jacenty2004 Napisano 20 Maj 2006 Autor Napisano 20 Maj 2006 Jak na to patrzę, to od kilkudziesięciu lat serce mi się ściska. Oddać to natychmiast do Krakowa !!!
oksio Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Jacenty szkoda samolotow :-(A ty nie katuj ludzi tak na noc !Idę po magnezik na sen :-)pozdr.Oksio
jaca2003 Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Jacenty oddaj klamerkę do MWP dostaniesz samolot.I jak sądze to jeszcze go nareperujesz?pozdrawiam
wars98 Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Witam!Kolego Jacenty 2004. Odpowiedz mi na jedno proste pytanie: A czym się różni Muzeum Lotnictwa w Krakowie od MWP w Warszawie, jeśli idzie o ekspozycję lotniczą?Odpowiedź brzmi: niczym!I tu i tam eksponaty stoją pod chmurką i rdzewieją.No chyba, że widzisz różnicę między niebem krakowskim a warszawskim, a to wtedy co innego...Pozdrawiamwars98
Cronos Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 To jest tak... kolego Wars98, Muzeum Lotnictwa w Krakowie różni się tym od MWP że to jest Muzeum Lotnictwa i tak patrząc się na eksponaty to mają serio większą szanse na przetrwanie niż rdzewieć na dworze:]Mowa tu o hangarach w których jak sie nie patrząc coś się dzieje", i zwarzając na to ze buduje sie nowy budynek muzeum. A muzeum MWP jest muzeum ogólnym i wiele eksponatów poprostu rdzewieje i wątpiem czy kiedykolwiek przed swoim własnym utlenieniem stanie w jakimś schronieniu:)
wars98 Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Cronos. Jeśli idzie o krakowskie ML, to hangary są niemal wypełnione, a że budynek już się buduje" to ja słyszę z 10, albo i więcej lat. Większość zbiorów ML stoi pod chmurką. Nie ma więc (poza nazwą) żadnej różnicy między MWP a ML. Pozdrawiamwars98
jacenty2004 Napisano 21 Maj 2006 Autor Napisano 21 Maj 2006 Jeżeli większość eksponatów pod chmurką to migi 21 to niech sobie tam stoją, ale jeżeli pod chmurą gniją samoloty których jest na świecie 5 lub 10 to jak dla mnie coś się komuś pomieszło w papierach. ps. z tego co pamiętam to u nas są 2 Jaki 9 {Warszawa,Gdynia} jeden mieli Jugosłowianie {nie wiem czy przetrwał wojnę?} ruscy mieli chyba jakąś makietkę na pomniku o innych nie słyszałem } z Iłem 2, Peszką i Tu 2 podobna sytuacja.... więcej na świecie jest Messerów i FW-190.... ale co tam jak się rozleci to się potem zrobi zrzutkę narodową i zbuduje makietkę z drewna jak w Muzeum Powstania :}
polsmol Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Wars ma w zasadzie rację, ale coronos chyba miał na myśli to, że ML samoloty są priorytetem. Zwłaszcza te rzadsze i ciekawsze konstrukcje. Natomiast w MWP są gdzieś na końcu długiej listy priorytetów. Szczególnie tyczy się to eksponatów nie poprawnych politycznie.
michał ł Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Wars całkowicie nie ma racji. W ML widać ciągły postęp. Stale coś się dzieje. Fakt, stoją samoloty pod chmurką. ALE NIE JEDEN Z KILKU OCALAŁYCH NA ŚWIECIE (jak ten Ił-2) ale rury, które jednak są troche wytrzymalsze. Nie sądzę, żeby pozwolili gnić maszynie o takiej wartości historycznej jak Il-2 (przypomnę, na świecie jest ich
michał ł Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 (obcieło post) mniej niż 10 sztuk). Wszystkie delikatne samoloty I i II wojenne stoją w hangarach. Potrafią się zająć tymi najcenniejszymi eksponatami, a jak nie mogą w danym momencie doporowadzić do odpowiedniego stanu, to trzymają w magazynie a nie chlapną olejną i pod chmurkę...
wars98 Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Buhahaha... :DMichał Ł. To samo ML o którym piszez było tak zainteresowane zabytkowym wrakiem, że... go nie chciało jak proponowałem. W końcu znaleziono dlań inne, lepsze. To samo ML zorganizowało tak profesjonalną" akcję transportu Viggena z Balic do muzeum, że trzeba było zjeżdżać na parking, bo nie pomierzyli trasy przejazdu. To samo muzeum ma na placu pod chmurką kilka innych perełek. I co z tego? Nic. Absolutnie nic.Nie ma żadnej różnicy między MiGiem, Tupolewem, Petlakowem, czy innymi samolotem. Zabytek to zabytek. Tak w Krakowie, jak i w Warszawie. Tak samo gnije" tu i tam...Pozdrawiamwars98
michał ł Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 No widziesz, a ja widzę różnicą. Co ma transpot Viggena do tego?? DLa mnie ważniejsze są druciaki, które naprawde są porządnie zrobione (np Roland rewelacja, najświeższy z nich to kadłub Albatrosa H wystawiany od chyba 3 lat), ważne jest to, że sprzęt który nie jest wyremontowany można oglądać na ekspozycji (resztki samolotów nie gniją pod chmurką). Ważne jest, że oprócz druciaków, pod dachem stoją Ił-10, Tu-2, Po-2, Tiger Moth, Texan, Gil, RWD-13, Curiss Hawk i wiele innych. Która z perełek pod chmurką jest taka delikatna jak np Ił-2,Tu-2 czy Jak?? Wiadomo że najlepiej jak wszystkie stoją w hangarze, ale naprawde mało jakie muzeum na świecie (czy wogóle jakieś??) może sobie pozwolić na schowanie pod dach tak dużej liczby samolotów.Możesz napisać jakiego samolotu nie chcieli?? (z ciekawości, nie żeby coś udowadniać, wytykać itp ;-) )
wars98 Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Jakiego nie chcieli? Ano He-111... :]I co Ty na to?Michał ł. Nie mów mi o tych pierwszowojennych cacuszkach, bo one od zawsze" stały w hangarze. A co do reszty, to powiedz mi ile jeszcze można upchać w krakowskich hangarach? Byłem we wrześniu. Jakoś nie znalazłem tam miejsca na więcej. W magazynach też nie jest dobrze. Dyr. Radwan w rozmowie telefonicznej stwierdził, że jeszcze coś może i upcha, ale jak usłyszałem o tym upychaniu w magazynie i przypomniałem sobie upchane hangary ekspozycyjne... Brrr...Nie. Nie przekonasz mnie. :)
jacenty2004 Napisano 21 Maj 2006 Autor Napisano 21 Maj 2006 Wars98 proponowałeś He-111 ? Pokaż no zdjęcie tego cuda bo jest to chyba największe odkrycie ostatnich lat? Gratuluję!
wars98 Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Pokażemy już niedługo, bo w czerwcu. :] Cierpliwości.Eee tam największe... Są większe i ciekawsze, ale wszystko w swoim czasie.Pozdrawiamwars98
jaca2003 Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Warsiu z tego co wiem to Heńki były z alu.teraz tendencja zwyżkowa na skupach.Więc chyba jak wyjdzie to trzeba będzie cho jedno skrzydełko oddac coby było na napoje regenerujące?A jak już jedno pójdzie to chyba drugie tez trzeba bedzie do kompletu dożuci coby heniu głupio nie wyglądał jak jakiś inwalida.A potem może reszta.......PozdrawiamP.S. Co wtedy masz zamiar pokazywac?
polsmol Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Są sygnały, że chińska gospodarka jest bliska przegrzania. Ceny surowców mogą niedługo spać na pysk. Oby ;-)
jaca2003 Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Dlatego idac za ciosem proponuję Warsiowi aby szybko heńka przeznaczy na przelew póki jeszcze można.W końcu jest on niepoprawny politycznie i do tego ani nie jest Tygrysem ani Panterą ani nawet konstrukcją zblizoną do nart sołtysa.Pozdrawiam
wars98 Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 :))) Jaca2003. Za te narty sołtysa to będziesz odkopywał podstawę od Flaka 18.Jak to nieporawny politycznie? A o pojednaniu polsko-niemieckim słyszałeś? :DMe-109 jest tego przykładem. A będą kolejne tego dowody. ;)A tak na poważnie, to żal za gardło ściska jak się patrzy na te maszynki w Kakowie i Warszawie pod chmurką. :/Jakby hangarów w tym kraju nie było.
Australian Infantryman Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 No cóż. Eksponaty niepoprawne politycznie. Co z tego, że nieliczne, lub jedyne z zachowanych w świecie. Aż się prosi aby zacytować Scypiona : Niewdzięczna Ojczyzno! Nie dostaniesz nawet moich kości..."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.