Skocz do zawartości
  • 0

odznaka?korpusówka?

jakosin

Pytanie

Napisano

Znalazłem parę takich odznaczeń.Nie mam pojęcia co to za symbol w środku(taki sam znalazłem na polskim 50 zł banknocie z 1925r)Sądze że dla znawców tematu identyfikacja nie sprawi problemu.wymiary 2,5 na 2 cm . Nie jestem pewien ale wydaje mi się ze środkowa częśc jest do góry nogami" ale może się mylę.Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy i czekam na odpowiedz.co to jest?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To są insygnia Hermesa (znanego też jako Merkury). Posłańca bogów, boga handlu i złodziei. Dlatego wydaje mi się że to może być absolwentka szkoły kupieckiej albo korpusówka kwatermistrza ;-)
Napisano
Mam nadzieję, że znasz rosyjski. Tu znajdziesz odznaki Rosji carskiej:
http://falerist1.narod.ru/carizm.htm
Napisano
FEDER dziękuje sprawdziłem wszystko się zgadza.to insygnia Hermesa.Ta laska z wężami to kaduceusz(łacina) inaczej zw.kerykejon.Jest to symbol pokoju i handlu.GRBA pszejżałem strony i nic podobnego nie znalazłem.Nadal jestem zielony,nie wiem co to za odznaka?
Napisano
Emblemat z laską Hermes(służba celna)czy orłem(urzędnicy) zapewne był noszony podobnie albo na czapce,albo na klapach uniformu.
Napisano

Znalazłem parę takich odznaczeń.Nie mam pojęcia co to za symbol w środku(taki sam znalazłem na polskim 50 zł banknocie z 1925r)Sądze że dla znawców tematu identyfikacja nie sprawi problemu.wymiary 2,5 na 2 cm . Nie jestem pewien ale wydaje mi się ze środkowa częśc jest do góry nogami" ale może się mylę.Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy i czekam na odpowiedz.co to jest?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie