Q3N Napisano 12 Marzec 2006 Autor Share Napisano 12 Marzec 2006 http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&lang=1&i=4030&mm=2&xb=2&vd=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 wydaje sie proste ale nie jest:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
administrator Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 Przeniosę do konserwacji - tam bardziej pasuje.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 czeska złota rączka :) sprawa łatwa z zewnątrz gorzej tylko z wyfrezowaniem środka przy pomocy tych pilniczków które są na zdjęciach :) ,ale jak się człowiek uprze ?!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 Tak ,moze to i proste ,ale po co się tak katować ,za 100-250 zł ? Skora nie warta wyprawki :\\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 to fakt ,że trzeba być nieźle zawziętym żeby to dorabiać do mausera lub mosina z drugiej strony jak ktoś ma pojęcie o stolarce i jakie takie narzędzia robi kolbę jednego dnia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 to fakt ,ale z takimi narzedziami jak te z linku ,to taka robota nadaje sie na kare za drobne przestepstwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 To nie jest takie proste i oczywiste. W zasadzie kolby do długiego mausera (bo to sprawdzałem i dyskutowałem ze stolarzem) nie da się zrobić bez dorabiania specjalnych frezów - taki jest kształt frezowania w niektórych miejscach.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 a tak na marginesie to jak on wpadl na pomysl zrobienia tego z drewna sosnowego??????????????szkoda roboty na taka scieme, przeciez takich nigdy nie robiono...kupilby bukowine, czeresnie czy orzecha to moznaby jeszcze zrozumiec wlozona prace...poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 He he to spróbuj w tym dłubać - twarde drewno, a sosna miękka.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 Te narzędzia to ściema w porównaniu z końcowym efektem , chyba że koleś ja rzeżbił kilka miesiecy pilniczkami i nozykiem no chyba że to potomek michała anioła szkoda ze nie ma dat na poszczególnych fotach :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 Te narzędzia to nie koniecznie ściema. Parę wieków temu nie było nic lepszego a nie takie rzeczy powstawały z drewna. Wystarczy popatrzeć na dawną broń. W przeciwieństwie do rzeźb robili to rzemieślnicy nie artyści. Widziałem kiedyś w akcji rzemieślnika starej daty który robił ręcznie moletke" na chwycie kolby to był moment i idealnie zrobione. Coś niesamowitego jak szybko i dokładnie to robił, ale to wieloletnia wprawa. Niestety gość nie ma wychowanka-następcy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VASILI Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 he eh słyszałem ze podobno najlepsze kolby wychodzą wdług wzoru. gość miał drugą kolbę i bło mu o tyle łatwiej ze miał do czego porównać swój efekt pracy... i wyszła mu bardzo podobna do tej oryginalnej...a te narzędzia to wcale nie ściema... sosna akurat miękka siedział chłopina i dłubał.... POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 sosna to jeden z najgorszych materiałów do obróbki :) tak tak, słoje miękkie na przemian z twardymi powodują że łatwo o odszczypanie. Kolejny problem to szlifowanie ( miękkie szybciej znika, twarde wystaje" ) następny problem to malowanie - twarde nie przyjmuje tak barwnika jak miękkie. Jeśli miałbym cos sam dłubać to tylko z jakiegoś owocowego, ewentualnie coś z egzotyki ale bez słoja, a jeśli juz iglaste koniecznie to cisowe. Na szczęście mauserka u mnie brak... i dłubania tez nie bedzie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 Ja wiem, jakie to niełatwe, bo dorabiam okładki do bagnetów metodą kozika, siekierki, piłki i glancpapieru he he.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 Panowie ja nie neguje że on to zrobił , neguje tylko że zrobił to narzędziami pokazanymi na zdjeciu, apropo starych rzemielsników widziałem narzedzia ciesli strugów idłutek co niemiara i uczony do zawodu prawie od kołyskiw zakładzie w którym pracuje jest modelarnia ( robimy modele odlewnicze z drewna) bardzo dobrze wyposazona , pomimo wszelakich maszyn stolarskich (łacznie z frezarkami do drewna) zrobienie kolby bez oprzyrzadowania maszynowo zajeło by dniówke minimum pozdro:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 macie linki do zrobienia innych kolb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Tiaaaaa ,ten reportaz z pracy nad drewnem do mausera utwierdzil mnie wprzekonaniu ,ze Pepiki to dziwaki i miglanse ( cokolwiek by to nie oznaczało ):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 a to moja kolba troche zly material ale to była proba wyzynarki pozdrawiam KLAUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 6 Kwiecień 2006 Share Napisano 6 Kwiecień 2006 Takie coś wycina się w 5 minut ,ale ciekaw jestem jak poradzisz sobie z frezowaniem środka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 6 Kwiecień 2006 Share Napisano 6 Kwiecień 2006 Wiertłem i dłutkiem panowie, dłutkiem ;-).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 6 Kwiecień 2006 Share Napisano 6 Kwiecień 2006 Scyzorykiem jak Stary Czereśniak :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Kwiecień 2006 Share Napisano 6 Kwiecień 2006 Trzeba wytresować korniki i poczekać aż wygryzą. Niestety są wybredne jak idzie o gatunek drewna, dokumentacji się nie trzymają i z terminowością jakoś słabo. Ale nic to, dobry treser poradzi sobie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 6 Kwiecień 2006 Share Napisano 6 Kwiecień 2006 Pokaż Boruta jak Ci wyszło to robienie dłutkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 7 Kwiecień 2006 Share Napisano 7 Kwiecień 2006 Nie pokażę, bo nie mam co.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.