Skocz do zawartości

BORYSZYN 2006

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 162
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jako organizator Bzury gratuluję inscenizacji, każdy co cokolwiek kiedykolwiek organizował wie ile to kosztuje zachodu, własnego czasu i pieniędzy.

Szanuje bardzo uwagi koszernych rekonstruktorów i bardzo ich cenię. Przypominam im jednak, że każda impreza winna być dla nas możliwością edukowania innych i pomagania im w zdobywaniu wiedzy.

Wielokrotnie na tym forum pokazywałem, że rekonstrukcja jest ciągłym rozwijaniem, a błędy popełnia się po to, żeby wyciągać z nich wnioski. Na Bzurze głównym pojazdem w roku 2003 była Rosi z 1945 roku, a teraz dziękuje tym, którzy nie krytykowali wtedy tej niezgodności, a pomagali żeby z roku na rok rosła ilość pojazdów z epoki.

Łatwo krytykować BTR - ale ja chylę głowę przed tymi, którzy go uruchomili, pomalowali i przywieźli na inscenizację. Za rok na jego miejsce być może pojawią się sdkz. 251 - ale w tym roku pojazdy niemieckie zagrały BTR - i najważniejsze, że uczestnicy coś przeżyli i doskonale się integrowali.

Siła polskiej rekonstrukcji tkwić może tylko we wzajemnym poszanowaniu. Różnijmy się, ale różnijmy się pięknie. Kto wie bowiem, jaki potencjał tkwi w której imprezie i komu los da działać w przyszłości. W razie czego mam nadzieję, że gdyby coś się stało z Bzurą, zaprosicie mnie na Boryszyn:-)

pozdrawiam

jazlowiak

Pięknie to ujął jazlowiak. Co do Pana polsmola to wyliczył glebe na maksa. Handekawka wyraźnie zaznaczył, że była to INSCENIZACJA BATALISTYCZNA. Bo tak było naprawde. Polsmol dopiero po zorientowaniu się jaka gafę popełnił zaczął sie czepiać innych szczegółów. Wnioskowanie po zdjeciach równoznaczne jest wrózeniu z fusów i nie zrozumieniu problemu. Błędnaj i pochopnej analizie faktów. To świadczy tylko o jednym,że polsmol wyżej sra niż dupe ma. Chce mieć monopol na klasyfikowanie dobra i zła, rzeczy dobrych i niegatywnych, etc. etc.
Są ludzie i parapety. I nic na to nie poradzimy.
Bez komentarza.
Co do imprez idealnych - nidgy takich nie bedzie.
Co do przenoszenia wątków i tworzenia działów, życzę powodzenia, gdyż z tego wynika , że działów powinno być tyle ile postów i wątków.
Czep się Pan własnej żony najlepiej. A jeśli Pan nie masz żony to własnoego ogona.
:)
PS.
Za cienki jestes Pan, abys kiedykolwiek zrobił rekonstrukcje idealną lub jakąkolwiek rekonstrukcję.
Mam nadzieję, że sie mylę i dożyję idealnej rekonstrukcji w wykonaniu P. polsmola.
Jakżebym chciał sie mylić.....

Mamy tylko nadzieję, że sił nam nigdy nie zabraknie"

Pozdr.
Hermann

@ P O L S M O L ,

SZANOWNY POLSMOLU, NAJPIERW PRZECZYTAJ CO WAŻNEGO JEST NAPISANE TU:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=296553

A TERAZ ZECHCIEJ ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA TO, ŻE UŻYWAJĄC KOREŚLENIA: Tak szczerze mówiąc to te BTR-y strasznie wieśniacko wyglądają. Zwłaszcza ten "na Niemca.

ORAZ:"Publika często zna się lepiej na rzeczy niż pseudo rekonstruktorzy".

A TAKŻE:Jak ja zrobię rekonstrukcję na której fiat punto będzie robił za Kubelwagena a rura z pleksi (pomarańczowa) za bazookę to przyjemniej nie będę udawał głupa, że niby wszystko jest OK"

I DALEJ:Nie było mnie tam. Wnioski wyciągam ze zdjęć",

CIEBIE JAKO MODERATORA SZCZEGÓLNIE POWINNY OBOWIĄZYWAĆ ZASADY OKREŚLONE PRZEZ BOCIANA!POSTĘPUJESZ WBREW NIM!!!
NA DODATEK WYRAŻASZ OCHOTĘ PRZENIESIENIA TEGO WĄTKU DOTYCZĄCEGO INSCENIZACJI W BORYSZYNIE GDZIEŚ INDZIEJ, ŚWIADCZY TO CHYBA,O TYM,ŻE NIEWIESZ CO TO ZA FORUM.
Z TEGO CO WIDZĘ,PISZE: GRUPY RKONSTRUKCYJNE,INSCENIZACJE"

PONIEWAŻ MOIM ZDANIEM KILKA RAZY Z RZĘDU NARUSZYŁEŚ ZASADY,
CZĘSTUJĄC LUDZI EPITETAMI UZNANYMI ZA OBELŻYWE,
PROPONUJĘ CI ABYŚ SAM OSOBIŚCIE ZABANOWAŁ SIĘ BEZ OSTRZEŻENIA.

JEŚLI SZANOWNI KOLEDZY SĄ ZA, TO....WIADOMO

POZDRAWIAM,
HANSDEKAWKA (LTRH).

P.S.
Pewnie teraz ja zostanę zabanowany, a cały wątek wetnie.

A mnie zawsze zastanawia, dlaczego nie ma telewizji na takich imprezach, co najwyżej ekipa teleekspresu? No cóż już nie kręci się zwykłych reportaży tylko takie zaangażowane, im mocniejszy temat (ten tego zabił, potem zgwałcił, a na koniec ugotował, zjadł, a kości psy zjadły). ;-))
Pozdrawiam

Tak się składa, że znam regulamin na pamięć i nie złamałem żadnego z jego zapisów.
A skoro Boroszyn to nie rekonstrukcja to kończymy temat.

Rury z pcv ani fiata punto nie widziałem na zdjęciach dlatego użyłem ich jako przerysowanych przykładów badziewiastej rekonstrukcji. A jeśli rzeczywiście tam były jak napisał kolega mizeria to mogę tylko ubolewać.

O mundurach się nie zająknąłem bo się na tym nie znam. Kolegom też to polecam.

Ja wiem, że prawda najbardziej boli więc nie mam za złe tych emocjonalnych wypowiedzi. Wybaczam.

No dobrze to teraz ja coś napiszę.

Nie został tutaj złamany żaden z punktów regulaminu więc odblokowałem wątek.

Mam prośbę, wróćmy do tematu wątku i zostawmy już spory i kłótnie na inną okazję bo szkoda żeby dyskusja zeszła na psy i przypominała dział Towarzyski.

A GRH Ostatni Bastion" brała udział w tym cyrku ?

Generalnie to nietrawie Polmosa ,ale tu sie z nim zgadzam ! Ten BTR to porażka na całej linii ! Wstyd ,żenada i nieporozumienie ! Można bylo zamaist tej tandetnej pancerki kasę wydac na np jescze wiecej elementow pozoracji pola walki :)O wyglądzie pewnych okazów" po stronie niemieckiej i sowieckiej nawet nie będę wspominał !
Tak żenujących fotek dawno nie widzialem ,no moze od czasu osławionej GRH Ostatni Bastion";D

pzdr piku

pik78 jak zwykle znalazł się w odpowiednim czasie w odpowiednim miejscu żeby dorzucić małe conieco

pocieszę Cię pik78 że obserwując forum masz równie wielu wielbicieli" co polsmol

dam Wam ostatnią szansę, jeszcze jeden post nie w temacie i będę osobiście ciął po całości

Pik 78 proponuje przenieś sie na inne forum może www.nerwica.pl. Z tego co widzę dążysz do ponownego zblokowania wątka - może masz w tym jakiś interes....

Co do imprezy było wspaniale.Zapraszam do wklejania fotek , bo sam mam mało z racji uczestnictwa w batalii.........

Witam !!!
W imieniu własnym jak i członków LTRH dziekuje Wszystkim , którzy przyczynili się, aby inscenizacja batalistyczna Pętla", która odbyła sie w trakcie IV zlotu miłośników fortyfikacji" mogła się odbyc i szcześliwie, bez strat zakończyc.
Dziekuję :
Trójmiejskiej Grupie Rekonstrukcji Historycznej
3 Bastionowi Grolman
GRH Festung Breslau
Lubuskiemu Muzeum Wojskowemu w Drzonowie
17 Brygadzie Zmechanizowanej z Międzyrzecza
Wójtowi i władzom lokalnym gminy Lubrza
oraz pasjonatom z :
Gorzowa Wlkp. , Poznania, Nowej Soli, Koszalina, Lipian, Iłowy,Szczecinka, Wolsztyna, Dzierzoniowa, Cigacic, Gubina, Sulechowa, Żar, Drawska Pomorskiego, Zielonej Góry, Nietkowic, Nowego Kramska, Wrocławia, Sopotu, Gdańska,Malborka, Pniew, Konina, Szczecina, Chojnic, Człuchowa, Swarzędza, Słubic, Świebodzina, Żagania, Krosna Odrzańskiego, Nowogrodu Bobrzańskiego, Wałcza, Malborka, Gdyni, Sopotu, Helu, Rumii, Łeby, Małoszyc, Warszawy, Kórnika, Rzepina, Głogowa, Obornik Śląskich, Radwanic, Łodzi, Lęborka............................i wszystkim których przeoczyłem !!!!
Specjalne dzięki dla Stasia M. , Klosego" i Dzimiego" za park maszynowy.
Bez Was wszystkich tej impry" by nie było !!!!!!

Jak to bywa, organizator nie ustrzegł się od błędów. Pocieszające jednak jest to ,że z roku na rok jest ich coraz mniej.....więc za dwa, trzy lata dojdziemy wspólnie do jakiegoś zadawalającego wszystkich poziomu, czego sobie, Wam i wszystkim Grupom Rekonstrukcji Historycznej w Naszym Kochanym Kraju życzę !!!!!!!!!!!!!!!
Jeszcze raz serdecznie Wszystkim dziękuję i do zobaczenia za rok !!!

Waldemar Wojciechowski
Prezes LTRH

Widowisko w Boryszynie bardzo mi się podobało i z tego tytułu serdecznie i bardzo życzliwie gratuluję wszystkim organizatorom i rekonstruktorom.
Owszem było kilka niewielkich wpadek, do których należy zaliczyć wielką niemrawość T-34 (zero dynamiku :), jak i niemieckich BTR-ów, ale chyba to było podyktowane znacznym skupieniem sprzętu w jednym miejscu. O wypadek zawsze łatwo. Dziwna też była niemrawość Niemców, którzy nie robili żadnych kontraataków, co bardzo by poprawiło dynamię. Tutaj warto wspomnieć o Rosjanach i polskim oddziale, którzy bardzo dynamicznie wypadli - z krzykiem uderzali na Niemców.
W następnej edycji należy poprawić dynamikę, ochronę, ulepszyć scenariusz.
Pokazy pirotechniczne... Cóż mogłyby być lepsze, ale sądzę, że piroptechnicy celowo zrezygnowali z wybuchów, bowiem zaczęli się pętać widzowie nieopodal oznakowanego miejsca - jak zawsze ochrona nie zdała egzaminu... Ale to już nie wina Lubuskiego Towarzystwa Rekonstrukcyjnego, ale samej Ochrony.
Co do tzw. wieśniackich BTR-ów... Bardzo niesprawidliwie określenie, wręcz obrażające wszystkich. Niemieckie BTR-y, (dodam, że bardzo udany kamuflaż!!!) udawały niemieckie transportery Sdkfz., zaś radziecki BTR mógł udawać Halftracka (dosatwy Leand - Lease) lub zdobycznego Sdkfz. Uważam, że w tej materii nie nalezy się czepiać, bo większość fimów plskich to przecież podróby (Is-2 udają Panthery, a BTR-y Sdkfz.-y i inne tam). Organizatorzy w materii się popisali. Osadzenie BTR-ów - odpowiednio wymalowanych i podretuszowanych było dobrym pomysłem... Dobrym pomysłem było strzelanie z armat przeciwpancernych i zastosowanie odpowiednio uchararakteryzowanego współczesnego działka plot.
W tamacie BTR-ów dodam, że dwa były z prywatnej kolekcji , a ten trzeci chyba z muzeum w Drzonowa. To zapewne świadczy o coraz większym zdyscyplinowaniu się ludzi , którzy z coraz lepszym i sprawnym (!!!) biorą udział w widowiskach.
Z roku na rok widowisko w Boryszynie jest coraz lepiej dopracowane. Najlepszym jednakk pomysłem było to, że impreza nie była przy Panzerwerku w samej wsi, ale na polu tuż przy zlocie - uniknięto wielkich korków. Dobrym pomysłem było również wyganianie nieznanych rekonstruktorów, którzy dosłownie na chama chcieli się wepchać na widowisko.
Z całego seca Organizatorom dziękują za interesujące widowisko i za profesjonalne podejście w kwestii bezpieczeństwa widzów i rekonstruktorów...

Kilka fotek z imprezy,robiło je moje kochanie.Inscenizacje/rekonstrukcje nie leżą niestety w kręgu jej fascynacji,stąd nie są to zdjęcia jak z National Geographic, chociaż gdyby zamiast czołgu szarżowałaby kawaleria na koniach pełnej krwi to moglibyśmy liczyć na setki ujęć z bliska,wykonywanych z narażeniem życia :))))

Naprzód!Naprzód! (zrwróćcie uwagę na przedmiot trzymany w ręce towarzysza biegnącego na pierwszym planie po lewej,walka wręcz zapowiada się na bezlitosną!)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie