Skocz do zawartości

Media a grupy rekonstrukcyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich !
Nie będę komentował ani wprowadzał w temat, by nie być posądzonym o manipulację. Przeczytajcie sami krótki artykuł z dzisiejszego Kuriera Szczecińskiego". Sadzę, że odezwą się inne media, reagujace na czujność obywateli" :

Kontrowersyjne mundury w świnoujskich fortach
Hitlerowcy i bolszewicy w akcji

GRUPA mieszkańców z oburzeniem zareagowała na widok hitlerowskich mundurów w świnoujskich fortach. Organizatorzy manewrów", w których część uczestników przebrana była również w mundury radzieckie, uważają, że była to tylko historyczna rekonstrukcja. W Świnoujściu rozgorzała dyskusja na temat granic zabawy w historię". Powodem było zorganizowanie przez grupę kolekcjonerów tzw. manewrów, w czasie których poprzebierani byli oni w mundury radzieckich i niemieckich żołnierzy z okresu
II wojny światowej.
Jestem przerażona tym, co się dzieje w Świnoujściu. Mówię o hitlerowcach na motorach i o tym, co się dzieje w fortach. Moje oburzenie podzielają wszyscy nasi znajomi, choć do starszego pokolenia nie należę. Mam 33 lata, a mój mąż 37 zwróciła się do redakcji z prośbą o zainteresowanie sprawą mieszkanka Świnoujścia. Jej zdaniem, tego typu manewry" sprowadzają się do propagowania faszyzmu i nie jest to dobra lekcja historii m.in. dla dzieci, które często świnoujskie forty odwiedzają.
Jesteśmy kolekcjonerami. Chodzi nam o pokazanie techniki, którą dysponowały dwie potęgi militarne walczące podczas II wojny światowej. Mundury są jedynie tłem do tego. Chciałbym zapytać, czy ktokolwiek słyszał, żeby kolekcjoner zrobił komuś krzywdę? odpiera zarzuty Andrzej Jercha, jeden z organizatorów manewrów".
II wojna światowa nie jest jedynym okresem historycznym rekonstruowanym w Świnoujściu. Po Forcie Gerharda zwiedzających oprowadzają przewodnicy przebrani w XIX-wieczne mundury pruskie. Jego dzierżawca, Piotr Piwowarczyk, przyznaje, że z dużymi obawami decydował się na tę formę prezentacji zabytkowego fortu.
Do tej pory, gdy wkładam mundur pruskiego oficera, mam cień wątpliwości. Z tego powodu cofnęliśmy się do okresu historycznego, w którym mundury nie miały źle kojarzonego z pruskim militaryzmem koloru feldgrau" mówi P. Piwowarczyk.

(mib)
  • Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie pierwszy to tego rodzaju popis Kuriera Szczecińskiego. Niestety, pogoń za tanią sensacją polsatowskiego typu coraz częściej wypiera dziennikarską rzetelność, nie wspominając już o etyce...
Napisano
To przerazenie" spolecznosci lokalnej dziwnym trafem zbieglo sie z konfliktem miasto - pasjonaci historii. Pasjonaci podpadli bo walcza o zachowanie zabytkowej baterii. Nie kazdy musi lubic fortyfikacje, ale szkoda, ze tej Pani nie przeraza perspektywa wyciecia parku i wybudowania tam zamknietego osiedle bungalowow, a przeraza" ja widowisko historyczne :(
Napisano
Powiem krótko. Panowie, olać to. Jak ktos chce mieć temat to zawsze do czegos sie przyczepi.
Ja mam lepszy pomysł i już jestem w fazie realizacji.
Mianowicie robię przyjęcie w stylu lat 40-tych. Cos na kształt przeniesienia się w czasie do okresu wojennej Warszawy. Panowie wystapią w niemieckich mundurach a nasze panie w sukienkach i koralach. Tło i muzyka żywcem wzięte z tego okresu. Ordonówna, Fog, Dietrich i inni spiewacy będą nam przygrywać , że aż miło.
Facet od wynajęcia sali lekko się zdziwił, ale ostatecznie Klient nasz Pan. Płaci to i wymaga.
A co inni powiedzą. W ogóle mnie to nie obchodzi.

pozdrawiam
Napisano
a potem tacy jak ty dziwią się nie bardzo wiedząc o co chodzi kiedy ktoś z prasy opisze takowe party" jak czytalem twoj post przypomniała mi się historia z roku 1939 jak to całkiem spora grupa żołnierzy zdezerterowała na stronę niemiecką...i wiesz co? obawiam się że jak doszło by w dzisiejszych czasach do podobnej sytuacji to nie był byś sam. szalom alejkum :)
Napisano
To fakt ,zle sie dzieje w panstwie dunskim ,pomysly rodem z kosmosu :) Kikifas skąd czerpiez takie pomysły ? Czy trzeba cos nieswiezego zjesc ,aby cos takiego wymyslic ? Czy piszac o tej szykowanej imprezce chcesz powiedziec ,ze jest was" wiecej :\\ ?????

Hmmm von Nogaj moje wypowiedzi cos wnoszą? -opinie sa na ten temat podzielone ,wsrod uzytkownikow forum :D

pzdr pik

ps
pozdrowka rowniez dla siostry-sabotazystki :)
Napisano
opinie sa podzielone ja jednak mam podobne podejscie do Twojego.Czytam wiele postów tych bardziej i mniej interesujacych-czytam co ludzie znajduja,czym sie zajmuja itp Jest kilka osob ktore pisza fajnie,potrafia nadac on" dyskusji.Niestety sa tez osoby ktore jak sam Widzisz posiadają skryte dewiacje (jest nas wiecej") i chcą abym się leczyl...to nie ja ani Ty przebieramy się w nazistowskie uniformy i organizujemy popijawy w takowych strojach-powinnismy się leczyc..Widzisz to wlasnie powód dla ktorego ten post jest ostatni jaki tu na forum zamiescilem.Ty wyciagniesz wnioski,sporo innych tez.czytajac niekt.posty,niektore nicki zaobserwowalem ze ludzie pragna sie w jakis dziwny sposob upodobnic(dowartosciowac?) do tych ktorzy kiedys mordowali nasze rodziny.mnie ich zachowanie grzeje.strach tylko pomyslec co bedzie w tym kraju przy takim obrocie spraw za kilka lat! Pozdrawiam ormalnych" Pik nie daj sie!
Napisano
Teraz już na 100% jestem pewny że pan" kikifas i jego grupa Ostatni Bastion" do której należy darzą sympatią III Rzesze!!I nie uwierze już w jego tłumaczenia!!Wystarczy przypomnieć sobie dyskusje z wątku o jego gupie reko i słynnej" pacyfikacji teraz znowu bale nazistów w okupowanej Warszawie!!To już nie jest przypadek.
p.s.Proponuje aby jakaś grupa odtwarzająca AK namierzyła panów" podczas ich balu i raz na zawsze zakończyła historię tego towarzystwa.
Napisano
Po raz kolejny nasi ekonstruktorzy" pokazali na co ich stać. Może następnym waszym pomysłem będzie parada zwycięstwa ulicami miasta? Albo lepiej, odtwórzcie Reichsparteitag w Norymberdze...

Proponuję szeroko rozumiany bojkot grupy Ostatni Biuston - nie zapraszanie ich na imprezy, brak współpracy z tą grupką czubów. Bo takie pajacowanie nie zasługuje na miano rekonstrukcji, o takich ludziach później piszą artykuły w brukowcach.
Odbija się to na wizerunku prawdziwej rekonstrukcji wypaczając cele reenactingu!

Pozdrawiam
Napisano
von nogaj to juz nic nie rozumiem to kto w koncu pisze te twoje posty siostra , wuj czy ciotka?! chyba juz drugi raz piszesz o skresleniu cie z jakiejs listy, skoro sie obraziles, czujesz sie urazony albo po prostu te forum uwlacza twojej inteligencji to po prostu nie pisz. daj spokoj sprostowaniom" i wszelikim innym farmazonom , chyba nie kazdy na tym forum musi byc o tym tak dobitnie poinformowany. no chyba ze ty chcesz robic ferment i mamy tu wyrazic swoj zal, skruche i bedziemy cie prosic ogaj wroc!!!".
doslownie przedszkole, ile tym masz facet lat?!
Napisano
Pomysł iście..... hmm.... no cóż, ustawa o zdrowiu psychicznym nie zezwala na przymusowe poddawanie leczeniu, bez zgody zainteresowanego, nie wezmie taki leków i potem go nosi.

AAAAa do Pana Acera" - bomba w Cafe Clubie" to nie ta organizacja. Armia Krajowa zajmowała się dywersją a nie terroryzmem, poczytaj Pan deczko.
Napisano
Hmmm. Zbieralo mi sie na wymioty, gdy ogladalem fotki z takiego amerykanskiego przyjecia sylwestrowego w elektrycznych mundurkach, na ktorym jedna parka przyszla przebrana za Hitlera i Ewe Braun - chore.

Natomiast co ciekawe obilo mi sie juz o uszy, ze pewna polska grupa iemiecka" zorganizowala juz takie przyjecie, ale zastrzegam ze zrodlo jest nie potwierdzone, dlatego nie napisze nic wiecej.

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow.
Napisano
Nie no super sprawa z ta impreza, popieram... tylko chlopaki napiszcie gdzie dokladnie sie te party odbywa. Moze ktos robiacy AK zrobi wam cos a la Bar za kotara"...
Nielepiej przebrac sie w cywilne ciuchy z okresu okupacji?
Napisano
Kolego Dunczyk, a gdzie w konspiracji przebiegala granica dywersji i tzw. terroryzmu (nietrafione okreslenie w stosunku do Polski Podziemnej)? Wysadzanie kawiarni to terroryzm ale wysadzanie pociagow (niekoniecznie wojskowych) to dywersja?
Jeden ze starych oficerow JW4101 powiedzial kiedys, ze dzialania specjalne to pogranicze partyzantki i skurwysynstwa. A w konspiracji (nie tylko miejskiej ale i lesnej) prowadzono wlasnie akcje, ktore moznaby dzis smialo nazwac dzialaniami specjalnymi.
A tak w ramach ciekawostki, to w/w JW4101 kultywuje tradycje min. zarowno Poarasola" jak i PSBS.
Pozdrawiam.

Kolego Kikifas-moim zdaniem pomysl do d...y!
Napisano
Problemy są własnie przez takie durne pomysły i osoby, którzy tylko uważają się za rekonstruktorów, a są jedynie nawiedzonymi przebierancami! Nie znają historii, bo ona ich nie interesuje, a jedyne co potrafią to paradowanie w faszystowskich czy XX-manskich (jak to się pisze w Niemczech) mundurach oraz wymachiwanie łapą i psucie tego co od lat starają sie stworzyć inni.
To nie są rekonstruktorzy więc po co piszą na rekonstrukcyjnym forum?
Napisano
Szanowny kolego Mike110, chętnie z kolegą podyskutuję o tej cieniutkiej granicy, niezwykle subtelnej różnicy, ale proszę nie cytować oficerów z jednostki 4101 bo niekoniecznie są tu autorytetem, a piętrowe prównania i metafory tychże nie koniecznie muszą przystawać do rzeczywistości, jeśłi chce kolega poznać tę drobą róznicę, to warto się zwrócić do żyjących jeszcze specjalistów - Cichociemnych, tylko pospiesz się bo co raz mniej ich żyje, a grupa , która zdetonowała ładunek w cafe clubie ani z partyzantką, ani z żadnym ruchem niepodległościowym nie miała nic wspólnego i ich manifestacja" nie miała na uwadze ażenia celów żywych wroga"
Napisano
AAAaaaa co do kultywowania tradycji, to no cóż nic na to nieporadzimy, dziś każdy może nazwać się jak tylko mu się podoba, nawet Specjalnym Pułkiem Komandosów, czyli twardzielami do 3 potęgi
Napisano
Widzę że pan Duńczyk znowu ma problemy.
A fakty miały się następująco.
24.10.1942 dokonano zamachu na „Cafe Club” w odwecie za publiczną egzekucję, grupa bojowa GL (d-ca R. Bogucki „Suchy”} wrzuciła do lokalu wiązkę granatów.
W dniu 11.07. 1943 przeprowadzono kolejny zamach na „Cafe Club” w odwecie za masowe egzekucje więźniów Pawiaka (GL dca. M. Krajewski „Pietrek”).

Że środowisko AK potępiło wyczyn ?

Po I pacyfikacji Michniowa, Ponury" - a jakże AK, Polecił zatrzymać pociąg relacji Kraków - Warszawa i krótko mówiąc wyżnąć wszystko co w środku. Tak sie składa że zamiast oczekiwanych żołnierzy niemieckich jechali cywile i węgierscy żołnierze. Mimo wszystko rozwalono wszystkich co do sztuki.

No i co dywersja ? czy terroryzm taki jak niemiecki - zabić cywilów i żołnierzy państwa z którym oficjalnie nie prowadziło się wojny.
Pełne poparcie MIKE.
Napisano
Może teraz moj głos.

Widzicie Polska jeszcze nie dorosła do rekonstrukcji. Na War and Peace Show przyjeżdzają całe rodziny i przebierają sie w stroje z epoki. I po alianckiej stronie i po niemieckiej. Taki bale z okazji sylwestra, karnawału itd są czymś normalnym. Gdyby ktoś zaproponował bal w mundurach II RP to byście przyklasneli ale że Kikifas zaproponował taki w mundurach III Rzeszy to odrazu na niego naskoczyliście. Ja wiem że Kikifas to psychopata co rekonstruuje pacyfikacje wsi ale nie można skazywać dobrego pomysłu na śmierć tylko przez wzgląd na osobę pomsłodawcy. Wystarczy powiedzieć wprost: Pomysł dobry ale samego psychopatę kikifasa należy bojkotować wiec na jego bal nikt nie pojedzie.

Panowie pik i nogaj. Napisze wam tak: sami przyznajecie że nie jesteście reenactorami wiec stulcie pyski i nie siejcie fermentu na forum czegoś na czym sie nie znacie. Nie jesteście dla nikogo tutaj autorytetami. Tymbardziej że pik atakuje wszystko i wszystkich byleby nadymić i jestem szczerze zdziwiony brakiem zdecydowanej reakcji moderatora. I jedna prośba. Nie silcie się na polemikęze mną bo nie dorastacie mi do pięt.
Napisano
Pan Duńczyk nie ma żadnych problemów związanych z panem Acerem. Porównywanie grupy GL z Ponurym" potwierdza tylko co ja myslę o panu Acerze
Napisano
Tak czytam to wszystko stojąc z boczku ale post o Ostatnim Bastionie" mnie zmusił do działania. Kolesie zaczynają działać i albo sie wyprostują albo nie i nie bedę się nad nimi rozwodzić bo wszyscy o nich tak piszą że już nic nie można powiedzieć ale strasznie mnie zaintrygowali ich krytycy i tak np. w watku (już zamknietym) mowa o ukradzionym regulaminie mundurowym gdzie ukradziony egulamin stworzył kolega" ale po wyjściu na jaw trzeciego niemal identycznego regulaminu okazało się już że kolega tylko zadzwonił z prośbą o zezwolenie na skopiowanie. Pan VALKALOKI czy jak mu tam szybko zmienia zdanie zaś na jego stronie znajdują się obrazki za kopiowanie których firma DRAGON lub autor VOLSTAD mógłby mu wytoczyć mu proces. Ciekawe jakiego Windowsa uzywa ten pan (nie mam tu na mysli bynajmniej wersji)? Trzy strony i trzy niemal identyczne regulaminy więc skąd pewność kto komu podebrał? Na stronie Ost. Bast. widziałem wiele odnośników do autorow wypowiedzi i zdjęć zać u HOHENSTAUFEN nie ma skąd wzieły się piękne obrazki. Wnioski nasuwają się same co do tego kto tu podbiera! Pomysł imprezy jak znam srodowisko nie jest nowy ot przykład http://www.pomerania1945.org/aktualnosci.htm {14.02.2004 Organizujemy imprezę rozrywkowo edukacyjną pt. Wojna i miłość" w dzień ŚW. Walentego. Impreza odbyła się w restauracji Towarzystwo Gastronomiczne". Przy melodii tanga bawiliśmy się w historycznych mundurach podtrzymując dobra atmosferę. Odbył się pokaz slajdów i filmów o tematyce miłosno-wojennej". Zaprezentowaliśmy również materiały z naszej działalności.}. Więc ta zasłużona grupa to też naziole zgodnie z tym co pisał jeden z tu obecnych. I to by było wszystko. Pędzę szukać pacyfikacji na jakichś stronach innych grup i jestem pewien że znajdę!!! Tak naprawdę wszyscy robią to samo ale pomyje wylewa się na nowych bo... są nowi? Chore!!! megakura- podoba mi się Twoje podejście do rzeczy jesteś jednym z niewielu ktorych wypowiedzi czyta się z przyjemnością. Ale dość tych komplementów bo jakiś von Nogaj czy pik78 nazwą mnie pedałem. Panowie jesteście ciency jak moje karty kredytowe!
Napisano
mmm....co to za finezyjne slownictwo panie vielkooki!? skonczyłeś podstawówkę? a moze to ty jestes tym grubasem (von Dupenstaufen) z jednym jajkiem? i ot rekonstruktor! wez sie za rekonstrukcje pizzy hut.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie