krzysiek Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 Zastanawiałem się czy cokolwiek napisać, bo ani ze mnie organizator imprez rekontrukcyjnych, ani jakiś szczególnie intensywny uczestnik. Doskonale rozumiem Akagiego i Hartmanna. Wydaje mi się, że nie można traktować niczyjego uczestnictwa w imprezach rekonstrukcyjnych jako obowiązku. W Polsce było wiele różnych bitew. Nie można oczekiwać, że ktokolwiek (niezależnie od tego kto to jest) będzie poczuwał się do obowiązku uczestniczenia w każdej, dowolnej imprezie. W końcu to tylko hobby i to hobby połączone ze sporymi kosztami. Dotyczy to wszystkich, nie tylko Harmanna i Akagiego... ktoś za własne pieniądze zbudował jakiś sprzęt, zrobił to dla własnej przyjemności. Jeśli ma ochotę, sprawia mu to przyjemność, dobrze się bawi, to bierze udział w jakiejś imprezie. Jeśli natomiast nie czuje takiej radości, to trudno mu zorganizować czas, czy wydać pieniądze na to, żeby ktoś inny się mógł lepiej bawić. To nie jest w końcu jakaś misja społeczna, czy jakaś funkcja pełniona z wyboru. Sprzęt jest prywatną własnością, a nie własnością publiczną czy społeczną. Dlatego też należy wziąć pod uwagę, że użyczenie swojego sprzętu do jakiegoś przedstawienia może wiązac się ze zwrotem kosztów, czy wręcz z działanością komercyjną - zarabianiem na tym pieniędzy.I to jest normalne, naturalne i uczciwe - po prostu kwestia tego na ile dobrą zabawą dla właścicieli sprzętu jest udział w jakiejś rekonstrukcji. Jeszcze raz - nie można od nikogo wymagać udziału w rekonstrukcji. Nie ma tu miejsca na obecność obowiązkową".A kwestia odpłatności... od wielu lat brałem udział i organizowałem imprezy masowe: zloty i zjazdy. Zawsze na takich imprezach jest składka. To oczywiste, po prostu zawsze są koszty organizacyjne. Któś to musi pokryć, dlaczego organizator ma pokrywać te koszty z własnej kieszeni?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 A Bzura nie ma sponsorów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 Wreszcie jakiś rozsądny i wyważony głos - Bóg zapłać za bezstronność.Hart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 Nie.Bzura nie ma sponsora - Bzura jest dotowana , a to OGROMNA różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 A jeśli można spytać-dotacje z jakich źródeł Bzura dostaje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 Można - ale należy pytać Pawła Rozdrzestwieńskiego - zresztą w Do Broni będzie opisane wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 MON - dotacja częściowa do 50 % kosztów ( czyli damy wam np. 1000 zł, ale jak wykażecie, że macie swoich 1200 zł) Gmina Brochów - dotacja z budżetu gminy ( wydzierżawienie i przygotowanie pola rekonstrukcji, stajnie dla koni, ochrona, itp)W 2005 roku samorząd mista Sochaczew zapłacił za nagłosnienie, a Starostwo Powiatowe w Sochaczewie przygotowało ciepły posilek ( ten którego brakło, niestety) Poza tym środki wypracowane przez cały rok przez fundacje Polonia Militaris ( głównie na poligrafie, utrzymanie strony www, broń i amunicja - na wiecej nie starcza) oraz środki własne Jazlowiaka, Akagiego, Lohsego, Harta, Darka, Sponsorami w naturze byly firmy Przemysł Mięsny Białystok (PMB) - konserwySPC Warszawa - pieczywo Campina - jogurty i serki... pytanie o kim zapomniałem ...W każdym razie ... kasy żaden sponsor nie dał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 O ile mnie pamięć nie myli, niech mnie Schrek poprawi , podobnie wyglądało finansowanie Warta-Ren, tylko samorządy byly inne :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 No ok.A za wypożyczanie pojazdów bojowych kto płacił?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Uben, poczekaj , wyjdzie Do broni", będzie wszystko napisane , kto --> co --> za co. Naprawdę nie pamietam wszystkiego, a nie chciałbym pomylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Bitwa Wyrska 2005 (I edycja)budżet imprezy: 11 000 zł dotacje i sponsorzy (pokrycie kosztów faktur):- Gmina Wyry- Fundacja Pracownicza PRO EKO" przy Elektrowni Łaziska"pomoc w naturze":- 1 Pułk Specjalny Komandosów z Lublińca (środki pozoracji pola walki)- Straż Pożarna z Gostyni i Wyr (sprzęt, ochrona, zabezpieczenie terenu) - Szkoła Podstawowa z Gostyni (miejsca noclegowe)- Liceum z Chorzowa - klasa o profilu wojskowym ( zabezpieczenie terenu)plus prywatne środki finansowe członków Stowarzyszenia Pro Fortalicium". Dochodzą do tego jeszcze wcześniejsze koszty remontu schronu bojowego Sowiniec", który był jedną z atrakcji imprezy. Dodam tylko, że te koszty przewyższają koszt samej imprezy. Ale to już temat na inną dyskusję.Zyski z imprezy: 0 zł + SATYSFAKCJA i wiele do dziś trwających przyjaźni :DPS: nie zalegamy , idziemy do przodu. W tym roku jest o wiele większy budżet co pozwoli na większy wymiar imprezy. Zysk z imprezy przewidujemy identyczny jak w zeszłym roku czyli 0 zł i dużo satysfakcji :DPozdrawiam d007Pro Fortalicium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.Szacuneczek dla sponsorów aby więcej takich firm i ludzi rozumiało nasze potrzeby GRH. I mniej takich ludzi którzy rekonstrukcję i sprzęt traktują jako możliwośc zarobku!!!pozdrawiamuben. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 21 Marzec 2006 Autor Share Napisano 21 Marzec 2006 koledzy rekonstruktorzy ,akagi i hartman nikt nie bedzxie was rozliczł z waszego sprzetu bo to wasze ale jak ktoś mowi że też taki zrobi to zrobi i pewnie mu też sie powiedzie nie musicie negowac takich rzeczy a jak zrobimy to bedzie jezdzil i jaki to fiat to tajemnica do czasu aż bedzie jeżdził . Nikt nie ma zadnej obsesji na temat kocka bo ja tak samo moge powiedzieć o bitwie nad Bzurą . a co do kocka to bedzie może nie jak bzura ale nie nażmiewał bym sie z tego . ja nie chce sie kłucic ze sroowiskiem rekonstruktorskim bo mi to nie narekę ale jak ktoś mi ubliża i wysmiewa moje imprezy to i ja pisze co mysle .a chciałem poruszyć temat jesdnej rzeczy mianowicie jak przyjechałem na reko do was nad bzurę to nie byłem poinformowany fakt ale 3 godziny przed imprezą nie rządałem jedzenia i picia ale wziecia udziału w rekonstrukcji i troszkę nie fer ze nie można tak ale to wasz regulamin i wasze zasady oki . nie chce wojny miedzy nami ale prosze też jeszcze raz o nie wysmiewanie sie z innnych imprez bo nie tylko ludzie nad bzura sie starają .nam przychodzi z trudem kazda rekonstrukcja i oczekujemy wszelkiej pomocy i takowej oczekujemy też od was i od całego srodowiska rekonstruktorów dziekuje braci ułańskiej ktora sie zjednoczyła i jak najwieksza iloscią stawi sie na kocku dziekuje 7aa i żelaznemu orłowi za wspieranie i przybycie na nasze wezwania dziekuję 51 pp, cytadeli i wrzesniowi 39 za pomoc (szczegolnie chłopakom z lublina ) bo to właśnie te grupy są z nami zżyte i to te grupy najbardziej nas popierająrozesłalismy vici o Kocku szukamy sponsorów i czekamy na odpowiedzi jakie dostaniemy od GRH wiecej na tym forum :http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=235862 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 ubanfurer - zanim znowu napiszesz jakąś głupotę - proszę o wskazanie z imienia i nazwiska całą tą masę , zapewne osób , które dorobiły się majatku na wypożyczaniu sprzętu na rekonstrukcje - sprzętu jeżdżącego , aby było precyzyjniej.Tak się składa iż ja się zajmuję pojazdami na Bzurze i możemy podyskutować - czekam na odpowiedź.Hart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Kamilo - dostajesz w D...... na własne życzenie.Jak ktoś chce pomocy , to o nią zabiega , pazurami i zębami.Jak komuś zależy to znajdzie adres diabła.Nie przypominam sobie by mnie ktoś o cokolwiek po prostu poprosił , a tak się składa iż pancerka jest moją i tylko moją własnością.Zamieszczenie jednego , czy drugiego posta na forum świadczy o totalnej nieznakomości środowiska - gdyż są ludzie w środowisku z pojazdami - którzy Netu nie używają !!!!!!!!!!!!! - bo i po co - od tego jest telefon.Działanie na zasadzie - MY wielcy robimy super impreze i pół Polski powinno o niej wiedzieć i lecieć z wywieszonym jęzorem jest pomyłką - jest już tyle imprez , a wszystkie dosłownie takie same iż ludzie wybierają - na co ich stać i gdzie maja bliżej.Następna rzecz , która do mnie dotarła jak dostałem w D...... . Mam gdzieś i dla niczyjej chwały grosza nie dołoże , bo efekt jest taki iż za to co dołożyłem do interesu przez pierwsze trzy lata miałbym drugą pancerkę - i to pewnie lepszą.Jeśli ma być rozwój grup , to musi się wychodzić choćby na zero.Jednym słowem - impreze się robi gdy jest kasa.Co do Fiata - myślę iż mógłbym DUŻO pomóc , ale skoro jesteś taki przemądrzały - to powodzenia.I jeszcze jedno - mam pojęcie co i gdie ile kosztuje - i idiotyczne stwierdzenie iż grochówka na całą impreze kosztuje 6 zł , doprowadza mnie do szewskiej pasji - bo mam 45 lat i głupot więcej słuchać nie mam zamniaru.Hart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Hartmann czyżby coś cię zabolało w moim poście??:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Hart, ale za to co dołożylismy razem, byłby już pluton pancerek, przyznasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Dobra, ponowie, trzeba zamknąć ta dyskusję ... tak sobie myślę. Bo nie ma wiekszego sensu sie kłócić, a to co mialo zostać napisane - już zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Mnie nie - ja mam samochód ujęty w firmie - i chcąc nie chcąc musżę ując paliwo , amortyzacje , transport , koszty obsługi - tak że mnie to akurat strzyka . Na WSZYSTKO mam podkładke - jestem czysty.Ale aby misiu nie spało Ci się za dobrze - krótkie pytanie - ile kilometrów podczas przedostaniej Bzury zrobił Jacek Kopczyński Tirem . Nagrody za odgadnięcie się nie przewiduje . Jak zgadniesz to potem pogadamy ile to sie kto nachapał , ale przypuszczam iż braknie Ci wyobraźni.Hart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Szanowni Koledzy ! Ja ze swojej strony deklaruję że mój sprzęt ( Sokół 600 RT z wózkiem oraz czapajew GAZ-67) udostępniam nieodpłatnie , gdyż jestem pasjonatem tematu ,anie wszą na d...Mnie nie obchodzi KOMERCJA ,co , gdzie i za ile ! Przywożę własny sprzęt na miejsce i interesuje mnie tylko gdzie można się przespać po podróży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Zdecydowanie popieram .Mam nadzieje i wiem że się niebawem spotkamy na reko.i co nieco obalimy:)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Tak , na tym co z Haberkiem dołożyliśmy do tego bajzlu - licząc wszystko - w przeciągu 5 lat , to pewnie by sie choć co uzbierało , a może i więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 rakuc - pozostaje mi tylko gratulować Ci zasobności portfela - aby więcej takich było - i nie ma tu JAKIEJKOLWIEK ironii . Niestety ja za transport pancerki musze płacić - niestety nie posiadam prawa jazdy , ani własnego transportu , a jeżdżenie na głupa z pancerką na lawecie juz raz zakończyło by się tragedią - ten jeden raz wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Wiem oczym myślisz, ale jak komuś pomożesz to inni tobie też pomogą !Myślę że zasobność portfela jest rzeczą względną ! Jeśli coś kochasz to poświęcisz się temu bez miary ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Miary - czytaj -kasy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.