SP17 Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 Witam.Mam pytanie - jak sprawdzić osobę, która twierdzi, że była w Legii? Napewno sa jakieś szczegoły, ktore tylko legionista powinien znać.
pokemon Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 A po co go sprawdzać? Chcesz to wierzysz mu, a jak nie, to nie!Co z tego, że nawet był w Legii? Mógł grać na trąbce w Kompanii Reprezentacyjnej i co?Był w Legii? Był!A że sobie grał a nie strzelał?Franek Dolas też był w Legii :-)Pozdro :-)
mirek1973 Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 ryknij mu nad uchem garde wu (fonetycznie po polsku) ;-)
Foster73 Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 http://www.legionetrangere.fr/leg/default_zone/fr/html/framesfr.htmlMoże ten link będzie pomocny. Większość info po Francusku, ale dużo jest też po Polsku.pozdr. Foster73
Foster73 Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Jeśli był, to kodeks honorowy zna jak amen w pacierzu. Słyszłem, że na tym punkcie mają prawdziwego fioła.
SP17 Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 Co z tego , że on (powiedzmy , że był) zna kodeks jesli ja go nie znam, dlatego moje pytanie. Kto nie ma nic sensownego do powiedzenia niech sobie pogra np w pokemony...niz wysilać się na bezsensowne odpowiedzi. Dzięki Foster73
Podziemny_Kosmos Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Niech udokumentuje swój pobyt w Legii jakimś papierem,np. kontraktem na służbę
SP17 Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 Kosmos... to nie o to chodzi. chodziło mi o jakiś czeegoł który zadany w luznej rozmowie wyjasni wszystko. spotykam gościa sporadycznie - chyba nie nosi przy sobie takich dokujmentów.
Foster73 Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 SP17 - w linku który Ci podałem, na dole strony jest kodeks honorowy. Czytasz, wybierasz perełkę" i zadajesz gościowi pytanie. Proste? Zadajesz pytanie i na co liczysz? Że ktoś Ci podeśle listę legionistów z nazwiskiem Cię ineteresującym?Wyciągaj wnioski i nie dziękuj, skoro moja odpowiedź jest bezsensowna.
AKMS Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Niech Ci poda swój MLE. To bardzo łatwo sprawdzić. Jeśli był w Legii-będzie wiedział o co chodzi.Pozdrawiam.
SP17 Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 No Foster zaskoczyleś mnie... Tobie dziękowałem za link, a prosiłem o powstrzymanie się od wypowiedzi w stylu Pokemona. myślałem , że to jest czytelne. Widać nie dla Ciebie skoro mnie jeszcze obrażasz...Proponuję więc zakonczyć tematDziękuję.
Foster73 Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 SP17 - odpowiedziałeś ciurkiem", stąd nieporozumienie.Nie wiem w którym momencie Cię obrażam, ale skoro tak to odebrałeś, to przepraszam.Powodzenia w ustaleniu prawdy.Pozdrawiam.
mirek1973 Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Dobra na powaznie zapytaj sie jak jest w CePLEMie w Malmosque (malmosk)-koło jakiego miasta lezy i co to jest ?
pokemon Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Ponieważ mój wpis został zignorowany" przez SP17 nie mającego jak widać bladego pojęcia o Legii cudzoziemskiej, wyjaśniam:1. Służba poborowego narodowości polskiej w Obcych Siłach Zbrojnych w tym Legii Cudzoziemskiej jest wg. naszego obowiązującego prawa nielegalna (przynajmniej była dopóki nie wyszła sprawa kontyngentów biorących udział i stacjonujących na terenie Iraku).2. Znane są mi w Polsce dwa oficjalne przypadki schwytania i oskarżenia Obywateli RP służących w Legii Cudzoziemskiej:Przypadek 1: przekraczał granicę z ieśmiertelnikiem" Legii- takie kółko w kształcie globu tj. naszej planety Ziemi- (może twój znajomy ma albo wie jak wyglądał jego nieśmiertelnik?)Przypadek 2: ww. osobnik posiadał notes z nazwiskami swoich kompanów i w ten sposób wsypał drugiego kolegę, który był we Francji za chlebem". Przymierając głodem zauważył ogłoszenie o naborze do Legii i wstąpił. Tak jak napisałem służył tylko w Kompanii reprezentacyjnej grając na trąbce i po powrocie do kraju dostał 2 lata w zawiasach.Inaczej nigdy nie zidentyfikowaliby go, bo dane legionistów są ściśle tajne, więc twój znajomy pewnie rzeczywiście leci z tobą w kólki, wiedząc, że nie możesz go sprawdzić. Ja na twoim miejscu poprostu olałbym go, albo też twierdziłbym, że byłem w Legii.Pozdro:-)
woytas Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 ja na teraz kojarze przynajmniej jeszcze jeden przypadek wsadzenia goscia do ciupy za legie- Tzn: Facet na przepustce z legii w lesie zamordowal 2 dzieciakow- zlapali go za to dostal wyrok a za legie tez mu 2 dolozyli- (bylo to chyba w okolicy olesnicy albo ostrowa wlkp)
Berlin Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Od niedawana służba poborowego narodowości polskiej w Obcych Siłach Zbrojnych w tym Legii Cudzoziemskiej jest wg. naszego obowiązującego prawa legalna! wystarczy pójśc do sztabu np. Pomorskiego Okręgu Wojskowego i ubiegać sie o zezwolenie. Mozliwe jest słuzenie w Bundeswerze majac polskie obywatelstwo jak i u amerykanów.Co do sprawdzenia czy ktos był czy nie- jest mnóstwo stron prowadzonych przez byłych legionistów- napisać imie nazwisko [choć zazwyczaj w Legii sie zmieniało] podac pułk lata służenia i napewno ludzie potwierdzą lub zdementują
grba Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Pracowałem z legionistą. Kiedyś na operatywce otworzył teczkę, wewnątrz miał przykręconą odznakę I Batallion 1e Régiment Étranger de Parachutistes. Pokazując palcem zapytałem: służyłeś? Skąd wiesz co to jest?
AKMS Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Hmmm... Jeśli słuzył w 1REP to dość dawno, bo 1REP został rozwiązany po wojnie algierskiej(1954-62)za udział w antygaulleowskim puczu.
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Woytas dobrze ci się kojarzy z tym kolem z Legii : to było w lasach mojego Nadleśnictwa za moim miasteczkiem Włoszczowa koło wsi Sielpia.Faktycznie zastrzelił zbir jednego chłopaka syna jakiegoś urzędnika, - pociski jak się okazało z TT przebiły ręce którymi zasłaniał się chłopak i jego głowę. W miejscu jego śmierci stoi pomnik. Drugi też został postrzelony w twarz - śmigłowcem przetransportowany był do Kielc i operowany w tamtejszej Poliklinice MSW. Kola w końcu ujęto w Częstochowie po potężnej zarządzonej obławie.
acer Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 W plecaku jak ujawniono rzeczony pan miał spory arsenał pistoletów maszynowych, amunicji i granatów.
grba Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Poprawka. Kolega miał przykręconą tę odznakę:2ème Régiment étranger de parachutistes.
Parowóz Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 acer-oszolomow i poje-ow nie brakuje w polsce ani na tym swiecie Większośc polaków ze wzgledu na słaba znajomośc języków służy raczej w pułku inzynieryjnym we Lionie czyli w ichnim bibie gdzie oraja na budowach i przy remontach koszar i innych obiektów bo ktos to robić musi -polak w jednostce liniowej Legii jest taką rzadkoscia jak u nas misie koala
grba Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Znam cmentarz w Polsce, na którym znajduje się grób poległego legionisty (zginął tragicznie Dżibutti 1991).
SP17 Napisano 9 Maj 2006 Autor Napisano 9 Maj 2006 Dzięki panowie za te dane. Pokemon - gdybyś od razu to napisał to nie musiałbym teraz przepraszać i ciebie za mój tekst. Dam znać jek to się zakończy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.