kamilo Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 krzys nie obraz sie ale sie mylisz znalazłem te dane w ksiazce o piechocie niemieckiejto popraw mnie ale czy facet co ja pisaL sie myli ??mam takich albumów około 20 i w kazdym jest opis niesmiertelnikow poszczegolnych jednostek i tu akórat sie zgadza opis z tymco napisał kolega o niesmiertelniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 Podaj tytuł książki i autora i powiem Ci co o tym myślę. PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 ale prosze cie bardzo podaje : tyt PIECHOTA NIEMIECKA ZESZYTY OD 10-100 autor: MARCIN BRYJA wyd: WYDAWNICTWO MILITARIA W-WA 1999 r to całosć tego co napisano na 1 stronie kazdego zeszytu no nie mam wszystkich ale troszke ich mam i powiem ci szczeże że sprawdziły mi sie w opisach po niesmiertelnikach bo ich też mam troche i dzieki tej pozycji troszke ich rozszyfrowałem .krzyś nie neguje twojego rozszyfrowania ale to co miałem to napisałem ,szczerze to nie znam sie bardfzo na piechocie niemieckiej ale dysponuje takimi pozycjami to pomagam jak umie . ale chcetnie sie czegoś dowiem od ciebie jak masz taką wiedzę, naprawde interesuje mnie sprawa niesmiertelników niemieckich bo ja mam ich troche i też niektórych nie mog erozszyfrowac ale jak byś miał jakieś dobre książki na ten temat to chetnie skożystam pozdrawiam kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 co powiesz na ten temat: 14 E. Kp.329170to np jeden z moich ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 8 Kwiecień 2006 Share Napisano 8 Kwiecień 2006 Rozumiem Cię. Nie znam tej publikacji, wiem tylko, że takie odczytanie nieśmiertelnika jakie podałeś jest błędne. Ktoś się pomylił.Niestety nie potrafię pomóc jeśli chodzi o Twój nieśmiertelnik. Jest zbyt dużo możliwości, żeby coś strzelać. Jesteś pewien, że pierwsze dwa znaki to są cyfry 14"? Może coś innego? Jakaś litera?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 nie jest tak jak podałem tez mam problem z odczytaniem tego a co do publikacji to powiem ci ze mnie jescze nie zawiodla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 9 Kwiecień 2006 Share Napisano 9 Kwiecień 2006 http://www.grossvaterbriefe.digilotta.de/ Widać że w 39r. sie na nas szykowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
das_reich Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 hihhi, widzisz Pawle to nam tylko zostało zespawac SDKf'ke w garażu i mamy pionierów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kutno Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 ja to nic nie chce mówić ale świetny opis z fotami jest na stronce AA7 ;]... jakby co to skasoawć ten post ... bo żaden z chłopaków siem nie chwalił :P Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 Dobry jesteś Damian:)Zastanów się nad tym co napisałeś ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
das_reich Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 przecierz jaja robie:P:), a co wzioles sobie do serca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 chodzi mi o trzeci wyraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 16 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2006 Witam.Niebawem podam dokładny oddział, jaki będziemy odtwarzać. Jeszcze się nie zdecydowaliśmy, musimy znaleźć dokładniejsze informacje n.t. oddziałów u nas walczących.Załączam prośbę o podanie mi linku do nowej strony AA7, bo chyba administrator usunął. Proszę go podać w jakiejś innej formie :) Zgodnej z egulaminem"..Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 17 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2006 Dobra, już mam ten link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Aby nie zakladac osobnego watku, pare fotek pionierow (PL? i Francja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 wg podpisu Holandia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 wydanie z ww2, stad jakosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Ostatnie.Zrobilem kopie, bo moze na przyszloroczny Przemysl sie przydadza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Mietek, Ci pierwsi to najprawdopodobniej tzw. Eisenbahnpioniere, czyli saperzy kolejowi. Formacja powstala w armii pruskiej w latach 1870/1871. Napracowali sie bardzo m.in. przy zmienianiu rozstawu szyn w ZSRR. Ciekawy temat do rekonstrukcji, zeby tylko cholera miec tory ;) Dorzucam dwie dosc ladne fotki z artykulu Umgenagelt" (Przewgwozdziowane" - o zmienianiu rozstawu szyn w ZSRR, z 1941 r.)Nie widzialem tego watku wczesniej, ale rzucil mi sie w oczy tekst kolegi Michalczewskiego:Co do wrzesnia 39 to saperzy szturmowi uzywali skorzanych toreb o wygladzie zupelnie innym niz te pozniejsze (charakterystyczne okragle szwy paskow zapinajacych klape). Temat rzeka. Powiem tylko jeszcze ze wiem kto robi repliki. Widze jednak ze sa tu koledzy z wieksza wiedza wiec nie bede sie osmieszal swoimi wypocinami..."Kolega Michalczewski jest w bledzie. Torby z charakterystycznymi okraglymi szwami paskow zapinajacych klape" to torby na tzw. Sprengvorbereitungssatz, czyli w doslownym tlumaczeniu zestaw do przygotowania wysadzen" czyli zestaw Sprengmeistera (pirotechnika/minera). Byl tam rozkladany noz saperski, chwytak do wyciagania splonek, tasma izolacyjna, cazki kilku rodzajow. Nie bylo takich toreb w jednostce saperskiej duzo. W 1939 r. natomiast saperzy uzywali toreb wykonywanych doraznie, na wzor tych uzywanych przez Stosstruppen w I wojnie swiatowej.Temat ekwipunku generalnie bardzo szeroki i im dalej w las tym wiecej drzew, zapewniam. Ciagle wychodzi cos nowego. No, ale wiekszosc popularnego" ekwipunku juz mamy. ;)PozdrawiamMaciek /Hainrich/GRH Pionier 39" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 i jeszcze ladne zdjecie z reportazu o dokananiach E-Pioniere";) w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 1941 r. Rosja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Polska 1939 przy polskim pociagu pancernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Czerwiec 2007 Share Napisano 12 Czerwiec 2007 Tutaj tez ladny pojazd.(Fotografie zeskanowane ze zbiorow materialow archiwalnych GRH Pionier 39") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLASER Napisano 13 Czerwiec 2007 Share Napisano 13 Czerwiec 2007 Sanitater! Tory? Są w okolicach Gdańska, tylko niemieckich drezyn brakuje, ale najpierw zrobię replikę Tatry, coby było z kim walczyć :)Choć w nawale wydatków drezyna pancerna odsuwana jest na dalszy etap. A zbudowanie takiej niemieckiej jest o tyle ciężkie że miała nietypowe koła, nietypowy silnik i nietypowe wszystko, nie da się wykorzystać nic dostępnego obecnie. Ba, co gorsza nie ma prawie wcale materiałów. Są tylko nieliczne zdjęcia słabej jakości.PozdrawiamPLASEREisb.Pi.Rgt.68 oraz KPW (w ciągłej organizacji)a na poważnie www.drezyny.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.