SP17 Napisano 6 Wrzesień 2003 Napisano 6 Wrzesień 2003 Kolego Frozzer - 120 klamer nie licząc innych fantów i Ty piszesz, że nie masz szczęścia???Ja mam dwie w tym jedna Luftwaffe i bardzo cieszę się. Pozdrawiam.
Gość Napisano 6 Wrzesień 2003 Napisano 6 Wrzesień 2003 ja wykopałem 25 polskich kb piechoty,rkm i ckm wz.30 do tego ok. 100 polskich bagnetów i 12 szabel. Super trafienie ale na Ukrainie. W polsce tylko dwa Lebele i Mannliocher- takie scierwo jak klamerki guziczki i reszta badziewiu to chyba nienormalini zbierają. Do tego na początku wakacji na POmorzu dziabnąłem kilka hełmów niemeicjkich destrukt parabelki i kupa scierwa od plecakow,chlabakow itp. A wy sobie zbieracjcie guziczki ... :)
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2003 Napisano 6 Wrzesień 2003 Dzisiejsze wykopki" - miejsce jak poprzednio (patrz wyżej) ,czas działania 13.00-18.14 :- z 10 podków- 1 strzemiono- magazynek do PPSz- niewypał poc. kumulacyjnego 75mm- niewypał poc. odłamkowego ruski 85 mm- przód zamka do MG-42- łuska stalowa 75 mm- 2 siekiery- POLSKI KARABIN wz.98 (ten z tym śmiesznym celownikiem) jutro zrobię fotki :)- 2 połówki niesmiertelników - cynkowe ,odczytam wkrótce- posrebrzany widelec- 3 łuski 7,92 x 57 mm Mauser (niemiecka ,czeska i jugosłowaiańska)- manierka pierwszowojenna austriacka- góra menażki- kilka łusek 2 cm FlaK- kilka kilogramów złomu (cynk,ołów,miedź,mosiadz,alum.)myślę ,że dobrze jest ,szczególnie karabin pozdrobjar_1
bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 A oto ta wczorajsza blaszka po wymyciu i odczytaniu. Niestety w miejscu numeru kompanii nieśmiertelnik jest wyłamany.Druga znaleziona wczoraj przezemnie połówka jest górną od tego samego.pzdrbjar_1
kriss Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 Sygnecik srebrny-chyba jakaś biżuteria z powstania
kriss Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 parę takich monetek , tej srebrnej nie mogę rozszyfrować
kriss Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 i takie kuleczki a tak przy okazji ta środkowa od czego może być???Oprócztego jeszcze ostrogi,strzemie,jakieś łuski,czubki od pocisków i chyba ze 100kg gwożdzi i innego żelastwa ,a wszystko to 20letnią P1 która rozszypała sie pod koniec sezonu
bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 Sorry za wprowadzenie w błąd. Blaszkę znalezioną wczoraj dokładnie obskrobałem z nalotu ,który powstał na cynku.Teraz dokładnie widać ,co to za bicia.Jestem miło zaskoczony : Nr.6 Frw.8./schw.Kp. G.R.110czyli trafiłem na freiwilliga" :)teraz tak: co to może być schw.Kp? skrót wskazuje na schwere kompanie ,czyli kompanie ciężką. Tylko jaka to była kompania ciężka" ,słyszałem o kompanii ciężkich karabinów maszynowych czy kompanii cięzkich dział piechoty (s.I.G komp.) ale o schw.Kp."?Cięzka kompania - co to było w Wehrmachcie ?pzdrbjar_1
bolas Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 ---------------Ja niewiele zalazłem bo i mało szukałem - pochwale się za to jednym ze znalezisk które najbardziej mi sie spodobały i od razu znalazły u mnie wiele sentymentu. Fant ten nie jest może jakimś rarytasem i nawet jest dość może łatwo spotykany ale jest szczególnie bliski mojemu hobby stąd należy mu się specjalne miejsce. Dodam dal absurdu że wcale go nie znalazłem w okopie, lesie czy starej chacie - kupiłem go na giełdzie staroci za śmieszną cene (w porównaniu z cenami innych tego typu). Jest to polski hełm wz.31 - świadek wydarzeń wrzesnia 1939 - ujął mnie tym że pochodzi z pobojowsika z którego zdjął go po wojnie jakiś chłop. Stan zachowania jest bardzo fajny bowiem ok. 95% powierzchnii hełmu jest pokryte doskonale zachowaną farbą. Wierzch prawie w całości pokrywa śliczna salamandra" a wśrodku zachowały się nawet czarne stemple wytwórcy LUDWIKÓW" (Huta Ludwików, Kielce) i stempel odbioru wojskowego K/2" w owalu. Do tego standardowy odbiór na nicie kontrolnym. A chyba najfajniejsze w nim jest to że dostał odłamkiem i ma wielką dziurę z prawej strony na wysokości ucha. Dzięki temu wiem ze ten hełm był może nawet zbyt blisko wroga :) No i raczej tez nikt w nim nie zginął. Super :) Bardzo mi się podoba :)
Gość Napisano 7 Wrzesień 2003 Napisano 7 Wrzesień 2003 cze-wykopałem bagnet chyba do mauzera,kordzik oficerski wermachtu,cztery pociski flak 105mm uzbrojone z zapalnikami,na stanowisku leflektorow kupe drobnicy czesci .swieca zaplonowa itp ,boczna klape do agregatu prądotworczego -cała w farbie, mosiezny element z napisem ringzdorf,na stanowisku dalmierza kupe czesci -kilka instrukcji grawerowanych na aluminium kilka wziernkikow itp,kilka łusek flack 105 mm ,naboje do mauzera z napisem u dołu 1942zx guzik szklany kilka kilofow lopat kosc chuba z nogi,paste do zembow i wiele szajsu odlamkow smieci
Gość Napisano 8 Wrzesień 2003 Napisano 8 Wrzesień 2003 Tannenberg w Sobotę: P08 DWM 1913 z zapasowym mag. i w kaburze ( do Landminer: na skrzyzowaniu), guziki artylerii i dwie carskie klamry piechoty dla osłody. Marchewka wciąż rośnie...
Jaro5 Napisano 8 Wrzesień 2003 Napisano 8 Wrzesień 2003 Witam.Odnośnie guzikowego pola, to ostatni raz byłem tam w czerwcu. Efekt: 5 niemieckich niesmiertelników strazników, kilkadziesiąt niesmiertelników stalagowych (w wiekszości czyste)oraz standardowe znaleziska: guziki, sporo monet, kilka łusek.pozdrawiam
RG42 Napisano 13 Wrzesień 2003 Napisano 13 Wrzesień 2003 No dobra, to teraz kolej na mnie. Uwaga, chwalę się :D.W wakacje trafiłem dużo śmieci ( jak zawsze ), dużo łusek mauserowskich, puste łódki, kilka szt. naboi do PPSz, kilka guzików od zelty, jakiś śledź aluminowy, pociski, kulki od szrapneli i oczywiście dużo przedmiotów nieznanego pochodzenia oraz przeznaczenia. A teraz przejdę do tych ciekawszych znalezisk. A przyznać się muszę, że te ciekawsze zostały znalezione nie w wakacje, lecz wczoraj tj. 12 września 2003r. Wypad był planowany z myślą o monetach i tak też było ( był to mój pierwszy wypad monetowy - wcześniej szukałem tylko w lasach, no może ze dwa razy byłem na polu, ale wtedy trafiliśmy tylko jedną słabą boratynkę). W związku z tym bardzo ucieszyło mnie wczorajsze znalezienie moich pierwszych w życiu 9 (dziewięciu) monet i jednej kulki muszkietowej. Monety, które znalazłem to ( fachowców od monet proszę o wyrozumiałość gdyż ten spis/opis może być śmieszny ze względu na moje laictwo w temacie monet ):1. 20 kopiejek z 1879 r. w srebrze, stan b. dobry jak dla mnie2. pół kopiejki z 1898 r., stan niezły,3. 5 groszy z 1840 r. w srebrze, stan niezły,4. 10 groszy z 1840 r. w srebrze, stan średni,5. 1 grosz polski z 1792 r., stan nawet niezły,6. 3 grosze pruskie z 1784 r. w srebrze, stan słaby,7. Jakaś mała srebrna monetka podobno Wilhelma II, stan tragiczny :)8. 1 grosz polski z 18?? r., stan słaby,8. Jakaś moneta całkowicie nieczytelna ze względu na to, że zarówno awers jak i rewers są mocno i trwale oblepione" ziarnami piasku ( moneciarze zapewne wiedzą o jaki rodzaj korozji mi chodzi ).Pozdrawiam Berthie'go i wszystkich kolegów po fachu.RG42P.S. Jak znowu pojadę na monety i przybędzie mi coś nowego to napewno Was o tym poinformuję :D.
Krisga Napisano 13 Wrzesień 2003 Napisano 13 Wrzesień 2003 post wyjatkowo irytujący dla mojej osoby!!!..przyszly rok bedzie lepszy..tak mysle
necroskop Napisano 14 Wrzesień 2003 Napisano 14 Wrzesień 2003 A ja znalazłem taka małą perełkę na Oderstellung.Pozdrawiam Marek
necroskop Napisano 14 Wrzesień 2003 Napisano 14 Wrzesień 2003 Na Oderstellung znalazłem taką małą perełkę 9P7Pozdrawiam Marek
Grzebiuszka Napisano 14 Wrzesień 2003 Napisano 14 Wrzesień 2003 Witam,ta 9P7 jest super.to ja też się pochwalę:najciekawsze (jak na razie) tegoroczne znalezisko to sygnet.Napis :NAPOLEON III IMPEREUR.Pozdrawiam kopaczy.Grzebiuszka
Gość Napisano 15 Wrzesień 2003 Napisano 15 Wrzesień 2003 Ja przede wszystkim szukam drobnicy, nie mam ani jak , ani gdzie trzymać stalowego złomu". Jeździłem przez całe lato, ale w sumie to może spędziłem z 70 godzin na poszukiwaniach. Szukam po lesnych drogach i znajduję to, co mozna na drogach znaleźć, a zatem :kilkadziesiąt monet z PRLkilkadziesiąt monet aktualnie obiegowych( stan opłakany)kilkanaście monet III Rzeszy- różnego rodzaju cynkowe w lichym staniemasę łusek, te sobie zabrałem, bo różnego pochodzenia,ale wszystko mosiężne i mały kaliberguziki.. od cholery guzików, różnych, PRL, gajowych , i innych, zastanawiają mnie guziki numerowane, mam już ich kilka z różnymi liczbami wytłoczonymi na wierzchu, np 1, 4, 8, 10...monety z okresu międzywojennego- te są w najlepszym stanie- dobry materiała starsze?? jedną Stanisława Augusta piniatowskiego, kilka Pfenningów pruskich, jakieś drobiazgi czechy -morawy, francja i CCCP ( wszystko z lat 1940-tych)mimo iz mała wartość mają boratynki, znalazłem ich ponad dwadzieścia w jednym miejscu, w stanie całkiem niezłym, dziwnie zalegały, na obszarze 4x3 metry, ani to nie wygladam jakby się komuś wysypały, ani, że np się z konia zwalił.. zupełnie jakby ktoś wziął garść i ją ozsiał" jak zboże.Właśnie może ktoś ma pomysł, dlaczego tak dziwnie były one rozsypane???Pozdrawiam, dal mnie sezon już prawie na ukończeniu, bo do lasu jeżdżę rowerkiem, a to kawał drogi :):):)
wittman Napisano 16 Wrzesień 2003 Napisano 16 Wrzesień 2003 No wlasnie w koncu znalezlismy ta kase :)Pozdrowienia dla wszystkich znalazcow.
wittman Napisano 16 Wrzesień 2003 Napisano 16 Wrzesień 2003 miedzy innymi takie monetki :)swietnie sie czyszcza - jeszcze raz pozdrawiam
Gość Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 Autoliza , kilka kilo aluminium Frozzer niestety ( zajrzyj do komina po rurę). Złotych nie trzeba czyścić :)Witman : kobieta zadowolona ?
Frozzer Napisano 17 Wrzesień 2003 Napisano 17 Wrzesień 2003 kugel ja robilem autolize i wsadzilem jako alu zapalnik aluminiowy, widocznie za malo, urwe kawal rury z komina, chyba najlepiej bedzie :)acha czysciles wszystkie srebrne naraz? czy po kilka sztuk?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.