Skocz do zawartości

Koc do rekonstrukcji WP II RP

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc - które z kocy ,jakie można u nas dostać nadają się do rekonstrukcji oporządzenia żołnierza WP II RP? Jestem w końcowej fazie załatwiania sobie ekwipunku i brakuje mi koca.
Dzięki za informacje.

pozdrawiam

Koc wojskowy z lat 50-ch, jest w takim samym kolorze co przedwojenny czyli musztardowy. Możesz też użyć koca Amerykańskiego z II WŚ kolor jest podobny do lat dwudziestych przełom na trzydzieste lub Czeski taki jaki jest obecnie wystawiony na Allegro.
Sam mam do rekonstrukcji koc z lat 50-ch i jest naprawdę dobru.

Znam gościa co wystawił tą aukcję. Ma też trochę fantów czeskich. Nie powinieneś mieć problemów.
Chyba że trafisz oryginalny wrześniowy koc :)
Pozdrawiam

W takim razie może zalicytuję :)
Wrześniowy koc powiadasz? Może może... niezbadane są stryszki starych chałup - narazie wyciągnąłem tylko koc niemiecki.
Acer - może jeszcze wiesz skąd skołować dobrą kopię rogatywki polowej do rekonstrukcji?
Dzięki za odpowiedź.

Koc niemiecki też mam :) Jedyny mój ciuchowy fant niemiecki :)

Poważnie to dlaczego ma się gdzieś na strychu nie znaleźć wrześniowy koc ?
Sam mam pewien adres strychu /nie wiem czy koc, ale coś wrześniowego/ lecz nie mam czasu podjąć pertraktacji dyplomatycznych :)

Użytkownik petychorska - to znajomy mi człowiek, kolekcjoner militariów z Kielc, ma fajny mały antykwariacik. Miewa fanty przedwojenne, wojskowe. To już kwestia popytania Bjar.

Zawsze też można skorzystać z replik znanych w światku rekonstrukcji firm.

Pozdro

Pewien użytkownik allegro - ick beat" kiedyś wystawiał rogatywki polowe o które ci chodzi. Może warto posłać maila z zapytaniem. Teraz chyba wystawia jakieś czapki SS.
To produkty jak nie mylę się fabryki Kłoskowskich.

Pozdro

Acer - dzięki za info.
Gdzie jest ten antykwariacik w Kielcach - tak się składa że w Kielcach jestem bardzo często i może odwiedziłbym, może są te koce na składzie...

Ulica Orla jak pamiętam. Z Rynku Warszawską na Rondo i zaraz skręcić w lewo przed empikiem/też jestlewej strony idąc na rondo/

Antykwariacik jest w kamienicy po lewej w bramie.

Na dzień dzisiejszy czeskie koce to chyba najtańsze i wcale nie najgorsze rozwiązanie.
Ale najlepiej sam się przejedź do Kielc i go pomacaj" bo zdjęcia trochę przekłamują kolor.

• 1 year later...

Jako że lubię drążyc temat postanowiłem odświerzyc wątek rekonstrukcyjnych kocy. Oto ich 3 rodzaje używane współcześnie przez wrześniowców".
Zacznę od końca.
NR 3- koc szary LWP, w rekonstrukcji używany b.żadko aczkolwiek spotykany u osób z działu rekonstrukcyjnych dziwadeł. Gruby, ciężki i włochaty.
NR 2- koc USA, oliwkowy, najpopularniejszy i najpowszechniejszy. Gramaturą zbliżony do oryginału. Cienki i dobrze trzymający się na tornistrze. wadą jest nadruk US na kocu i kolor słabo udający wrześniowy.
NR 3- koc USA, w kolorze brązowym (wg oryginału Army Brown), cienki, podobnie rozmiarowo jak nr 2, bo ta sama produkcja tylko inny odcień, (jak dla mnie faworyt)

Ja jakoś o dziwo nie mam problemu, aby trafić koc taki z lat 1948-55,sam taki mam do rekonstrukcji, są one bardzo popularne tylko trzeba dobrze za nimi polatać i można trafić czasami nowy czasami trochę podniszczony, są one prawie identyczne jak przedwojenne w kolorze i strukturze. W kolorze od musztardy do zieleni, są one najlepsze do rekonstrukcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie