Skocz do zawartości

R51

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 281
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Do kolegi R-51 .Owa blaszka nie jest w żadnym wypadku nieśmiertelnikiem 7 Dywizji Piechoty - jest to blaszka 252 Dywizji Piechoty .Nazwa Grenadier Regiment wprowadzona 15 paźdźiernika 1942 roku !!! 7 Dywizja Piechoty miała następujące nr pułków : I.R.19 ( od 1942 G.R.19 ) ,I.R.61 ( od 1942.G.R.61 ), I.R.61 ( od 1942 G.R.62 ) , A.R.7 oraz jednostki tyłowe . G.R.7 nigdy nie weszła w jej skład pozostając w składzie 252DP do końca wojny .Pozdrawiam Serdecznie !!!

Wracając do tematu blaszki z nazwiskiem i stopniem i feldpostem ,dołaczam fotkę takiej oto sztuki . Ta sztuka była przyczepiona do okucia od walizki podróżnej -raczej ciężko byłoby ją nosic na szyi :)) Bicia na niej UFFZ.ALB.WEBER F.P.N. 24726 E .

[img]http://img107.imageshack.us/img107/8526/kasia0082mc.jpg[/img]
oto fotka dwóch moich nieśmiertelników z okolic MW bicia na nich to 1./F.E.B.7 jak by co to ten górny jest na wymiane jak ktoś chce się machnąć oto mój email: marecki1341@wp.pl

Wracając do tematu blaszki G.R. 7 :)) . Jednostka I.R. 7 nigdy nie należała do 7 Dywizji Piechoty !!! Na potwierdzenie moich słów dołączam linki do stron gdzie jest to wykazane :

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanteriedivisionen/28ID.htm

Jest tam napisane czarno na białym I.R.7 należące do 28 Infanterie-Division zostaje przekazana do 252. Infanterie-Division 1.grudnia 1941roku !!!

Tutaj rozpiska całej historii I.R.7 :

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanteriedivisionen/28ID.htm

Rozpiska całej 252 z zaznaczonym I.R.7 i przemianowanym w późniejszym okresie na G.R.7 .

http://www.diedeutschewehrmacht.de/252%20inf%20div.htm

Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia tych stron bo naprawdę warto - można się i wiele nauczyć i dowiedzieć !!!
Emil79

Witam.
Dawno mnie tu na forum nie było, na szczęście wyskoczył" mój ulubiony temat. Odnośnie okrągłych blaszek, znajdowanych w Stegnie to chodzi tu o blaszki z Zasławia-szkolono tam oddziały do walk z partyzantami. Blaszki są mosiężne o średnicy ok. 5cm. Odnośnie pododdziałów 7 DP, zapomnieliście o I/s.A.R.43. Mogę się pochwalić-mam wszystkie baterie,łącznie z blaszką plutonu łączności. Nie wiem czy uskuteczniacie wymiany, ale chciałem przypomnieć R51, że już 10 lat trzymam dla Ciebie blaszkę hiwisa z 4 DPanc, za którą obiecałeś mi jedną z tych kilkunastu z 12 Pułku Grenadierów Pancernych. Może w końcu przy tak okrągłej dacie zakończymy pozytywnie wymianę? Pozdrawiam.

Przepraszam za przerwę, ale zmuszony byłem wyjechać w interesach i nie miałem dostępu do netu.
Drogi Emilu 79, mogę podać też podane przez Ciebie strony na potwierdzenie tezy, że 7 I.R. należał do 7 D.P., ale mogłoby to być uznane za złośliwe. Masz z pewnością większe doświadczenie w tej materii, więc uznajmy, że się myliłem. Pozdrawiam
Drogi Generale w. pamiętam o przypominanej rokrocznie na jarmarku wymianie, przepraszam za zwłokę, wynika ona tylko z mojego braku zorganizowania (zawsze zapominam przywieżć blachę nad morze). Pozdrawiam
Drogi Berdanie, przepraszam za zwłokę w nadesłaniu Tobie informacji na wiadomy nam temat, ale się po prostu nie wyrobiłem, przygotowywałem się do targów i zabrakło mi czasu na grzebanie w necie (który dostępny mam tylko w godzinach pracy- a niestety nie wykonuje prac biurowych)
Mam nadzieję, że wyszło to tylko na dobre i pomogły Tobie osoby bardziej w tej materii doświadczone, nie zaś taki dyletant jak ja. Przy identyfikacji gorąco polecam strony, które uprzejmy był podać Emil79. Pozdrawiam

Oznaczony był taką pieczątką. Mam pytanie, czy Fs moż oznaczać Fuss", bo fizylierzy artylerii" to jakiś bełkot. Artyleria piesza" też brzmi śmiesznie, ale wszak to I WŚ, do której prawie nie mam literatury.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie