bjar_1 Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 Proszę o pomoc - które z kocy ,jakie można u nas dostać nadają się do rekonstrukcji oporządzenia żołnierza WP II RP? Jestem w końcowej fazie załatwiania sobie ekwipunku i brakuje mi koca.Dzięki za informacje.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Koc wojskowy z lat 50-ch, jest w takim samym kolorze co przedwojenny czyli musztardowy. Możesz też użyć koca Amerykańskiego z II WŚ kolor jest podobny do lat dwudziestych przełom na trzydzieste lub Czeski taki jaki jest obecnie wystawiony na Allegro.Sam mam do rekonstrukcji koc z lat 50-ch i jest naprawdę dobru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 Dziękuję za pomoc! Teraz przynajmniej wiem czego mam szukać.pzdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 http://www.allegro.pl/item101244947_koc_wp_1939.html - a czy ten się nadaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Znam gościa co wystawił tą aukcję. Ma też trochę fantów czeskich. Nie powinieneś mieć problemów.Chyba że trafisz oryginalny wrześniowy koc :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 W takim razie może zalicytuję :)Wrześniowy koc powiadasz? Może może... niezbadane są stryszki starych chałup - narazie wyciągnąłem tylko koc niemiecki.Acer - może jeszcze wiesz skąd skołować dobrą kopię rogatywki polowej do rekonstrukcji?Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Koc niemiecki też mam :) Jedyny mój ciuchowy fant niemiecki :)Poważnie to dlaczego ma się gdzieś na strychu nie znaleźć wrześniowy koc ?Sam mam pewien adres strychu /nie wiem czy koc, ale coś wrześniowego/ lecz nie mam czasu podjąć pertraktacji dyplomatycznych :)Użytkownik petychorska - to znajomy mi człowiek, kolekcjoner militariów z Kielc, ma fajny mały antykwariacik. Miewa fanty przedwojenne, wojskowe. To już kwestia popytania Bjar.Zawsze też można skorzystać z replik znanych w światku rekonstrukcji firm.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Pewien użytkownik allegro - ick beat" kiedyś wystawiał rogatywki polowe o które ci chodzi. Może warto posłać maila z zapytaniem. Teraz chyba wystawia jakieś czapki SS.To produkty jak nie mylę się fabryki Kłoskowskich.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Maj 2006 Autor Share Napisano 1 Maj 2006 Acer - dzięki za info. Gdzie jest ten antykwariacik w Kielcach - tak się składa że w Kielcach jestem bardzo często i może odwiedziłbym, może są te koce na składzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Ulica Orla jak pamiętam. Z Rynku Warszawską na Rondo i zaraz skręcić w lewo przed empikiem/też jestlewej strony idąc na rondo/Antykwariacik jest w kamienicy po lewej w bramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 http://www.cytadela.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=168 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 Jak ci jest potrzebna naprawdę dobra kopia rogatywki takiej jak orginał wykonanej to skontaktuj się ze mną na moja pocztę pawelps@wp.pl. Napisze ci co gdzie i jak.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 Jak którego zobaczę na rekonstrukcji z oryginalnym kocem to normalnie łeb ukręcę ;-) A tak na marginesie to zastopujcie trochę z tą reklamą. :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ur Napisano 2 Maj 2006 Share Napisano 2 Maj 2006 To już wiem, kogo unikać ;)pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Maj 2006 Autor Share Napisano 3 Maj 2006 pawelec40pp - napisałem maila do Ciebie w sprawie tej kopii rogatywki.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Maj 2006 Autor Share Napisano 3 Maj 2006 Jeszcze raz ja i się już zamykam ;)http://www.allegro.pl/item101942934_koc_wp_1939_csla.htmldobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 Na dzień dzisiejszy czeskie koce to chyba najtańsze i wcale nie najgorsze rozwiązanie. Ale najlepiej sam się przejedź do Kielc i go pomacaj" bo zdjęcia trochę przekłamują kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Maj 2006 Autor Share Napisano 3 Maj 2006 O.k. Fiku. Nie mam narazie czasu żeby jechać do Kielc, ale chyba zalicytuję kocyk na Allegro skoro piszesz że będzie dobry.pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 Właśnie o to chodzi że nie wiem czy ten będzie dobry. Te czeskie które widziałem były OK ale czy ten jest taki sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 Jako że lubię drążyc temat postanowiłem odświerzyc wątek rekonstrukcyjnych kocy. Oto ich 3 rodzaje używane współcześnie przez wrześniowców".Zacznę od końca.NR 3- koc szary LWP, w rekonstrukcji używany b.żadko aczkolwiek spotykany u osób z działu rekonstrukcyjnych dziwadeł. Gruby, ciężki i włochaty.NR 2- koc USA, oliwkowy, najpopularniejszy i najpowszechniejszy. Gramaturą zbliżony do oryginału. Cienki i dobrze trzymający się na tornistrze. wadą jest nadruk US na kocu i kolor słabo udający wrześniowy. NR 3- koc USA, w kolorze brązowym (wg oryginału Army Brown), cienki, podobnie rozmiarowo jak nr 2, bo ta sama produkcja tylko inny odcień, (jak dla mnie faworyt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 15 Sierpień 2007 Share Napisano 15 Sierpień 2007 A jak dla mnie faworytem jest tuż powojenny, polski koc wojskowy, czyli nr... 4 :)Ma doskonały kolor i gramaturę...Tylko zdobycie go jest stosunkowo trudne.Pzdr., Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrak Napisano 16 Sierpień 2007 Share Napisano 16 Sierpień 2007 Gdybym miał rękę królewny i pół królestwa do oddania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 16 Sierpień 2007 Share Napisano 16 Sierpień 2007 Ja jakoś o dziwo nie mam problemu, aby trafić koc taki z lat 1948-55,sam taki mam do rekonstrukcji, są one bardzo popularne tylko trzeba dobrze za nimi polatać i można trafić czasami nowy czasami trochę podniszczony, są one prawie identyczne jak przedwojenne w kolorze i strukturze. W kolorze od musztardy do zieleni, są one najlepsze do rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.