Skocz do zawartości
  • 0

Czy to polikarpow ????

huk 100

Pytanie

Napisano

witam jestem tu pierwszy raz mam takie miejsce gdzie spadł samolot ale nie moge ustalic typu wiem tylko ze sowiet bo są ruskie napisy i ze silnik miał gwiazdowy moze ktoś po elemętach coś rozpozna-dam troche fotek ale sie boje botu jakiś pan Bocian podobno bardzo krzyczy na ludzi którzy dają fotki-pozdrawim wszyskich i pan BOCINA

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może ktoś ma jakieś fotki z Muzeum Lotnictwa w Krakowie, tam jest duża ekspozycja silników lotniczych...może tam by się coś podobnego znalazło.
Napisano
...no jeżeli tak, to jaki Polikarpow??? Napewno nie PO 2 bo pociak ma stałe podwozie... a ogólne stwierdzenie Polikarpow to chyba zbyt ogólne....bo może być:

Polikarpow BDP
Polikarpow I-15
Polikarpow I-16
Polikarpow I-17
Polikarpow I-152
Polikarpow I-153
Polikarpow I-180
Polikarpow I-185
Polikarpow I-190
Polikarpow ITP
Polikarpow NB(T)
Polikarpow Po-2
Polikarpow R-5
Polikarpow WIT-1
...także możliwości są delikatnie mówiąc dość szerokie...
Napisano
ok.mam nadzieje ze jako pierwszy zidentyfikujesz ten samolot i uzasadnisz to . a po drugie niezle dedukujesz z naszej wymiany z bomblem-siemka
Napisano
Dokladna idenytyfikacja to analiza i porownanie czesci . jesli jest ich malo to problem wiekszy. huk100 awywiad" z tubylcami? moze ktos jednak cos pamieta . moze to maszyna 2 silnikowa ? np.pe-2 . stad ta ilosc aluminium .
pozdro. amsel44
Napisano

prosze nie zwracać uwagi na silnik bo tu chyba jest motor od smolotu JUNAK -prosze mnie poprwić jak sie pomyliłem bo juz stary i ślepy jestem -ale podwozie widać zpomniałem, dodac ze jest to licencja Po-2----- -CSS-13

Napisano
Huk 100 przepraszam że tyle się nie odzywałem ale wywalił mi internet (niestety mam radiowe łącze i na razie nie będę miał dostępu bo zasłonił mnie nowo budowany blok) ale dzięki uprzejmosci znajomych mogę dzisiaj ci odpisać.
Ale do rzeczy.
Silniki do I-16 to dziewięciocylindrowe gwiazdy M-62 i M-63 które sa jednym z wielu produkowanych na świecie klonów niezwykle udanego amerykańskiego silnika R. Cyklone
Silniki rodziny M-82 (ASz - 82 ) to rodzima radziecka konstrukcja, 14 cylindrów podwójna gwiazda w wersji FN z niemieckim wtryskiem paliwa skopiowanym z silnika BMW od np. myśliwca FW-190
Jedyne co je łączy to osoba konstruktora czyli Szwiecowa. W tym sensie ponieważ M-82 jest późniejszy to na pewno Szwiecow mógł użyć swojego doświadczenia z modernizowania silnika do I-16

pzdrwm
bombel
Napisano

z tubulcam to jest tak ze oczy stawiają w zdziwieniu natomiast o drugim miejscu wiedzą tylko tyle ze coś rypło w ziemie w czasie wojny ale juz nie ma zadnego świadka-to temat na następny wątek dam fotki tam chyba szybciej cos nam wyjdzie w praniu -pozdrowienia dla wszyskich

Napisano
proponuje dalej isć tropem pokrywy od zaworów i zaczepu bombowego -było tam jeszcze sporai lość tych pokryw ale były albo w kawałkach albo potopione od tem.tubylcy nic nie wiedzieli o tym samolocie i byli zdziwieni natomiast wiedzieli o drugim ale tyle ze coś tam rypło w glebe od dziatków ale dzisiaj juz nikt z nich nie żyje-to co było w drugim miejscu to temat na następny wątek.wracając do tematu mam jeszcze coś jak resztki wiatrochronu z kawałkami pleksy -albo mnie sie tak wydaje ze to wiatrochron jezel nie mam tago na fotkach to dopiero jutro moze zrobie fotki-dzieki
Napisano
dzieki śliczne za pomoc-na dniach odezwę sie na poczte i za pare dni puszcze elemęty na forum od drugiego samolotu ale chyba juz wiem co to jest-ale nie będę psuł niespodzianiki a przytm będzie troche ciekawostek ponieważ pare elętów podłczonych pod napięcie działa mimo ze samolot sie roztrzaskał-niby nic takiego powiedzą niektórzy ale dlamnie to za......radocha-dzieki siemka
Napisano
opis z blaszki - prawdopodobnie ze zbiornika paliwa:

fabryka
nr baku
pojemność w litrach
data produkcji
OTK - odbiór techniczny

pzdr woyta
Napisano

witam jestem tu pierwszy raz mam takie miejsce gdzie spadł samolot ale nie moge ustalic typu wiem tylko ze sowiet bo są ruskie napisy i ze silnik miał gwiazdowy moze ktoś po elemętach coś rozpozna-dam troche fotek ale sie boje botu jakiś pan Bocian podobno bardzo krzyczy na ludzi którzy dają fotki-pozdrawim wszyskich i pan BOCINA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie