Mateusz F Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Napisano 23 Kwiecień 2006 Mama pytanie odnośnie guzików Wehrmachtu, znalazłem ich już trochę, m.in. 9., 17., 15., 7., ale do teraz nie wiem czy numer oznacza dywizję czy pułk? Proszę o rozwianie wątpliowśći. Z góry dziękuję.Pozdrowienia!
Mateusz F Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Napisano 23 Kwiecień 2006 Dzięki za odpowiedź,Tez tak uważałem, ale zgłupiałem, gdy w miejscu gdzie walczyła 17 Dywizja Wehrmachtu znalazłem guzik z 17-tką (w jej skałdzie nie było 17 pułku), a przy poległym Niemcu (jestem w trakcie zgłaszania) z 78 pułku piechoty był guzik 15. Poza tym nigdy nie wiedziałem numeru większego niż 100. Wojna to bajzel...
whatfor Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Mateusz - na guzikach były numery kompanii.
whatfor Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Przykład: 9. Kompanie,Infanterie-Regiment Nr.10
Mateusz F Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 No to odetchnąłem z ulgą, bo się wszystko ładnie zgadza, dziękuję serdecznie za pomoc, życzę udanych łowów, czy to książkowych, strychowych, czy leśnych. Pozdrowienia!
whatfor Napisano 25 Kwiecień 2006 Napisano 25 Kwiecień 2006 Mateusz, wchodząc na mojej stronie do działu Waffenfarbe" - zobaczysz kilka innych, ciekawych guzików, również z oznaczeniami rzymskimi.Pozdrawiam
Mateusz F Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 Stronę odwiedziłem, bardzo mi się spodobała - gratulacje. Miałem wujka w Wehrmachcie (miał do wyboru Wehrmacht albo obóz koncentracyjny, w jednym z których zginął jeden z jego braci), ciekawa osoba, kształcił się na misjonarza, znał siedem języków obcych, rzucił sutannę bo drażniło go zepsucie kościoła. Jedyny ślad po tym człowieku to pocztówka do mojego dziadka z wojska - 176 batalion zapasowy, wysłana z Braniewa (pisana Suterlingiem, ledwo odczytałem, wuj urodził się w Ickern w Westfalii w rodzinie polskiego górnika - emigranta zarobkowego), na patce widać guzik z numerem 7 (jestem na 100% pewien). Dziwne, bo batalion ten miał 4 kompanie... Dlatego nie rozumiem jednak tej całej polityki guzikowej.Feliks Franke zginął pod Iwanowką koło Semljańska w bitwie nad Donem w VIII 1942 (sprawdziłem na stronie Volksbundu Volksbundzie). Awansował z szeregowego na Gefreitera. Szkoda chłopaka, zwłaszcza, że mówiono, że jego dywizja ma jechać do Francji, a tam chciał uciec do ruchu oporu. Tak jest historia, być może zasłużyłby się dla Polski...Dziękuję za pomoc i łączę pozdrowienia!
krzysiek Napisano 26 Kwiecień 2006 Napisano 26 Kwiecień 2006 Kompanie w niemieckich batalionach były numerowane w ramach pułku. Czyli w I batalionie: 1. 2. 3. 4.w II batalionie: 5. 6. 7. 8.w III batalionie: 9. 10. 11. 12.Dodatkowo w pułku:13. przeciwpancerna14. dział piechotyPozdrawiamKrzysiek
SHADOR Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 Guziki są numerowane tylko na pagonach czy też w innych miejscach ?pozdr
rokers Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Panie Bjar_1Mógłby Pan napisać o co chodzi z tą kropką za numerem (jak na załaczonym obrazku powyżej) ? Jak się nie mylę są guziki z numerami z kropką i bez kropki ? Pozdrawiam
8total4 Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 nie ma znaczenia czy kropka czy bez, kropka powinna być stawiana po każdyym liczebniku (np. 9. oznacza dziewiąty" a 9 bez kropki oznacza dziewięć")Arabskie cyfry na guzikach groszkach" oznaczają kompanię, a rzymskie batalion.pozdro.
rokers Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Dziękuję za odpowiedź. Takie pytanie zadałem, bo widziałem np. groszki" z trójką i bez kropki...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.