Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja znalezisk

bartekl23

Pytanie

Napisano

Witam!

Dziś byłem pod Tomaszowem i znalazłem kilka ciekawych rzeczy.

1) moneta 5 gr z 1923 roku
2) łuski
3) pochwę do polskiego bagnetu
4) zamki od...
5) kolba od...

Proszę o identyfikację kolby, którą znalazłem w okopach pod wartswą mchu. W środku części spustu itp. Proszę również podpowiedzieć mi coś o 5 zamkach, które pochodzą prawdopodobnie od dwóch rodzajów broni. Są one w stanie stosunkowo dobrym. Znalazłem je w jednym miejscu. Najprawdopodobniej zostały zakopane przez żołnierzy. 4 z nich są sprawne. Są w środku pokryte nawet smarem. Na 3 można odczytać sygnatury. Proszę wszystkich o jakiekolwiek podpowiedzi.

bartekl23

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mi to wygląda na zamki do Manlichera ale moge się mylić!!! POZDROWJONKA
Napisano
Witam!

Czy to rzadko spotykane rodzaje broni? W książce 1000 słów o broni i balistyce" znalazłem taką wzmiankę: Lebel - karabin powtarzalny wz. 1886 kalibru 8 mm, konstrukcji francuskiej. Częściowoużywany przez Wojsko Polskie w okresie międzywojennym. Ile mogą kosztować (nie zamierzam ich sprzedawać, mają dla mnie wartość sentymentalną :-))? Proszę tylko o podanie przypuszczalnej sumy (oczywiście gdyby były oczyszczone).

bartekl23
Napisano
Witam,
jak dla mnie kolba jest kłusownicza, jeśli była razem z zamkami to trafiłeś kolego skład kłusowniczy części zamiennych , albo partyzancki, a zamki faktycznie wyglądają wszystkie na Manlichery.

PZDR PATRON
Napisano
a tak z czystej ciekawości ? z gleby to ine chyba nie są prawda ? Lebele i Berhiery były na wyposażeniu WP w do lat 30-tych. Pozniej poszły do magazynów i idnych" oddziałów jak np. strzelce, PW a podczas mobilizacji dostawały je np. ON czy inne szybko mobliziowane i słabo wyposazone oddziały.

A czy ta kolba to czasem nie pepeszka ?
Napisano
Bolas ! Też się zastanawiałem nad tą kolbą gdy ją miałem w rękach po raz pierwszy. Moim zdaniem chyba nie. Przewertowałem kilka książek i nic. Może ktoś jeszcze mi coś o niej powie ?

bartekl23
Napisano

Witam!

Wrzucę jeszcze kilka zdję, może one pomogą w identyfikacji.

bartekl23

Zdjęcie: Oto sygnatura na zamku:

I. Zamek z kulką" płaską:

K" w kółeczku

63502

34305(?)39 - cyfry przekreślone.

II. Zamek z kulką" płaską:

Litera C" w trójkącie

Przekreślone 2...73027

3100

III. Zamek z kulką zwykłą:

Litera C" w trójkącie

39910

Pozostałe dwa zamki są w trakcie czyszczenia :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie