aaaa.gggg Napisano 16 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2006 WitamZamierzam kupić jakiś aparacik to fotografowania fantów i ogólnie do robienia zdjęć w lesie.Jakiś tani,bez zbędnego wypasu" i z ekranem.Taki typowo do lasu.Prosze o rade Szanowni Forumowiczowie.PozdrawiamZwierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal7 Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Witam! W zeszłym roku kupiłem Canona A410 i jestem z niego zadowolony...W Media Markt kosztuje aktualnie około 450zł, więc koszt nie największy, a sprzęt nie najgorszy, więc śmiało polecam.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Ja miałem w rękach Canona Powershot A420. Niezły aparacik w dobrych pieniądzach. Ma już 4mega i jest tylko kilkadziesiąt złotych drozszy od A410. Myślę, że to najlepsza oferta nie licząc innych no name lub wynalazków typu HP i Kodak. Poza tym jeśli będziesz miał ochotę troche pobawić się fotografią ma manual. Makro też niezłe.Porównanie cen różnych aparatów znajdziesz na;http://www.ceneo.plOpinie uzytkowników i opinie oraz rady co do sprzętu wszelkiej maści znajdziesz na:http://www.elektroda.ploraz portal dotyczący wyłącznie sprzetu foto, dużo rad ludzi znających się na rzeczy:http://www.fotopolis.plTam tematy dotyczące cyfrówek są omawiane wyczerpująco.Nie warto iść ślepo w magie ilości megapikseli, bo to może być złudne. Nie zawsze więcej znaczy lepiej. 4 mega wystarczy w zupełności na dobrą małpkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 I zeby mial opcje robienia drobiazgow, bo inaczej zadnego bicia ani nic tego typu sie nie da sfotografowac (wiem cos o tym po mojej ostatniej wtopie z zakupem taniego aparatu :( ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Napisałem, że ten A 420 ma makro i supermakro. Ale też sama opcja nie wystarczy, musi byc odpowiednie oświetlenie, bo przy słabym swietle albo przy flashu wyjdzie mydło i nie wiadomo co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Racja bez zdjęć makro to i 5 mega pixeli do niczego.Mam Samsunga Digimax, ale nie ma makro. Dobra ostrość to jest to.W pracy mamy służbowego Nikona 8 megapixeli, i to ma naprawdę możliwości ustawienia super ostrości i makr.Niestety cena poza moim zasięgiem jako osoby prywatnej - kilka tys pln.Dziś dojrzałem w hurtowni elektronicznej w moim mieście cyfrowego panasonica 6 megapixeli, podejrzewam że makro też, czytając szybko z grubsza oznaczenia na obrotniku funkcji m". cena 1550 zł. Trzeba dobrze szukać to trafisz coś dobrego i taniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żeton Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Z kolei ja kupilem niedawno OLYMPUSA x-710, 4mpix, 3xzoom optyczny, podwojny tryb makro oraz kilka ustawień tematycznych za 550pln a do tego gratis ładowarka z 2 akumulatorkami, 2 baterie oraz oryginalny pokrowiec i okablowanie. Aparat mam okolo 3 mieszkow, przezyl 2 poligony:)narazie ok:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Olki też nie są złe.Najważniejsze założyć sobie skalę potrzeb. Jeśli ma to być aparat do robienia prostych zdjęć w plenerze, rodzinnych, zbliżeń muszek kwiatuszków i popierdułek wygrzebanych spod matki ziemi, lepiej kupić sprawdzony model. Za bajery nie warto płacić. W większości sie z nich potem nie korzysta. Tak samo np. z aluminiową obudową. Spróbój rzucić aluminiaka z 1,5 na beton Ciekaw jestem czy bedzie chodził. A pokus jest wiele, bo modeli jest teraz multum i każda firma kusi jakimiś super bajerkami. Tylko każdy bajerek to kilkadziesiąt złotych więcej.Poza tym ja uważam, że powinno sie kupować sprzęty firm, które z aparatami maja coś wspólnego od dawna. Wydać wiadro kasy to naprawdę nie problem.Poza tym trzeba pamietać, że aparat to nie tylko elektronika, ale przede wszystkim szkło. Na dobrą hybrydę lub lustrzankę zawsze jest czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Też racja. Ale coś dobrego do dobrych zdjęć, ostrych zbliżeń kosztuje niestety. Dlatego trzeba dobrze szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Dlatego też podałem linki do stronek, gdzie mozna się poradzić, porównać.A jak trzeba uważać przy wybieraniu? Niedawno znajomy kupił coolpixa 5600. Cena c.a. 700 PLN. Zdjatka robi niezłe, choć wg mnie trochę szumi przy słabym oświetleniu. Napakowane ma 5,1 mega. Ale jedna rzecz mnie odrzuciła. Pokrętło nawigacyjne tak lekko sie obracało, że przy noszeniu wg mnie cały czas trzeba uważać, żeby sie nie przestawiło. Poza tym nie można sie pobawić manualem. I dlatego nie majac wiekszych wymagań kupiłbym tego Canonka. W końcu 250,- zł różnicy. A makro naprawdę ma niewiele gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Jeśli znasz angielski to polecam www.dpreview.comZ tym, że najpierw może wytypuj parę modeli, które Cię interesują - na stronie jest gdzieś opcja porównania no i można poczytać komentarze użytkowników. Ja niedawno kupiłem Canona PowerShot 610 i uważam że to dobry aparacik. No ale kosztował mnie 1220 zł więc nie jest tani. Chyba, że teraz są jakieś promocje bo już wszedł PowerShot 620. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 Aha i jeszcze jedno. Żadnych zoomów cyfrowych nawet jak piszą, że 1000 krotny:) Jeżeli aparat nie zooma optycznego to do odstrzału. Zoom cyfrowy to tak jakby go wogóle nie było. W tańszych modelach tak robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Ja sobie radzę bez makro w ten sposób, że przytykam do obiektywu soczewkę z lupki i wtedy z ok. 7 cm mam ostre zdjęcie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 Ja mam canona g-5 stary ale jary- w moim gronie generalnie obracaja sie osoby z canonami i sa bardzo zadowolone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomko Napisano 22 Czerwiec 2006 Share Napisano 22 Czerwiec 2006 Jeśli potrzebujesz aparatu tylko na wyprawy", nie chcesz dużego zooma, wybierz cos z tzw. kompaktów. Łatwo schować do większej kieszeni,nie przeszkadzają przy dłuższym noszeniu. Pozdrawiam Tomko (Fuji 5500 - niby zoom 10x ale i tak wolę klasyczną lustrzankę z wymiennymi obiektywami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 1 Lipiec 2006 Share Napisano 1 Lipiec 2006 Dla osob zainteresowanych zakupem lustrzanki cyfrowej - ponizej zdjecia wykonane przedprodukcyjnym egzemplarzem aparatu Sony DSLR-A100.http://img250.imageshack.us/img250/3117/foto0055ih.jpghttp://img246.imageshack.us/img246/3007/foto038hy.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/3546/foto0015ba.jpgMoim zdaniem ten aparat mocno zakreci na rynku foto :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 1 Lipiec 2006 Share Napisano 1 Lipiec 2006 Racja. Ciekawe jakie możliwości będzie miało makro.Bardzo fajny moim zdaniem jest Nikon Coolpix 8800.Tylko niestety ta cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 1 Lipiec 2006 Share Napisano 1 Lipiec 2006 Acer, to jest lustrzanka.... Macro bedzie zalezne od obiektywu jaki zastosujesz.Na stronie Sony znajdziesz specyfikacje obiektywow ktore beda dostepne do tego aparatu.Darz Bor ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 1 Lipiec 2006 Share Napisano 1 Lipiec 2006 Dziękuję :)wzajemnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 1 Lipiec 2006 Share Napisano 1 Lipiec 2006 A, w Nikonie Coolpix zoom optyczny jest x 10. Obiektyw 35 mm.To taka próbka : http://img312.imageshack.us/img312/1739/dscn20453dc.jpghttp://img312.imageshack.us/img312/4641/dscn19964sf.jpghttp://img312.imageshack.us/img312/9886/dscn20341gh.jpgMamy w firmie takiego służbowego Nikona. Podobno to jest sprzęt dla profesjonalistów, a makra można robić z 3-4 cm.Czy mi się wydaje, ale foty które dałeś Piorek z tej lustrzanki są żywsze ? - przewaga lustrzanek ??? Czy tylko lepsze nasłonecznienie ?Nikon ma tylko 8 mln pixeli. Sony aż 10 mln.To chyba Sony lepsze ???Lepsze ? Ja w fotografii nie siędzę, ale lubie cholernie ostre zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirPolo Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 osobiście polecam Sony H1. może ilość pikseli nie jest powalająca (5,1mln), ale zdjecia robi świetne. zoom 12x no i dobry tryb makro. jedynie cena może zniechęcać, chociaż nie jest jakaś wygórowana (ok. 1600zł)pozdr. SirPolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 z moich wlasnych obserwacj najgorsza rzecza dla czlowieka (czytaj poszukiwacza) jest wejsc na forum i zadac pytanie- co kupic... ?Bo po tylu roznych odpowiedzach ja osobisce niewiedzialbym co :) - gorzej niz przed pytaniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Lipiec 2006 Share Napisano 11 Lipiec 2006 Ja raczej wiem co wybrałbym : Nikon coolpix 8800.Ale cena :(marzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 19 Lipiec 2006 Share Napisano 19 Lipiec 2006 Witam! O ile dysponujesz większą gotówką polecam Sony DSC H2. Uważam, że owa zabawka ma wszelkie potrzebne przeciętnemu użytkownikowi funkcje. Jest to aparat, który można określić mianem nawet półprofesjonalnego. Dobre, jasne Zeissowskie szkło, duży zoom, makro o ile pamiętam od ?3cm?, pełna automatyka, tryb manualny. Cena ok. 1500-1600zł. Troszkę tańszą opcją jest Olumpus SP-500 Ultra Zoom, 1200zł. Niewielki gabarytowo, potężny w swych możliwościach. Uważam, że także godny polecenia.Ja osobiście fotki pstrykam Olympusem E-300 - lustrzanka z wymienną optyką. Na forum jednak wrzucam zdjęcia ze starego, poczciwego Olka C350 Zoom. :-)Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 19 Lipiec 2006 Share Napisano 19 Lipiec 2006 Witam wszystkich.chcialbym polecic Practice DCZ 520.5mln pixeli.2,5 cala wyswietlacza,zasilanie 2 paluszki(najlepiej akumulatorki)Duzy zoom cyfrowy i optyczny.Opcja fotografowania malych przedmiotow.Pamiec wbudowana spora,dodatkowo karta sd.do 2gb.Sporo pozytecznych opcjii(zmiany formatu,ostrosc,dzien noc,dyktafon,filmiki z dzwiekiem)(dzwiek dopiero na kompie)!Pozatym maly i poreczny.Cena tez powiedzialbym przystepna za aparat tej klasy.Ja za swoj zaplacilem 100 funtow ,wiec podejzewam ze w polsce kosztuje ponizej 600pln.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.