Skocz do zawartości

sprzęt niemiecki - spis

Gość les

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Nie daleko Torunia są prawdopodobnie resztki pojazdu marki Marder a dokladnie wana być może z ukladem jezdnym a nie dawno wykopano uzbrojenie glówne czolgu pancer IV. Pozdrawiam.
  • Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zaraz, zaraz... A czy te Hetzery" to nie są przypadkiem, aby szwajcarskie podróbki? :]
O ile mnie pamięć nie myli to któryś z kolegów forumowiczów pisał, że są to 'Szwajcary', a nie żadne Hetzery...
Dalej. Jeden z tych 4 transporterów Sd. Kfz. 251, to jak się domyślam Ausf. A zciągnięty bodajże z Austrii przez Roberta Lewszyka? :)
A reszta? Legalnie kupiona za granicą, czy może nieleganie wydobyta w naszym pięknym kraju?
Pozdr. wars98
Napisano
Dlaczego od razu teoria spiskowa?Wyciagniete?Sam wiesz ze to nie takie proste!A miejsc na calaki jest kilkadziesiat!!Tylko zalatwiac papiery i wyciagac w calosci a nie w kawalkach!

pozdrawiam
Napisano
Znam kilka osob ktore zbierały czesci do konkretnych pojazdow przez kilka kilkanascie lat cala masa gratow lezala po gospodarstwach tylko zaplacic i mozna brac!Czy twoim zdaniem sa kradzione?Jeszcze dzisiaj fanty jada na zlom. Podac ci adres goscia ktory w marcu wywiozl 5 ton blach o stuga3?I co podasz go do sadu?Jest wielu ludzi ktorzy maja piekne rzeczy ale boja sie je pokazac miedzy innymi przez twoja nagonke.Cala ta atmosfera przypomina poczatek lat 90!

pozdrawiam
Napisano
Witam!
Panzergrzes2. Spokojnie, spokojnie. Kwestia przedmiotów zalegających po gospodarstwach rolniczych to zupełnie inna bajka i dobrze o tym wiesz.
Piszesz, że jest grupa osób mających piękne rzeczy i że się boją je pokazać - rzekomo przez moją agonkę".
Jak już wielokrotnie pisałem, jestem za prywatnymi kolekcjami, ale nie ma i nie może być przyzwolenia na nielegalne działania (poszukiwania, wydobycia i przemyt), działania ukierunkowane wyłącznie na zysk. Takie działania nie mają bowiem nic, ale to absolutnie nic wspólnego z kolekcjonerstwem. Nazwijmy pewne rzeczy po imieniu. To zwykłe, ordynarne przestępstwo.
Co ma zbieranie lub skupywanie części od ludzi do nielegalnego wydobywania i przemytu za granicę? Nic.
Wiec proszę Cię, zastanów się co piszesz.

P.S. 1. Piszesz, że są miejsca, gdzie są calaki. To prawda. Rozmawialiśmy nawet o tym. Wspomniałeś wtedy, że nie interesuje Cię, gdzie wraki te się znajdą. Piszesz też, że wydobycie nie jest takie proste. To prawda.
Złożyłem Ci propozycję - że załatwię pozwolenia, wydobycie, renowację i miejsce do ekspozycji. Ba! Zaoferowałem nawet znaleźne dla osoby, które wskaże mi wraki. Bez odpowiedzi z Twojej strony.
Moja propozycja nadal jest aktualna.

P.S. 2. W dalszym ciągu uważam, że robisz kawał dobrej roboty z tym 7-TP. Tak trzymaj!
Pozdrawiam
wars98
Napisano
rso mozesz sie do mnie na priw odezwac?

Piotrek wcale nie rzekomą nagonkę
czy ty nigdy rzadnego przepisu nie przeszedłes nie po pasach nie przekroczyłes predkosci itp?

jak ma ci ktos udowodnic ze cos jest składakiem z kupowanych elementów a nie wyciagnieciem
skoro wszysko idzie z reki do reki

a pozatym jak sprzet jest w kraju to sie odczep itak predzej czy pózniej wypłynie i bedzie cieszył oko
Napisano
Yoony. Czy nie złamałem jakiegoś przepisu? Hmm... Nie powiem nie, bo pewnie tak, ale nic takiego sobie nie przypominam. W każdym razie karany nie byłem.
Staram się stosować do przepisów.

Co do składaków. Przyznasz, że czym innym jest składak, a czym innym wrak wytargany z bagna, czy rzeki po którym ślad zaginął?

Czy ktoś ma pretensje do Panzergrzesia2, że robi 7-TP? Że składa go z części? Nie. Wręcz przeciwnie!

Sprzęt jest w kraju. Dobrze. Piszesz, że prędzej, czy później wypłynie. Jesteś tego pewny? A jeśli tak, to prędzej, czy później? Ludzie się denerwują, a ja im się nie dziwię.
Napisano
wars to powiedz mi ja odróznic po zrobieniu calaka od składaka ???

ty pilnuj tylko zeby nie wyjezdzały a o reszte to sie niemartw

panzergrzesia zostaw w spokoju

ludzie sie denerwuja to niech cie wezma za cos a nie tylko czekaja na gotowe
jak chcesz zeby sie pojawiły szybciej to załatw jakas amnestje zebynie musieli sie bac jakigos przesladowania
Napisano
Yoony.
A czy ja Panzergrzesiowi2 jakąś krzywdę zrobiłem? :] Nie martw się o niego. Da sobie radę.
Prześladowania? Mój Boże! A myślałem, że czasy Inkwizycji mamy za sobą. :)
Gdzie Ty widzisz tych prześladowanych? Komuś odebrano kolekcję, czy jak?
Jak na razie nie widzę potrzeby amnestii.
Dostrzegam jedynie potrzebę zmian w prawie.
Pytanie o odróżnienie calaka" od składaka" jest podchwytliwe. :)
Czy za calak" będziemy rozumieć pojazd posiadający minimum 3/4 zachowanych części oryginalnych (w tym głównie podzespoły)? Chyba tak.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
putanie o cakak kontra składak nie jest podchwytliwe a z twojej odpowiedzi wynika ze go nie zrozumiałes

to jakie te zmiany i kiedy w prawie wprowadzisz

akurat o panzergzesiu bedzie jeszcze głosno mam nadzieje
Napisano
witam Panów (i Panie jesli takowe to czytaja)

dodam może coś od siebie w tej kwestii.
Nie będe się czepiał składania i kupowania i wydobywania (tak legalnego jak i nie).
Czepię się jednej tylko rzeczy.
Otóż, każde działanie legalnych poszukiwaczy ma jedną bezcenną wręcz rzecz. Jest to dokładne określenie miejsca zalegania danego przedmiotu. Pomyślcie o tym, że za 50 lat nie będzie nikogo kto zaświadczy o tym, że na naszej ziemi toczyła się jedna z największych wojen w historii. Jesli dziś będziemy wyjmowali z ziemi wszystko jak leci" to nawet nie będzie wiadomo czy było tu coś, czy też nie i osoby pokroju p. Steinbach powiedzą a Polskiej ziemi nie było żadnego wywołanego przez Niemców konfliktu, przejechały neimieckie czołgi przez Polskę i walczyły z sowietami". My nie mając żadnych dowodów materialnych nie będziemy mieli argumentów. Historycy którzy po nas przyjdą nie napiszą książek o tym co się tu działo, kto i z kim tu walczył bo zniszczymy i zamażemy dowody.
tylko i aż tyle chcialem dodać.
pozdrawiam i proponuje przemyślenie tego.
Artur B.
  • 4 months later...
Napisano
witam
z takich historyjek o ukrytym sprzęcie, słyszałem jedną o zakopanym po wojnie w gdańsku tygrysie królewskim, który stał w takim miejscu, że postanowiono go zakopać, ponieważ nie posiadano mozliwości technicznych aby go podnieść i wywieść gdzieś do huty u mateczki rossiji. czy to prawda? może ktoś zna może jakieś szczegóły?
Napisano
w jednym z postów wyżej przeczytałem że w rekach prywatnych jest m.in. panzer III i stug. w jakim są stanie? czy można je obejrzec? proszę o więcej informacji na temat stanu prywatnych kolekcji
Napisano
zakopane czolgi...he..he..takich opowiesci nadal slyszy sie setki.Bedac nastolatkiem nasluchalem sie ich w czasie kazdych wakacji na Mierzeji Wislanej (okolice osady Skowronki).Bylo tam wowczas mase wojennego zelastwa, garnkow, rur po panzerfaustach,masek pgaz, niewypalow i amunicji, lecz czolgu oczywiscie ani widu ani slychu...Prawdopodobnie do dzisiaj miejscowi opowiadaja te same historie.
Dlaczego wiekszosc z tych opowiesci jest nieaktualna ???
Pomijajac te wymyslone, inne zdezaktualizowaly sie dziesiatki lat temu.Zauwazyl to juz jeden z uczestnikow tej dyskusji.Pamietajmy, ze juz kilka lat po wojnie dumnie gloszono.. asza ojczyzna Polska Ludowa rozwija sie szybko dynamicznie.Potrzeba nam wiecej stali.."
A wiec wiecej zlomu.Cieto i wywozono na zlom wszystko co znaleziono...przeczesano caly kraj..wraki radzieckie, niemieckie, stojace w MWP Spitfiry poszly na zlom.Kazda lokalna wladza musiala wykonac plan zbiorki zlomu, a wiec nie bylo wiekszych szans by sie cos uchowalo...
Na szczescie socjalistyczny zapal pozostawal daleko w tyle za mozliwosciami technicznymi, dlatego tez nieco duzych fantow sie w matce ziemi i w wodzie uchowalo...
Napisano
W ciągu ostatnich 10 lat w Polsce wydobyto ponad 50 pojazdów z okresu II wojny światowej"???????????? na jednym ze zdjec jest lista, zna ktos jakies szczegoly dot. tych pojazdow - szczeolnie z konca tej listy???

http://www.skansenpilicy.pl/index.php?id=64&licz=0&mr=0
Napisano
jeśli chodzi o niemiecki sprzęt to wypada też wspomnieć Ople Blitzy - które chyba 3 maja w Otrębusach, do tego sztabówkę i Mercedesa 1500 i 3000, Mercedesa KDF.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie