Skocz do zawartości
  • 0

coś z września??ładownica/pokrowiec/futerał??

tg13

Pytanie

Napisano

Po dokładniejszych oględzianach zobaczyłem resztki starego szwu- zaznaczone na czerwono- był to najprawdopodobniej mocowanie do pasa które został odprute. Jakieś pomysły o przeznaczeniu lub pochodzeniu tego pokrowca/futerału/ładownicy????

Dokładne wymiary:
szerokość - 10 cm
długość z zapięta klapką-25 cm
grubość"- 4 cm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Byc moze i tak nie jestem specjalista w dziedzinie smieci z WB
widzialem kilka razy na giełdach jak wiara sprzedawła skrzynki z magami do Brena. A z fotek nie widac jednoznacznie czy ładownice te to od brena ;-) Moze ma gdzies schowanego stena ? :D
pozdro
Napisano
Ladownica brytyjska ma w nazwie uniwersalna, dlatego ze...jest uniwersalna.
Wchodzily tam - 2 mag Brena, lub ammo 303 do LeeEnfielda w bandolierach, 2 granaty do granatnika 2 calowego, magazynki do stena (ale sie ciezko dopinala wtedy, wiec wydluzono ja czyli MKIII), noszono tez tam granaty reczne i medykamenty w przypadku medykow.

Tak czy inaczej nie ma nic wspolnego z przedmiotem przeznaczonym do identyfikacji.
Napisano
Jasne, bardziej doświadczeni koledzy to już wyjaśnili.
Jednak w celach porządkowych odpowiem, na kwestię: ...Tak czy inaczej nie ma nic wspólnego z przedmiotem przeznaczonym do identyfikacji...
oprócz: kształtu, konstrukcji, materiału, i być może przeznaczenia. Ale jak nic wspólnego - to nic wspólnego.

Ale to tylko taka uwaga porządkowa.
Rozumiem o co Autorowi chodziło.
Jeszcze raz pozdrawiam.
Napisano
kształtu, konstrukcji, materiału, i być może przeznaczenia"

No tak wspolne cechy jakies sa, ale na 99% nie jest to produkcja brytyjska, inne okucia, paski, sposob zapinania. Nie mowiac juz o pieczeci.
Napisano

Po dokładniejszych oględzianach zobaczyłem resztki starego szwu- zaznaczone na czerwono- był to najprawdopodobniej mocowanie do pasa które został odprute. Jakieś pomysły o przeznaczeniu lub pochodzeniu tego pokrowca/futerału/ładownicy????

Dokładne wymiary:
szerokość - 10 cm
długość z zapięta klapką-25 cm
grubość"- 4 cm

Napisano

Oj Marku pewnie mi na słowo nie uwierzysz że na magi do brena stosowano ładownice uniewerslną....

Tak na szybkiego z netu- fotka + rysunek z książki.

PS coś Ci się chyba z DP-28 pomerdało:)

Napisano
kopijnik- własnie o to biega na forum żeby wymieniac poglądy i poszerzać swoją wiedzę, także ja tu prolemu nie widzę:)
pozdrawiam Tomasz
Napisano
To moze zeby nie tak wszystko na talerzu, slowa klucze ;) Suomi", polskie" a moze sie myle ;)? (tu odrazu wyprzedzam kolejne pytania, tak do suomi byly nietylko magazynki bebnowe.
No dobra koniec z tym 1 kwietnia :D.
Ogolnie to srednio kojarzy mi sie z polskim ekwipunkiem choc jest w podobnym stylu.
Napisano
Masz rację bjar,założę wątek za pare dni w dziale WP II RP jak tutaj nie uda się zidentyfikować przedmiotu.
pozdro
Napisano
ooooo Tomek:) ładownica- czy ja wiem po mojemu to będzie coś dla łacznociowca. Ale to takie moje skromne zdanie zobaczymy co na to JURY"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie