Skocz do zawartości

DLACZEGO PŁACIMY

Rekomendowane odpowiedzi

dla rekonstruktorów może to bedzie dziwny watek i może częśc się za niego obrazi ale czcę zadać pytanie (nie chcę nim nikogo urazić ani nikogo zniechęcić a napewno nie bojkotować )dlaczego płaci się za to że bierzemy udział w rekonstrukcji .Podam przykład walk o Bzurę byłem tam 2 razy płaciłem za wszystko dlaczego tak jest że żeby wystapić sie płaci .byłem w warszawie na westerplatte i wielu innych miejscach tego nie było nie placiło się za nosleg za wyżywienie mało tego sam organizuje reko i staram się żeby wszystko było gratis może przykład Lublina gdzie zamówilismy pistolety za które nikt nie płacił no może oprucz dwuch i amunicji bo nie starczyło nam kasy ..Wiem że może być tak że żeby odbyło się reko trzeba liczyć sie z ogromna kasą na przygotowania ale od tego sa sponsorzy ,więc proszę napiszcie może dlaczego płacimy za to by muc wystapić ,bo opłaty za broń czy za dojazd to już taki nasz los że pokrywamy sami, ale teraz wyżywienie i choć nocleg powinien być tak sadze ze gratis ....jeszcze raz pisze że nie chce nikogo urazić ale chę znac zdanie inych ludzi czy tak samo mysla czy mozna to zmienić i czy można to jakos ujednolićić
pozdrawiam

• Odpowiedzi 173
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jest to kwestja wypracowania warunków z organizatorami. W napoleońskich GRH jest tak, że wojsko ma zapewnione spanie, żarcie, proch do karabinów i armat i skromny żołd 50 -100 zł / osobę w zależności od rozmachu imprezy. Nawet jak pojechaliśmy na batalię pod Austerlitz w grudniu 2005 (4.000 uczestników, 150 koni, 60 armat!!!)to każdy żołnierz dostał ekwiwalent 20 euro czyli jakieś 600 koron. Może taka sytuacja wynika z tego, że wojny napoleońskie są bezpieczniejsze ideologicznie, bardziej kolorowe itd. Doprowadzenie do takiego stanu rzeczy zajęło nam jakieś 3-4 lata. Powodzenia!!!

Sprawozdanie merytoryczne i finansowe Fundacji zostanie opublikowane w numerze 1/2006 Do Broni! - każdy będzie się mógł z nim zapoznać i myślę, że tam znajdziecie wiele nurtujących Was odpowiedzi. Jednocześnie zapraszam innych organizatorów do opublikowania swoich sprawozdań merytorycznych i finansowych w Do Broni!
pozdrawiam
Paweł

Kamilu, nikt nie powinien się obrażać, bo to jest bardzo poważny problem.

W uzupełnieniu Pawła dt. BZURY 2006 - krótko, bo czas nagli:
w 2006 nie ma ŻADNYCH opłat za zakwaterowanie, wyżywienie, udział w imprezie.
Nie wiemy jeszcze czy będa opłaty za broń - na pewno będzie trzeba płacic za amunicje.
Bzura nie miała do tej pory żadnych instytucjonalnych sponsorów prywatnych - chyba, że liczyć to co ja i Paweł oraz osoby z nami to organizujęce (Darek, Hart, Lohse, Wojtek, etc) wkładamy ze swoich pieniędzy. Po prostu nic z tych obietnic nie wyszło. Wszystkie środki pochodzą z dotacji MON, budżetu gminny Brochów i środków własnych Fundacji polonia Militaris.

Wszystko będzie w sprawozdaniu o jakim pisał Paweł - ciekawa lektura, szczególenie dla organizujących inne imprezy.

Chcemy, a przynajmniej będziemy się starać dążyć do modelu czeskiego - aby reknstrukorzy mieli zwracane zryczałtowane koszty dojazdu czy udziału czy też tzw. diete. Ale nie mogę obiecać , że już w tym roku to nastąpi. Po prostu nie wiem ile będziemy mieli funduszy.

Jedna uwaga w drugą stronę - uprzedzam, iż od tego roku zmieni się wiele, ale także i to, że Organizator bedzie niestety selekcjonował grupy uczestniczące w rekonstrukcji. Innymi słowy do udziału bedziemy zapraszać poszczególne GRH i nie bedzie możliwości aby zgłości się tuż przed imprezą i wziąść w niej udział.

pozdrawiam

Hmmm... Co prawda nigdy nie uczestniczyłem w imprezie rekonstrukcyjnej, ale często biorę udział w różnego rodzaju imprezach paintballowych i zawsze wiąże się to z wpisowym od poszczególnych uczestników lub drużyn. A takie dodatki jak wyżywienie i nocleg (jeśli takowy jest konieczny) też każdy załatwia we własnym zakresie. Do tego dochodzi jeszcze oczywiście transport i zakup kulek. Tak więc koszty takich imprez są znaczne.
I mając powyższe na uwadze jestem pełen podziwu dla organizatorów inscenizacji, jeśli są oni w stanie zorganizować takie imprezy bez opłat wpisowego, bo bądź co bądź ale chyba sami ponoszą jakiesz koszty. I to chyba nie małe. No chyba że mają patronów.

kol.Xantos to są dwa różne światy. Turnieje paintballowe mają inny cel. Są promocją i reklamą wszelkiego rodzaju dystrybutorów i producentów sprzętu. Byłem animatorem pierwszych edycji Paintball Polish Open w Warszawie na stadionie WAT-u, więc temat nie jest mi obcy. Imprezy reko mają inny cel. Problem jest w tym jak reko II wojenne ma dogonić reko napoleońskie, gdzie uczestnicy nie płacą za nic, a nawet zarabiają.

Może ktoś z was wie na jakich zasadach odbywa się wypożyczanie broni strzelającej jak to było na Bzurze i jakie się ponosi koszty wypożyczenia a także do kogo się z taką sprawą zgłościć??Dzięki z góry za odpowiedź - bunker2@op.pl

Uważam, że organizator imprezy rekonstrukcyjnej MUSI zapewnić swoim gościom (grupom rekonstrukcyjnym) darmowe wyżywienie, uczestnictwo i noclegi. Bez takiego minimum nawet nie ma się co brać za organizację. Coś takiego jak wpisowe" to zwykła patologia i niepoważne traktowanie grup reko.
Inne kwestie jak amunicja, broń, zwrot kosztów dojazdu to zależy od kondycji finansowej imprezy ale także w miare możliwości powinny być pokrywane ze środków organizatora.
Grupy rekonstrukcyjne w zamian ze swojej strony powinny zapewnić kompletne umundurowanie się. Coś takiego jak sprowadzanie dla grup mundurów także uważam za patologię i niepoważne traktowanie tym razem organizatora.
Niestety obydwa patologiczne" przypadki zdarzały się w przeszłości.
Kwestią dyskusyjną jest także możliwość zarobkowania na takiej imprezie. Panowie rekontruktorzy powinni mieć na uwadze, że dotychczas organizatorzy imprez rekontrukcyjnych w Polsce nie zarabiają na tych imprezach ani złotówki, niejednokrotnie przekraczają sponsorskie budżety dokładając swoje prywatne pieniądze. Dlatego dopóki organizatorzy nie będą zarabiać na imprezach Wy także nie macie o czym w tej kwestii marzyć.

Pozdrawiam
d007
Pro Fortalicium
Bitwa Wyrska 2006"

doo7 ujal to bardzo dobrze, ale czy rekonstruktorzy (skoro traktujemy to jako pasje) jednak nie powinni być traktowani nie tylko jako goscie, ale także wspoluczestniczyc w „powstawaniu” imprezy (niektore GRH tak wlasnie robia). Niestety zle rozumiana postawa „goscia”, który przyjedzie „laskawie” rekonstruowac jak mu się wynajmie mundur, albo przyjedzie w jeansach i dziwi sie, ze jego „poswiecenie” nie zostalo docenione to problem (choc chyba najwiekszy problem jest wtedy jak organizatorowi nie przeszkadzaja jeansy :(

Organizacyjnie inscenizacje historyczne to imprezy wymagajace finansow, a im wieksza impreza tym większych srodkow potrzeba, dlatego trudno jest je porownywac. Sa imprezy gdzie jest cos jeszcze" (pirotechnika, sprzet, bron itp.), sa i takie gdzie jest „tylko” grochowka.

Czesi renuja" robienie imprez od lat, maja akcje wieksze i mniejsze, ale tam tez nadal wystepuje zroznicowanie, sa inscenizacje gdzie jest dieta, sa tez takie gdzie jest wpisowe. Nie dziwi spanie w zbiorowych salach i cieszy ... ciepla woda (jak jest).

Z pewnoscia jako dobra mozna uznac sytuacje gdy rekonstruktorzy stawiajacy sie na placu boju", za swoj wklad (wyszkolenie, umundurowanie, wyposazenie) dostaja nocleg i wyzywienie, bardzo dobrze jest gdy zapewnione lub choc dofinansowane jest wypozyczenie broni, a swietnie gdy znajdzie sie ... dodatek na podroz.

Jednak rozna jest kondycja organizatorow i rozne mozliwosci, a przy pojawiajacej się mnogosci imprez beda tez i takie gdzie bedzie mozna liczyc tylko na strawe ...

Jednak rozna jest kondycja organizatorow i rozne mozliwosci, a przy pojawiajacej się mnogosci imprez beda tez i takie gdzie bedzie mozna liczyc tylko na strawe ...

3 września Cieszyn.I było zacnie.

Wystarczy odpowiednio podejść do srawy.

Ale Akagi nic nie pisal o mundurach (?) zas moja uwaga odnosila sie do problemu ekonstrukcji przebieranej", ktorej uczestnicy przebieraja sie w jakiekolwiek" mundury, aby tylko powalczyc" (bez wglebiania sie w takie szczegoly" jak chocby elementarna wiedza historyczna).
Ze wzgledu na koszty i czasochlonnosc zdobycia wlasnego" sprzetu wypozyczanie umundurowania czy wyposazenia (praktykowane takze przez czlonkow doswiadczonych" GRH) jest rozwiazaniem pomocnym, lecz niewatpliwie do nie do stosowania" przez calkowicie przypadkowe" osoby.

Qark, ależ ja nic takiego nie napisałem :)))))))))

Natomiast nie będzie możliwości wypożyczenia czegokolwiek W Brochowie.
Mówiąc wprost - grh, które będą brały udział czy też będa chciały wziąść udział bedą obowiązane stawić się w wymaganym umundurowaniu i oporządzeniu. Natomaist mogą wcześniej porozumieć sie z Hero C. z którym wspólpracujemy , żeby koledzy z Hero dowiezili im to co brakuje chocby do Brochowa. Po prostu - nas ten problem nie interesuje.
Zobowiązujemy sie jedynie do uzgodnienia z Hero C. warunków na jakich odbywało by sie wypożyczannie.

W ubieglym roku bylem na rekonstrukcji w Ostrawie. Organizacja tam byla na wysokim poziomie. Nie bylo zadnego wpisowego. Organizator zapewnial noclegi w namiotach wojskowych, pelne wyrzywienia na 3 dni, na kazdy pojazd bioracy udzial w rekonstrukcji przydzielali 20 l paliwa (na czolgi i transportery chyba wiecej ;) ). Obsada byla znakomita bo byli rekonstruktorzy z francji, belgii, niemiec, austri...

koledzy co do broni popularna filmówka tu koszt za 1 szt 50 zł nab.1szt- 2.5+dojazd na miejsce i wypożyczenie pirotechnika to koszty około2000tyś
firma z warszawy jak ktoś zechce to na mejla posiada narazie 20 szt kb po 50 zł +nab-2.6 +sam koszt przyjazdu zadnych dodatkowych opłat naprawde warto jeszcze jest podobno jedna możliwosc ale niewiem czy to prawda filmowka w warszawie ale mówie nie wiem czy to prawda

• 2 weeks later...
chyba cpotrafie ci pimóc wec lublin 44 reko z lublina kosztowała nas 1500 zł
za te pieniadze kupilismy broń 10 szt (za 2 musieli zapłacić rekonstruktorzy ) koszt 1000 zł
pozwolenia i zablokowanie placu tez opłata
200 zł reszte to płacili rekonstruktorzy za amunicję

manewry kock 2006 ....
koszt 10 zł za to :
1 zł - za swiadectwa
3 zł - za wieniec
6 zł za grohówkę
----------------
10 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie