Skocz do zawartości

JAKIE FANTY ODKOPALISCIE W WAKACJE ?????????????

Gość NINO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego Frozzer - 120 klamer nie licząc innych fantów i Ty piszesz, że nie masz szczęścia???
Ja mam dwie w tym jedna Luftwaffe i bardzo cieszę się. Pozdrawiam.
  • Odpowiedzi 169
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
ja wykopałem 25 polskich kb piechoty,rkm i ckm wz.30 do tego ok. 100 polskich bagnetów i 12 szabel. Super trafienie ale na Ukrainie. W polsce tylko dwa Lebele i Mannliocher- takie scierwo jak klamerki guziczki i reszta badziewiu to chyba nienormalini zbierają. Do tego na początku wakacji na POmorzu dziabnąłem kilka hełmów niemeicjkich destrukt parabelki i kupa scierwa od plecakow,chlabakow itp. A wy sobie zbieracjcie guziczki ... :)
Napisano
Dzisiejsze wykopki" - miejsce jak poprzednio (patrz wyżej) ,czas działania 13.00-18.14 :
- z 10 podków
- 1 strzemiono
- magazynek do PPSz
- niewypał poc. kumulacyjnego 75mm
- niewypał poc. odłamkowego ruski 85 mm
- przód zamka do MG-42
- łuska stalowa 75 mm
- 2 siekiery
- POLSKI KARABIN wz.98 (ten z tym śmiesznym celownikiem)
jutro zrobię fotki :)
- 2 połówki niesmiertelników - cynkowe ,odczytam wkrótce
- posrebrzany widelec
- 3 łuski 7,92 x 57 mm Mauser (niemiecka ,czeska i jugosłowaiańska)
- manierka pierwszowojenna austriacka
- góra menażki
- kilka łusek 2 cm FlaK
- kilka kilogramów złomu (cynk,ołów,miedź,mosiadz,alum.)

myślę ,że dobrze jest ,szczególnie karabin

pozdro
bjar_1
Napisano

A oto ta wczorajsza blaszka po wymyciu i odczytaniu. Niestety w miejscu numeru kompanii nieśmiertelnik jest wyłamany.Druga znaleziona wczoraj przezemnie połówka jest górną od tego samego.

pzdr
bjar_1

Napisano

i takie kuleczki a tak przy okazji ta środkowa od czego może być???
Oprócztego jeszcze ostrogi,strzemie,jakieś łuski,czubki od pocisków i chyba ze 100kg gwożdzi i innego żelastwa ,a wszystko to 20letnią P1 która rozszypała sie pod koniec sezonu

Napisano

Sorry za wprowadzenie w błąd. Blaszkę znalezioną wczoraj dokładnie obskrobałem z nalotu ,który powstał na cynku.
Teraz dokładnie widać ,co to za bicia.
Jestem miło zaskoczony :

Nr.6 Frw.
8./schw.Kp. G.R.110

czyli trafiłem na freiwilliga" :)
teraz tak: co to może być schw.Kp? skrót wskazuje na schwere kompanie ,czyli kompanie ciężką. Tylko jaka to była kompania ciężka" ,słyszałem o kompanii ciężkich karabinów maszynowych czy kompanii cięzkich dział piechoty (s.I.G komp.) ale o schw.Kp."?
Cięzka kompania - co to było w Wehrmachcie ?

pzdr
bjar_1

Napisano

---------------
Ja niewiele zalazłem bo i mało szukałem - pochwale się za to jednym ze znalezisk które najbardziej mi sie spodobały i od razu znalazły u mnie wiele sentymentu. Fant ten nie jest może jakimś rarytasem i nawet jest dość może łatwo spotykany ale jest szczególnie bliski mojemu hobby stąd należy mu się specjalne miejsce. Dodam dal absurdu że wcale go nie znalazłem w okopie, lesie czy starej chacie - kupiłem go na giełdzie staroci za śmieszną cene (w porównaniu z cenami innych tego typu). Jest to polski hełm wz.31 - świadek wydarzeń wrzesnia 1939 - ujął mnie tym że pochodzi z pobojowsika z którego zdjął go po wojnie jakiś chłop. Stan zachowania jest bardzo fajny bowiem ok. 95% powierzchnii hełmu jest pokryte doskonale zachowaną farbą. Wierzch prawie w całości pokrywa śliczna salamandra" a wśrodku zachowały się nawet czarne stemple wytwórcy LUDWIKÓW" (Huta Ludwików, Kielce) i stempel odbioru wojskowego K/2" w owalu. Do tego standardowy odbiór na nicie kontrolnym. A chyba najfajniejsze w nim jest to że dostał odłamkiem i ma wielką dziurę z prawej strony na wysokości ucha. Dzięki temu wiem ze ten hełm był może nawet zbyt blisko wroga :) No i raczej tez nikt w nim nie zginął. Super :) Bardzo mi się podoba :)

Napisano
cze-wykopałem bagnet chyba do mauzera,kordzik oficerski wermachtu,cztery pociski flak 105mm uzbrojone z zapalnikami,
na stanowisku leflektorow kupe drobnicy czesci .swieca zaplonowa itp ,boczna klape do agregatu prądotworczego -cała w farbie, mosiezny element z napisem ringzdorf,
na stanowisku dalmierza kupe czesci -kilka instrukcji grawerowanych na aluminium kilka wziernkikow itp,kilka łusek flack 105 mm ,naboje do mauzera z napisem u dołu 1942zx guzik szklany kilka kilofow lopat kosc chuba z nogi,
paste do zembow i wiele szajsu odlamkow smieci
Napisano
Tannenberg w Sobotę: P08 DWM 1913 z zapasowym mag. i w kaburze ( do Landminer: na skrzyzowaniu), guziki artylerii i dwie carskie klamry piechoty dla osłody. Marchewka wciąż rośnie...
Napisano
Witam.
Odnośnie guzikowego pola, to ostatni raz byłem tam w czerwcu. Efekt: 5 niemieckich niesmiertelników strazników, kilkadziesiąt niesmiertelników stalagowych (w wiekszości czyste)oraz standardowe znaleziska: guziki, sporo monet, kilka łusek.
pozdrawiam
Napisano
No dobra, to teraz kolej na mnie. Uwaga, chwalę się :D.
W wakacje trafiłem dużo śmieci ( jak zawsze ), dużo łusek mauserowskich, puste łódki, kilka szt. naboi do PPSz, kilka guzików od zelty, jakiś śledź aluminowy, pociski, kulki od szrapneli i oczywiście dużo przedmiotów nieznanego pochodzenia oraz przeznaczenia. A teraz przejdę do tych ciekawszych znalezisk. A przyznać się muszę, że te ciekawsze zostały znalezione nie w wakacje, lecz wczoraj tj. 12 września 2003r. Wypad był planowany z myślą o monetach i tak też było ( był to mój pierwszy wypad monetowy - wcześniej szukałem tylko w lasach, no może ze dwa razy byłem na polu, ale wtedy trafiliśmy tylko jedną słabą boratynkę). W związku z tym bardzo ucieszyło mnie wczorajsze znalezienie moich pierwszych w życiu 9 (dziewięciu) monet i jednej kulki muszkietowej. Monety, które znalazłem to ( fachowców od monet proszę o wyrozumiałość gdyż ten spis/opis może być śmieszny ze względu na moje laictwo w temacie monet ):
1. 20 kopiejek z 1879 r. w srebrze, stan b. dobry jak dla mnie
2. pół kopiejki z 1898 r., stan niezły,
3. 5 groszy z 1840 r. w srebrze, stan niezły,
4. 10 groszy z 1840 r. w srebrze, stan średni,
5. 1 grosz polski z 1792 r., stan nawet niezły,
6. 3 grosze pruskie z 1784 r. w srebrze, stan słaby,
7. Jakaś mała srebrna monetka podobno Wilhelma II, stan tragiczny :)
8. 1 grosz polski z 18?? r., stan słaby,
8. Jakaś moneta całkowicie nieczytelna ze względu na to, że zarówno awers jak i rewers są mocno i trwale oblepione" ziarnami piasku ( moneciarze zapewne wiedzą o jaki rodzaj korozji mi chodzi ).

Pozdrawiam Berthie'go i wszystkich kolegów po fachu.

RG42

P.S. Jak znowu pojadę na monety i przybędzie mi coś nowego to napewno Was o tym poinformuję :D.
Napisano
Ja przede wszystkim szukam drobnicy, nie mam ani jak , ani gdzie trzymać stalowego złomu". Jeździłem przez całe lato, ale w sumie to może spędziłem z 70 godzin na poszukiwaniach. Szukam po lesnych drogach i znajduję to, co mozna na drogach znaleźć, a zatem :
kilkadziesiąt monet z PRL
kilkadziesiąt monet aktualnie obiegowych( stan opłakany)
kilkanaście monet III Rzeszy- różnego rodzaju cynkowe w lichym stanie
masę łusek, te sobie zabrałem, bo różnego pochodzenia,ale wszystko mosiężne i mały kaliber
guziki.. od cholery guzików, różnych, PRL, gajowych , i innych, zastanawiają mnie guziki numerowane, mam już ich kilka z różnymi liczbami wytłoczonymi na wierzchu, np 1, 4, 8, 10...
monety z okresu międzywojennego- te są w najlepszym stanie- dobry materiał
a starsze?? jedną Stanisława Augusta piniatowskiego, kilka Pfenningów pruskich, jakieś drobiazgi czechy -morawy, francja i CCCP ( wszystko z lat 1940-tych)
mimo iz mała wartość mają boratynki, znalazłem ich ponad dwadzieścia w jednym miejscu, w stanie całkiem niezłym, dziwnie zalegały, na obszarze 4x3 metry, ani to nie wygladam jakby się komuś wysypały, ani, że np się z konia zwalił.. zupełnie jakby ktoś wziął garść i ją ozsiał" jak zboże.
Właśnie może ktoś ma pomysł, dlaczego tak dziwnie były one rozsypane???
Pozdrawiam, dal mnie sezon już prawie na ukończeniu, bo do lasu jeżdżę rowerkiem, a to kawał drogi :):):)
Napisano
Autoliza , kilka kilo aluminium Frozzer niestety ( zajrzyj do komina po rurę). Złotych nie trzeba czyścić :)
Witman : kobieta zadowolona ?
Napisano
kugel ja robilem autolize i wsadzilem jako alu zapalnik aluminiowy, widocznie za malo, urwe kawal rury z komina, chyba najlepiej bedzie :)
acha czysciles wszystkie srebrne naraz? czy po kilka sztuk?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie