Jump to content
  • 0

coś z września??ładownica/pokrowiec/futerał??

tg13

Question

Posted

Po dokładniejszych oględzianach zobaczyłem resztki starego szwu- zaznaczone na czerwono- był to najprawdopodobniej mocowanie do pasa które został odprute. Jakieś pomysły o przeznaczeniu lub pochodzeniu tego pokrowca/futerału/ładownicy????

Dokładne wymiary:
szerokość - 10 cm
długość z zapięta klapką-25 cm
grubość"- 4 cm

Recommended Posts

Posted
Byc moze i tak nie jestem specjalista w dziedzinie smieci z WB
widzialem kilka razy na giełdach jak wiara sprzedawła skrzynki z magami do Brena. A z fotek nie widac jednoznacznie czy ładownice te to od brena ;-) Moze ma gdzies schowanego stena ? :D
pozdro
Posted
Ladownica brytyjska ma w nazwie uniwersalna, dlatego ze...jest uniwersalna.
Wchodzily tam - 2 mag Brena, lub ammo 303 do LeeEnfielda w bandolierach, 2 granaty do granatnika 2 calowego, magazynki do stena (ale sie ciezko dopinala wtedy, wiec wydluzono ja czyli MKIII), noszono tez tam granaty reczne i medykamenty w przypadku medykow.

Tak czy inaczej nie ma nic wspolnego z przedmiotem przeznaczonym do identyfikacji.
Posted
Jasne, bardziej doświadczeni koledzy to już wyjaśnili.
Jednak w celach porządkowych odpowiem, na kwestię: ...Tak czy inaczej nie ma nic wspólnego z przedmiotem przeznaczonym do identyfikacji...
oprócz: kształtu, konstrukcji, materiału, i być może przeznaczenia. Ale jak nic wspólnego - to nic wspólnego.

Ale to tylko taka uwaga porządkowa.
Rozumiem o co Autorowi chodziło.
Jeszcze raz pozdrawiam.
Posted
kształtu, konstrukcji, materiału, i być może przeznaczenia"

No tak wspolne cechy jakies sa, ale na 99% nie jest to produkcja brytyjska, inne okucia, paski, sposob zapinania. Nie mowiac juz o pieczeci.
Posted

Po dokładniejszych oględzianach zobaczyłem resztki starego szwu- zaznaczone na czerwono- był to najprawdopodobniej mocowanie do pasa które został odprute. Jakieś pomysły o przeznaczeniu lub pochodzeniu tego pokrowca/futerału/ładownicy????

Dokładne wymiary:
szerokość - 10 cm
długość z zapięta klapką-25 cm
grubość"- 4 cm

Posted

Oj Marku pewnie mi na słowo nie uwierzysz że na magi do brena stosowano ładownice uniewerslną....

Tak na szybkiego z netu- fotka + rysunek z książki.

PS coś Ci się chyba z DP-28 pomerdało:)

Posted
kopijnik- własnie o to biega na forum żeby wymieniac poglądy i poszerzać swoją wiedzę, także ja tu prolemu nie widzę:)
pozdrawiam Tomasz
Posted
To moze zeby nie tak wszystko na talerzu, slowa klucze ;) Suomi", polskie" a moze sie myle ;)? (tu odrazu wyprzedzam kolejne pytania, tak do suomi byly nietylko magazynki bebnowe.
No dobra koniec z tym 1 kwietnia :D.
Ogolnie to srednio kojarzy mi sie z polskim ekwipunkiem choc jest w podobnym stylu.
Posted
Masz rację bjar,założę wątek za pare dni w dziale WP II RP jak tutaj nie uda się zidentyfikować przedmiotu.
pozdro
Posted
ooooo Tomek:) ładownica- czy ja wiem po mojemu to będzie coś dla łacznociowca. Ale to takie moje skromne zdanie zobaczymy co na to JURY"

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information