jacenty2004 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Prawdę mówiąc to mało interesuje mnie czy właścicielem zabytku jest jakiś Kowalski ,Schmidt, dyrektor muzeum ,czy kierownik skupu złomu.Ja chciałbym tylko zobaczyć zdjęcia nowych sprzętów i już będę zadowolony.
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Autor Napisano 9 Maj 2006 Jacenty2004. Już niedługo... Cierpliwości... :D Jest kilka akcji zaplanowanych na ten rok. :]]]]
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 raz tu na forum przewineło się zdjecia z polskiej szopy (miesjca lokalizacji nie znam) i był tam własnie chyba kompletny stug oraz 7 tp lub t-26 niestety tak dokładnie nie było widać co w tej sprawie ....co ze złomowiskiem w sadzie samolotów niemieckich u jedenego z emerytów (był tam me-109)
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Indian Chief po co ci ta lista? Co do UK tam sytuacja jest normalna, nikt nie dopatruje się sensacji w tym że np. Kevin Wheatcroft lub Mike Gibb sprzedali jakiś fragment swojej kolekcji lub kupili cos nowego. A u nas co? Pewnie ukradł , a skad miał na to kasę? nielegalnie wykopał... Jak MWP o tym nie wie to robię dym...
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Kowalski, Schmidt - ja bym dodał niejakiego Epstaina i Rappaporta i Nissenbauma. :))Ale kto dalej uzupełni listę.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Czy nie zauważacie że to nienormalna sytuacja na polskim rynku może powodować te sytuacje? Dziś ktoś pokaże swoją kolekcje a jutro ktos go będzie rozliczał z tego co w niej jest.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 co ubyło a co przybyło i skąd to sie wzięło.
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Autor Napisano 9 Maj 2006 Lewy. Jeszcze inaczej. To powinno być tak, że publicznie wiadomo, że kolekcjoner X ma w swoich zbiorach np. StuG-a, ale by to było usankcjonowane prawne. Myślę, że co do tego to się zgodzimy, co?Wtedy nie będzie problemu z rozliczaniem i ukrywaniem. Sytuacja zdrowa i dla kolekcjonerów i dla państwa. A i obywatele cieszyli by swoje oczy widokiem takich zabytkowych potworów".Tak mi się wydaje.
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Jakie to mam szczęście że jestem maluczkim i ubogim,a moją Panterą 1:72 za jedyne 25 zł nikt się na szczęście nie zainteresuje.Pozdrawiam
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Jak usankcjonowane? Problem nie tkwi w nielegalnosci pochodzenia itp... Ja moge mówić za siebię, zebranie kolekcji kosztowalo mnie dużo pracy i pieniędzy, traktuje ja jak wszyscy kolekcjonerzy w Europie równiez jako lokatę kapitału. Wszystko sie może zdażyć, i moge potrzebowac pieniedzy np. na swoje leczenie i chcę mieć możliwość dowolnego dysponowania swoja własnoscią, bez potrzeby pytania kogokolwiek o cokolwiek.
michalczewski Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 A jaki sens jest w tworzeniu listy ego co sie zachowalo" To jak ktos ma 10 kol od Panzera III to tez ma sie wpisac? Tworzac taka liste to mozna sie tylko osmieszyc :) Wszystkiego i tak niewpiszesz a to co czasem jest wpisywane srednio zasluguje zeby zawracac sobie tym gitare". Piszesz o Sdkfz 251 w MWP a nawet sam niepotrafisz policzyc tych ktore przewinely sie (a wiekszosc nadal jest) w rekach MWP, a wystarczy przejzec starsze posty z tego forum. Do niemiec MWP pozbylo sie tez podeszwy od 251. Poco mieli ja trzymac? Maja juz kilka 251 z ktorymi ledwo sobie radza. W Niemczech przynajmniej trafil w dobre rence i bedzie cieszyl oko niejednego czlowieka. Co do tego Stuga to jakos sie nie dziwie ze ludzie zapomnieli o tym wraku.Odbudowa? Dosyc problematyczna sprawa chyba juz szybciej dawca organow" a nie podstawa do rekonstrukcji calego pojazdu.Pozdrawiam.
Indian Chief Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Lewy"- a lista jest dla mojej satysfakcji, dymu nie będe robił. Ani to do niczego nie doprowadzi ani niczego nie zmieni. Chodziło o dowód na dwulicowośc niektórych ludzi, takie małe prywatne śledztwo czy walka z wiatrakami jak kto woli. Udało mi się- chociaż sie wstydze bo to juz prawie jak wyjasnianie 9/11.Chciałbym aby poprostu nasze podwórko było bardziej cywilizowane. W ukrywaniu nie widze niczego dobrego chyba ze kamuflowania czegoś co jest nielegalne czy nieetyczne...A co do wpuszczania do swojego domu obcych to masz święta racje. Ostatnio ukadli przeciez komuś kolekcję...
Indian Chief Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 A słowo staje się ciałem...i po kolei każdy sobie przypomina o tym wraku. To chyba tylko ja nie wiedziałem!No podeszwy i koła od roweru nie porównuj do jak piszą prawie kompletu StuGa. Wole wierzyć gazecie z UK niż raptem w nawrócenie czy wyjście z amnezji kogoś z forumowiczów. A lista miała być żartem-ironią, ale widze że jednak w tej sprawie nie ma co żartować.
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Ale dlaczego nie stworzyć listy tego co wypłynęło ???Widać że w oczka kłuje. Michalczewski, ja jestem amatorem, i tylko najwyżej obserwatorem, i nie muszę wiedzieć wszystkiego o MWP. Wiem tylko że kilka rzeczy z tej instytucji zginęło. Że coś ma cieszyć oczy w Niemczech ?A może ja jako szary obywatel nie chcę się fatygować do Niemiec żeby coś obejrzeć co mógłbym kiedyś w Polsce ?
Indian Chief Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 michalczewski-policytujemy się :D- podeszwa od 251 nie była ironią. A ja widziałem furmankę na kołach z samolotu...
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Bo taka lista nigdy nie bedzie wiarygodna, jak ktoś coś wywiózł to sie do tego nie przyzna. a 90% pozycji z tej listy to będą legendy na zasadzie ktos cos wie ale nie wie co.
michalczewski Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 A w polsce nie ma sdkfz251 ktore moglbys obejrzec? Dodam ze te ktore sa sa w oniebo leprzym stanie bo przynajmniej maja plyty pancerne nadwozia w przeciwienstwie do tego ktoty sobie wyjechal.
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Nie, przeczę Michalczewski, że są egzemplarze w świetnych stanach. Jeżeli tak jest i to w muzeach to niech tak zostanie.Bulwersujące jest to że coś w niezłym stanie się pojawia, a potem pustka, dziura w czasie i amnezja. A tego co mogłoby cieszyć oczy nie ma. Znaczy cieszy oczy ale kogoś w jego prywatnej hali w obcym kraju. Ot co na ten temat.Wiem, wiem - jest argument że w Polsce pewnikiem zniszczeje.
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 kradna, podmieniaja co się w tym kraju dzieje gdzie detektyw sowa albo hipolit kwas ??nikt nad niczym nie panuje, konserwator twój wróg podziemne kolekcje, tajne stowarzyszenia, hasło: FIDELIOp.s. 2 osobników wyciągneło już prawie 2 prawosławne armaty, ale tam też konspira"
grubas Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Witam.Obserwuje to forum dość często i Ciebie, kolego, R.Lewy"Lewszyk uważałem za autorytet ale dzisiaj podniosłeś mi ciśnieie. Jak możesz mówić, że to co wykopałeś/znalazłeś jest Twoją własnością! A kto Ci dał prawo dowolnego dysponowania czymś co nigdy do Ciebie nie należało?!Żeby nie było wątpliwości-jestem za prywatnymi kolekcjami ale w pełni przejrzystymi" i ogólnie dostępnymi.Sprzedaż/wymiana TAK ale tylko w obrębie naszego kraju.
michalczewski Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Bez przesady ze w swietnych stanach. Powiecmy dobrych. Nawet tzw.Rozi" daleko do swietnego stanu.
Grendel Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Panowie,W normalnych krajach sytuacja wyglada tak, ze kazdy kolekcjoner ma prawo swoja wlasnoscia dysponowac w sposob dowolny.I jedynie pelnosprawne pojazdy podlegaja rejestracji (o ile wlasciciel chce je pokazywac w innym miejscu niz wlasne podworze).Inna sprawa, ze kolekcjonowanie broni oraz pojazdow pancernych wymaga pozwolenia (w Stanach) i czesto nie mozna go uzyskac w miejscu gdzie sie mieszka (prawo stanowe, hrabstwa, badz nawet miasteczka tego zabrania), ale to juz zupelnie inna historia.Rozumiem, ze w Polsce ubywa zabytkow, ale powtorze to, co juz wielu pisalo - lepiej by wyladowaly one w jakiejs kolekcji, gdzie przynajmniej zabezpieczy sie je przed korozja/rozkradzeniem/dewastacja/zezlomowaniem o ile nie zostana one odbudowane.Gdy patrze na zdjecia rdzewiejacych zrzynow stojacych wsrod nieskoszonej trawy na placach MWP, czy MOB, to serce mi sie kraje...Niestety czesto u prywatnych kolekcjonerow w Polsce jest niewiele lepiej (vide - pewna dosc mocno zabytkowa wanna rdzewiejaca pod eternitem!!!).Wybaczcie - nie jestem w stanie przyznac racji tym, ktorzy za wszelka cene chca ochraniac polskie zasoby i wydobywac coraz to nowe wraki (w domysle - by zgnily, bo kto sie nimi zajmie???).PozdrowieniaGrendelP.S.Robert - nie bylem jeszcze w Auburn w tym roku - czasu zabraklo - to co obiecalem zrobie w czerwcu.K.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Kolego grubas, otóz z wyjątkiem Stoewera, ZADEN eksponat mojej kolekcji nie pochodzi z Polski i nie był kiedykolwiek zakopany ani zatopiony, ja równiez niczego nie znalazłem tylko kupiłem, lub wymieniłem w zamian za moja prace przy renowacji pojazdów.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Krzysztof, moje podejzenia sie potwierdziły, pan Arendt uatrakcyjnił sobie kolekcję i zbudował 251 Ausf.A znalasłem człowieka który mu sprzedał podwozie Ausf.C, i wyspawał pancerz A. czyli mam...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.