Skocz do zawartości

Rogowo II

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do Blomberga : To znaczy że dobrze pilnują. Poproś o prezesa a napewno wszystkiego się dowiesz !www.fort-rogowo.com
Napisano
W razie W wkleję linka do poprzedniego wątku (vol.1)
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=55877

A tak swoją drogą to trzeba sie kiedyś wybrać do Rogowa i zobaczyć co Fundacja juz zdzialała i porozmawiać sobie z ludzmi.
Napisano

Zapraszam wszystkich chętnych ! Ekspozycja będzie mam nadzieję najwcześniej od jesieni. Parę fotek z placu budowy. Obok pierwsze okna już wstawione ! Pozdrowienia !

Napisano
Może niedługo podjade do was i przywioze taką dziwną część od samolotu.Może sie wam przyda.Pisze tam bereich(odległość) i KHZ.Nie mam pojęcia od czego to jest
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam. Czy przyszłe muzeum które powstanie w Rogowie będzie tylko o tematyce lotnictwa, czy też od momentu powstania jednostki i jej przemianach? Ja służyłem w latach 82-84 (pisałem już o tym w poprzednim wątku)wtedy był to 75 Pułk Artylerii Przeciwlotniczej.
Napisano
Pełna nazwa Muzeum brzmi: Muzeum Lotnictwa i Techniki Militarnej tzn. na pewno znajdziemy w naszej ekspozycji będzie również o jednostce tam stacjonującej.Pozdrowienia !
  • 2 weeks later...
Napisano
Byłem widziałem, zabraliscie się ostro do roboty. Za rok też będę i mam nadzieję, że już będą jakieś eksponaty.

I pytanie do znawców co było pochowabne w tej jednostce w lesie w podziemnych pomieszczeniach?
KUB-y??
Napisano
W artykule z odkrywcy samolot z jeziora..." mozna wyczytać że Fort Rogowo brała udział w wyciąganiu.
Panowie jakies bliższe info byście wrzucili ? Moze jakieś zdjęcia ?
Napisano
Arado kkoniecznie nie zapomnijcie o magazynku między budynkami z moim ulubionym napisem na scianie EXPLOSIONSGEFAHR:P .. za tydzień wpadne na zimne piwko i gorące widoki:P
Napisano
amado, czy to na pewno był 75paplot ? Pytam, ponieważ w 1974 r. jednostkę która stacjonowała w Rogowie (bodajże JW 2363)podobno przeniesiono do Szczecina-Podjuch z jednoczesnym przezbrojeniem z dział na rakiety.
Napisano
Kupierz, napewno...napewno tak było. Jeśli chcesz to prześlę Ci ksero swojej książeczki wojskowej. Zapraszam na stronę http://www.amado.toya.net.pl/rogowo.htm Pozdrawim amado
  • 1 month later...
Napisano
Witam po długiej przerwie.
W Rogowie stacjonowało kilka jednostek a w zasadzie jedna, która ulegała przemianom i restrukturyzacjom. Głownie stacjonowały tu po wojnie pododdziały przeciwlotnicze. Zmieniała się ich numeracja i podległość służbowa. Na początku na uzbrojeniu owych jednostek znajdowała się wyłącznie artyleria plot. różnego kalibru i typu. W latach siedemdziesiatych z jednostki w Rogowie wydzielono dywizjon plot. na armatach S-60, który został przemieszczony do garnizonu Szczecin-Podjuch jako zawiazka nowej jednostki czyli 55 Pułku Plot. Ciekawostką jest to, Pułk w Rogowie jako jeden z pierwszych w Polsce dostał na uzbrojenie zestawy rakietowe KUB. Była to wówczas supertechnika i zestawy te odzznaczały się wysoką mobilnością i zasięgiem niszczenia celów powietrznych. Są na wyposazeniu do dzisiaj tyle ze po małych modernizacjach. Po rozformowaniu 2 Zachodniopomorskiego Pułku Plot. ( bo taką miała jednostka nazwe jako ostatnią) w 1998 r. część sprzętu przekazano innym jednostką a część poszło do AMW. W owych magazynach podziemnych (raczej podgórkowych:) )trzymano za czasów niemieckich amunicje, bomby itp. Nasze wojsko miało tu GSA (Garnizonowe Składy Amunicji) dla garnizonu Kołobrzeg a w póżniejszym czasie pod koniec lat 90-tych składowano sprzęt zywnosciowy i zywność.
Napisano
a co bylo w lesie po lewej stronie od Kolobrzegu- kolo tego zielonego domku opatrzonego tabliczkami teren prywatny, ja tu pilnuje i takie tam. Podwojna linia plotu z drutu kolczastego i taki moze 2 pietrowy budytnek- z lasu widac chyba jeden- blizej sie nie da podejsc.
Napisano
Ten zielony budynek na rozwidleniu drogi do Kołobrzegu to była wartownia nr 2. Tam znajdują się owe bunkry amunicyjne.Było tam kilka bunkrów wkomponowanych w teren ( na nich rosną takie same drzewa jak w okolicznym lesie a bunkier wpasowany jest w górke) do okoła nich jest obwodnica z podwójnego płotu z drutu kolczastego. Tam własnie za naszego wojska znajdowały się GSA.
Fotki z tego miejsca są na pierwszym forum o Rogowie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie