Skocz do zawartości

olimpiada GRH

Rekomendowane odpowiedzi

tak sobie dzis myslalem - fajnie by bylo zorganizowac zlot GRH ktory mialby sprawdzic nasze umiejetnosc w praktyce. w zeszlym roku bylem swiadkiem jak kilkudziesiecio osobowa grupa fanow ASG strzelalo" sie w klominie - opuszczonym misteczku wojsk radzieckich, kolo bornego sulinowa. 100% adrenalina! dlaczego my nie mozemy? inscenizacje sa ok , ale chyba tylko rozwijaja nasze zdolnosci aktorskie".
mi marzy sie by sprawdzic sie w terenie i nie tam pare godzin, ale przynajmniej 48h pelnej hardkorowej rekonstrukcji. mozna sie podzielic np. na panstwa osi i aliantow, ustalic glownodowodzcych, organizowac patrole, zasadzki itp. celem mogloby byc zdobycie bazy wroga czy cos w tym rodzaju. mamy ogromne pole do popisu, takze im wiecej pomyslow tym lepiej.

organizacyjnie jest to pewnie dosc trudne, ale chyba warto.
no wiecie : bez scenariusza bez widzow tylko rekonstrukcja :)

A mi się podoba. Pionierzy Dywizji Totenkopf" Waffen -SS w starciu ze zwiadowcami Gwardii,walka wręcz, saperki z piłami w czaszkach, noże ZIK w żebrach, ostra ammo, granaty......pepeszki i MP-40......

A tak na poważnie to trzeba by im dać chyba karabinki paintball żeby prócz efektu akustycznego były widoczne realne trafienia.

• 2 months later...
a moze bardziej ...bezkrwawo ;) ot takie zawody sprawnościowe- strzelanie z kbks, znajomośc musztry, histori, oporzadzenia etc.?? oczywiście podział na kategorie- niemcy, polacy, rosjanie itd.

Stowarzyszenie rekonstrukcji historycznych POMERANIA 1945 miało przyjemnosć wziąść udział w I Ogólnopolskich Zawodach Strzeleckich Grup Rekenstrukcji Historycznych w Toruniu. Impreza została zorganizowana dzięki Centrum szkolenia Artylerii i Uzbrojenia , Stowarzyszeniu Miłosników Artylerii i Militariów, oraz firmie Hero Collection.

Zawody zostały zorgoanizowane z wzorową iście wojskowa dyscypliną. Odbył sie równiez pokaz współczesnego uzbrojenia artyleryjskiego WP.

Z satysfakcją stwierdzam że pierwsze miejsce, oraz puchar zwycięzcy w strzelaniu z karabinka mauser 98k zajął członek stowarzyszenia POMERANIA 1945 zdobywając maksymalną liczbę 50 pkt. Również drugie miejsce w strzelaniu, oraz w rzucie granatem zajął kolejny przedstawiciel naszego stowarzyszenia.

Podsumowujac , imprezę tą uważamy za niezwykle cenną inicjatywę dla całego ruchu rekonstrukcji historycznych. Mamy nadzieje że na kolejnych zorganizowanych w Toruniu zawodach spotka się jeszcze więcej uczestników i walka o nagrody , oraz puchar będzie bardzo interesujaca.

Marek POMERANIA 1945

Właśnie oglądałem reportaż z tej olimpiady" nagrany z lokalnej TV w Toruniu. Wypadało by nadmienić o mizernej frekwencji- ok. 10 osób (częśc Pomeranii i 3 renegatów z innej grupy). Coż było jej powodem? Nieciekawa opinia jaką cieszy się osoba pirotechnika czy też jak to określil jeden ze znajomych andycka cena" przedsięwzięcia?

W imieniu renegatów, jak to napisał Vilkaloki ( czytaj zakamuflowany Panzergrenadier)przyłaczam sie do podziękowań za możliwość udziału w ciekawej, choć kameralnej imprezie. Nie codzień zdaża sie możliwość postrzelania ostrą amunicją z k98k.
A koledze żal d.... ściska, ze jest niemile widziany na wielu imprezach i stąd te sarkazmy??? Spokojnie pościska, pościska i przestanie!!! .... choc ma co ściskać ;-)

Panie sturmann niecałkiem Pan trafił. Znam i przyjaźnię się z Panzergrenadierem ale nie mieliśmy okazji się jeszcze poznać. Może kiedyś... A sarkazm stąd że biorąc pod uwage jak Pan w zeszłym roku krytykował Pomeranię i wieszał psy na Macieju Grabowskim nie ma Pan honoru skoro jeździ Pan na ich imprezy.

P.S. Panzergrenadier dziękuje za pozdrowienia przekazane przez wspólnego znajomego i również pozdrawia.

Panowie!!!
nie zachowujcie się jak baby z targu! Są przecież komunikatory np. gg,tlen., e-maile, gdzie można prywatnie załatwić swoje żałosne problemy! Ja nie mam ochoty czytać o jakimś Tomeczku z Torunia czy innym Maćku z Bydgoszczy, wchodząc na temat Olimpiada GRH". Załóżcie sobie własny wątek na stronie www.cioty.pl i pokażcie klasę"

z Poważaniem

Dr. Pai-Hi-Wo

MEGAKURA FAJNY POMYSL z tymi manewrami ale na to trzeba kasy i pozwoleń ale mozna tanio i fajnie chetnych zebrać w jedym miejscu wymyslic test na 100 pytan dot okresu od 1939 do 45 i z kazdej grupy wytypowac chetnych sprawdzic wiedze rekonstruktorów anie tylko to co prezentuja w boju bo to moze kazdy pokazac ale czy wielu z nas wie co wogle rekonstuuje ???

Nieciekawa opinia jaką cieszy się osoba pirotechnika"
niestety nie moge tego odpuscic. nie wiem skad taka opinia?! moze w tej najmniej liczacej sie grupie , co ich najwiekszym osiagnieciem jest strona interetowa ze swietym" regulaminem mundurowym.

oczywiscie macka z ekipa serdecznie pozdrawiam i przynajmniej z tego co mi wiadomo w AA7 cieszy sie swietna opinia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie