Skocz do zawartości

Skansen Kolejnictwa"

Cronos

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W Zwoleniu (Zvolen) na Słowacji pod zamkiem stał muzealny pociag pancerny jeszcze w 2001r. , więc chyba jeszcze tam jest.
Napisano
Nie wiem jaki pociąg pancerny mają Finowie, musiałbym poszperać w źródłach [chyba że PATRON coś więcej napisze], ale np. Rosjanie mają w Kubince pancerny wagon motorowy Kirowskij" - taki sowiecki odpowiednik tego naszego poniemieckiego PzTrWg 16 znajdującego się w Warszawie, lecz znacznie silniej uzbrojony.
Napisano
W Żaganiu odmalowali (chwała im) ostatnią istniejącą Okatkę" Ok1 z 1919roku, stojącą przed budynkiem parowozowni, z tego co słyszałem prace wykonali pasjonaci za własne pieniądze.
Jutro jak dam radę to zrobię fotkę i wrzucę.
Napisano

Za swoje i Ok1, fakt, ale nie ostatnią, jest na szczęście w Polsce jeszcze sześć, w tym jedna (359) pod parą :)w Wolsztynie.

Ale ja nie o tym. Obiecałem, wrzucam, kilka zdjęć z remontu mojej Wls'ki. Ot, na przykład blacharka - ponad rok pracy kawałek po kawałku, wyjątkowo wredne blachy (te ryflowanie...). Chlorokauczuk podkład, i takaż nawierzchniowa

Napisano

Niektórzy z Was znają pewnie te zdjęcia z forum wąskotorowego, no ale chwalipięta jestem, to i tu wrzucę :)
Dniem i nocą... Na szczęście blacharka skończona.

Napisano

Jeszcze nie jeździ, oto powód. Zapieczone tłoki (kilkanaście lat pod chmurką, woda w cylindrach. Ale ogniem i żelazem przekonaliśmy tłoki, by puściły :)

Napisano

I tuleja na wierzchu :) Na szczęście tylko jedna do wymiany, reszta uratowana (wiecie co znaczy zdobyć nową tuleję tłokową do silnika nie produkowanego od kilkudziesięciu lat ? ;)

Napisano

Skarby... Poszłyby na złom, tylko przypadkiem trafiłem na likwidowaną cegielnię, gdzie pracowały takie maszyny. To coś w pudle - cztery tuleje w towocie.

Dygresja: Jak znalazłem P-38 w smarze i postrzelałem troszkę, to dostałem wyrok (no, za kilkadziesiąt innych egzemplarzy także, co prawda to prawda ;)
A tuleje i pompa ? Prawdopodobieństwo trafienia jeszcze mniejsze niż wspomniane P38, emocje podobne, no i nikt mi nie zabierze o 6.00 rano :):):)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie