Boruta Napisano 9 Maj 2006 Autor Napisano 9 Maj 2006 Jak się powie LWP, to wiadomo o co chodzi. W ogóle dość osobliwa formacja.Pozdrawam
Wercyngetoryks Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Ładny wierszyk Panie Korbaczewski, a ty Pik pozbądz się agresji i skłonności do obelg tylko popisz się argumentami. Twoja agresja spowodowana bezsilnością jest żałosna i dlatego śmieszna :) :) :)Nawet się na Ciebie nie gniewam głuptasku :)Pozdro!
Magach7 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Wars98- tak z Kabat a 09.05.1987 roku byłem właśnie w lesie na spacerze gdy rozbił się tam Kościuszko! Czarek- również wszystkiego najlepszego!!pozdrawiam
Wercyngetoryks Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Lance do boju! szable w dłoń! bolszewika goń goń goń!!!!!!!
Grand Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 WercyngetoryksSłusznie!!!Bolszewka goń,goń,goń...A takim PIKUSIEM 78 sie nie przejmuj.Wyzywa,bluzga a sam jest tylko malutkim liberałko-syjonem co to demokracja mu do jajeczek uderzyłaPozdrawiam Cię serdecznie
Towarzysz Iwan Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Przypomina mi to taki wielki plakat - Jedynym wyzwolicielem Europy jest żołnierz Wehrmachtu" - bo przecież to On walczył z czerwonymi, syjonistami, liberałami i nie-Polakami. Niestety, demokracja uderzyła do głowy wcale nie Pikowi, a Jego oponentom"...
Olssen Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Fajne fotki chociaz pachnie propagandą http://victory.rusarchives.ru/ps.jak juz to gdzies było to sorki
krzysiek Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Iwan wybacz.Akurat wyzwalanie Polski to żołnierze sowieccy mieli w głębokim poważaniu. Szli walczyć z Niemcami, którzy przypadkiem bronili się na terenie Polski.A jeśli jest inaczej, to może ktoś mi powie w którym miejscu zaczęło się wyzwalanie Polski z punktu widzenia ACz? Na prawdziwej granicy polskiej? Czy przypadkiem może tam, gdzie tą granicę ustalili z Niemcami?Wiara w Armię Czerwoną wyzwalającą Polskę jest tak samo uzasadniona jak wiara w Wehrmacht broniący Włoch w 1944 roku.Nijak to się ma do Polaków którzy walczyli po stronie ACz. Większość z nich chwytała się jakiejkolwiek nadziei, część dała się ogłupić propagandzie, a część po prostu została kupiona. PozdrawiamKrzysiek
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Koledze Czarkowi również wszystkiego najlepszego życzę! :)Magach7. Widzę, że byliśmy sąsiadami. Ja też widziałem katastrofę w Lesie Kabackim. Brr... Tak nie wiele im brakowało do pasa na Okęciu. :(
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 A propo katastrofy : niedawno ujawnili nagrania - ostatnie chwile i słowa załogi tuż przed walnięciem w ziemie i drzewa lasu....to dopiero Wars wywoływało cierpnięcie skóry.....
PATRON Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 przepraszam że wtrącę , ale Magach 7 jak sobie dobrze przypominam i dobrze kojarzę to Ciebie chyba jeszcze nosili wtedy na rękach po tym lesie ,nie wiem jak u Warsa 98 z rocznikiem ale obawiam się że wasze wspomnienia są mocno mgliste :-)))) , oczywiście bez urazy Panowie to żart..PZDR PATRON
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Patroniku drogi, nagrania ujawniła TVP i o nich wspomniałem a koło lasu Kabackiego mówię wprost nigdy nie byłem, bo zamieszkuję setki kilometrów dalej.Kiepski żarcik.
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Wiem, wiem Acer...Warto pamiętać, że ciągle zagadką pozostaje też kwestia stewardesy która zniknęła gdzieś między Modlinem a Warlubiem. Pod Warlubiem pluton ZOMO przetrząsał teren i nic nie znalazł, ale do rozhermetyzowania tylnej części kadłuba mogło dojść już wcześniej w rejonie Modlina. Makabra.Patron. Nie wiem czy widok czarnego grzyba, jaki tamtego dnia zawisł nad Lasem Kabackim, można nazwać mglistym wspomnieniem. Dla tych którzy to widzieli, i słyszeli ten huk wybuchu, to było niezbyt przyjemne przeżycie, bez względu na wiek.
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 i trzeba przypomnieć o hienach, które szabrowały zawartość luku bagażowego
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 O tym też wspomnieli w TVP :(Tu 9 maja , uroczysty dzień, a w wieży kontroli :Dobranoc, cześć, giniemy !!!" trzask uderzenia i cisza w eterze...... :( W telewizji to usłyszałem a i tak skóra mi ścierpła....
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 a wszystko przez silniki ił-a 62 (jak jaruzel leciał do chin z wizytą to ruscy pożyczyli nam lepszy model silników ale potem kazali oddać) ... a mogliśmy w latach 80-tych latać dc-10 :(
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Acer, nie dobranoc", a żegnajcie, cześć, giniemy..." - to było przedpołudnie, dzień tak śliczny jak i dzisiaj (w Warszawie).
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 No jakoś tak to było...... brr.....Pokazywali foty.....porozrzucane kawałki zwłok.Wyjątkowy był tamten 9 maja.
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Tadek80. W materiałach komisji badania wypadków lotniczych jest jedno ale". Oficjalnie przyczyną było zmęczenie materiału turbiny lewego wewnętrznego silnika Iła 62 M, ale z zapisów rejestratorów lotów wynika coś dziwnego, że coś się wydarzyło nad Modlinem. Pytanie tylko, czy to rzeczywiście tylko silnik? Wybuch silnika mógł spowodować przecięcie przewodów hydraulicznych w tylnej częsci kadłuba, mógł też wywołać pożar w luku bagażowym, ale czy aby na pewno? Wątpliwość budzi rozhermetyzowanie tylnej części kadłuba. Może coś w luku było takiego co wybuchło? Może alkohol? Jak duża musiałabyć dziura, że z pokładu znikęła stewardesa?! Sam wybuch silnika nie byłby wstanie tak uszkodzić powłoki kadłuba...W materiale telewizyjnym, o którym wspomina kol. Acer, jest nawet sugestia, że może kolizja z jakimś samolotem (w domyśle wojskowym), ale to raczej mało prawdopodobne, więc co? Zagadka.
AKMS Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 A ja się wypinam na ewentualnych oponentów:Chwała Żołnierzom Polskim i Radzieckim poległym w walce z hitlerowskim okupantem!
krzysiek Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Dobre AKMS :)Litwę i Łotwę też wyzwolili? :)PozdrawiamKrzysiek
AKMS Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Najlepiej zapalcie znicze w oknach ku czci pomordowanych" hitlerowców. Oni byli tacy biedni, niewinni i otumanieni przez złego adiego. Byli tu na misji pokojowej" i chronili nas przed krwiożerczymi sowietami". Tyle lat a goebbelsowska propaganda wciąż zbiera żniwo...A co do Litwy i Łotwy to tam baaardzooo kochali i kochają Polaków.
asia Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Dla mnie też dzień zwyciestwa jest 9 maja. Faktem jest że aliańci pragnęli umiejszyc sukces sowietów i podpisali 7 maja 1945 mimo trwajacych jeszcze działań wojennych akt bezwatunkowej kapitulacji w Reims , kwaterze główno dowodzącego zachodnich wojsk sojuszniczych. Akt kapitulacji ze stony niemieckiej podpisal najwyższy stopniem oficer znajdujacy sie w niewoli alianckiej gen. płk Jodl. Około godziny później 8 maja 1945 o godz 0:16 postawiono przed marszałkiem Żukowem główno dowodzącego wojskami niemieckimi, feldmarszałka W Keitla. Warunki zawieszenie broni w obu dokumentach wyznaczono na dzień 9 maja, dodzine 0:01. To jest formalna data i godzina zakończenia działań wojennych II WŚ. Ponadto moc wiażącą ma dokument podpisany przez główno dowodzącego feldmarszałka Keitla, a nie Jodla juedynie dowódcę wehrmachtu na frońcie zach.
krzysiek Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 AKMS - czy ja gdzieś bronię Niemców? Powinni zostać pokonani i zostali. Ale nie mylmy pojęć i nie nazywajmy zajęcia Polski przez ACz wyzwoleniem. Co Ty wiesz wogóle o stosunku Łotyszy do Polaków? Doradzam korepetycje. Z resztą, nie ma to znaczenia jaki jest czy był ich i Litwinów stosunek do Polaków. Nie mówimy o wyzwoleniu przez Wojsko Polskie, ale o wyzwoleniu" przez Sowietów.PozdrawiamKrzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.