Niemcy używali mundurów maskujących zakładając je na zwykłe mundury polowe – ale w zmieniających się warunkach wojny (prowadzenie działań na obszarach o znacznie cieplejszym klimacie np.: południowej Europy czy Azji), było to niepraktyczne . Dlatego powstawały mundury z tkanin kamuflażowych do, nazwijmy to, bezpośredniego użytku. Ale tak jak napisałem już na początku – nie było to działanie na masową skalę – raczej lokalna inicjatywa w poszczególnych jednostkach. Acer zamieścił zdjęcia autentycznych mundurów, przede wszystkim, z okresu walk w Normandii w 1944 – co jest potwierdzeniem mojej koncepcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie