Skocz do zawartości

Dziś 9 maja

Boruta

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

8 czy 9 maja?Jak zwykle są dwie wersje.Raz jedna a raz druga jest prawomyślna.Zwykli Polacy myślę że cieszyli się tego dnia 1945 roku.Mimo że wstająca jutrzenka była bardzo czerwona i miała twarz Stalina.
pozdrawlaju z dniem pabiedy
kruszyna

Napisano
Taaa ,czy to sie komuś podoba ,czy nie ,to RKKA zakonczyło tą wojnę :)Zatem sowieckim zwyczajem ,skladam swe zyczenia dla tych co zgineli( i tym co przezyli )

- Sława Gierojam ! URRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAA
Napisano
Magach7. O właśnie! Katastrofa w Lesie Kabackim. Mało kto już o tym pamięta. Kolega może z Kabat? Tak czy inaczej wszystkiego najlepszego koledzę życzę w jego dniu! :)
Napisano
Nie wiem co tu świętować...akurat dziś, bo wczoraj i owszem:) Nie propagujcie ,poprzez łagodzenie wizerunku najbardziej zbrodniczego systemu, który, tak się złozyło, pokonał inny zbrodniczy system. gdy walczy się dwóch nożowników ,któryś wygrywa......... nie rzucajcie bandytom goździków!!!!!
Napisano
wycięstwo , zwycięstwo, zwyciestwo, jakiż bezpieczny stał sie kraj," jak spiewał Adam Zwierz w Kołobrzegu. albo Dień pobiedy" w wykonaniu chóru armii radzieckiej. Swoją drogą mogliby wydac przeboje festiwali kołobrzeskich z tamtych lat na dvd. To był czysty monty python. A i jeszcze Regina Pisarek spiewajaca przebrana za sanitariuszke.
Napisano
część ówczesnych sław z Kołobrzegu i ZIelonej Góry teraz śpiewają u Rydzyka :-).
Lewa. lewa
w pierś bagnetem
no i śpiewam"
czy
kapral padł na piątym torze
i pociągu nie doczekał"
Ach te pieśni :-)
Wergocentrysk zwykły sołdat miał gdzieś komunizm i Stalina. Szedł bić giermańca, bo wiedział że to najszybsza droga do domu.
Napisano
Tak jest ,Wercyngetoryks nasrać na te kilkaset tysiecy Sowietów co zgineli w tym kraju !? O to ci chodzi ?!

Wybaczcie te dosadne slowa ,a le nie trawie tego tępo-prawicowego bełkotu ! Naprawde nie doceniasz tego ze ci bandyci zdychali miedzy innymi za nasz kraj ?

Sprawa pozniejszej okupacji Polski przez oswobodzicieli" to juz inna para kaloszy ...

pzdr pik
Napisano
Pik nie rozumiem dlaczego jeśli tępy, to prawicowy? Zawsze wydawało mi się, że najwiekszymi przygłupami bez szkoły był aktyw lewacki, ale może się mylę :)Prawica zawsze była elitą a lewica hołotą strajkującą i biegajacą po ulicach z tarnsparentami, kamieniami..... Wiesz dla mnie texty typu asrać na te..." stawiają Cie niewatpliwie po stronie jaśnieoświeconych-lewicowych treli :)A Ci andyci" jak ich sam nazywasz nie zdychali za Nasz kraj tylko na rozkaz Stalina bandyty, który nie wyzwalał" tylko zdobywał", dziwię sie ze taki nie skażony prawicowym bełkotem umysł jak Twój nie przyswoił sobie jeszcze w dostatecznym stopniu tych elementarnych prawd historycznych....Z drugiej strony nie sraj równiez na tych runatnych" bandytów, najlepiej sraj tam gdzie do tej pory, czyli za stodołą.....
Napisano
Cóż, zaczyna się to co roku - czy ZSRR było ok, czy be i fe. Tak czy siak, należy się chwała tym, którzy szli nie zniewalać, a wyzwalać - bo taki krasnoarmiejec czy żołnierz IDP nie miał w głowie zniszczyć Polsze, smiert' panom", tylko ij Giermńca". Zresztą - jakoś nie wydaje mi się uczciwym nazwanie kogoś, kto najpierw po kampanii wrześniowej trafił na Syberię i rąbał drewno, potem walczył w I DP, zniewolicielem, komuchem i wrogiem narodu...

9 maja - Święto Europy ;)
Napisano
Jest z pana kawał imbecyla ,zaslepionego nienawiscia do wszystkiego co ruskie! Kreujesz sie na wielkiego patriotę ,a zapewne jestes zwyklym zasrancem ,w wieku ok 15-19 lat ...Nia ma sensu z panem polemizować !

Wyłączam sie z tej dyskusji ! Szczekaj sobie dalej ,cycu jedn :)

niepozdrawiam piku
Napisano
własnie ktoś mi to przysłał, jakby na zamówienie.

Hej dziewczyno, hej niebogo jakieś wojsko idzie drogą!
Schowaj pieniądze, schowaj zegarek! Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to Oni, że to banda bandę goni
A to Czerwoni, Czerwoni! Kryj się, kryj!

A ten gruby, co na przedzie, na kradzionym koniu jedzie
To Rokossowski, marszałek polski! Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to śmieci, że to gówno z nieba leci
A to Sowieci, Sowieci! Kryj się, kryj!

Przyjdą nocą, eja, zgwałcą srodze na kradzionej gdzieś podłodze
Zostawią z dzieckiem, dzieckiem radzieckiem! Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to trzewik, że to kryty słomą chlewik
A to bolszewik, bolszewik! Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to Oni, że to banda bandę goni
A to Czerwoni, Czerwoni! Eja! Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to śmieci, że to gówno z nieba leci
A to Sowieci, Sowieci! Kryj się, kryj!
Napisano
Ruskie nie walczyli za Polskę. Walczyli z hitlerowcami, umacniali władzę proletariatu i nieśli hasła rewolucji i dobrobytu komunistycznego w świat.
Za Polskę walczyło LWP.
Pozdrawiam
Napisano
Ech, jaki wicepremier, takie forum...

Obchodzienie dnia zwycięstwa 8 maja, jak czynią to dziś wszyscy za wyjątkiem tych z WNP, jest niestety, z historycznego punktu widzenia nieporozumieniem. Faktycznie za dzień zwycięstwa należy uważać bowiem właśnie 9 maja 1945 roku. Podpisując w Reims nocą o godz 2:41 7 maja 1945 bezwarunkową kapitulację Wehrmachtu gen. Jodl złożył podpis pod dokumentem, gdzie tkwi:
Armia Niemiecka zaprzestaje oporu do godz 0:00 dnia 9 maja 1945 r.
To znaczy 7 maja Niemcy podpisali kapitulację, ale WCHODZIŁA ONA W ŻYCIE formalnie nocą z 8 na 9 maja. Do 8 maja WŁĄCZNIE wojna nadal trwała.
Tymczasem na zachodzie już rano 8 maja informacja o kapitulacji w Reims stała się powszechnie znana i ludzie SPONTANICZNIE wylegli na ulice świętować koniec wojny. Stąd 8 maja datą zwycięstwa.

Są to zresztą daty czysto formalne. Wehrmacht kapitulował bowiem stopniowo np. 9 maja na Helu, Kurlandii, Bronholmie czy u ujścia Wisły. W Czechach 11 maja, w Chorwacji 15 maja, w tym samym czasie dopiero poddawały się niektóre pododdziały np. w Holandii. Ostatnie duże, regularne oddziały Wehrmachtu złożyły broń w Norwegii dopiero w czerwcu, a fizycznie (zamknięcie w koszarach, ale utrzymujący wewnętrzną dyscyplinę i podporządkowanie) zostały z tego kraju wywiezione dopiero wiosną 1946 roku. Ostatnia stolica III Rzeszy - Flensburg - wraz ze swym niemieckim garnizonem został rozbrojony 23 maja 1945 r (aresztowano wówczas ostatniego kanclerza III Rzeszy/Rzeszy Niemieckiej Donitza i jego rząd). Ostatni regularny oddział Wehrmachtu - załoga jednego z U-bootów - poddała się w Argentynie dopiero 17 sierpnia 1945 roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie