Skocz do zawartości

Śmierć Świerczewskiego

acer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kino Polska"
Tytuł: Był taki czas

Seans: Poprawka z historii
Reżyser: Marian Duszyński
Scenariusz: Marian Duszyński, Wacław Strzelecki
Muzyka: Andrzej Trzaskowski
Gatunek: wojenny
Rok: 1977
Czas trwania: 36 min.
Producent: CZOŁÓWKA Wytwórnia Filmowa Wojska Polskiego

Fabularna rekonstrukcja śmierci generała Karola Świerczewskiego. Świerczewski, działacz komunistyczny walczący w roku 1920 po stronie radzieckiej, uczestnik wojny domowej w Hiszpanii i nieudolny dowódca II Armii Wojska Polskiego, zginął w Bieszczadach w starciu z oddziałem UPA. Okoliczności śmierci generała, jednego z największych bohaterów PRL, do dziś budzą wiele kontrowersji.

W programie: 16:28 piątek, 07.04.2006,
04:02 piątek, 07.04.2006,
03:41 sobota, 15.04.2006

Ciekawy jest komentarz prof. Wieczorkiewicza - trójkątna rana na generalskim mundurze /oryginał w MWP/ miała powstać po pchnięciu przez swoich trójkątnym radzieckim bagnetem.
Dariusz Baliszewski przy udziale ekspertów uzbrojenia z Wojska / WAT/ stwierdził że trójkątna rana to efekt trafienia upowskim pociskiem ze spiłowanym czubkiem.

Wiecie coś więcej na ten temat ???
  • Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A co to za klamka na foto pod rogatywką ?
Dobrze kojarzę ,że gen.Świerczewskiego nazywano Walterem" ? Być moze cos mi sie juz miesza -pozne godziny nocne ;)Więc proszę o wyrozumiałosc...
Napisano
O, to ciekawostka grba o tej straży leśnej z tą bronią.

No ale co powiecie o tej tajemniczej trójkątnej ranie ?

Swoi go załatwili ?
Napisano

Z tą strażą leśnią pośpieszyłem się. Przeczytałem nie ten akapit. Na kłusowników był mniejszy kaliber.

Świerczewski używał dorosłego 9 mm modelu Armée.

Jako dziecko, na rodzinnej imprezie słuchałem wuja, który opowiadał o spotkaniu z pisarzem, autorem Łun w Bieszczadach" Janem Gerhardem, który po części oficjalnej przy kawie w mniejszym gronie twierdził, że Świerczewskiego zabili Ruscy". Wuj opowiadał dlatego, bo był to akurat rok 1971, w którym ukatrupiono samego Gerharda. Konkluzje były takie: za dużo wiedział" i u komunistów jak u gangsterów w Chicago"

Napisano
Mogli być w UPA a działać z inspiracji (manipulacji) NKWD.
Sadzili się na coś innego, a wpadł im generał.
coś z ochroną było nie tak. coś z kierowcą
dużo ie taków".
Napisano
Przestał być potrzebny jako żywy, stał się pożyteczny jako trup; ulice, zakłady, filmy, wiersze, popiersia, pomniki, szkoły, skwery, aleje i 50 zł z jednym pagonem"...
Napisano
W stalinowskim ZSRR nie było ważne czy jesteś prawomyślny, lewomyślny. Mało to ludzi przed plutonem egzekucyjnym wykrzykiwało ie żyje Stalin"?
Napisano
JEEEZUUUUU !!! dajcie ju z spokój tym Ruskim bo zaraz się okaze ze w Polsce braknie ludzi do ruskich spisków i zamachów.
Pozdrawiam
P.S.
Boje sie juz otwoży słoik z musztardą bo moze tam tez jakiś ruski czycha?
Napisano
To jest logiczne, że po 45 latach zamknięcia w konserwie wielu spraw, przez następne 45 będziemy je szczegółowo omawiać; gdyby naszym sąsiadem były Chiny... to pewnie byłoby gadanie, że Chiny to , a Chińczycy zrobili tamto.
Jeżeli Cię to drażni, to przenieś się na inne ie historyczne" podwórko.
Napisano
Czy kazdą tajemniczą smierc można wytłumaczyc ruskim spiskiem?Czy tylko dlatego że sowieci zrobili nam 17 IX Katyń Jałtę itp to zaraz wszystko na nich?Że chcieli wejs w 81?Że omineli nas rurą do niemiec?
Moze jednak inne wytłumaczenie bedzie lepsze?Że Świerczewski znalazł się w złym miejscu w złym czasie?
Pozdrawiam
Napisano
Truizmem jest twierdzenie, że Polska w latach 1944-1956 była ściśle związana z Imperium. Świerczewski z jakiej armii przyszedł? I tak możemy bawić się dalej...
Napisano
Kiedyś był taki kawał (jeszcze za komuny).
Jakie były ostatnie słowa Waltera" wypowiedziane przed śmiercią?
Towariszczi nie strielajtie!"

Jakiś ówczesny wojskowy opowiadał, chyba w Rewizji..." Baliszewskiego, że ochronę Świerczewskiego przez trzy dni po lasach zbierali.
Napisano
.....Ciekawy jest komentarz prof. Wieczorkiewicza - trójkątna rana na generalskim mundurze /oryginał w MWP/ miała powstać po pchnięciu przez swoich trójkątnym radzieckim bagnetem....."
Z tego co wiem to bagnety rosyjskie, radzieckie do najbardziej popularnego w tej armii karabinu systemu Mosina ( w roznych jego odmianach ) mialy przkroj krzyzowy.......nie trojkatny.....Tak, to jednak bardzo ciekawy komentarz Pana profesora .
pozdrawiam Maciej
Napisano
Widziałem nowszy program na temat śmierci Świerczewskiego z lat 90-tych (nawet go kiedyś nagrałem). Bardzo dokładnie prezentowano tam mundur. Ten otwór to bardziej wyglądał na ślad po pchnięciu nożem, a włąściwie sztyletem niż na ranę postrzałową. Otwór ma chyba ze 2cm wysokości, jest w kształcie smukłego i wąskiego trójkąta.
Tak się składa, że pewnien mój familiant służył w owym czasie w 34 pułku jako oficer, ale na temat incydentu nic z niego nie wyciągniesz (zresztą już mu się zmarło). Wspomniał tylko że el jeneral" był tego dnia dosyć dobrze napruty.
Wracając do tematu programu, to opisane okoliczności wskazują na możliwy udział dwóch facetów. Zdaje się że jeden z nich to francuz".
Napisano
Jeszcze oświadczenie dla orientujących się w bieszczadzkich, zakapiorskich klimatach: w poprzednim poście nie chodziło mi bynajmniej o nieżyjącego Pietrka Francuza" (chociaż on też wtedy służył w Bieszczadach jak wielu jemu podobnych ale miał wtedy ok. 18 lat i chyba nie był oficerem)).
Napisano
Prawdopodobnie widziałem ten sam program co feeder i również wydaje mi się ,że otwór powstał raczej od pchnięcia solidnym nożem czy nawet bagnetem w rodzaju mauzerowskiego niż ostrzem o trójkątnym czy krzyżowym przekroju aczkolwiek znaczenie mógłby mieć kąt pod jakim zadano pchnięcie /jeśli to było pchnięcie?/.Co do pocisku to wydaje mi się że pocisk ze spiłowanym czubkiem powinien mieć normalny ,okrągły otwór wlotowy w przeciwieństwie do wylotowego ,a zwłaszcza przy przebijaniu tak miękkiego i mniej gęstego w stosunku do ludzkiego ciała materiału jak tkanina.Ale mogę sie mylić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie