PiotrRadz Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 W sprawie zamieszczonych powyżej zdjęć. Rozbita jedynka" zamieszczona przez VICTORA faktycznie stoi na ulicy Rawskiej w Mszczonowie. Natomiast TRansporter LeszkaS na ulicy Zarzecznej także w moim miasteczku. Obie fotki zaprezentował przedwczoraj Bodziu w wątku Niemcy w Mszczonowie". Roztrzaskana Dwójka" zaprezentowana przez VICTORA to nie stolica, ale też Mszczonów. Konkretnie Plac Piłsudskiego. Czołg nosi numer boczny 145 i jest szczegółowo opisany w wątku Czy to ta sama maszyna". A swoją drogą super ujęcie. Takiego jeszcze nie było - mimo, że ta maszyna cieszyła sie wyjątkowym wzięciem u wehrmachtowych fotoamatorów" ;)
Gebhardt Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Do PiotrRadzA ile sie razem doliczyles indywidualnych czolgow na fotkach?
PiotrRadz Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 (głównie) Do Gebhardta Póki co mam jedną „dwójkę” na Placu Piłsudskiego. „Czwórkę” i „jedynkę” na ulicy Rawskiej. Dwa transportery na ulicy Rawskiej i Zarzecznej. Spalone ciężarówkę i osobowego FIATA na ulicy Rawskiej. Mam też dziwne zdjęcia z „dwójką” na ulicy Rawskiej i „jedynką” na Placu Piłsudskiego, ale w obu przypadkach nie mam pewności, czy są to czołgi zniszczone, czy tylko parkujące w tych miejscach. To wszystko mało, jeśli weźmiemy pod uwagę, że w Mszczonowie miało według polskich danych dpokonać żywota 16 niemieckich czołgów i 14 ciężarówek (w tym chyba też liczone były transportery). Na marginesie mam dla Ciebie nowe relacje żołnierzy z 31 pSK z CAW – tylko podeślij mi na priva swój adres. To niestety trzeba wysłać zwykłą pocztą ;)
LeszekS Napisano 31 Grudzień 2006 Napisano 31 Grudzień 2006 Z albumu niemieckiego - nie mogę odczytać opisów (z Ebaya)
acer Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Do zdjęć Bodzia z 18 08 2006 r.Obok samochodu pancernego grób, na krzyżu data październikowa - Kock...
bodziu000000 Napisano 6 Styczeń 2007 Autor Napisano 6 Styczeń 2007 2 Panzerspähwagen und ein Krankenwagen nach Überfall.Pod Brześciem?
jotes Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Jak najbardziej. Ale chyba już było w pierwszej części wątku.
tokaan Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 W takim razie przepraszam za moją nieuwagę :))
bodziu000000 Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 Kolejne zdjęcie PzKpfw I w Warszawie w Ogrodzie Saskim. Szubański w swojej książce Polska Broń Pancerna 1939" pisze, że był to czołg zdobyty przez Polaków podczas wypadu w Wawrzyszewie i odholowany następnie w to miejsce.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.