Skocz do zawartości

Niemcy w Mszczonowie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 425
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Od pewnego czasu analizowałem wszystkie dostępne mi materiały, zarówno polskie jak i niemieckie, dotyczące obrony Woli i Ochoty we wrześniu 1939 roku. Celem analizy było ustalenie ile Niemcy stracili czołgów, w dniach 8 - 9 września, a ile udało im się wyholować. Czołgi uszkodzone na polu walki były transportowane do Mszczonowa i tam naprawiane.
Najprawdopodobniej nie było już w Mszczonowie czołgów uszkodzonych w dniu 8 września, gdyż zostały naprawione i wróciły na front. Niemiecka Dywizja Pancerna ciągnęła ze sobą kilkaset ton części do wszelkich pojazdów ze swojego wyposażenia i naprawy odbywały się bardzo sprawnie.
Dochodzę do wniosku, że w warsztatach były czołgi uszkodzone 9 września co daje łączną liczbę 33 sztuk czołgów (bez żadnych innych pojazdów) z samego tylko 35 pułku czołgów. W ilości tej są 3 czołgi ciężkie. Czołgi 36 pułku holowane były w okolice Ożarowa.
Pierwsze czołgi do Mszczonowa dostarczyli Niemcy ok. południa 10 września, a cała zwózka zakończyła się wieczorem tegoż dnia. Przyjąłem więc liczbę 33 jako liczbę czołgów będących w Mszczonowie w nocy z 10 na 11 września, a więc w momencie ataku 31 pSK. Jeszcze jedno; część czołgów poruszała się o własnych siłach i tak dotarła do Mszczonowa. Być może to te czołgi z Rynku i ulicy Rawskiej. Najprawdopodobniej część czołgów na zdjęciach umieszczonych w tym wątku padła na polu minowym w Szczęślicach, o czym może świadczyć rodzaj uszkodzeń zawieszenia.
Podsumowując uważam, że w Mszczonowie były 33 czołgi a adiutant pułku kpt. Ogrodnik, w swojej relacji podający liczbę 30 zniszczonych czołgów, jest najbliższy prawdy.
Nie podaję materiałów które analizowałem, gdyż jest to kilkaset relacji i kilkadziesiąt opracowań co zajęło by więcej miejsca niż mój wywód.
Napisano
Aby nie zamącać" tego wątku, pozwoliłem sobie założyć temat stowarzyszony"
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=654832#871874
Pozdrawiam
GW
Napisano
Panowie, Bardzo proszę o podsyłanie do mnie na priw linków do trwających aukcji związanych z Mszczonowem. Chciałbym, aby wszystko trafiło do Mszczonowa. Do tej pory większość zaprezentowanych w tym watku fotografii trafiło do Mszczonowa (są w posiadaniu Piotra Radz lub moim (około 80 sztuk) - ogromna większość dzięki Bodziowi (Bodzio - wielkie dzięki). Dlatego jeśli chcemy by takie pamiątki trafiły tam gdzie ich miejsce a nie szwendały się po świecie jako niezidentyfikowane to mam ogromną prośbę - podsyłajcie linki do aukcji na adres:

vegaaaaa@gmail.com
lub
vega@ergo.livenet.pl

Za wszystkie linki będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.
  • 1 month later...
Napisano
Brawo Bodzio ! Fotografia przedstawia Mszczonów. Skrzyżowanie ulicy Rawskiej i ul. Grójeckiej. Pojazd skręca z Rawskiej w Grójecką. Miejsce jest przedstawione m.in. na fotografiach zamieszczonych przez Bodzia i TomkaSz. 12 czerwca 2009 g.22:33:34 oraz 25 czerwca 2009 g.20:14:25. Można prosić o link do aukcji?
Napisano
brodaamor 4 DPanc rzeczywiście mnie miała na stanie takich czołgów ale do bitwy nad Bzurą przerzucono 3 DLek, a ona je miała. Wszystko wskazuje na to że jej trasa wiodła przez Mszczonów.
Napisano
O przepraszam. Namiary na powyższą fotkę dostałem od Brodaamor. Sorki, Janusz:) To już moja druga wtopa w ostatnim czasie :) ...wiem będzie jak w Potopie :)
Napisano

Tak uczciliśmy 70. rocznicę bitwy mszczonowskiej.
W uroczystościach uczestniczyli żołnierze 15 Sieradzkiej Brygady Wsparcia Dowodzenia (kontynuujący tradycje 31 pSK) oraz czlonkowie Stowarzyszenia Strzelców Kaniowskich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie