Zorian Napisano 2 Sierpień 2003 Autor Napisano 2 Sierpień 2003 Czy ktoś zna inne wielkie kurhany prócz tych znanych np. ze strony:http://www.historiakurgany.republika.pl/
proscan Napisano 2 Sierpień 2003 Napisano 2 Sierpień 2003 po kurhanach pora na cmentarze, bo to prawie to samo.nawet nie myśl o tym...
karabin70 Napisano 2 Sierpień 2003 Napisano 2 Sierpień 2003 A nie jesteś zainteresowany wielkimi cmentarzyskami? Kup sobie byle jaki plan miasta, najlepiej jakiegoś dużego.
Gambit Napisano 3 Sierpień 2003 Napisano 3 Sierpień 2003 Wydaje mi się, że jest to tylko mało sprytna forma autoreklamy swojej witryny... Dostałem maila pt. ...poszukiwanie skarbów" od osoby basiawrotniak i tam było: ... strona w internecie... czyli trochę o Królu Duchu, kurhanach upiornych bogach, i kontrowersyjnej historii Polski... zdjęcia kurhanów Wandy i Kraka." No i oczywiście link do tej samej strony... Jestem pewien, że mój adres wzięto z witryny Odkrywcy. No ale cóż...
karas1979 Napisano 3 Sierpień 2003 Napisano 3 Sierpień 2003 Ja tez dostalem, takiego maila z prosba o podanie miejsc takich kurchanow. Ale olalem Basie Wrotniak i jej strone, ktora jest beznadziejna, zarowno merytorycznie jak i estetycznie.
Zorian Napisano 3 Sierpień 2003 Autor Napisano 3 Sierpień 2003 ... no bez wątpienia jest to mało sprytna reklama wielkich kurhanów :-), a pozatym w którymś numerze ''odkrywcy'' już chyba sprzed roku był opis cmentarzyska pod Bełchatowem z górką po środku w której było pełno ludzkich kości zinterpretowanych ''jako kości ofiary pod pogańską świątynię'' czy coś wiadomo, bo mi ta górka wyglada na scytyjski kurhan.
Jura Napisano 3 Sierpień 2003 Napisano 3 Sierpień 2003 Też otrzymałem maila od Basi Wrotniak. I chyba nie jest to przypadek- adresy wzięte z forum Odkrywcy".
SP17 Napisano 3 Sierpień 2003 Napisano 3 Sierpień 2003 Ja również otrzymałem takiego maila. Ciekawe czy owa Basia to Zorian.
Gość Napisano 7 Sierpień 2003 Napisano 7 Sierpień 2003 Witam.Mnie również spotkało to szczęście.Miejsc kurhanów nie znam,ale gdyby ta Basia była niezła to chętnie ją bym poznał.
Bocian Napisano 7 Sierpień 2003 Napisano 7 Sierpień 2003 A mnie najbardziej interesowałby adres z jakiego zostały nadane. Zostanie dopisany do adresów spamerów.
mac Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 WitamNie interesują mnie kurchany, ale w w przelocie w sieci znalazłem coć takiego :http://www.kamienie.most.org.pl/regiony/pomwsch.htm--------------------------------------------------do Bociana. Wysłałem ci dwa mailenie doszły ??Jeśli możesz skontaktuj się ze mnąPozdrawiammac
proscan Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Ten cały wątek to sranie we własne gniazdo.Prośba do Bociana - usuń ten wątek, bo to prowokacja, woda na myłn, itd itp.proscan
Gość Napisano 10 Sierpień 2003 Napisano 10 Sierpień 2003 Witam.Mam pytanie, w którym numerze Odkrywcy" był ten artykuł o kurhanie w okolicach Bełchatowa? Może ktoś napisze coś biliższego o jego lokalizacji.Pozdrawiam
Zorian Napisano 11 Sierpień 2003 Autor Napisano 11 Sierpień 2003 ... nie chciało mi się już wpisywać w tym poście ale jest pytanie do rzeczy, więc odpowiedź. ''Odkrywca'' nr1(25) 01.2001 ... cytat z odkrywcy jest też na podstronie Słownik/''Duchowi Innorodcy'', a link do strony w pierwszym poście tego tematu. ps. Basia to moja dziewczyna i urodziła mi już trójkę dzieci:-))), dalej są chętni do Basi? Jakim ja jezzdeem wielkim spamereem, popularny post:-) tylko szkoda, że sami łowcy spamerów, a tak poważnie to jetem też zainteresowany gdzie dokładniej jest te znalezisko
Mathew Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 A co znaczy słowo spamer" ?Mathew vel Rysio
akagi Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 Uwaga, na podanej stronie działa wirus-trojan RedAlf bardzo ciekawe...........
Indiana Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 Jakim programem go wykryłeś i kiedy ten trojan się załącza? Tego wirusa nie ma w encyklopedii Norton AntyVirusa!!!
Gość Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 ad ZORIANDzięki za ten numer, postaram się go znaleźć.A na stronie o kurchanach to o tym Bełchatowie nic nie widzę, no poza mapką jedynie.Jeszcze raz dzięki.
akagi Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 A to juz bardzo ciekawe, jako, iz mój NAV od razu zaczął wyć............
Indiana Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 Nie przeglądałem tej stronki tak dokładnie, może był w którymś linku, którego nie włączyłem. Tak czy inaczej wyjątkowo nieprzyjemna sprawa.
Gość Napisano 11 Sierpień 2003 Napisano 11 Sierpień 2003 Witam.Tekst jest dosc lakoniczny, a do tego numeru Odkrywcy" nie mam dostępu. Czy ktoś mógłby przybliżyć mi miejsce tego kurhanu pod Bełchatowem? Czy może chodzi o Borową Górę? Może o jakąś inną miejscowość? Byłbym bardzo zobowiazany za odpowiedź.dziękuję
Zorian Napisano 12 Sierpień 2003 Autor Napisano 12 Sierpień 2003 ... dla kogoś kto przestraszył się ifor. akagiego, nie wiem, ale strona znajduje się na serwerze onetu, a oni maja chyba skanery antywirusowe, też umieszczono ją w katalogach ''historia ''onetu, interi czy wp. i była przez nich testowana przed zamieszczeniem, prawie 6000 otwarć i pierwsz raz ktoś coś takiego pisze, może jakiś haker coś tam wgrał ale jak działa ten niby wirus...a tu cały cytat o znalezisku z...[''Świątynia na Ludzkich szczątkach'' [(''Odkrywca'' nr1(25) 01.2001]Pierwszą pogańską świątynię na terenach polskich pochodzącą prawdopodobnie z połowy XI wieku, czyli już z czasów chrześcijańskich, odkopali archeolodzy w okolicach Bełchatowa. Budowla o średnicy ok. 10 metrów powstała na niewielkim pagórku. Zbudowano ją z drewnianych pali wbitych w rów wypełniony ludzkimi szczątkami. Ten fakt świadczy najdobitniej o pogańskim charakterze świątyni. (... może jednak świadczy o profanacji kurhanu? Kagana Lestka VIII? Bolesława Srogiego?... innego Kagana ~ Koszyka ~ Hamona)W pobliżu znajduje się około 40 stanowisk ciałopalnych ze szczątkami szkieletów. Byli to prawdopodobnie jeńcy lub drużyna wojów ~ uważa archeolog B. M. który wspólnie z ekipą dokonał odkrycia.(cóż, możemy tu tylko spytać ... czyich ''wojów'' kagana? Bo kogo innego... inna odpowiedź nie wchodzi w rachubę) Świątynia została zbudowana w centralnej części cmentarzyska. Jej wiek oceniono na podstawie zachowanych słupów konstrukcyjnych, a także naczyń oraz nożyka i koralika znajdujących się w kilku grobach. Na precyzyjne badania, dokładnie określające wiek znaleziska trzeba będzie jeszcze poczekać. Obecnie prowadzone są ekspertyzy z użyciem izotopu węgla C14...'' Pogańska świątynia to ewenement na skalę krajową, podobna znajduje się najbliżej pod Nowogrodem w Rosji.
Kmicic Napisano 12 Sierpień 2003 Napisano 12 Sierpień 2003 Witam.Też dostałem ten link.Na szczęście nie znam ani żadnej Basi, a archeo, to nie moja broszka, ale Bocian ma racje, to normalny spam jest.Pozdro.
Gość Napisano 13 Sierpień 2003 Napisano 13 Sierpień 2003 Jeżeli dobrze się orientuje to ten kurhan został odnaleziony ok. 25 km na zachód od Bełchatowa, na południe od Chabielic na terenie budowanej odkrywki Szczerców". Jeżeli faktycznie to to miejsce to już niedługo zostanie skopane przez koparkę.
Zorian Napisano 13 Sierpień 2003 Autor Napisano 13 Sierpień 2003 Dzięki za konkretną informację postaram się to sprawdzić... co na to ewentualnie wojewódzki konserwator zabytków, niestety stan polskiej archologii jest w stanie agonalnym.ps. mnie bardziej interesują badania, choć skarby z kurhanów są interesujace, nie bardzo interesuje mnie złom z II woj. światoej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.