Skocz do zawartości

Jakie prawo w Irlandii?

idiota

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Wybieram się najprawdopodobniej do irlandii za chlebem. Za pierwszą wypłate, oczywiście kupie coś lepszego :)
Z tąd moje pytanie:

Jak wygląda w irlandii sytuacja z poszukiwaniami z użyciem sprzętu elektronicznego?

pozdro
Janusz
Napisano
Witaj Idiota".

Niestety nie znam przpisow regulujacch sprawy poszukiwan w Irlandii, mam nadzieje, ze nie sa tak restrykcyjne jak te dotyczace palenia w pubach.

Prawdopodobnie nie zagladales do watku pobór w 1939" wiec napisze tutaj.

Bardzo mnie zaciekawily wspomnienia Jana Nowaka. Interesuje sie mocno historia 7 DP i mam zgromadzonych sporo materialow i troche namiarow na inne.

Okazuje sie, ze w zadnych dotychczasowych publikacjach nie ma informacji o kompanii sztabowej 7 DP, w ktorej wg Twojego postu sluzyl Jan Nowak. Nie jest znana takze obsada oficerska kompanii.

Przekopalem troche swoje zbiory i porownalem z danymi od Ciebie. Otorz kompania sztabowa 7 DP zostala zmobilizowana w alarmie przez 27 PP, jako 141 kompania asystencyjna. Jej dowodca w Twoich informacji byl kpt. Kurzawa. Jest to prawdopodobnie kpt. Brunon Kurzawa absolwent Szkoly Podchorazych Piechoty w Ostrowi Maz. z 1934 r.

Czy moglbys mi podeslac na priva (szakrzewski@zabki.net.pl)fragmenty tej relacji dotyczace okresu tuz przed i w czasie Kampanii Wrzesniowej? Moglbym Ci pomoc w opracowaniu tej przyszlej publikacji w przypisy lub podeslac inen ciekawe dokumenty takie jak relacje i publikacje ksiazkowe.

Pozdrawiam
Stefan
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam
Tak jak juz pisalem w poprzednim poscie jednak w Irladi nie mozna kopac:/ Informacje mam z pierwszej reki czyli od irladckiego konserwatora zabytkow.
Pozdrawiam
Saper
Napisano
Witam:) co prawda nie jestem pewien co do przepisów prawnych w Irlandii ale z praktyki wiem , że kopac jak najbardziej można.Zgoda wlasciciela ziemi jest jak najbardziej mile widziana , ale zarówno garda jak i irlandczycy patrzą na goscia z wykrywkąz sympatycznym zaciekawieniem.Jedynym niebezpieczenstwem jakie na mnie czychalo bylo zaproszenie do pubu hehe we wczesnych godzinach i przerwanie kopania . Aha i jeszcze jedno, kiedys zadalem pytanie jak to jest z przewożeniem wykrywacza . Odpowiedzi których mi wtedy udzielono były :nie , w życiu , będą kłopoty z celnikami .Bzdura kompletna , moj garecik leci już kolejny raz z rzędu i spoko. Pozdrawiam.liha
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam, od Irlandzkich archeologów wiem, że poszukiwania wykrywaczami w Irlandii są bardzo restrykcyjnie zabronione. Potrzebna jest licencja na wbicie nawet szpadla w rejonie zabytków. A kary podobno słone choć nie wiem czy kogokolwiek złapali. Na marginesie , to tam nie ma czego szukać. Jedna mała wojenka z anglikami w 1916, pozatym archeologia. Czyli pozostawmy to archeologom. Co inngo wraki. Hiszpańska armada XVI wiek i mnóstwo innych, Lusitania , Laurentic i inne sejfy na denie morza :).
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam, wlasnie siedze w Irlandii od jakiegos czasu i tez sobie ostrze zeby na wykrywke :-) Jezeli chodzi o prawo to kopac nie mozna w obrebie terenow archeologicznych co wg otrzymanych informacji znaczy rownie dobrze wokol XIII wiecznego zamku i chalupy z 1960 roku. Ale tereny piekne i az sie prosi zeby polazic z patelnia. Jezeli chodzi o te statki to fakt super sprawa, postaram sie cos wrzucic w zwiazku z tym na forum. Pozdrawiam i zycze powodzenia z wykopami w IR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie