Skocz do zawartości

Mozdzierz JD

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
Napisano

Może mi ktoś jednak pomoże ze swojej bogatej literatury. Mam tylko takie zdjecie oraz dane techniczne. Ktoś ma jakieś inne dane odnośnie tego moździerza???? Prosze o pomoc!

Napisano
Wiem, ze używano go do 1926 i był podstawowym moździerzem piechoty wraz z niemieckim moździerzem, potem wraz z pojawieniem się 81mm moździerzy został przekazany do KOP i ostatecznie wycofany...
Napisano
No wreszcie coś konkretnego :)!!! możliwe, że wz.17, coś mi też nie pasowało w tym oznaczeniu. Mam w ksiażce chyba pomyłkę z niemieckim możdzierzem wz.16.
Napisano
Jacenty - spojrz na goscia co wsuwa pocisk. Oraz porownaj pana stojacego po naszej prawej co ma zupelnie normalny helm z nastepnymi trzema gdzie najwyrazniej cos jest nie tak.
  • 5 years later...
Napisano

Odgrzewamy kotleta" - dwie fotki z allegro - 12pułk piechoty ćwiczenia Grupa 1924 możdzierz J.D" . Dopisek ...J.D. / francuski moździerz okopowy 75 mm wz 1916 Jouhandeau - Deslandres /. Źródła podają stan wyposażenia Wojska Polskiego w 1922r na 140 sztuk, głównie z armii gen.Hallera. "

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie