dr.faustus Napisano 21 Luty 2006 Autor Share Napisano 21 Luty 2006 Świeży news pod linkiemhttp://ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,31389,wiadomosc.html?rfbawp=1140502607.808 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 3 lata jak dla brata" - wyrok w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Badacz uległ fascynacji badanym obiektem. Łgał. Po trzech latach więzienia będzie męczennikiem".Dlaczego posadzili go Austriacy? Pozostawiam Wam odpowiedź.Załaczam znaczek upamiętniający Antifaschistische Ausstellung, 16. September 1946 - wystawę antyfaszystowską z 16 września 1946 r. NIEMALS VERGESSEN! - Nigdy nie zapomnimy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 A najbardziej mnie zadziwił fakt, że proces Irvinga trwał tylko 10 godzin. W Polsce trwałby minimum 10 miesięcy jeżeli nie 10 lat. Pewnie trzebaby powosłać 10 biegłych i przeprowadzić kosztowną ekspertyzę czy w Auschwitz były komory gazowe. Cieszę się, że Irvinga skazano, zawsze uważałem jego ksiązki za pozycje o niewielkiej wartości historycznej, szkoda, że tak wiele osób w Polsce się zachwyca tym słabym autorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 fakt mnie też zaskoczyło. Widać jeszcze gdzieś moze być noramlnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 a czy istnieja jacyś autorzy nie słabi piszący na podobne tematy co Irving, proszę o naukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oksio Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Wyrok i darmowa reklama.A Austriakom się nie dziwie przecież ta nacja dała światu tylu zbrodniarzy, to i muszą przekonywać nas że oni są ci dobrzy i byli ofiarami tej wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 I bardzo dobrze! Jednego kłamcę mniej (przynajmniej chwilowo - tj. na 3 lata). Teraz czas na tych speców" od ludobójstwa z Iranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Witam!To jakaś abstrakcja:( Ustawa o kłamstwie oświęcimskim" jest archaiczna i godzi w wolność słowa i wypowiedzi. Czy w następnej kolejności będzie się wsadzać np. za stwierdzenie, że ktoś taki jak Jezus w ogóle nie istniał?Nie bronię Irvinga, który plótł brednie, ale samej zasady..PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Van-Worden masz racje. Nie tak dawno palili na stosie jak ktos smial powiedziec ze ziemia jest okragla i nie jest pepkiem wszechswiata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 wielu także na tym formum mówi i pisze że Irving to pisze bzdury i kłamstwa, ale jeszcze nikt mi nie powiedział w którym miejscu i w której ksiażce takie bzdury i kłamstwa sa ani jakie lektury na tematy o których pisał Irving sa lepsze i prawdziwe. Już się na tym forum pytałem o to i nikt konkretnie nic nie powiedział.Nie zgadzam sie z tobą, ale oddałbym życie abyś mógł głosić swoje poglądy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 A ja przeczytałem wiele ksiażek Irvinga i jakoś nie stwierdziłem żeby uprawiał on kłamstwo oświecimskie. Irving owszem neguje pewne liczby jak te słynne 6 milionów. Ale podaje na to dość solidne dowody. Metodą obliczenia tej liczby było odjęcie od liczbu żydów w europie w 1933 roku liczby z 1945 roku. Nie uwzględnia to migracji żydów europejskich do Palestyny i USA. Zresztą w Norymberga- Ostarnia bitwa" podaje też dowody iż po I wojnie światowej żydzi też twierdzili że w czase wojny zgineło ich 6 milionów. Nie wiem, może to jakaś mistyczna liczna w Kabale.Pozatym należy zauważyć iż sam Irving jest czesto skazywany na mocy archaicznych ustaw o charakterze odwetowym. Jakoś żaden z dobrych" czyli poprawnych politycznie historyków nie czuje sie na siłach by przeprowadzić analize tego samego materiału źródłowego co Irving i podjąc z nim polemikę.Proponuję wpierw znać ksiażki które się krytykuje. Z przykrością stwierdzam że faktycznie ustawy odwetowe jak ta o kłamstwie oświęcimskim i jej austriacki odpowiednik wiążą ręce niezależnym badaczom. Że zbrodnie były to niepodważalny fakt ale 60 lat po wojnie chyba można już usiaść jak cywilizowani ludzie i podyskutować o ich rzeczywistych rozmiarach i liczbach ofiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 liczba ofiar oświęcimia też zmieniła sie OFICJALNIE na przestrzeni lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Widzisz bo nikt tak naprawde nie czyta ksiażek ani innych źrodeł. Conajwyżej broszury np. z Wydawnictwa Militaria.Wiekszośc dyskusji tutaj odbywa się na zasadzie: Tata a Marcin powiedział że Ivring to neofaszysta i kłamca oświecimski/że każdy niemiec to skur... itd. Czytać też trzeba sie nauczyć a nie tylko ogladac obrazki w książkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Witam!O widzę, że mamy tu ładny chór obrońców Pana Irvinga. Osobiście czytałem książki jego autorstwa. Są to bardzo sprytnie napisane pozycje. Wprost trudno jest mu zarzucić fałszowanie historii - to prawda. Ale jak się uważnie go czyta, w tym także między wierszami, to uważny czytelnik znający inne pozycje i dokumenty łatwo wyłapie oszustwa Irvinga.Pozdr. wars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Prosiłbym o podanie pozycji, strony i między którymi wierszami szanowny kolega wyczytał oszustwa Irvinga.Prosiłbym też o podanie innych pozycji o których kolega wspomina.To co kolega napisał jest tak ogólnikowe że przypomina mi się taki stary dowcip:Przychodzi facet do seksuologa i mówi że jest posadzany o zboczenie. Lekarz przeprowadza na nim test. Pokazuje mu trójkąt i pyta: Co to jest?Facet odpowiada: Naga kobieta.Lekarz pokazuje mu kwadrat i pyta: Co to jest?Facet odpowiada: Naga kobieta.Na to lekarz pokazuje mu okrąg i pyta: Co to jest?Facet odpowiada: Naga kobieta.Wreszcie zdumiony medyk mówi: pan naprawdę jest zboczony!A oburzony facet: Ja??!! A kto mi te wszystkie swiństwa pokazuje??!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Vilkaloki wyłącz kompa i idz spać ! Polityka ,nie dla małych dzieci jest :)szalom ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 O proszę mój faworyt z jak zwykle rzeczowym i wiele wnoszacym do dyskusji głosem. Wybacz że nie pożegman się z Tobą w Twoim języku ale niestety nie władam nim w najmniejszym stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 eee...Czy to warto?? Jak dotąd nie załapałeś o co biega, to już nie zrozumiesz... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Coż rozumiem że cieżko Ci dyskutować jeśli brak Ci argumentów. Więc życze dobrej nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 eee tam od razu dyskusja ,argumenty ! Nic mnie Żydzi i ich Oświęcim nie obchodzą ,nie obchodzi mnie tez ten Irving !Zwyczajnie lubię prowokowac szpagatową inteligencję do nic nie wnoszacych ,w temat pyskowek :)A co do Irvinga to ,wzorrem krajow arabskich wymierzyc 100 kijów na tyłek i przejrzy na oczy !Przez pupę do głowy !pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Mam dziwne wrażenie że Tobie należy się ich 200... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 :[ żenujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 a.korbaczewski - Jak dobrze wiesz, nie można tu podać linków do stron z wypowiedziami Irvinga bo zostaną, jak poprzednio, usunięte przez moderatorów tego forum:( Jednak każdy kto włada trochę angielskim, może te wypowiedzi łatwo w śieci znaleźć i sam się przekonać co ten domorosły historyk ma, a raczej miał, do powiedzenia...PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 wszycy potrafią tylko pisac ogólnikowo i że łatwo zauwazyć, albo że ktos bystry zauważy. tzn ci co tak pisza sa mądrzy i bystrzy a ci co nie zauważaja sa głupi i ograniczeni bardzo dobry argument. nikt tu nie poda faktu z książek Irvinga które sa kłamliwe. Ja tak pytam bo chętnie zweryfikowałbym jakiś taki fałszywy fakt podany przez niego w jego ksiązce. Ale się nie dowiem. Ale dowiem się że Irving=kłamstwa, może jak jeszcze usłysze to 100 razy to przyjmę na wiarę.Czytam różne książki jedne lepsze jedne gorsze i jak ktoś ma cos mądrego do powiedzenia to posłucham chętnie.Są prawdy absolutne, np Mickiewicz wielkim poetą był, Irving kłamca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.