Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam szlaku bojowego jaki przeszedł mój dziadek. Posiadał przydział 2 Pułk Strzelców Podhalańskich 4 Baon, dowodzony przez ppłk dypl. Stefana Szlaszewskiego. Pułk ten wszedł w skład 22 Dywizji Piechoty Górskiej(armia Kraków"). Ponieważ babcia mówiła mi, że był dobrym strzelcem i ponoć był celowniczym CKM-u, prawdopodobnym jest że w ramach tej dywizjii mógł znaleźć się w 102 Kompanii Karabinów Maszynowych i Broni Towarzyszącej dowodzonej przez por. Franciszek Urbuś, stworzonej właśnie na bazie żołnierzy z 2 psph z Sanoka. Według danych z internetu, w dniu 3 września 1939 pułk wraz z całą 22. Dywizją Piechoty Górskiej zajął pozycje obronne w rejonie Olkusza na linii Klucze – Bolesław. Następnie w nocy 4 września wykonali odwrót przez Wolbrom, Działoszyce, Skalbmierz nad rzekę Nidę. Pierwszą walkę stoczyli pod Mękarzowicami na rzęką Nidą 7 września 1939.
Dziadek zginął 23 września 1939 roku w m. Chorążanka, gm. Majdan Górny, pow. Tomaszów Lubelski. Data wskazuje, że zginął w czsie II bitwy Tomaszowskiej.
Poszukuję wszelkich informacji dotyczących szlaku bojowego dziadka. Być może ktoś dysponuje fotografiami tych żołnierzy, bądź też innymi pamiątkami.
Dopiero rozpocząłem poszukiwania, liczę na pomoc fachowców.
  • Odpowiedzi 192
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
refleksja na szybko: to że był celowniczym ckm niekoniecznie musi oznaczać że mógł znaleźć się w 102 Kompanii Karabinów Maszynowych i Broni Towarzyszącej, równie dobrze przecież mógł być w którejś z pułkowych kompani ckm ... o 2psp jest sporo literatury, postaram się podrzucić Ci wykaz literatury ...
  • 10 years later...