pavelock Napisano 3 Marzec 2006 Share Napisano 3 Marzec 2006 Szkoda że temat dalej się nie rozwinął , może ktoś ma znajomości w IPN-nie lub w Redakcji Odkrywcy , może udałoby się do czegoś dogrzebać .POzdr.Pavelock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 3 Marzec 2006 Autor Share Napisano 3 Marzec 2006 koledzy natrafiłem na fajna rzecz mianowicie mam w posiadaniu na papierku dojscie do IPN do pewnego pana który zajmuje sie takimi rzeczami wysłałem do niego meila ale poczekam ale możemy powiadomoc odkrywce i tam poprosić o opublikowanie tego faktu z niby znalezienia miejsca po. majora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 3 Marzec 2006 Share Napisano 3 Marzec 2006 No to git , jakby co to daj znać . Nie wiem tylko jak załatwić to z Odkrywcą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 13 Marzec 2006 Autor Share Napisano 13 Marzec 2006 potrzebuję tekst piosenki parytzantów hubala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 MY PARTYZANCI MAJORA HUBALI IDZIEMY DZIŚ NA KRWAWY Z NIEMCEM BÓJ PRAGNIENIE ZEMSTY SERCA NASZE PALI A PRZECIW NAM BOMBOWCÓW WROGA RÓJ WIĘC GRANAT W GARŚĆ A ERKAEM PRZY BOKU NA WROGÓW SWYCH PRZYPUŚĆMY DZIELNY SZTURM NIECH STAL GRANATÓW RANI ICH GŁĘBOKO A NAM PRZYGRYWA DZWIĘK BOJOWYCH SURMREF. ZA GRUZY NASZYCH MIAST ZA BRACI NASZYCH KREW SZARPAJMY WROGÓW CIAŁA NIECH ZGINIE SZWABSKI CHWAST *2 ODPOWIE NA NASZ ZEW POWSTAJĄC POLSKA CAŁA" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 14 Marzec 2006 Share Napisano 14 Marzec 2006 kamilo . Napisałem do redakcji maila o zainteresowanie się tym tematem . Na razie brak odpowiedzi . Spróbuj może napisać ty . Jak będą mieli kilka głosów to może ruszą coś w temacie .pozdr.pavelock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 14 Marzec 2006 Autor Share Napisano 14 Marzec 2006 napisze może coś z tego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
getton Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Witam koleżanki i kolegów!Niemcy nienawidzili Hubala, bo trochę luda im powystrzelał i jak chyba wszystko na to wskazuje, w ostatniej chwili sięgnął do kabury będąc rannym i strzelił do niemieckiego oficera, jak się później okazało śmiertelnie. Więc prawdopodobnie zakłuli go bagnetami, ciało ułożyli w dołku, później oblali benzyną i podpalili, a dołek pewnie zasypali...może póżniej odkopali i szczątki przenieśli w takie miejsce, aby nikt nie wiedział i aby legenda o nim uległa zapomnieniu...To oczywiście bardzo mocna, bo potwierdzona faktami hipoteza, zresztą jedna z wielu hipotez, ale...Ale zastanówmy się co mogło w Hubalu przeszkadzać Władzy Ludowej PRL?Film pocięty...Ekshumacja przerwana...Temat wrażliwy...Moim zdaniem Hubal walczył też z Sowietami, lub coś koło tego. Dlaczego tak sądzę? Z Sowietami zacięte boje toczył ostatni dowódca Samodzielnej Grupy Operacyjnej Polesie", generał Franciszek Kleeberg (z Sowietami i Niemcami, zależy na kogo się natknął). Po zaopatrzenie udawał się do Składnicy Zbrojeniowej w Góry Świętokrzyskie...Nawet w filmie pokazane jest jak Hubal napotyka rozbity oddział i czyta list od Generała...W filmie też wielokrotnie przewija się wątek Ludowy, typu przyjeżdża Pan Pułkownik w ruskiej papasze (czapce) i chce objąć dowództwo, zdemobilizować oddział itd. Były wielorakie naciski i Hubal nie wiedział już komu wierzyć.List od Grabicy dobił go do reszty i nerwy mu puściły...Wiedział, że już koniec, ale wiedział też, że jego walka nie pójdzie na marne (jak widać do tej pory jest legendą), oraz choć jeszcze żył, to dopóki miał broń w ręce, nie dał się wziąść żywcem i spełniły się jego słowa, że nikt nigdy nie schwytał i nie schwyta majora Hubala (żywego).Cześć jego pamięci, a wam koleżanki i koledzy, życzę sukcesów w odkryciu prawdy, a być może doczesnych szczątkówtak wielkiego patrioty i człowieka legendy jakim niewątpliwie był HUBAL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Był legendą, jest i będzie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Koledzy , może jeszcze kilku z was napisałoby do Odkrywcy o ruszeniu tego tematu , na łamach gazety .Mysle że warto .pozdr.pavelock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 kolekcj napisał: Zapowiedź nowej książki.http://www.militaryhistorypress.com/PolishPartisanStory.html-----Kolekcj, ta książka miała juz w Polsce trzy wydania, pierwsze w 1983r. :)To bardzo udana rzecz, spisane wspomnienia Romana Rodziewicza, który opowiedział o Hubalu Wańkowiczowi, a ten przelał to potem na papier. Książka Pani Ziółkowskiej (sekretarki Wańkowicza) opisuje całe, niezwykle barwne życie Rodziewicza, o Hubalu nie ma tu wiele, ale i tak warto przeczytać. Czyta się jednym tchem, byłby z tego znakomity materiał na film.W Ameryce zdaje się, że książka już się ukazała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrk1 Napisano 29 Marzec 2006 Share Napisano 29 Marzec 2006 Getton - to co piszesz, to fantazja. Hubal" był i jest legendą. Nie wiem dlaczego za komuny o nim też milczano. W pewnym sensie był on niewygodny wszystkim. Według rządu emigracyjnego za wcześnie zaczął wojować. Może to i racja, ale mial honor żołnierski i danej raz przysiegi nie złamał. Nie wiem, czy mnie stać byłoby na takie poświęcenie. Większość wyższgo dowództwa uciekła, ON nie.Co do HUBALA", to zginął w kieleckim. Poszukam w swoim księgozbiorze i podam bliższe informacje. W jakiejś książce było jego zdjęcie, gdy był wieziony furmanką przez hitlerowców. Miejsce jego pochówku do dzisiaj nie jest znane. Niemcy się GO bali nawet po śmierci. Zostal gdzieś pochowany i to tak, aby nikt się o tym nie dowiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 29 Marzec 2006 Share Napisano 29 Marzec 2006 może do niemców przyszła cyganka z runeta wieczorową porą" i powiedziała ...zakopcie go ,nie dowie sie nikt..":) Hubal- Krempak Niemcy- Michał Romana kto mógłby być czerwonym kapeluszem"?? może głupie porównanie ale tak mi się skojażyło:D pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 30 Marzec 2006 Share Napisano 30 Marzec 2006 Chciałbym , Piotrk1 , abyś przeczytał od początku cały post .pozdr,pavelock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 Dobra wiadomość dla miłośników Hubala i jego żołnierzy.We wrześniu 2006 Muza wyda nową książke Aleksandry Ziółkowskiej-Boehm pt.KAJA OD RADOSLAWA, CZYLI HISTORIA HUBALOWEGO KRZYŻA". To bedzie coś podobnego do miejsca na miejsce, W cieniu legendy Hubala" tejże autorki, książki opowiadającej o życiu Romana Rodziewicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 29 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2006 pawerlock -mam cos dla ciebie na temat hubala dogaduje sie z kolesiem co ma znajomości w TV i zainteresowal go pomysł zrobiwenia filmu o majorze i jego wyczynach narazie obiecał ze pogada z redakcją i moze coś z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 29 Kwiecień 2006 Share Napisano 29 Kwiecień 2006 A 7 pułk już w drodze pod szaniec.Chaliera szlag chce mnia trafić.Houk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 30 Kwiecień 2006 Share Napisano 30 Kwiecień 2006 Dzisiaj mija 66 lat od śmierci majora Henryka Dobrzańskiego.Gdziekolwiek spoczywa, niech Mu ziemia lekką będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 1 Maj 2006 Share Napisano 1 Maj 2006 I to wszystko ? Czy nie rozwiąże się tajemnica wykopania szczątków mjr-a ? pozdr.pavelock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 14 Maj 2006 Share Napisano 14 Maj 2006 Z Archiwum Państwowego w Kielcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 14 Maj 2006 Share Napisano 14 Maj 2006 cz.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 14 Maj 2006 Share Napisano 14 Maj 2006 Na koniec autograf Hubala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 15 Maj 2006 Share Napisano 15 Maj 2006 Czy to są oryginały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 15 Maj 2006 Share Napisano 15 Maj 2006 To jest jeden dokument, ale skan podzieliłem na 3 części. Dokument leży w Archiwum Państwowym w Kielcach, więc nie mam powodu by sądzić że to lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.