Skocz do zawartości

Zdjęcie 7TP

polsmol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak dla mnie za bardzo ten tył jest pochyły jak na 7TP. Ale przy rusku się nie upieram , zdjęcie strasznie niewyraźne. Skojarzyło mi sie to też z jakimś angolem, Matildą 1 czy co?
Napisano
To nie jest 7TP. Na pewno. Ale bardzo możliwe, że jest to zdjęcie z Polski i polskiego czołgu.

Ja już wiem jakiego, kombinujcie .........:)

pozdrawiam

akagi
Napisano
Ja cały czas obstawiam 7TP. Taki charakterystyzny tył miał tylko on. A co do niemca to jest zupełnie możliwe, że to nie żaden olbrzym, ale owoc naszej wyobraźni. Zdjęcie jest bardzo niewyraźne więc nie ma pewności, że niemiec nie siedzi na burcie czołgu trzymając np. własny plecak pod nogami a całość zlała się w jeden kształt z powodu kiepskiej jakości zdjęcia.
Napisano
PZinż 140 mozliwe, ale malo prawdopodobne. Ten czoł stoi wśród ruin.
Natomiast bardzo mozliwe, że jest to Matilda I i że zdjęcie wcale nie jest z Polski.

Napisano
Matilda I nie miała błotników i miała bardzo pochyły tył, ten Mk I zdaje się nie był używany bojowo, natomiast 4TP miał zupełnie inny - prawie pionowy tył (http://www.geocities.com/pibwl/4tpl.htm)
Napisano
...Kupiłby ktoś to zdjęcie i podesłał lepszy skan ;-)
Na 7TP mi to trochę nie wygląda także z powodu przedniej ściany przedziału bojowego... Ale innych bardziej podobnych czołgów w tej chwili nie kojarzę. Kształt kadłuba pasowałby do prototypu 9TP z BBT BP, ale to chyba niemożliwe ;-)
Napisano
Jasna...........!
Zdurniałem po zlocie!

Oczywiści, że 9 TP, o ile Magnuski sie nie mylił w rysunku................. Ale czy na pewno?
Patrz: przednie koło napędowe - nie powinno byc wyżej.
I ten dziwny kształt wieży

W każdym razie jeżeli to jest 9TP to jest to jego jedyne zdjęcie
Napisano
Bok komory silnika jest faktycznie zaniski na 7 TP. Jednak czy w 9 TP wracanoby do starego rozwiązania osłony tylnej części silnika (żaluzje) ??
Napisano
ale ten wyglada jak by był dwu wiezowy a 9-TP miały jedna wieze zroszta porównajcie sami http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/czolgi/7tp.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie