Skocz do zawartości
  • 0

Artillery Ersatz Abteilung 169

zimmermann

Pytanie

Napisano
Poszukuję wszelkich informacji o niemieckiej jednostce wojskowej z II wojny światowej - w orginale 169 Artillery Ersatz Abteilung czyli 169 zapasowy oddział artylerii. Mam na terenie swojej działki letniskowej mogiłę niemieckiego żołnierza z tej jednostki. Z góry dziękuję za wszelkie linki.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od razu Ci odpowiem - nie była.

Jeśli podasz mi nazwę miejscowości mniej więcej, powiem Ci jaka to była jednostka artylerii.

Znam dośc dobrze historię walk nad Narwią w sierpniu i na początku września 1944 roku.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Krzysiek - Miejscowość ta nazywa się Grądy Szlacheckie położona pomiędzy Długosiodłem a Różanem.Wg.starych ludzi potyczka pomiędzy Rosjanami a oddziałem niemieckiej artylerii miała miejsce w polach nad mała strugą ok.1 km od tej wsi w kierunku Przetyczy. Obok mojej działki był cmentarz żołnierzy rosyjskich ale zostali oni zaraz po wojnie ekshumowani. Ja osobiści znam jeszcze cztery nieoznakowane mogiły niemieckich żołnierzy, którzy uciekali z tej potyczki w stronę Narwi a których przechwycił oddział sowiecki który wszedł wtedy do Grądów od strony wsi Borki. O ile wiem to były pierwsze dni września 1944 Jakbyś mógł to podaj mi więcej szczegółów walk na tym terenie.
Napisano
Poszukuję wszelkich informacji o niemieckiej jednostce wojskowej z II wojny światowej - w orginale 169 Artillery Ersatz Abteilung czyli 169 zapasowy oddział artylerii. Mam na terenie swojej działki letniskowej mogiłę niemieckiego żołnierza z tej jednostki. Z góry dziękuję za wszelkie linki.
Napisano
Z tego co mówią starzy ludzie sowieci około 1 km od miejsca mogiły rozbili właśnie jakąś jednostkę artylerii. Niedobitki z tej potyczki chciały dotrzeć na przeprawę przez Narew i co poniektórych przechwycili Rosyjscy żołnierze.Tego mojego rozstrzelali na miejscu.
Napisano
Tyle tylko ,że to nie musiała byc jednostka o tej nazwie- myslę o jedn. artylerii. Szkolenie zołnierza w Artillerie Ersatz Abteilung 169 i stąd blacha, a służba i historia wojenna zupełnie w innej jednostce artylerii. Poszukiwacze znajdują np. blachy Luftwaffe w miejscu gdzie walczyła jednostka SS i są przekonani o obecności jednostki lotniczej. Zapominając o uzupełnieniach dla SS, które trafiały z jednostek naziemnych i powietrznych Luftwaffe.
Napisano
To co napisałeś o przydziałach to prawda.Dlatego chciałbym przestudiować historię 169 aby sprawdzić czy była nad Narwią we wrześniu 1944.Pozdawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie