Skocz do zawartości

HUBAL

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 194
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
koledzy natrafiłem na fajna rzecz mianowicie mam w posiadaniu na papierku dojscie do IPN do pewnego pana który zajmuje sie takimi rzeczami wysłałem do niego meila ale poczekam ale możemy powiadomoc odkrywce i tam poprosić o opublikowanie tego faktu z niby znalezienia miejsca po. majora

• 2 weeks later...
MY PARTYZANCI MAJORA HUBALI
IDZIEMY DZIŚ NA KRWAWY Z NIEMCEM BÓJ
PRAGNIENIE ZEMSTY SERCA NASZE PALI
A PRZECIW NAM BOMBOWCÓW WROGA RÓJ

WIĘC GRANAT W GARŚĆ A ERKAEM PRZY BOKU
NA WROGÓW SWYCH PRZYPUŚĆMY DZIELNY SZTURM
NIECH STAL GRANATÓW RANI ICH GŁĘBOKO
A NAM PRZYGRYWA DZWIĘK BOJOWYCH SURM

REF.
ZA GRUZY NASZYCH MIAST
ZA BRACI NASZYCH KREW
SZARPAJMY WROGÓW CIAŁA
NIECH ZGINIE SZWABSKI CHWAST *2
ODPOWIE NA NASZ ZEW
POWSTAJĄC POLSKA CAŁA"

Witam koleżanki i kolegów!
Niemcy nienawidzili Hubala, bo trochę luda im powystrzelał i jak chyba wszystko na to wskazuje, w ostatniej chwili sięgnął do kabury będąc rannym i strzelił do niemieckiego oficera, jak się później okazało śmiertelnie.
Więc prawdopodobnie zakłuli go bagnetami, ciało ułożyli w dołku, później oblali benzyną i podpalili, a dołek pewnie zasypali...może póżniej odkopali i szczątki przenieśli w takie miejsce, aby nikt nie wiedział i aby legenda o nim uległa zapomnieniu...
To oczywiście bardzo mocna, bo potwierdzona faktami hipoteza, zresztą jedna z wielu hipotez, ale...
Ale zastanówmy się co mogło w Hubalu przeszkadzać Władzy Ludowej PRL?
Film pocięty...Ekshumacja przerwana...Temat wrażliwy...
Moim zdaniem Hubal walczył też z Sowietami, lub coś koło tego. Dlaczego tak sądzę? Z Sowietami zacięte boje toczył ostatni dowódca Samodzielnej Grupy Operacyjnej Polesie", generał Franciszek Kleeberg (z Sowietami i Niemcami, zależy na kogo się natknął). Po zaopatrzenie udawał się do Składnicy Zbrojeniowej w Góry Świętokrzyskie...Nawet w filmie pokazane jest jak Hubal napotyka rozbity oddział i czyta list od Generała...
W filmie też wielokrotnie przewija się wątek Ludowy, typu przyjeżdża Pan Pułkownik w ruskiej papasze (czapce) i chce objąć dowództwo, zdemobilizować oddział itd. Były wielorakie naciski i Hubal nie wiedział już komu wierzyć.
List od Grabicy dobił go do reszty i nerwy mu puściły...
Wiedział, że już koniec, ale wiedział też, że jego walka nie pójdzie na marne (jak widać do tej pory jest legendą), oraz choć jeszcze żył, to dopóki miał broń w ręce, nie dał się wziąść żywcem i spełniły się jego słowa, że nikt nigdy nie schwytał i nie schwyta majora Hubala (żywego).
Cześć jego pamięci, a wam koleżanki i koledzy, życzę sukcesów w odkryciu prawdy, a być może doczesnych szczątków
tak wielkiego patrioty i człowieka legendy jakim niewątpliwie był HUBAL.

kolekcj napisał:
Zapowiedź nowej książki.
http://www.militaryhistorypress.com/PolishPartisanStory.html
-----
Kolekcj, ta książka miała juz w Polsce trzy wydania, pierwsze w 1983r. :)
To bardzo udana rzecz, spisane wspomnienia Romana Rodziewicza, który opowiedział o Hubalu Wańkowiczowi, a ten przelał to potem na papier. Książka Pani Ziółkowskiej (sekretarki Wańkowicza) opisuje całe, niezwykle barwne życie Rodziewicza, o Hubalu nie ma tu wiele, ale i tak warto przeczytać. Czyta się jednym tchem, byłby z tego znakomity materiał na film.
W Ameryce zdaje się, że książka już się ukazała.

• 2 weeks later...
Getton - to co piszesz, to fantazja. Hubal" był i jest legendą. Nie wiem dlaczego za komuny o nim też milczano. W pewnym sensie był on niewygodny wszystkim. Według rządu emigracyjnego za wcześnie zaczął wojować. Może to i racja, ale mial honor żołnierski i danej raz przysiegi nie złamał. Nie wiem, czy mnie stać byłoby na takie poświęcenie. Większość wyższgo dowództwa uciekła, ON nie.
Co do HUBALA", to zginął w kieleckim. Poszukam w swoim księgozbiorze i podam bliższe informacje. W jakiejś książce było jego zdjęcie, gdy był wieziony furmanką przez hitlerowców. Miejsce jego pochówku do dzisiaj nie jest znane. Niemcy się GO bali nawet po śmierci. Zostal gdzieś pochowany i to tak, aby nikt się o tym nie dowiedział.

może do niemców przyszła cyganka z runeta wieczorową porą" i powiedziała ...zakopcie go ,nie dowie sie nikt..":)

Hubal- Krempak
Niemcy- Michał Roman
a kto mógłby być czerwonym kapeluszem"??
może głupie porównanie ale tak mi się skojażyło:D pozdrawiam

• 4 weeks later...
Dobra wiadomość dla miłośników Hubala i jego żołnierzy.
We wrześniu 2006 Muza wyda nową książke Aleksandry Ziółkowskiej-Boehm pt.KAJA OD RADOSLAWA, CZYLI HISTORIA HUBALOWEGO KRZYŻA". To bedzie coś podobnego do  miejsca na miejsce, W cieniu legendy Hubala" tejże autorki, książki opowiadającej o życiu Romana Rodziewicza.

pawerlock -mam cos dla ciebie na temat hubala dogaduje sie z kolesiem co ma znajomości w TV i zainteresowal go pomysł zrobiwenia filmu o majorze i jego wyczynach narazie obiecał ze pogada z redakcją i moze coś z tego wyjdzie

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie