Skocz do zawartości

Niemieckie guziki z numerami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mama pytanie odnośnie guzików Wehrmachtu, znalazłem ich już trochę, m.in. 9., 17., 15., 7., ale do teraz nie wiem czy numer oznacza dywizję czy pułk? Proszę o rozwianie wątpliowśći. Z góry dziękuję.

Pozdrowienia!
Napisano
Dzięki za odpowiedź,

Tez tak uważałem, ale zgłupiałem, gdy w miejscu gdzie walczyła 17 Dywizja Wehrmachtu znalazłem guzik z 17-tką (w jej skałdzie nie było 17 pułku), a przy poległym Niemcu (jestem w trakcie zgłaszania) z 78 pułku piechoty był guzik 15. Poza tym nigdy nie wiedziałem numeru większego niż 100. Wojna to bajzel...
Napisano
No to odetchnąłem z ulgą, bo się wszystko ładnie zgadza, dziękuję serdecznie za pomoc, życzę udanych łowów, czy to książkowych, strychowych, czy leśnych.

Pozdrowienia!
Napisano
Mateusz, wchodząc na mojej stronie do działu Waffenfarbe" - zobaczysz kilka innych, ciekawych guzików, również z oznaczeniami rzymskimi.
Pozdrawiam
Napisano
Stronę odwiedziłem, bardzo mi się spodobała - gratulacje.

Miałem wujka w Wehrmachcie (miał do wyboru Wehrmacht albo obóz koncentracyjny, w jednym z których zginął jeden z jego braci), ciekawa osoba, kształcił się na misjonarza, znał siedem języków obcych, rzucił sutannę bo drażniło go zepsucie kościoła. Jedyny ślad po tym człowieku to pocztówka do mojego dziadka z wojska - 176 batalion zapasowy, wysłana z Braniewa (pisana Suterlingiem, ledwo odczytałem, wuj urodził się w Ickern w Westfalii w rodzinie polskiego górnika - emigranta zarobkowego), na patce widać guzik z numerem 7 (jestem na 100% pewien). Dziwne, bo batalion ten miał 4 kompanie... Dlatego nie rozumiem jednak tej całej polityki guzikowej.
Feliks Franke zginął pod Iwanowką koło Semljańska w bitwie nad Donem w VIII 1942 (sprawdziłem na stronie Volksbundu Volksbundzie). Awansował z szeregowego na Gefreitera. Szkoda chłopaka, zwłaszcza, że mówiono, że jego dywizja ma jechać do Francji, a tam chciał uciec do ruchu oporu. Tak jest historia, być może zasłużyłby się dla Polski...

Dziękuję za pomoc i łączę pozdrowienia!
Napisano
Kompanie w niemieckich batalionach były numerowane w ramach pułku.

Czyli w I batalionie: 1. 2. 3. 4.
w II batalionie: 5. 6. 7. 8.
w III batalionie: 9. 10. 11. 12.
Dodatkowo w pułku:
13. przeciwpancerna
14. dział piechoty

Pozdrawiam
Krzysiek
  • 3 years later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Panie Bjar_1

Mógłby Pan napisać o co chodzi z tą kropką za numerem (jak na załaczonym obrazku powyżej) ? Jak się nie mylę są guziki z numerami z kropką i bez kropki ?

Pozdrawiam
Napisano
nie ma znaczenia czy kropka czy bez, kropka powinna być stawiana po każdyym liczebniku (np. 9. oznacza dziewiąty" a 9 bez kropki oznacza dziewięć")

Arabskie cyfry na guzikach groszkach" oznaczają kompanię, a rzymskie batalion.
pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie