Skocz do zawartości

Czy sanitariusz mógł posiadać broń osobistą ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mój dziadek podczas mobilizacji również został sanitariuszem na zasadzie, masz dodatkowo torbę sanitarną i bedziesz opatrywał rany .
Karabin zabrali mu dopiero Rosjanie.
Napisano
Dopiero teraz zauważyłem:

Co na plecach mają Ci żołnierze ? Nie są to tornistry bo szelki nie są przypięte do ładownic. Plecaki ?

Jeśli sanitariusz miał nosić tornister to co robił z szelkami, jeśli jak na tym zdjęciu nie nosił ładownic ?
  • 1 month later...
Napisano
Wracając do tematu:

http://www.odkrywca.com/forum_pics/picsforum16/odwrot_21pp_z_rejonu_gruduska_do_modlina.jpg

Noszowi odciążeni, patrolowi (?) z tornistrami, bez ładownic. Szelki przy plecaku wydają się zwisac luźno.
Napisano
Sanitariusze WH nosili pistolety [przynajmniej w 1945 r. - mam kontakt korespondencyjny z jednym niemieckim eks-spadochroniarzem, który był sanitariuszem w 9. FJD - napisał mi, że nosił].

Pozdrawiam
Leuthen

PS Eks-oficer Wehrmachtu - Erich Mende - twierdzi w swych wspomnieniach, że na początku kampanii wrześniowej polscy żołnierze ostrzelali 2 sanitariuszy z jego kompanii pomimo widocznych z daleka białych opasek z czerwonym krzyżem" [dla jasności - wspomnienia wydane wiele lat po wojnie - czyli tzw. goebbelsowska propaganda odpada].
Napisano
Niemieccy sanitariusze nosili broń krótką (według regulaminu?), bo inniejsza nie była im potrzebna. W końcu mieli nosić rannych, a nie walczyć. W sytuacji zagrożenia życia swego, lub rannego do obrony w zupełności wystarczał pistolet.

Pewne odstepstwa od regulaminu były na froncie wschodnim, gdzie Rosjanie nie liczyli się z żadnymi konwencjami, czy prawami. Widziałem już parę fotek sanitariuszy niemieckich z karabinami, jednak tylko z frontu wschodniego.
Napisano
Patrol sanitarny składał się z 2 sekcji noszowych po 3 żolnierzy, przy czym dowódcą całego oddziału był podoficer (conajmniej)- dowódca pierwszej sekcji, drugą sekcją dowodził st. sanitariusz conajmniej. W skład patrolu wchodził jeszcze aboryta" od podwody, na którą rannych wrzucali.

Wszyscy oni są sanitariuszami, a broń krótką powinien posiadać dowódca patrolu, może drugi", aboryta" - standardowo - kb. A co z noszowymi?
Napisano
Wg Piechoty Kryski-Karskiego
Drużyna d-cy komp. strzeleckiej skadała się z:

trębacz, d-ca pocztu
2 obserwatorów
4 gońców
d-ca sekcji sanitarnej i 1 patrolu + 2 noszowych + nosze
d-ca 2 patrolu + 2 noszowych + nosze

Etat: 3 podoficerów, 10 szeregowych
Uzbrojenie: 7 karabinów (kb), 6 pistoletów
Wygląda na to iż każdy z żołnierzy miał broń.
Teraz trzeba przyporzadkować każdemu broń i będzie jasne ;)

np.- broń krótka [6 sztuk]- 4 noszowych + d-cy patroli sanitarnych. Tak ja to widzę
Napisano
I jeszcze: sanitariusz: torba sanitarna (były 2 typy zawartości: noszowych i podoficerska) opaska z czerwonym krzyżem, nosze (na jedną sekcję), przyrządy do czyszczenia noszy, zamiast przyrządów do czyszcznia broni, dodatkowe opatrunki osobiste

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie