Skocz do zawartości

Widowisko historyczne Akcja pod Arsenałem

Rekomendowane odpowiedzi

Na prosbe znajomego:

Hufiec ZHP Warszawa- Mokotów im. Szarych Szeregów.

Zaprasza na widowisko historyczne „Akcja pod Arsenałem” w ramach 36 Rajdu Arsenał: „Czas Bohaterów”

z udziałem

Stowarzyszenia Historycznego „Kotwica” – oprawa artystyczna, reżyseria, scenariusz, scenografia, kostiumy, konsultacja historyczna,

oraz grup rekonstrukcyjnych:

GRH 101 Airborne

GRH Pionier- batalion 39 der 3. Panzer Division

GRH Pomerania 1945

• Odpowiedzi 110
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
z ogromną życzliwością dla widowiska i trudu organizatorów, ale co poeta ma na myśli angażując saperów dywizji pancernej, spadochroniarzy amerykańskich oraz dywizje policyjną ( no ci od dużej biedy mogą robić za konwojentów gestapo ). Czy w naszym kraju wszyscy znają sie na wszystkim?

Co to znaczy:( no ci od dużej biedy mogą robić za konwojentów gestapo )" ???
Jak nikt inny nadaja sie do tej roli!!!
Pewnie bys chcial, zeby nagle powstaly wszytskie dywizje biorace udzial w IIwś i kazda rekonstrulowala odpowiednia kampanie, bitwe, akcje... :/

Kolego hans85, najbardziej na świecie to bym chciał, żeby ludzie znali się dobrze na tym co robią. Jeśli odtwarzają jednostkę XYZ" to żeby postarali się dobrze umundurować, poznali jej historię oraz to wszystko co trzeba poznać oraz rekonstruowali jej szlak bojowy. Natomiast u nas daje się zauważyć, że wszyscy biorą udział we wszystkim.
Kolega michalczewski przybliżył mi rolę jaką odegrać mają poszczególne grupy i skoro one czują się na siłach podjąćto zadanie to niech to będzie z pożytkiem dla inscenizacji, to tyle. Zadałem pytanie, otrzymałem odpowiedź i dziękuję
Co do pomysłu powstania wszystkich dywizji biorących udział w IIwś" to jest to bardzo ciekawa propozycja, pole do popisu całej rzeszy miłośników historii, nie ma mnic na przeciwko temu.
I nadal uważam, że Ci" nadają się do roli konwojentów od dużej biedy

Tak swoją drogą gdyby ktoś zorganizował widowisko historyczne sierotka Marysia i 12 krasnoludków", to także na nie rzeczone grupy by się załapały. Jestem ciekaw jakie kamuflaż nosiłby Gapcio?
Pozdrawiam

Nie sądziłem, że Gapcio w 1943 roku należał do SD i przebywał w Warszawie, ale skoro tak szanowny kolega twierdzi, to nie będę się spierał...
P.S.kamuflaż" jest słowem pochodzenia francuskiego i pisze się je przez Ż"
Pozdrawiam

Czyli żeby zorganizować takie widowisko to muszą funcjonować jakieś 3-5 lat profesjonalne grupy rekunstrukcyjne takie jak: grupa rekunstrukcji SD, policjantów, gestapowców, Szarych-Szeregów, Kedywu i wreszcie zwykłych przechodniów?
A może wyburzyć okoliczne bloki żeby było bardziej realnie?
Czy tylko pod tym warunkiem można zorganizować widowisko?
Michaleczeski" napisał: będą kostiumy, scenariusz, samochody!!
Wszystko w miarę możliwości!!

A może warto pogratulować organizatorom pomysłu i wesprzeć ich dobrym słowem?

Ja życzę POWODZENIA!!!

Witam

Tak się składa, że zaangażowanie Stowarzyszenia Historycznego Kotwica w tej materii jest największe. Tego nie muszę tłumaczyć.
To, że znalazły się w niej inne grupy to tylko, dlatego że członkowie tych grup są harcerzami, którzy organizują owy Rajd / oprócz Pomeranii / i to oni zaproponowali nam całą oprawę artystyczną. Zarazem nie widzę nic złego w tym, że owe grupy będą brały udział w samym widowisku. Naturalnie jest, że oni tak jak napisał, Michalczewski będą odgrywać role z okupowanej Warszawy. A nie „spadochroniarzy amerykańskich zrzuconych w 43 na samą akcję pod Arsenałem” czy saperów niemieckich wysadzających sam Arsenał.;)
Dodatkowo same widowisko to nie tylko odbicie Jana Bytnara „Rudego”, ale i scenki rodzajowe z życia przeciętnego Warszawiaka. Jeżeli chodzi o SD na dzień dzisiejszy Kotwica jeszcze nie posiada takiej „ekipy” może w przyszłości. Dlatego też została zaproszona Pomerania i nie widzę w tym nic złego. Tym bardziej, że współpraca Kotwicy i Pomeranii przebiega bez zarzutu.
Dodatkowo w scenkach obyczajowych zagrają statyści z różnych środowisk społecznych / aktorzy, kabareciarze, harcerze/, którzy czują „klimat” tamtego okresu.

A jak wyjdzie? To osądzi publiczność.

Pozdrawiam i żeńcze miłych wrażeń. Otwarty jak najbardziej na krytykę.
Kuczor : bez podpisu – bo i tak wiadomo skąd.:)

Wrociliśmy właśnie z moją dziewczynką więc zamieszczamy nasze wrażenia:

Zaczniemy od minusów:
- zimno ;) - brak herbatki ;p
- brak organizacji (przesuwanie ludzi z jednego miejsca na drugie kiedy już mieli niezła pozycję do ogladania)
- opóźnienia, które chyba wyniknęły z niezdyscyplinowania ludzi( głównie fotoreporterów), którzy nie dostosowywali się do instrukcji podawanych przez organizatorów.
- głupota ludzi którzy tuz po zakończeniu inscenizacji wyszli na teren rekonstrukcji robić fotki nie zważając na prośbe organizatorów by tego nie robić ze względów bezpiczeństwa
- troszke mało miejsca :)
- dość krótka inscenizacja (przyzwyczajony do np.Bzury myślałem że bedzie coś więcej ;p )

Plusiki
+ miła atmosfera jak zawsze na tego typu imprezach,
+ prowadzący, który wtajemniczył w historię odbicia J.Bytnara
+ wspaniałe stroje Warszawiaków tamtego okresu
+ fajna charakteryzacja J. Bytnara (którego miałem okazję podziwiać z bliska)
+ inscenizacja trzymała w napięciu, dużym plusem było wprowadzenie obserwatorów w klimaty dawnej, wojennej Warszawy(łapanki, kopniaki gestapowców i ich wywyższanie się, stroje, fajna pani z kundelkiem:) ).

Podsumowując: Wróciliśmy zadowoleni więć impreza ogólnie na PLUS !
CIAO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie