Skocz do zawartości

Drużyna saperów Wehrmacht

Rekomendowane odpowiedzi

krzys nie obraz sie ale sie mylisz znalazłem te dane w ksiazce o piechocie niemieckiej
to popraw mnie ale czy facet co ja pisaL sie myli ??
mam takich albumów około 20 i w kazdym jest opis niesmiertelnikow poszczegolnych jednostek i tu akórat sie zgadza opis z tymco napisał kolega o niesmiertelniku

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
ale prosze cie bardzo podaje : tyt PIECHOTA NIEMIECKA ZESZYTY OD 10-100
autor: MARCIN BRYJA
wyd: WYDAWNICTWO MILITARIA W-WA 1999 r

to całosć tego co napisano na 1 stronie kazdego zeszytu no nie mam wszystkich ale troszke ich mam i powiem ci szczeże że sprawdziły mi sie w opisach po niesmiertelnikach bo ich też mam troche i dzieki tej pozycji troszke ich rozszyfrowałem .
krzyś nie neguje twojego rozszyfrowania ale to co miałem to napisałem ,szczerze to nie znam sie bardfzo na piechocie niemieckiej ale dysponuje takimi pozycjami to pomagam jak umie . ale chcetnie sie czegoś dowiem od ciebie jak masz taką wiedzę, naprawde interesuje mnie sprawa niesmiertelników niemieckich bo ja mam ich troche i też niektórych nie mog erozszyfrowac ale jak byś miał jakieś dobre książki na ten temat to chetnie skożystam

pozdrawiam kamil

Rozumiem Cię. Nie znam tej publikacji, wiem tylko, że takie odczytanie nieśmiertelnika jakie podałeś jest błędne. Ktoś się pomylił.

Niestety nie potrafię pomóc jeśli chodzi o Twój nieśmiertelnik. Jest zbyt dużo możliwości, żeby coś strzelać. Jesteś pewien, że pierwsze dwa znaki to są cyfry 14"? Może coś innego? Jakaś litera?

Pozdrawiam
Krzysiek

Witam.

Niebawem podam dokładny oddział, jaki będziemy odtwarzać. Jeszcze się nie zdecydowaliśmy, musimy znaleźć dokładniejsze informacje n.t. oddziałów u nas walczących.

Załączam prośbę o podanie mi linku do nowej strony AA7, bo chyba administrator usunął. Proszę go podać w jakiejś innej formie :) Zgodnej z egulaminem"..
Pozdrawiam.

• 1 year later...

Mietek, Ci pierwsi to najprawdopodobniej tzw. Eisenbahnpioniere, czyli saperzy kolejowi. Formacja powstala w armii pruskiej w latach 1870/1871. Napracowali sie bardzo m.in. przy zmienianiu rozstawu szyn w ZSRR. Ciekawy temat do rekonstrukcji, zeby tylko cholera miec tory ;) Dorzucam dwie dosc ladne fotki z artykulu Umgenagelt" (Przewgwozdziowane" - o zmienianiu rozstawu szyn w ZSRR, z 1941 r.)

Nie widzialem tego watku wczesniej, ale rzucil mi sie w oczy tekst kolegi Michalczewskiego:
Co do wrzesnia 39 to saperzy szturmowi uzywali skorzanych toreb o wygladzie zupelnie innym niz te pozniejsze (charakterystyczne okragle szwy paskow zapinajacych klape). Temat rzeka. Powiem tylko jeszcze ze wiem kto robi repliki. Widze jednak ze sa tu koledzy z wieksza wiedza wiec nie bede sie osmieszal swoimi wypocinami..."

Kolega Michalczewski jest w bledzie. Torby z charakterystycznymi okraglymi szwami paskow zapinajacych klape" to torby na tzw. Sprengvorbereitungssatz, czyli w doslownym tlumaczeniu zestaw do przygotowania wysadzen" czyli zestaw Sprengmeistera (pirotechnika/minera). Byl tam rozkladany noz saperski, chwytak do wyciagania splonek, tasma izolacyjna, cazki kilku rodzajow. Nie bylo takich toreb w jednostce saperskiej duzo. W 1939 r. natomiast saperzy uzywali toreb wykonywanych doraznie, na wzor tych uzywanych przez Stosstruppen w I wojnie swiatowej.

Temat ekwipunku generalnie bardzo szeroki i im dalej w las tym wiecej drzew, zapewniam. Ciagle wychodzi cos nowego. No, ale wiekszosc popularnego" ekwipunku juz mamy. ;)

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39"

Sanitater! Tory? Są w okolicach Gdańska, tylko niemieckich drezyn brakuje, ale najpierw zrobię replikę Tatry, coby było z kim walczyć :)
Choć w nawale wydatków drezyna pancerna odsuwana jest na dalszy etap. A zbudowanie takiej niemieckiej jest o tyle ciężkie że miała nietypowe koła, nietypowy silnik i nietypowe wszystko, nie da się wykorzystać nic dostępnego obecnie. Ba, co gorsza nie ma prawie wcale materiałów. Są tylko nieliczne zdjęcia słabej jakości.

Pozdrawiam
PLASER
Eisb.Pi.Rgt.68 oraz KPW (w ciągłej organizacji)
a na poważnie www.drezyny.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie