Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik

MK

Pytanie

Napisano

Czy skrót na nieśmiertelniku to Infanterie Geschütz Ersatz Kompanie 78 czy też może J.G. to Jagdgeschwader??? Wydaje mi się że to pierwsze ale kolega zaklina się, że Jagdgeschwader.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czyli dokładnie tak jak mówiłem.
Nie wiem czy zawsze tak było, ale w zasadzie szkolenie uzupełnień odbywało się w sposób następujący:

W ośrodkach zapasowych wojsk niemieckich organizowane były bataliony zapasowe (Ers.Btl.), które szkoliły uzupełnienia do pułków o tych samych numerach (najczęściej - to znaczy Inf.Ers.Btl.31 do Inf.Reg.31). Bataliony szkolące uzupełnienia do tej samej dywizji były często grupowane w pułki zapasowe (Ers.Reg.) o numerze odpowiadającym numerowi dywizji. Sztab takiego pułku odpowiadał też za szkolenie uzupełnień do jednostek wsparcia dla wszystkich pułków - do kompanii ppanc i kompanii dział piechoty. Uzupełnienia te szkolone były w kompaniach zapasowych (PJ i IG) o numerze odpowiadającym numerowi dywizji (najczęściej).

Pułki zapasowe były gromadzone w dywizje zapasowe, dywizje Nr. itp związki, używane wspólnie do różnych zadań okupacyjnych.

Oczywiście to zmieniało się w czasie, ale taka wstępnie była idea.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Już wszystko jasne. Infanterie - Geschütz Ersatz Kompanie wchodząca w skład 78 Infanterie - Ersatz Regiment.
tu o tej drugiej: http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/InfErsRgt/InfErsRgt78-R.htm
Przez jakiś czas uzupełnienia szły do 78 Dywizji więc jestem szczęśliwy :)
Pozdro i dzięki za pomoc!
Napisano
czyli tak jak mówiłem" - drogi k. - popatrz jak oczywiście" rozszyfrowałeś nieśmiertelnik - kupa bzdur.Nie rób nam wykładu z organizacji niemieckich jednostek zapasowych bo to co napisałes wiedzą wszyscy,którzy zajmują się nieśmiertelnikami.Polecam książkę Jeana Hoidala /oczywiście po niemiecku/ i internetowy lexikon-der- wehrmacht /oczywiście też po niemiecku/
Napisano
Słucham?

Wyżywasz się za to, że pomyliłeś się w numeracji kompanii?

Człowieku, więcej luzu. Napisałem, że jest to nieśmiertelnik z 78. Zapasowej Kompanii Dział Piechoty. Ten konkretny nieśmiertelnik nie musi mieć żadnego związku z 78. Dywizją. Które z twierdzeń powyżej nie jest prawdziwe?

Ktoś podważył to co napisałem? Napisałem coś nieprawdziwego?

Wyrosłem już z okresu gdy imponowało mi przewyższanie innych swoją wiedzą... ale naprawdę chciałbyś porywalizować w wiedzy na temat organizacji jednostek niemieckich?

Upierasz się, że 78 nie może być numerem kompanii. Możesz mi powiedzieć dlaczego?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano

Czy skrót na nieśmiertelniku to Infanterie Geschütz Ersatz Kompanie 78 czy też może J.G. to Jagdgeschwader??? Wydaje mi się że to pierwsze ale kolega zaklina się, że Jagdgeschwader.

Napisano
Panowie, spokojnie, nie ma się o co kłócić. O ile ja zrozumiałem dobrze, 78 oznacza Infanterie-Ersatz Regiment w skład którego wchodziła tylko jedna Infanterie-Geschütz Kompanie. Tylko jedna. Dlatego nie ma numeru kompanii.
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/InfErsRgt/InfErsRgt78-R.htm
Myślę, że to rozwiązuje spory i że to końcowa odpowiedź n amoje wątpiwości.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Michale, Coriolanie i Krzyśku!!!
Napisano

I.G. czy J.G. ??? wygląda niby jak J, więc może... Proszę Was o wyrażenie własnej opinii. Pozdro

Napisano
Mało prawdopodobne,by cyfry 78 oznaczały nr kompanii.
Raczej chodzi o 78 Infanterie Regiment 78 lub Infanetrie Ersatz Bataillon 78 - zapasowa kompania strzelecka.
Napisano
Infanterie Regiment - było by I.R. zamiast I.G., co do Ers. nie ma wątpliwości, że to Ersatz, natomiast innego rozszyfrowania skrótu Kp. jak Kompanie nie widzę. Hmmm... czy może być tak, że to Infanterie Geschütz Ersatz Kompanie wchodząca w skład 78 Sturm-Division? (walczącej zresztą niedaleko) czy też 78 to numer kompanii?
Napisano
Corolian, dlaczego wydaje Ci się, że fantazjuję?

Tak było - miałem w rękach kilkanaście różnych nieśmiertelników w ten sposób wybitych. Z resztą dość często zastępowano znaki.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Nie do końca się rozumiemy... i mam wrażenie, że też nie zwróciłeś uwagi na niektóre odpowiedzi na Militaria Fund, choć tam też nie było jednomyślności :).

Otóż nawet gdy w pułku była tylko jedna kompania dział piechoty (a chyba w zasadzie zawsze była jedna) to i tak miała numer. W przypadku pułków liniowych był to zazwyczaj numer 13. Wtedy pełnym oznaczeniem tej kompanii było np. 13./Inf.Reg.125.

Natomiast w przypadku pułków szkolnych, były to kompanie w zasadzie samodzielne, bo pułk dostarczał tylko sztab i pełnił funkcje administracyjne. Dlatego bataliony wchodzące w skład były numerowane nie tak jak w zwyczajnych pułkach liniowych I. II. i III. ale numerami arabskimi zgodnymi z numeracją pułków do których wysyłały uzupełniania (początkowo).

Z resztą taki sposób numerowania kompanii to nie jest nic szczególnie dziwnego. Podobnie było np. w przypadku wszystkich oddziałów dywizyjnych. Pomimo iż dywizja miała tylko jeden dywizjon rozpoznawczy, czy dywizjon ppanc, to i tak dywizjon ten miał przecież numer. Jeszcze ciekawiej było w przypadku dywizjonu ppanc.

Dla przykładu w 102. Dywizji Grenadierów był oczywiście PanzerJaeger Abteilung 102. W ramach tego dywizjonu funkcjonowała kompania dział szturmowych, która miała własne oznaczenie: SturmGeschutz Abteilung 1102.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Na karcie 78 St.Div. jest ciekawy zapis o tym,że po zniszczeniu tej dywizji pod Mińskiem - 1.04.1944 utworzono nową jednostkę z II batalionu 564 pułku i Division Sturm Bataillon 78.Ostatecznie utworzono 9.10.1944 78 Volks-Grenadier-Division,ktora w lutym 1945 walczyła na Śląsku i póżniej na Morawach.
78 to zdecydowanie nie jest nr kompanii
Napisano
Ciekawsze dla mnie jest to, że walczyła w lipcu 44 w Galicji :]
Może ten nieśmiertelnik to fals?
Napisano
NIe, nie, nie, nie. :)

Oczywiście, że jest to zapasowa kompania dział piechoty. I oczywiście 78 to jej numer. Niemcy często nabijali na nieśmiertelniki J zamiast I.

Nie ma najprawdopodobniej żadnego związku z 78 dywizją. Po prostu miała taki numer i tyle :)

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie