Skocz do zawartości

Proces Irvinga....

dr.faustus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 208
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Badacz uległ fascynacji badanym obiektem. Łgał. Po trzech latach więzienia będzie męczennikiem".

Dlaczego posadzili go Austriacy? Pozostawiam Wam odpowiedź.
Załaczam znaczek upamiętniający Antifaschistische Ausstellung, 16. September 1946 - wystawę antyfaszystowską z 16 września 1946 r.
NIEMALS VERGESSEN! - Nigdy nie zapomnimy!

Napisano
A najbardziej mnie zadziwił fakt, że proces Irvinga trwał tylko 10 godzin. W Polsce trwałby minimum 10 miesięcy jeżeli nie 10 lat. Pewnie trzebaby powosłać 10 biegłych i przeprowadzić kosztowną ekspertyzę czy w Auschwitz były komory gazowe. Cieszę się, że Irvinga skazano, zawsze uważałem jego ksiązki za pozycje o niewielkiej wartości historycznej, szkoda, że tak wiele osób w Polsce się zachwyca tym słabym autorem.
Napisano
Wyrok i darmowa reklama.
A Austriakom się nie dziwie przecież ta nacja dała światu tylu zbrodniarzy, to i muszą przekonywać nas że oni są ci dobrzy i byli ofiarami tej wojny.
Napisano
I bardzo dobrze! Jednego kłamcę mniej (przynajmniej chwilowo - tj. na 3 lata). Teraz czas na tych speców" od ludobójstwa z Iranu.
Napisano
Witam!

To jakaś abstrakcja:( Ustawa o kłamstwie oświęcimskim" jest archaiczna i godzi w wolność słowa i wypowiedzi.
Czy w następnej kolejności będzie się wsadzać np. za stwierdzenie, że ktoś taki jak Jezus w ogóle nie istniał?
Nie bronię Irvinga, który plótł brednie, ale samej zasady..

Pozdrawiam

VW
Napisano
wielu także na tym formum mówi i pisze że Irving to pisze bzdury i kłamstwa, ale jeszcze nikt mi nie powiedział w którym miejscu i w której ksiażce takie bzdury i kłamstwa sa ani jakie lektury na tematy o których pisał Irving sa lepsze i prawdziwe. Już się na tym forum pytałem o to i nikt konkretnie nic nie powiedział.

Nie zgadzam sie z tobą, ale oddałbym życie abyś mógł głosić swoje poglądy".
Napisano
A ja przeczytałem wiele ksiażek Irvinga i jakoś nie stwierdziłem żeby uprawiał on kłamstwo oświecimskie. Irving owszem neguje pewne liczby jak te słynne 6 milionów. Ale podaje na to dość solidne dowody. Metodą obliczenia tej liczby było odjęcie od liczbu żydów w europie w 1933 roku liczby z 1945 roku. Nie uwzględnia to migracji żydów europejskich do Palestyny i USA. Zresztą w Norymberga- Ostarnia bitwa" podaje też dowody iż po I wojnie światowej żydzi też twierdzili że w czase wojny zgineło ich 6 milionów. Nie wiem, może to jakaś mistyczna liczna w Kabale.

Pozatym należy zauważyć iż sam Irving jest czesto skazywany na mocy archaicznych ustaw o charakterze odwetowym. Jakoś żaden z dobrych" czyli poprawnych politycznie historyków nie czuje sie na siłach by przeprowadzić analize tego samego materiału źródłowego co Irving i podjąc z nim polemikę.

Proponuję wpierw znać ksiażki które się krytykuje. Z przykrością stwierdzam że faktycznie ustawy odwetowe jak ta o kłamstwie oświęcimskim i jej austriacki odpowiednik wiążą ręce niezależnym badaczom. Że zbrodnie były to niepodważalny fakt ale 60 lat po wojnie chyba można już usiaść jak cywilizowani ludzie i podyskutować o ich rzeczywistych rozmiarach i liczbach ofiar.
Napisano
Widzisz bo nikt tak naprawde nie czyta ksiażek ani innych źrodeł. Conajwyżej broszury np. z Wydawnictwa Militaria.

Wiekszośc dyskusji tutaj odbywa się na zasadzie: Tata a Marcin powiedział że Ivring to neofaszysta i kłamca oświecimski/że każdy niemiec to skur... itd. Czytać też trzeba sie nauczyć a nie tylko ogladac obrazki w książkach...
Napisano
Witam!
O widzę, że mamy tu ładny chór obrońców Pana Irvinga. Osobiście czytałem książki jego autorstwa. Są to bardzo sprytnie napisane pozycje. Wprost trudno jest mu zarzucić fałszowanie historii - to prawda. Ale jak się uważnie go czyta, w tym także między wierszami, to uważny czytelnik znający inne pozycje i dokumenty łatwo wyłapie oszustwa Irvinga.
Pozdr. wars98
Napisano
Prosiłbym o podanie pozycji, strony i między którymi wierszami szanowny kolega wyczytał oszustwa Irvinga.

Prosiłbym też o podanie innych pozycji o których kolega wspomina.

To co kolega napisał jest tak ogólnikowe że przypomina mi się taki stary dowcip:

Przychodzi facet do seksuologa i mówi że jest posadzany o zboczenie. Lekarz przeprowadza na nim test. Pokazuje mu trójkąt i pyta: Co to jest?
Facet odpowiada: Naga kobieta.
Lekarz pokazuje mu kwadrat i pyta: Co to jest?
Na to lekarz pokazuje mu okrąg i pyta: Co to jest?
Wreszcie zdumiony medyk mówi: pan naprawdę jest zboczony!
A oburzony facet: Ja??!! A kto mi te wszystkie swiństwa pokazuje??!!
Napisano
O proszę mój faworyt z jak zwykle rzeczowym i wiele wnoszacym do dyskusji głosem. Wybacz że nie pożegman się z Tobą w Twoim języku ale niestety nie władam nim w najmniejszym stopniu.
Napisano
eee tam od razu dyskusja ,argumenty ! Nic mnie Żydzi i ich Oświęcim nie obchodzą ,nie obchodzi mnie tez ten Irving !

Zwyczajnie lubię prowokowac szpagatową inteligencję do nic nie wnoszacych ,w temat pyskowek :)

A co do Irvinga to ,wzorrem krajow arabskich wymierzyc 100 kijów na tyłek i przejrzy na oczy !Przez pupę do głowy !

pzdr
Napisano
a.korbaczewski - Jak dobrze wiesz, nie można tu podać linków do stron z wypowiedziami Irvinga bo zostaną, jak poprzednio, usunięte przez moderatorów tego forum:( Jednak każdy kto włada trochę angielskim, może te wypowiedzi łatwo w śieci znaleźć i sam się przekonać co ten domorosły historyk ma, a raczej miał, do powiedzenia...

Pozdrawiam

VW
Napisano
wszycy potrafią tylko pisac ogólnikowo i że łatwo zauwazyć, albo że ktos bystry zauważy. tzn ci co tak pisza sa mądrzy i bystrzy a ci co nie zauważaja sa głupi i ograniczeni bardzo dobry argument.

nikt tu nie poda faktu z książek Irvinga które sa kłamliwe. Ja tak pytam bo chętnie zweryfikowałbym jakiś taki fałszywy fakt podany przez niego w jego ksiązce. Ale się nie dowiem. Ale dowiem się że Irving=kłamstwa, może jak jeszcze usłysze to 100 razy to przyjmę na wiarę.

Czytam różne książki jedne lepsze jedne gorsze i jak ktoś ma cos mądrego do powiedzenia to posłucham chętnie.

Są prawdy absolutne, np Mickiewicz wielkim poetą był, Irving kłamca...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie