Skocz do zawartości

Interesują mnie wielkie Kurhany

Zorian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wydaje mi się, że jest to tylko mało sprytna forma autoreklamy swojej witryny... Dostałem maila pt. ...poszukiwanie skarbów" od osoby basiawrotniak i tam było: ... strona w internecie... czyli trochę o Królu Duchu, kurhanach upiornych bogach, i kontrowersyjnej historii Polski... zdjęcia kurhanów Wandy i Kraka." No i oczywiście link do tej samej strony... Jestem pewien, że mój adres wzięto z witryny Odkrywcy. No ale cóż...
Napisano
Ja tez dostalem, takiego maila z prosba o podanie miejsc takich kurchanow. Ale olalem Basie Wrotniak i jej strone, ktora jest beznadziejna, zarowno merytorycznie jak i estetycznie.
Napisano
... no bez wątpienia jest to mało sprytna reklama wielkich kurhanów :-), a pozatym w którymś numerze ''odkrywcy'' już chyba sprzed roku był opis cmentarzyska pod Bełchatowem z górką po środku w której było pełno ludzkich kości zinterpretowanych ''jako kości ofiary pod pogańską świątynię'' czy coś wiadomo, bo mi ta górka wyglada na scytyjski kurhan.
Napisano
Witam.
Mnie również spotkało to szczęście.
Miejsc kurhanów nie znam,ale gdyby ta Basia była niezła to
chętnie ją bym poznał.
Napisano
Witam
Nie interesują mnie kurchany, ale w w przelocie w sieci znalazłem coć takiego :
http://www.kamienie.most.org.pl/regiony/pomwsch.htm
--------------------------------------------------
do Bociana. Wysłałem ci dwa maile
nie doszły ??
Jeśli możesz skontaktuj się ze mną
Pozdrawiam
mac
Napisano
Witam.
Mam pytanie, w którym numerze Odkrywcy" był ten artykuł o kurhanie w okolicach Bełchatowa? Może ktoś napisze coś biliższego o jego lokalizacji.
Pozdrawiam
Napisano
... nie chciało mi się już wpisywać w tym poście ale jest pytanie do rzeczy, więc odpowiedź.
''Odkrywca'' nr1(25) 01.2001 ... cytat z odkrywcy jest też na podstronie Słownik/''Duchowi Innorodcy'',
a link do strony w pierwszym poście tego tematu.
ps. Basia to moja dziewczyna i urodziła mi już trójkę dzieci:-))), dalej są chętni do Basi?
Jakim ja jezzdeem wielkim spamereem, popularny post:-) tylko szkoda, że sami łowcy spamerów, a tak poważnie to jetem też zainteresowany gdzie dokładniej jest te znalezisko
Napisano
ad ZORIAN
Dzięki za ten numer, postaram się go znaleźć.
A na stronie o kurchanach to o tym Bełchatowie nic nie widzę, no poza mapką jedynie.
Jeszcze raz dzięki.
Napisano
Nie przeglądałem tej stronki tak dokładnie, może był w którymś linku, którego nie włączyłem. Tak czy inaczej wyjątkowo nieprzyjemna sprawa.
Napisano
Witam.
Tekst jest dosc lakoniczny, a do tego numeru Odkrywcy" nie mam dostępu. Czy ktoś mógłby przybliżyć mi miejsce tego kurhanu pod Bełchatowem? Czy może chodzi o Borową Górę? Może o jakąś inną miejscowość? Byłbym bardzo zobowiazany za odpowiedź.
dziękuję
Napisano
... dla kogoś kto przestraszył się ifor. akagiego, nie wiem, ale strona znajduje się na serwerze onetu, a oni maja chyba skanery antywirusowe, też umieszczono ją w katalogach ''historia ''onetu, interi czy wp. i była przez nich testowana przed zamieszczeniem, prawie 6000 otwarć i pierwsz raz ktoś coś takiego pisze, może jakiś haker coś tam wgrał ale jak działa ten niby wirus...

a tu cały cytat o znalezisku z...

[''Świątynia na Ludzkich szczątkach''

[(''Odkrywca'' nr1(25) 01.2001]

Pierwszą pogańską świątynię na terenach polskich pochodzącą prawdopodobnie z połowy XI wieku, czyli już z czasów chrześcijańskich, odkopali archeolodzy w okolicach Bełchatowa. Budowla o średnicy ok. 10 metrów powstała na niewielkim pagórku. Zbudowano ją z drewnianych pali wbitych w rów wypełniony ludzkimi szczątkami. Ten fakt świadczy najdobitniej o pogańskim charakterze świątyni.

(... może jednak świadczy o profanacji kurhanu? Kagana Lestka VIII? Bolesława Srogiego?... innego Kagana ~ Koszyka ~ Hamona)

W pobliżu znajduje się około 40 stanowisk ciałopalnych ze szczątkami szkieletów. Byli to prawdopodobnie jeńcy lub drużyna wojów ~ uważa archeolog B. M. który wspólnie z ekipą dokonał odkrycia.

(cóż, możemy tu tylko spytać ... czyich ''wojów'' kagana? Bo kogo innego... inna odpowiedź nie wchodzi w rachubę)

Świątynia została zbudowana w centralnej części cmentarzyska. Jej wiek oceniono na podstawie zachowanych słupów konstrukcyjnych, a także naczyń oraz nożyka i koralika znajdujących się w kilku grobach. Na precyzyjne badania, dokładnie określające wiek znaleziska trzeba będzie jeszcze poczekać. Obecnie prowadzone są ekspertyzy z użyciem izotopu węgla C14...''

Pogańska świątynia to ewenement na skalę krajową, podobna znajduje się najbliżej pod Nowogrodem w Rosji.

Napisano
Witam.
Też dostałem ten link.
Na szczęście nie znam ani żadnej Basi, a archeo, to nie moja broszka, ale Bocian ma racje, to normalny spam jest.
Pozdro.
Napisano
Jeżeli dobrze się orientuje to ten kurhan został odnaleziony ok. 25 km na zachód od Bełchatowa, na południe od Chabielic na terenie budowanej odkrywki Szczerców". Jeżeli faktycznie to to miejsce to już niedługo zostanie skopane przez koparkę.
Napisano
Dzięki za konkretną informację postaram się to sprawdzić... co na to ewentualnie wojewódzki konserwator zabytków, niestety stan polskiej archologii jest w stanie agonalnym.
ps. mnie bardziej interesują badania, choć skarby z kurhanów są interesujace, nie bardzo interesuje mnie złom z II woj. światoej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie