Skocz do zawartości

J. Piłsudski i okres sanacji

piotrk1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Marszałek Józef Piłsudski jest uważany za bohatera narodowego, pochowany na Wawelu. Przez długie lata o nim milczano, a jeżeli padały jakieś wypowiedzi, to były one negatywne. Po roku 90, chyba za sprawą Onyszkiewicza rozpoczął sie okres przywracania Marszałka na piedestały. Myślę, że warto rozwinąć ten wątek. Jakie były jego zasługi dla Polski, czy tylko to, że wkroczył na czele Legionów na ziemie polskie? Może przyczyną uznania go za bohatera był przewrót majowy?
Interesujące jest też podjście Marszałka do sprawy powrotu Śląska do Macierzy". Dlaczego tworzono obozy typu Bereza Karuska", kto i za co był w nich więziony.
Czy dyktatury w Rosji. Włoszech, Hiszpani, Nimeczech miały wpływ na Marszałka?
  • Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Na Wawelu pochowany ale Kardynał Hlond nie chciał brać udziału w pogrzebie heretyka i masona.

A to wkroczenie z Legionami to chyba takie nie za bardzo było udane.

Pierwszym niepodległym rządem była Rada Regencyjna, która przekazała władzę Marszałkowi. Sam niewiele wywalczył.

A jaki stopień wojskowy miał J.P?
Napisano
Ciekawe są okoliczności pogrzebu Marszałka.

Wiecie że wzdłuż całej trasy kolejowej, którą transportowano trumnę z marszałkiem w pewnych odstępach stali funkcjonariusze mundurowi - żołnierze, policjanci, leśnicy ? Oficjalnie podobno miano zabezpieczyć się przed próbą sabotażu i wykolejenia pociągu. W Kielcach biskup Łosiński kategorycznie zabronił na tą okoliczność uruchomienia dzwonów w przeciwieństwie do innych miejscowości.
Napisano
komendant to chyba srednio stopień wojskowy.
adolf był przynajmniej kapralem, ale stalin to chyba też marszałek z nazwy tylko. zato franci- generał i pinochet tez generał. a benito chyba nikt wojskowy,
Napisano
Piłsudski od Austriaków dostał stopień brygadiera.
O Piłsudskim to możnaby pisać i pisać, mówić i mówić... Temat rzeka :-) Odsyłam raczej do obfitej literatury poświęconej marszałkowi. Na dzień dobry" np. biografia pióra W. Sulei (wydana w 1995 r.).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
W latach 70-tych grupa radzieckich oficerów w gali mundurowej zwiedzała wawelskie wzgórze. Przewodnik zaprowadził ich do krypt by pokazać im groby królów, bohaterów narodowych, wieszczów. Bardzo chcieli zobaczyć trumnę Piłsudskiego, którą obejrzeli z ogromnym zainteresowaniem, popatrzyli na świeże kwiaty, tarcze szkolne... następnie stanęli w szeregu na baczność i zasalutowali... marszałkowi.
Napisano
czyli zachowali sie jak żołnierzom przystalo kolego grba
kolego korbaczewski -Stalin miał stopień generalisimusa -czyli oczko wyżej jak marszałek - zreszta marszałek to mu kapcie podawał
Napisano
Co do Pilsudskiego, to zdania są podzielone. Ja osobiście mam mu za złe, że po bitwie Warszawskiej nie pozwolił do końca zniszczyć Armii Czerwonej (Rosja czerwona będzie mniej grożna niż biała), oraz to że pozwolił wykończyć w Berezie gen. Dęba -Rozwadowskiego (najlepszy Polski strateg w XX wieku). Co do Sanacji, była to potworna klapa. Stopniem korupcji, nepotyzmu i nieudolności dorównująca rządom Millera.
Napisano
Trudno powiedziec co by bylo z Polska ,jakby nie Pilsudski i jego Legiony...
Ale jednego mu nie wybacze : Zdrade naszych Bialoruskich i Ukrainskich sojusznikow (Balachowicz i Petlura). Gdyby powstaly te dwa niepodlegle panstwa zwiazane sojuszem wojskowym z Polska to kto wie jakby sie potoczyly wypadki roku '39 ???
Tymczasem historia kolem sie toczy i tak sie potoczyla,ze w nagrode w 1939 i w Jalcie nasi zachodni sojusznicy ,nas zdradzili....
Napisano
Przecież was przeprosił,ale gdzie miałyby powstać te dwa niepodległe państwa na Wołyniu i Podolu,w końcu mielibyście większe terytorium od Polski,a na to Marszałek nigdy by się nie zgodził.
Napisano
Marszałek w czasie zdradzania" nie posiadał już żadnej realnej władzy,i wpływu na bieg wydarzeń; zdrada Ukraińców nastąpiła w czasie traktatu ryskiego, o Białorusinach- można mówić w kontekście oddania Mińska (Wschodniej Białorusi) sovietom i nie wspierania ich rozwoju narodowego, że nie wspomnę już o setkach Polaków z Mińszczyzny - nazwa Ponary może coś jeszcze niektórym mówi. Utworzenie państwa Białoruskiego w 1920 r. nie było wykonalne. Marszałek stwierdził ponoć, że autorów traktatu ryskiego należy postawić przed sądem, zaś Polska bez bufora wschodniego nie przetrwa jednego pokolenia- nie mylił się. Pokój ryski to nie jego wina - jego wizja to wyprawa na Kijów i utworzenie silnego sojusznika za Zbruczem. W pażdzierniku 1920 r. niestety już nie posiadał realnej władzy. To większość endecka zgodnie dyktowała warunki w Rydze. Za pokój ryski przyszło nam szybko zapłacić. To się nazywa wygrać wojnę i przegrać pokój.
Napisano
Relikt po pierwsze gen. Rozwadowski mial ps. Jordan a nie Dąb, po drugie zmarł w 1928 r. na wolności (krótko po wyjściu z więzienia) po trzecie był więziony w więzieniu wojskowym w Wilnie (w pałacu Słuszków), po czwarte Obóz Odosobnienia w Berezie powstał w 12 lipca 1934 w następstwie zamordowania przez Ukrainców Ministra Spraw Wewętrznych płka (pośmiertnie generała)Bronisława Pierackiego. Proponuje byś zanim zaczniesz wydawać sądy o Marszałku poduczył się troche historii. I na koniec skoro oskarżasz obóz Niepodległośiowy o nepotyzm korupcje itd do przedstaw dowody a dopiero potem oskarżaj ludzi, którzy dla Polski zrobili wiele, a wielu z nich w czasie II WŚ poświęciło dla niej życie. Mój dziadek tej nalezał do tej grupy i zapewniam Cię, że nie był łobuzem ani złodziejem, we wrześniu 1939 r. został w Warszawie mimo że mógł wyjechać (miał nawet stosowny rozkaz wyjazdu, który na jego prośbę zmienił gen. Czuma)i za wierności idei Obozu Niepodległościowego zginął w KL Sachesehausen. Postaraj się wiec nie obrażac ludzi rzucając bezpodstawne zarzuty i
porownując patriotów z postkomunistami.
Napisano
Za Wilniuk - Relikt, doucz się najpierw historii, zanim zaczniesz wydawać własne sądy.
Ja osobiście mam mu za złe, że po bitwie Warszawskiej nie pozwolił do końca zniszczyć Armii Czerwonej". A ja mam za złe gen. Latinikowi, że pod Warszawą pozwolił prysnąć Rosjanom, choc mieli być okrążeni. Jaki wpływ miał na to Piłsudski?
Co do Sanacji, była to potworna klapa. Stopniem korupcji, nepotyzmu i nieudolności dorównująca rządom Millera". Pięknie, a rządy parlamentarne 1919-1926 to był raj na ziemi rozumiem? Poczytaj sobie np. organy prasowe poszczególnych partii, tudzież zapoznaj się z tym, co się w latach 20-tych działo w Sejmie - analogia do współczesności jest uderzająca.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Może pomoże zrozumieć wam kluczowy moment naszej historii, mam na myśli wojnę 1929, Stanisław Rembek, żołnierz wojny bolszewickiej i 1939. Przeczytajcie: Dzienniki. Rok 1920 i okolice" , Nagan" , W polu".
Napisano
Czy był heretykiem"? - raczej wątpię. Wolał zmienić wiarę i wziąć legalny ślub niż żyć z matką(późniejszą) swoich córek w konkubinacie. Czy był masonem" ? Raczej wątpię, chyba (prawie na 100%) wykorzystywał masonerię (do swoich politycznych celów - traktował ją instrumentalnie (m.in. gdyby był masonem zostało by to po Jego śmierci ujawnione).Czy było łapownictwo,nepotyzm itd. Oczywiście, że było. Bo jak mogło być gdy mczłowiek o zdolnościach dowódcy korpusu zostaje wodzem naczelnym a profesor chemii (choćby najbardziej przyzwoity) prezydentem. Zabrakło sternika. Lecz wtedy np. takiego Żymierskiego (później pseudo Rola" - u czerwonych marszałek) wypieprzono z wojska i zdegradowano (był bodaj że płk.) za przekręty finansowe z maskami p/gaz.Nic takiego za millera i spółki się nikomu nie przytrafiło! Ludzie są ułomni i wtedy nie byli inni, jednak kaliber Marszałka nawet na maluczkich wymuszał pewne sposoby zachowania. Poza tym było koło niego wielu wyjątkowych ludzi, jak choćby Sosnkowski,Sławek czy też Wieniawa-Długoszowski.Było wielu ludzi nastawionych patriotycznie o zdecydowanym kręgosłupie moralnym. A o całej reszcie swołoczy Marszałek mawiał : BURDEL I SERDEL!".
Napisano
Pisząc heretyk mam tylko na mysli wystąpienie z Kościoła Katolickiego, nie oceniam tego (z puntu widzenia Kościoła był on bigamistą). Tak to już jest że protestantów zwie się heretykami a prawosławnych chyba schizmatykami.
Co do masonerii nie byłbym taki pewien że nie był członkiem. Nadmieniłem jednak że kardynał z tych powodów + oczywiście socjalizm J.P. nie chciał brać udziału w pogrzebie.

Nie jestem fanem Marszałka a jego mit uważam za wytwór propagandy. To on i jego ludzie przygotowali Polskę do wojny.
Napisano
Masz problemy z podstawowymi faktami.
Piłsudski był dwukrotnie żonaty. Pierwszą żoną była Maria Juszkiewiczowa de domo Koplewska, z którą wziął ślub w 1899, ślub protestancki ponieważ Maria była rozwódką; była żoną Piłsudskiego do śmierci, która nastąpiła z 16 na 17 sierpnia 1921 r.
Drugą była Aleksandra Szczerbińska, z którą ożenił się (po katolicku) w dwa miesiące po śmierci pierwszej żony.
Napisano
Trzeba dodać, że poza obszarem zaboru pruskiego, gdzie prawo znało instytucję małżeństwa cywilnego, małżeństwo miało charakter wyznaniowy, tzn. mogło zostac zawarte w świątyni, przed kapłanem. Dlatego po uzyskaniu sądowego rozwodu jedynym sposobem na zawarcie ponownego związku małżeńskiego była zmiana wyznania. Dobrym przykładem jest Stefan Żeromski zmienił wyznanie na augsbursko-protestanckie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie