Skocz do zawartości

DLACZEGO PŁACIMY

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się czy cokolwiek napisać, bo ani ze mnie organizator imprez rekontrukcyjnych, ani jakiś szczególnie intensywny uczestnik.

Doskonale rozumiem Akagiego i Hartmanna. Wydaje mi się, że nie można traktować niczyjego uczestnictwa w imprezach rekonstrukcyjnych jako obowiązku. W Polsce było wiele różnych bitew. Nie można oczekiwać, że ktokolwiek (niezależnie od tego kto to jest) będzie poczuwał się do obowiązku uczestniczenia w każdej, dowolnej imprezie. W końcu to tylko hobby i to hobby połączone ze sporymi kosztami.

Dotyczy to wszystkich, nie tylko Harmanna i Akagiego... ktoś za własne pieniądze zbudował jakiś sprzęt, zrobił to dla własnej przyjemności. Jeśli ma ochotę, sprawia mu to przyjemność, dobrze się bawi, to bierze udział w jakiejś imprezie. Jeśli natomiast nie czuje takiej radości, to trudno mu zorganizować czas, czy wydać pieniądze na to, żeby ktoś inny się mógł lepiej bawić. To nie jest w końcu jakaś misja społeczna, czy jakaś funkcja pełniona z wyboru. Sprzęt jest prywatną własnością, a nie własnością publiczną czy społeczną. Dlatego też należy wziąć pod uwagę, że użyczenie swojego sprzętu do jakiegoś przedstawienia może wiązac się ze zwrotem kosztów, czy wręcz z działanością komercyjną - zarabianiem na tym pieniędzy.

I to jest normalne, naturalne i uczciwe - po prostu kwestia tego na ile dobrą zabawą dla właścicieli sprzętu jest udział w jakiejś rekonstrukcji.

Jeszcze raz - nie można od nikogo wymagać udziału w rekonstrukcji. Nie ma tu miejsca na obecność obowiązkową".

A kwestia odpłatności... od wielu lat brałem udział i organizowałem imprezy masowe: zloty i zjazdy. Zawsze na takich imprezach jest składka. To oczywiste, po prostu zawsze są koszty organizacyjne. Któś to musi pokryć, dlaczego organizator ma pokrywać te koszty z własnej kieszeni?

Pozdrawiam
Krzysiek

• Odpowiedzi 173
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
MON - dotacja częściowa do 50 % kosztów ( czyli damy wam np. 1000 zł, ale jak wykażecie, że macie swoich 1200 zł)

Gmina Brochów - dotacja z budżetu gminy ( wydzierżawienie i przygotowanie pola rekonstrukcji, stajnie dla koni, ochrona, itp)

W 2005 roku samorząd mista Sochaczew zapłacił za nagłosnienie, a Starostwo Powiatowe w Sochaczewie przygotowało ciepły posilek ( ten którego brakło, niestety)

Poza tym środki wypracowane przez cały rok przez fundacje Polonia Militaris ( głównie na poligrafie, utrzymanie strony www, broń i amunicja - na wiecej nie starcza)

oraz środki własne Jazlowiaka, Akagiego, Lohsego, Harta, Darka,

Sponsorami w naturze byly firmy
Przemysł Mięsny Białystok (PMB) - konserwy
SPC Warszawa - pieczywo
Campina - jogurty i serki

... pytanie o kim zapomniałem ...

W każdym razie ... kasy żaden sponsor nie dał.

Bitwa Wyrska 2005 (I edycja)

budżet imprezy: 11 000 zł

dotacje i sponsorzy (pokrycie kosztów faktur):

- Gmina Wyry
- Fundacja Pracownicza PRO EKO" przy Elektrowni Łaziska"

pomoc w naturze":

- 1 Pułk Specjalny Komandosów z Lublińca (środki pozoracji pola walki)
- Straż Pożarna z Gostyni i Wyr (sprzęt, ochrona, zabezpieczenie terenu)
- Szkoła Podstawowa z Gostyni (miejsca noclegowe)
- Liceum z Chorzowa - klasa o profilu wojskowym ( zabezpieczenie terenu)

plus prywatne środki finansowe członków Stowarzyszenia Pro Fortalicium". Dochodzą do tego jeszcze wcześniejsze koszty remontu schronu bojowego Sowiniec", który był jedną z atrakcji imprezy. Dodam tylko, że te koszty przewyższają koszt samej imprezy. Ale to już temat na inną dyskusję.

Zyski z imprezy: 0 zł + SATYSFAKCJA i wiele do dziś trwających przyjaźni :D

PS: nie zalegamy , idziemy do przodu. W tym roku jest o wiele większy budżet co pozwoli na większy wymiar imprezy. Zysk z imprezy przewidujemy identyczny jak w zeszłym roku czyli 0 zł i dużo satysfakcji :D

Pozdrawiam
d007
Pro Fortalicium

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Szacuneczek dla sponsorów aby więcej takich firm i ludzi rozumiało nasze potrzeby GRH.

I mniej takich ludzi którzy rekonstrukcję i sprzęt traktują jako możliwośc zarobku!!!

pozdrawiam
uben.

koledzy rekonstruktorzy ,akagi i hartman nikt nie bedzxie was rozliczł z waszego sprzetu bo to wasze ale jak ktoś mowi że też taki zrobi to zrobi i pewnie mu też sie powiedzie nie musicie negowac takich rzeczy a jak zrobimy to bedzie jezdzil i jaki to fiat to tajemnica do czasu aż bedzie jeżdził . Nikt nie ma zadnej obsesji na temat kocka bo ja tak samo moge powiedzieć o bitwie nad Bzurą . a co do kocka to bedzie może nie jak bzura ale nie nażmiewał bym sie z tego . ja nie chce sie kłucic ze sroowiskiem rekonstruktorskim bo mi to nie narekę ale jak ktoś mi ubliża i wysmiewa moje imprezy to i ja pisze co mysle .a chciałem poruszyć temat jesdnej rzeczy mianowicie jak przyjechałem na reko do was nad bzurę to nie byłem poinformowany fakt ale 3 godziny przed imprezą nie rządałem jedzenia i picia ale wziecia udziału w rekonstrukcji i troszkę nie fer ze nie można tak ale to wasz regulamin i wasze zasady oki .

nie chce wojny miedzy nami ale prosze też jeszcze raz o nie wysmiewanie sie z innnych imprez bo nie tylko ludzie nad bzura sie starają .nam przychodzi z trudem kazda rekonstrukcja i oczekujemy wszelkiej pomocy i takowej oczekujemy też od was i od całego srodowiska rekonstruktorów
dziekuje braci ułańskiej ktora sie zjednoczyła i jak najwieksza iloscią stawi sie na kocku
dziekuje 7aa i żelaznemu orłowi za wspieranie i przybycie na nasze wezwania
dziekuję 51 pp, cytadeli i wrzesniowi 39 za pomoc (szczegolnie chłopakom z lublina ) bo to właśnie te grupy są z nami zżyte i to te grupy najbardziej nas popierają
rozesłalismy vici o Kocku szukamy sponsorów i czekamy na odpowiedzi jakie dostaniemy od GRH wiecej na tym forum :
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=235862

ubanfurer - zanim znowu napiszesz jakąś głupotę - proszę o wskazanie z imienia i nazwiska całą tą masę , zapewne osób , które dorobiły się majatku na wypożyczaniu sprzętu na rekonstrukcje - sprzętu jeżdżącego , aby było precyzyjniej.Tak się składa iż ja się zajmuję pojazdami na Bzurze i możemy podyskutować - czekam na odpowiedź.
Hart

Kamilo - dostajesz w D...... na własne życzenie.Jak ktoś chce pomocy , to o nią zabiega , pazurami i zębami.Jak komuś zależy to znajdzie adres diabła.Nie przypominam sobie by mnie ktoś o cokolwiek po prostu poprosił , a tak się składa iż pancerka jest moją i tylko moją własnością.Zamieszczenie jednego , czy drugiego posta na forum świadczy o totalnej nieznakomości środowiska - gdyż są ludzie w środowisku z pojazdami - którzy Netu nie używają !!!!!!!!!!!!! - bo i po co - od tego jest telefon.Działanie na zasadzie - MY wielcy robimy super impreze i pół Polski powinno o niej wiedzieć i lecieć z wywieszonym jęzorem jest pomyłką - jest już tyle imprez , a wszystkie dosłownie takie same iż ludzie wybierają - na co ich stać i gdzie maja bliżej.Następna rzecz , która do mnie dotarła jak dostałem w D...... . Mam gdzieś i dla niczyjej chwały grosza nie dołoże , bo efekt jest taki iż za to co dołożyłem do interesu przez pierwsze trzy lata miałbym drugą pancerkę - i to pewnie lepszą.Jeśli ma być rozwój grup , to musi się wychodzić choćby na zero.Jednym słowem - impreze się robi gdy jest kasa.Co do Fiata - myślę iż mógłbym DUŻO pomóc , ale skoro jesteś taki przemądrzały - to powodzenia.I jeszcze jedno - mam pojęcie co i gdie ile kosztuje - i idiotyczne stwierdzenie iż grochówka na całą impreze kosztuje 6 zł , doprowadza mnie do szewskiej pasji - bo mam 45 lat i głupot więcej słuchać nie mam zamniaru.
Hart

Mnie nie - ja mam samochód ujęty w firmie - i chcąc nie chcąc musżę ując paliwo , amortyzacje , transport , koszty obsługi - tak że mnie to akurat strzyka . Na WSZYSTKO mam podkładke - jestem czysty.
Ale aby misiu nie spało Ci się za dobrze - krótkie pytanie - ile kilometrów podczas przedostaniej Bzury zrobił Jacek Kopczyński Tirem . Nagrody za odgadnięcie się nie przewiduje . Jak zgadniesz to potem pogadamy ile to sie kto nachapał , ale przypuszczam iż braknie Ci wyobraźni.
Hart.

Szanowni Koledzy ! Ja ze swojej strony deklaruję że mój sprzęt ( Sokół 600 RT z wózkiem oraz czapajew GAZ-67) udostępniam nieodpłatnie , gdyż jestem pasjonatem tematu ,anie wszą na d...Mnie nie obchodzi KOMERCJA ,co , gdzie i za ile ! Przywożę własny sprzęt na miejsce i interesuje mnie tylko gdzie można się przespać po podróży.

rakuc - pozostaje mi tylko gratulować Ci zasobności portfela - aby więcej takich było - i nie ma tu JAKIEJKOLWIEK ironii . Niestety ja za transport pancerki musze płacić - niestety nie posiadam prawa jazdy , ani własnego transportu , a jeżdżenie na głupa z pancerką na lawecie juz raz zakończyło by się tragedią - ten jeden raz wystarczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie