idiota Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Napisano 2 Kwiecień 2006 WitamWybieram się najprawdopodobniej do irlandii za chlebem. Za pierwszą wypłate, oczywiście kupie coś lepszego :)Z tąd moje pytanie:Jak wygląda w irlandii sytuacja z poszukiwaniami z użyciem sprzętu elektronicznego?pozdroJanusz
Saper.17 Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 WitamW Irlandi chyba podobnie jest jak w Angli czyli mozna kopac dowoli:)PozdroAdam
stifz Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Witaj Idiota".Niestety nie znam przpisow regulujacch sprawy poszukiwan w Irlandii, mam nadzieje, ze nie sa tak restrykcyjne jak te dotyczace palenia w pubach.Prawdopodobnie nie zagladales do watku pobór w 1939" wiec napisze tutaj.Bardzo mnie zaciekawily wspomnienia Jana Nowaka. Interesuje sie mocno historia 7 DP i mam zgromadzonych sporo materialow i troche namiarow na inne.Okazuje sie, ze w zadnych dotychczasowych publikacjach nie ma informacji o kompanii sztabowej 7 DP, w ktorej wg Twojego postu sluzyl Jan Nowak. Nie jest znana takze obsada oficerska kompanii.Przekopalem troche swoje zbiory i porownalem z danymi od Ciebie. Otorz kompania sztabowa 7 DP zostala zmobilizowana w alarmie przez 27 PP, jako 141 kompania asystencyjna. Jej dowodca w Twoich informacji byl kpt. Kurzawa. Jest to prawdopodobnie kpt. Brunon Kurzawa absolwent Szkoly Podchorazych Piechoty w Ostrowi Maz. z 1934 r.Czy moglbys mi podeslac na priva (szakrzewski@zabki.net.pl)fragmenty tej relacji dotyczace okresu tuz przed i w czasie Kampanii Wrzesniowej? Moglbym Ci pomoc w opracowaniu tej przyszlej publikacji w przypisy lub podeslac inen ciekawe dokumenty takie jak relacje i publikacje ksiazkowe.PozdrawiamStefan
Saper.17 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 WitamTak jak juz pisalem w poprzednim poscie jednak w Irladi nie mozna kopac:/ Informacje mam z pierwszej reki czyli od irladckiego konserwatora zabytkow.PozdrawiamSaper
liha Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Witam:) co prawda nie jestem pewien co do przepisów prawnych w Irlandii ale z praktyki wiem , że kopac jak najbardziej można.Zgoda wlasciciela ziemi jest jak najbardziej mile widziana , ale zarówno garda jak i irlandczycy patrzą na goscia z wykrywkąz sympatycznym zaciekawieniem.Jedynym niebezpieczenstwem jakie na mnie czychalo bylo zaproszenie do pubu hehe we wczesnych godzinach i przerwanie kopania . Aha i jeszcze jedno, kiedys zadalem pytanie jak to jest z przewożeniem wykrywacza . Odpowiedzi których mi wtedy udzielono były :nie , w życiu , będą kłopoty z celnikami .Bzdura kompletna , moj garecik leci już kolejny raz z rzędu i spoko. Pozdrawiam.liha
skyluke Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 Witam, od Irlandzkich archeologów wiem, że poszukiwania wykrywaczami w Irlandii są bardzo restrykcyjnie zabronione. Potrzebna jest licencja na wbicie nawet szpadla w rejonie zabytków. A kary podobno słone choć nie wiem czy kogokolwiek złapali. Na marginesie , to tam nie ma czego szukać. Jedna mała wojenka z anglikami w 1916, pozatym archeologia. Czyli pozostawmy to archeologom. Co inngo wraki. Hiszpańska armada XVI wiek i mnóstwo innych, Lusitania , Laurentic i inne sejfy na denie morza :).
POliSH Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 Eeeeee..,Saper.17 to można czy nie można raz tak raz nie!?
Wraith Napisano 13 Czerwiec 2006 Napisano 13 Czerwiec 2006 Witam, wlasnie siedze w Irlandii od jakiegos czasu i tez sobie ostrze zeby na wykrywke :-) Jezeli chodzi o prawo to kopac nie mozna w obrebie terenow archeologicznych co wg otrzymanych informacji znaczy rownie dobrze wokol XIII wiecznego zamku i chalupy z 1960 roku. Ale tereny piekne i az sie prosi zeby polazic z patelnia. Jezeli chodzi o te statki to fakt super sprawa, postaram sie cos wrzucic w zwiazku z tym na forum. Pozdrawiam i zycze powodzenia z wykopami w IR
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.