atyl Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 Mój dziadek podczas mobilizacji również został sanitariuszem na zasadzie, masz dodatkowo torbę sanitarną i bedziesz opatrywał rany .Karabin zabrali mu dopiero Rosjanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 11 Maj 2006 Autor Share Napisano 11 Maj 2006 Dopiero teraz zauważyłem:Co na plecach mają Ci żołnierze ? Nie są to tornistry bo szelki nie są przypięte do ładownic. Plecaki ?Jeśli sanitariusz miał nosić tornister to co robił z szelkami, jeśli jak na tym zdjęciu nie nosił ładownic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Maj 2006 Share Napisano 12 Maj 2006 Myślę że w takiej sytuacji zjadał te biedne szelki ... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 24 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Wracając do tematu:http://www.odkrywca.com/forum_pics/picsforum16/odwrot_21pp_z_rejonu_gruduska_do_modlina.jpgNoszowi odciążeni, patrolowi (?) z tornistrami, bez ładownic. Szelki przy plecaku wydają się zwisac luźno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Sanitariusze WH nosili pistolety [przynajmniej w 1945 r. - mam kontakt korespondencyjny z jednym niemieckim eks-spadochroniarzem, który był sanitariuszem w 9. FJD - napisał mi, że nosił].PozdrawiamLeuthenPS Eks-oficer Wehrmachtu - Erich Mende - twierdzi w swych wspomnieniach, że na początku kampanii wrześniowej polscy żołnierze ostrzelali 2 sanitariuszy z jego kompanii pomimo widocznych z daleka białych opasek z czerwonym krzyżem" [dla jasności - wspomnienia wydane wiele lat po wojnie - czyli tzw. goebbelsowska propaganda odpada]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Niemieccy sanitariusze nosili broń krótką (według regulaminu?), bo inniejsza nie była im potrzebna. W końcu mieli nosić rannych, a nie walczyć. W sytuacji zagrożenia życia swego, lub rannego do obrony w zupełności wystarczał pistolet.Pewne odstepstwa od regulaminu były na froncie wschodnim, gdzie Rosjanie nie liczyli się z żadnymi konwencjami, czy prawami. Widziałem już parę fotek sanitariuszy niemieckich z karabinami, jednak tylko z frontu wschodniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietyczny Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Patrol sanitarny składał się z 2 sekcji noszowych po 3 żolnierzy, przy czym dowódcą całego oddziału był podoficer (conajmniej)- dowódca pierwszej sekcji, drugą sekcją dowodził st. sanitariusz conajmniej. W skład patrolu wchodził jeszcze aboryta" od podwody, na którą rannych wrzucali. Wszyscy oni są sanitariuszami, a broń krótką powinien posiadać dowódca patrolu, może drugi", aboryta" - standardowo - kb. A co z noszowymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 Wg Piechoty Kryski-KarskiegoDrużyna d-cy komp. strzeleckiej skadała się z:trębacz, d-ca pocztu2 obserwatorów4 gońcówd-ca sekcji sanitarnej i 1 patrolu + 2 noszowych + noszed-ca 2 patrolu + 2 noszowych + noszeEtat: 3 podoficerów, 10 szeregowychUzbrojenie: 7 karabinów (kb), 6 pistoletówWygląda na to iż każdy z żołnierzy miał broń.Teraz trzeba przyporzadkować każdemu broń i będzie jasne ;)np.- broń krótka [6 sztuk]- 4 noszowych + d-cy patroli sanitarnych. Tak ja to widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 26 Czerwiec 2006 Share Napisano 26 Czerwiec 2006 I jeszcze: sanitariusz: torba sanitarna (były 2 typy zawartości: noszowych i podoficerska) opaska z czerwonym krzyżem, nosze (na jedną sekcję), przyrządy do czyszczenia noszy, zamiast przyrządów do czyszcznia broni, dodatkowe opatrunki osobiste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 27 Czerwiec 2006 Share Napisano 27 Czerwiec 2006 Tomek a jak wygladały nosze ??? znasz jakis konkretny wzor ???pozdro Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 Tego to nie wiem, ale sądząc z prostoty budowy noszy, chyba dużo 'modeli' nie było? Być może ktoś wrzuci fotkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.