Skocz do zawartości
  • 0

Do pancerniakow -- zawory silnikowe.

amsel44

Pytanie

Napisano

Pozdrawiam , to oczywiscie mocno naciagana teoria bo zaklada wywiezienie z zakladow zbrojeniowych po 1945r masy niepotrzebnych czesci(tak jest w tym miejscu) i min. tych zaworow silnikowych .zaklady w miescie ( wiem w 100%) produkowaly i remontowaly czolgi .jako ze jest to jakis stop ierdzewny" wyglada po 60-ciu latach jak pochromowany wczoraj,mimo pobytu w ziemi. na zaw. wydechowym o srednicy 51mm jest oznaczenie -muh A 2 F C 4 0 0 8 4
zawor ssacy o sr.55mm ma oznaczenie -cbr A 1442 CV3 01 5
srednica trzonka obu -16mm .
wysokosc wydech. 120mm ssacy-130mm

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
POWIEM CO WIEM HE HE!! Dość duża średnica grzybków więc pojemność garnka oceniam na jakieś 500 kubików. Krótkie więc od górniaka" Strasznie grube trzonki więc od mocnego" silnika (niekoniecznie w znaczeniu mocy maksymalnej, bardziej od skonstruowanego pod kątem wytrzymałości i trwałośći). Może i czołg...
Napisano

Pozdrawiam , to oczywiscie mocno naciagana teoria bo zaklada wywiezienie z zakladow zbrojeniowych po 1945r masy niepotrzebnych czesci(tak jest w tym miejscu) i min. tych zaworow silnikowych .zaklady w miescie ( wiem w 100%) produkowaly i remontowaly czolgi .jako ze jest to jakis stop ierdzewny" wyglada po 60-ciu latach jak pochromowany wczoraj,mimo pobytu w ziemi. na zaw. wydechowym o srednicy 51mm jest oznaczenie -muh A 2 F C 4 0 0 8 4
zawor ssacy o sr.55mm ma oznaczenie -cbr A 1442 CV3 01 5
srednica trzonka obu -16mm .
wysokosc wydech. 120mm ssacy-130mm

Napisano

i 2-gie zdjecie po oczyszczeniu .dla porownania wielkosci telefon . jesli ktos ze specjalistow to rozpozna prosze o info. dodam ze tego jest doslownie setki .(ew. skladnica zlomu ?)
amsel44.

Napisano
Witam!
Ostrożnie z eksperymentami. Zawory wydechowe chłodzone sodem stosowane są w silnikach tłokowych dużej mocy, zarówno czołgowych, jak i lotniczych. W żadnym wypadku nie radzę zanurzać ich w wodzie, gdyż mogą wybuchnąć. Sód reaguje z wodą w sposób wybuchowy. W niedawnych jeszcze czasach pracownicy zakładów PZL-Rzeszów, gdzie produkowano silniki PZL-3S do samolotu PZL-106 Kruk (licencyjna wersja rosyjskiego silnika M-25, będącego dla odmiany bezlicencyjną kopią silnika Pratt Whitney Wasp z lat 30) przy użyciu zaworów wydechowych z tych silników łowili ryby ;-)
Odgrzewam starego posta po to, aby ostrzec szanownych forumowiczów, że nie tylko niewybuchy i niewypały są groźne.
Pozdrowienia - Szarubek
Napisano
TIX, ty robisz sobie jaja ? to tylko zwykly zawor od jakiegos silnika !
jesli nie to pisz normalnie bo jestem ciekawy , tym bardziej ze tego jest tam kilkaset kilo i ostatecznie to nawet moge zarobic .( zlom ) !
amsel44
Napisano
czytałem kiedyś, że ze względu na lepsze odprowadzenie ciepła stosowane jest wypełnienie sodem - niestety nie wiem od kiedy to jest opatentowane" ale wiem, że przez przez niemców.
Napisano
no własnie brak pewności najgorszy.. nie ? :) ja bym sprawdził ale trzeba mieć wiaderko z wodą pod ręką :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie