Skocz do zawartości

Dziś 9 maja

Boruta

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ładny wierszyk Panie Korbaczewski, a ty Pik pozbądz się agresji i skłonności do obelg tylko popisz się argumentami. Twoja agresja spowodowana bezsilnością jest żałosna i dlatego śmieszna :) :) :)Nawet się na Ciebie nie gniewam głuptasku :)

Pozdro!
Napisano
Wars98- tak z Kabat a 09.05.1987 roku byłem właśnie w lesie na spacerze gdy rozbił się tam Kościuszko! Czarek- również wszystkiego najlepszego!!

pozdrawiam
Napisano
Wercyngetoryks
Słusznie!!!Bolszewka goń,goń,goń...A takim PIKUSIEM 78 sie nie przejmuj.Wyzywa,bluzga a sam jest tylko malutkim liberałko-syjonem co to demokracja mu do jajeczek uderzyła
Pozdrawiam Cię serdecznie
Napisano
Przypomina mi to taki wielki plakat - Jedynym wyzwolicielem Europy jest żołnierz Wehrmachtu" - bo przecież to On walczył z czerwonymi, syjonistami, liberałami i nie-Polakami. Niestety, demokracja uderzyła do głowy wcale nie Pikowi, a Jego oponentom"...
Napisano
Iwan wybacz.
Akurat wyzwalanie Polski to żołnierze sowieccy mieli w głębokim poważaniu. Szli walczyć z Niemcami, którzy przypadkiem bronili się na terenie Polski.

A jeśli jest inaczej, to może ktoś mi powie w którym miejscu zaczęło się wyzwalanie Polski z punktu widzenia ACz? Na prawdziwej granicy polskiej? Czy przypadkiem może tam, gdzie tą granicę ustalili z Niemcami?

Wiara w Armię Czerwoną wyzwalającą Polskę jest tak samo uzasadniona jak wiara w Wehrmacht broniący Włoch w 1944 roku.

Nijak to się ma do Polaków którzy walczyli po stronie ACz. Większość z nich chwytała się jakiejkolwiek nadziei, część dała się ogłupić propagandzie, a część po prostu została kupiona.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Koledze Czarkowi również wszystkiego najlepszego życzę! :)
Magach7. Widzę, że byliśmy sąsiadami. Ja też widziałem katastrofę w Lesie Kabackim. Brr... Tak nie wiele im brakowało do pasa na Okęciu. :(
Napisano
A propo katastrofy : niedawno ujawnili nagrania - ostatnie chwile i słowa załogi tuż przed walnięciem w ziemie i drzewa lasu....to dopiero Wars wywoływało cierpnięcie skóry.....
Napisano
przepraszam że wtrącę , ale Magach 7 jak sobie dobrze przypominam i dobrze kojarzę to Ciebie chyba jeszcze nosili wtedy na rękach po tym lesie ,nie wiem jak u Warsa 98 z rocznikiem ale obawiam się że wasze wspomnienia są mocno mgliste :-)))) , oczywiście bez urazy Panowie to żart..

PZDR PATRON
Napisano
Patroniku drogi, nagrania ujawniła TVP i o nich wspomniałem a koło lasu Kabackiego mówię wprost nigdy nie byłem, bo zamieszkuję setki kilometrów dalej.
Kiepski żarcik.
Napisano
Wiem, wiem Acer...
Warto pamiętać, że ciągle zagadką pozostaje też kwestia stewardesy która zniknęła gdzieś między Modlinem a Warlubiem. Pod Warlubiem pluton ZOMO przetrząsał teren i nic nie znalazł, ale do rozhermetyzowania tylnej części kadłuba mogło dojść już wcześniej w rejonie Modlina. Makabra.
Patron. Nie wiem czy widok czarnego grzyba, jaki tamtego dnia zawisł nad Lasem Kabackim, można nazwać mglistym wspomnieniem. Dla tych którzy to widzieli, i słyszeli ten huk wybuchu, to było niezbyt przyjemne przeżycie, bez względu na wiek.
Napisano
O tym też wspomnieli w TVP :(

Tu 9 maja , uroczysty dzień, a w wieży kontroli :
Dobranoc, cześć, giniemy !!!" trzask uderzenia i cisza w eterze...... :( W telewizji to usłyszałem a i tak skóra mi ścierpła....
Napisano
a wszystko przez silniki ił-a 62 (jak jaruzel leciał do chin z wizytą to ruscy pożyczyli nam lepszy model silników ale potem kazali oddać) ... a mogliśmy w latach 80-tych latać dc-10 :(
Napisano
Acer, nie dobranoc", a żegnajcie, cześć, giniemy..." - to było przedpołudnie, dzień tak śliczny jak i dzisiaj (w Warszawie).
Napisano
No jakoś tak to było...... brr.....

Pokazywali foty.....porozrzucane kawałki zwłok.

Wyjątkowy był tamten 9 maja.
Napisano
Tadek80. W materiałach komisji badania wypadków lotniczych jest jedno ale". Oficjalnie przyczyną było zmęczenie materiału turbiny lewego wewnętrznego silnika Iła 62 M, ale z zapisów rejestratorów lotów wynika coś dziwnego, że coś się wydarzyło nad Modlinem. Pytanie tylko, czy to rzeczywiście tylko silnik? Wybuch silnika mógł spowodować przecięcie przewodów hydraulicznych w tylnej częsci kadłuba, mógł też wywołać pożar w luku bagażowym, ale czy aby na pewno? Wątpliwość budzi rozhermetyzowanie tylnej części kadłuba. Może coś w luku było takiego co wybuchło? Może alkohol? Jak duża musiałabyć dziura, że z pokładu znikęła stewardesa?! Sam wybuch silnika nie byłby wstanie tak uszkodzić powłoki kadłuba...
W materiale telewizyjnym, o którym wspomina kol. Acer, jest nawet sugestia, że może kolizja z jakimś samolotem (w domyśle wojskowym), ale to raczej mało prawdopodobne, więc co? Zagadka.
Napisano
A ja się wypinam na ewentualnych oponentów:
Chwała Żołnierzom Polskim i Radzieckim poległym w walce z hitlerowskim okupantem!
Napisano
Najlepiej zapalcie znicze w oknach ku czci pomordowanych" hitlerowców. Oni byli tacy biedni, niewinni i otumanieni przez złego adiego. Byli tu na misji pokojowej" i chronili nas przed krwiożerczymi sowietami". Tyle lat a goebbelsowska propaganda wciąż zbiera żniwo...
A co do Litwy i Łotwy to tam baaardzooo kochali i kochają Polaków.
Napisano
Dla mnie też dzień zwyciestwa jest 9 maja.
Faktem jest że aliańci pragnęli umiejszyc sukces sowietów i podpisali 7 maja 1945 mimo trwajacych jeszcze działań wojennych akt bezwatunkowej kapitulacji w Reims , kwaterze główno dowodzącego zachodnich wojsk sojuszniczych. Akt kapitulacji ze stony niemieckiej podpisal najwyższy stopniem oficer znajdujacy sie w niewoli alianckiej gen. płk Jodl. Około godziny później 8 maja 1945 o godz 0:16 postawiono przed marszałkiem Żukowem główno dowodzącego wojskami niemieckimi, feldmarszałka W Keitla. Warunki zawieszenie broni w obu dokumentach wyznaczono na dzień 9 maja, dodzine 0:01.

To jest formalna data i godzina zakończenia działań wojennych II WŚ. Ponadto moc wiażącą ma dokument podpisany przez główno dowodzącego feldmarszałka Keitla, a nie Jodla juedynie dowódcę wehrmachtu na frońcie zach.
Napisano
AKMS - czy ja gdzieś bronię Niemców? Powinni zostać pokonani i zostali. Ale nie mylmy pojęć i nie nazywajmy zajęcia Polski przez ACz wyzwoleniem.

Co Ty wiesz wogóle o stosunku Łotyszy do Polaków? Doradzam korepetycje.

Z resztą, nie ma to znaczenia jaki jest czy był ich i Litwinów stosunek do Polaków. Nie mówimy o wyzwoleniu przez Wojsko Polskie, ale o wyzwoleniu" przez Sowietów.

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie